Крайно време беше

Вчера в щаба се бяха обадили, не за първи път, за да ме питат защо не си отговарям на въпросите в блога. Стана ми неудобно, че се бавя. Освен това блогът е личен и ми се стори нередно, че щабът на кампанията трябва и с това да се занимава. Не им стига другото. Ще се…

Вчера в щаба се бяха обадили, не за първи път, за да ме питат защо не си отговарям на въпросите в блога. Стана ми неудобно, че се бавя. Освен това блогът е личен и ми се стори нередно, че щабът на кампанията трябва и с това да се занимава. Не им стига другото. Ще се опитам набързо да отговоря поне на няколко въпроса. Макар че има въпроси, на които не ми се отговаря. Не знам например дали трябва да си показвам дипломата, защото някой не вярва, че съм се дипломирал. Или да размахвам снимки от 97-ма, за да видят хората, че и аз съм пострадал. Особено на фона на това, което стана в Бирма. Нека оставим този въпрос. Другите въпроси:

В. Какви са плановете ви за проблематичните ромски гета в София?
О. Надявам се, че не очаквате прост и лесен отговор на този въпрос. Който има лесен отговор, не би трябвало да се кандидатира за кмет. Първо, трудно приемам думата гето, която често се използва в медиите. Второ, какъвто и план да имам за ромските махали, дали те са законни или не, той няма да е воден единствено от интересите на собствениците на земята, на която те са застроени. Трето, ромите са граждани на София. Четвърто, вярвам, че всеки трябва да има шанс да се измъкне от мизерията, в която е попаднал. Затова ще помогна на онези роми, които искат да се учат и работят, да го направят. Доникъде няма да стигнем ако мислим, че циганите са ни виновни, за да не сме просперираща европейска страна. Пето, ще договоря с ромските общности дългосрочна програма за законно съобразено жилищно строителство и настаняване.

В. Ще спрете ли санирането на панелните блокове?
О. Не. Енергийната ефективност и по-ниските разходи на гражданите за енергия са много важни. На всички е ясно, че много мои съграждани живеят в полупригодни жилища. Със сигурност обаче анализът и предложенията, изготвени от програмата за развитие на ООН, бяха много добри и ми е напълно неясно защо сегашният кмет и неговата заместничка предизвикаха скандал с ООН и прекратиха работата по тази програма, която се използва успешно в други български градове.

В. Ще махнете ли кабелите, които висят по всички къщи?
О. Работата на кмета не е да пречи на бизнеса и на удобството на хората. Точно обратното. За да не се загрозява обаче градът, ще направя две неща. Първо, ще издам наредба, която да задължи всички фирми да поставят кабелите си професионално и съобразено с архитектурата и облика на сградите. Второ, смятам, че собствениците и обитателите на сградите в София също имат отговорност за нормалното поставяне на кабелите. Иска ми се всеки да положи усилия за оправянето на града. И освен това ще договоря с различни фирми, включително и общинските, собственици на подземни трасета, да предоставят тези трасета на фирмите, прокарващи кабели за дейността си.

В.Твърди се, че сте откраднали идеята да подкрепите инициативата Уикипедия 100 000 от блога на старозагорския кмет?
О. Това е идея, в лансирането на която съм участвал далеч преди да се появи в който и да е блог (като член на една от организациите инициатори). Бих искал обаче да поздравя всеки, който се присъедини към идеята, защото тя е много смислена и всеки може да допринесе с нещо за нея.

Един от въпросите гласи: „Какво ще направите с улиците, с градинките, къщите, транспорта, сградите, покрайнините, сигурността, парите, престъпността? С две думи: защо хората да гласуват за вас?” Това не е един въпрос. На сайта на кампанията www.obichamsofia.com съм отговорил доста подробно на тези въпроси. Ще кажа все пак по едно кратко изречение за всеки от тези проблеми:

В. Улиците?
О. Ще махна колите от тротоарите.
В. Градинките?
О. Ще спра строежите в парковете.
В. Транспортът?
О. Ще инвестирам в чист градски транспорт, велосипедни алеи, пътна маркировка, пешеходни пътеки и метро.
В. Сградите?
О. Ще съхраня всички стари сгради с характер и атмосфера и ще стимулирам хората, които се грижат за своята собственост; ще проведа интензивна програма за възстановяване на самоуправлението на сградите от типа на жилищната кооперация.
В. Покрайнините?
О. За мен няма покрайнини. Всички квартали на София трябва да бъдат хубави и удобни.
В. Сигурността?
О. Ще задължа началника на софийската полиция да следи за спазване на наредбите на общината за обществения ред и договора за съвместни действия между полицията и столична община.
В. Парите?
О. Ще ги управлявам компетентно с грижа и мисъл за всеки лев на софиянци. Това обаче е много обширен дебат, надявам се да се състои.
В. Престъпността?
О. Политика на нулева толерантност.
В. Ако все пак не успеете да спечелите изборите, ще приемете ли да оглавите СОС в качеството на водач на листата в случай че Бойко Борисов ви предложи?
В. Това дали да съм председател на общинския съвет или не ще зависи от дадено мнозинство общински съветници. Мога да кажа категорично, че коалиционни споразумения с г-н Борисов няма да сключвам при никакви обстоятелства.
В. Защо се съгласихте да водите тази листа?
О. За мен е чест, че бях издигнат от две достойни партии. Хората, които ще работят с мен в общината като общински съветници, са избор на същите тези партии и аз ще разчитам на тях като на свой екип, и ще очаквам да носят същата отговорност към избирателите, каквато нося и аз.
В. Казвате, че всеки кмет трябва да постави образованието за свой приоритет.
О. Тук ще кажа няколко думи повече: Проблемът на образованието е в неговото управление, а не в това, че учениците са лоши или учителите некомпетентни. Доброто образование има нужда от две неща – умело финансово управление и обществено участие. Кметът е представител на всички софиянци и той може да преговаря от тяхно име с институциите, които не са под негово разпореждане. Аз ще постигна от Министерството на образованието и от Министерството на финансите, и от всички други институции всичко необходимо, от което зависи доброто образование в нашия град.

Не отговорих на всички въпроси, може би съм перифразирал някои от тях, за да събера по няколко в един. Ще се опитам в бъдеще да бъда малко по-редовен в обратната си връзка. Чета коментарите ви с огромен интерес и вчера дори предложих на екипа си също да ги изчита внимателно. Не знам дали някъде другаде се събират толкова много сериозни идеи за бъдещето на София, колкото могат да се видят във вашите коментари. За да управляваш един град, е необходимо да се вслушваш в хората, които го обитават, посещават и обичат. И да им отговаряш

« Предишна публикация
Следваща публикация »

61 коментара

  • http://blog.gfurnadzhiev.info Георги Фурнаджиев

    На мен ли ми се струва, но забелязвам две неща. Първо отговорът на моя въпрос го няма и второ като вляза в сайта най-отгоре пише „Мартин Заимов – моят блог за изборите“. Много „личен“ тоя блог, няма що, още от заглавието бие на очи … :)

  • Ангелина Димитрова

    До тук – добре. Мисля, че всичко, което се прави, е смислено. Просто искам да пожелая на Мартин голяма физическа и психическа издържливост.

  • Дилян Маринов

    Г-н Заимов, очевидно сте решили да не си покажете дипломите, т.е. да разчитате на това че ще ви повЕрваме. Все пак ще ви припомня че обещахте, цитирам: „Още един „Питащ“ за дипломата. Ако се появят още 5 ще ги покажа. Не мислех, че дипломите могат толкова да вълнуват хората.“ Въпросът ми към вас сега е смятате ли че един кандидат за кмет трябва да си спазва обещанията?

  • http://dzver.com/blog/ dzver

    Отидете с автобус от кметството до ЖК Овча Купел 1. Отидете с маршрутка до там. Вижте в какво състояние е ул. Житница, кръстовищата на Борис 3.

    После махайте колите от тротоарите и разширявайте синята зона.

    Гласите се да продължите престъплението на Бойко Борисов спрямо най-задръстените и необитаеми квартали на града, като първо създадете нови проблеми с придвижването на хората, а после мислите за елементарните неща като – как се ходи на работа всеки ден така?

    „Ще махна колите от тротоарите“ – хубаво, но знаете ли какво е да си примерно 2 метра висок и единствения ти градски транспорт да е маршрутка (в която в пиков час не можеш да влезеш и от 4-ти опит)?

    Още 1 въпрос от мен – възможно ли е общинската фирма „Паркинги и гаражи“ да поеме случаите на повредени непрекъснато работещи аларми и да изнасят свирещите автомобили в необитаеми райони?

  • ivan

    do Dilian

    Diliane – brato – pokaji puk tvoita diploma, primer da dadesh, razbirash li, inache az ti vervam napulno, razbirash li. Sega zvunia na 5 choveka susedi da gi razbudia, razbirash li, ako oshte ne sa se opianili napulno, razbirash li, che e 1.30, razbirash li, ta ako ia pokajesh da ia vidiat i te, razbirash li – da ima narod da se subereme, ta da se vuzhitim kolektivno, taka da se kaje, razbirash li. l samo kaji kude shte se iztupanish da ia pokajesh, nekude na vidno mesto, razbirash li, taman shte si stane nekakavo mesto za da si pokazvame diplimite, razbirash li, ….

  • http://blog.gfurnadzhiev.info Георги Фурнаджиев

    Иване, Дилян не е обещавал нищо … :)

  • http://bborissov.iblogger.org Борислав Борисов

    Ех, в какво чудно общество живеем. Наистина ли някой си внушава, че за подуправител на БНБ може да бъде назначен човек, който не си е показал дипломата за висше образование? Апропо, начинът, по който Мартин Заимов се справи блестящо с управлението на така наречения валутен борд доказа наличието не само на диплома за висше образование, но и много повече от образование.
    Ето и нещо извън тази тема. Силно впечатлен съм от твърдението „За мен няма покрайнини“. След 18 години брутална стратификация на града, след парцелирането му на зони за парвенюта и зони за лузъри (любимата дума на ДСБ-активистите напоследък), в този град 80 процента от територията е покрайнина. Тази покрайнина започва на 100 метра зад Министерския съвет и продължава зеверозападно до Обеля, западно до Овча Купел, източно до Слатина. Кварталите в самата централна част, западно от „Мария Луиза“, са силно етнизирани. Населението на огромна част от града е маргинализирано и дискриминирано. Хубаво ще бъде, ако успеем да имаме кмет, за който няма покрайнини. Само че това влиза в остро противоречие на политико-бизнес-мафиотските среди, които плащат изборните кампании.
    С всичко това искам да поздравя Мартин Заимов за смелата теза. Защото в покрайнините на София протичат процеси на лумпенизация, които може и да не се виждат от просташкия лукс в чалга дискотеката до 32-ро училище на „Хр. Ботев“, но си проличават ярко по време на избори. Добре дошъл в маргинализирана София, г-н Заимов. Тука псевдобуржоазните илюзии от битието по „Витошка“ не функционират. Тука животът е по-невъзможен, отколкото в най-западналите провинциални градчета.

  • Петър Гълъбов

    Като заговорихме за въпроси, ето и моите. Изгледах качените клипове, на базата на тях нека да видим какво съм си отбелязал:
    1. Чистота
    1.1. „Ще бъдат премахнати 1000 и повече незаконни сметища“
    – Как и кой може да направи това? Общинска фирма, друг изпълнител… и как? Идентифицирани ли са тези незаконни сметища? Срещу колко пари ще бъде направено това? А след изпълнението на тази програма как ще се избегне появяването на нови, също толкова незаконни, сметища на старите места?
    1.2. „Ще ги санкционираме строго и ще бъдем безкомпромисни.“
    – Би било добре да се изготви оценка колко точно замърсяват столицата Кремиковци и всяко едно от другите предприятия . Може би най-удобно ще е в проценти. А най-въздействащо ще е нещо от типа на „фабриката за чорапи „Малкия Мук“ произвежда 15% от замърсяването на столицата, тоест колкото да се покрие с вредни газове квартал Надежда“. Примерно казано.
    1.3. „тези, които лепят плакати и афишчета където не трябва“ (неточен цитат)
    – Как ще бъдат санкционирани тези, които го правят? Да кажем, че по координатите, които са дали на афиша, бъдат открити – после какво? Ще им бъдат увеличени данъците, ще им бъдат наложени глоби, ще им бъде иззето имущество? Няма ефективен закон или предписание без предвидени достатъчно сериозни санкции.

    2. Община за хората
    2.1. „Знам как, защото съм го правил в миналото“
    – Ето това е верният подход за възможно най-много неща. Не, не искам да виждам дипломи. Става въпрос за това: всички знаем, че биографията Ви е сериозна. Но това са думи на хартия (екран), които трябва да бъдат разяснени. „Правил съм това и това (пример – банките), това ме е научило на еди какво си, което мога да използвам, за да реша този проблем“. Примерно казано. Гордън Браун в много голяма част от речите си говори за това какво го са го научили майка му или баща му. Да, рекламен трик е, но само компетентността и опита може да Ви изстреля наистина нагоре в предпочитанията на гласоподавателите.

    3. Парите на общината
    3.1. Два пъти повече пари, шест пъти повече дългове
    – Както някой някъде беше написал: искат се цифри. Нека като начало видим точно колко са тези пари. Когато става въпрос за пари, се работи с точни числа.
    3.2. Международен одит на средствата
    – Браво. Похвално. Друго не мога да кажа.

    4. Благоустройство
    4.1. Всеки квартал – със свой център
    – Отново браво. Но – за това се изисква сериозно планиране – от главния архитект на столицата до конкретни финансови и времеви разчети за оформянето на градското пространство по този начин. Освен това поне на мен София да няма квартали-спални ми звучи нереалистично (погледнато на база сравнение в световен план). И все пак идеята за център на всеки квартал е нова и грабваща, браво още веднъж.

    5. Транспорт
    5.1. „Много повече трамваи, автобуси и тролеи“
    – Как? Какъв е точният механизъм за закупуване на нови коли за градския транспорт? Отново трябва да се чуят точни данни – откъде, колко и какви превозни средства са купувани досега, и въз основа на това – и на конкретни цифри за парите на общината (по-горе писах) да се направи план – за закупуването на нови коли от СКГТ. Пък и нека чуем: „ще закупим толкова и толкова автобуси, което ще намали времето за чакане средно с две минути и половина. “ Примерно.
    5.2. „Ще премахна колите от тротоарите.“
    – Как ще стане това? Та те са хиляди. Къде ще отидат? Освен това, при положение, че човек живее в центъра, къде ще може да паркира колата си, ако не пред входа си?

    Изобщо, както е видно, ако г-н Заимов оперира с повече точни факти, това ще покаже неговата запознатост, пък и „ето какво точно ще направим“ е много сближаващо и окуражаващо за хората. Така се избягва и от посланието „ще ви оправя за 800 дни“, което стана класически пример за невярно обещание. Повече точност и повече откритост, и Вие сте кмет, г-н Заимов! Най-искрено Ви пожелавам успех.

  • Зорница Димитрова

    Иска ми се да попитам следното: за да се осъществят иначе добрите идеи за управлението на София трябва, освен добро сътрудничество със СОС (което никак не е за подценяване), правителство и др. инстанции, и добра кадрова обезпеченост – със специалисти в общинската администрация, районни кметове, главни архитекти на общини, и т.н. Защото един или няколко души няма как да се справят с изпълнението на идеите. Иначе районните кметове и архитекти ще продължават да си издават разрешения за стоеж на невъзможни места, или в нарушение на законите, и т.н. Как ще се осъществява ефективен контрол над действията на толкова много хора в администрацията, и как ще се привлекат „качествени“ хора за работа?

  • http://borovski.blog.bg Борислав Боровски

    „Наистина ли някой си внушава, че за подуправител на БНБ може да бъде назначен човек, който не си е показал дипломата за висше образование?“

    Явно да, адаш!
    Демагозите и жертвите им почивен ден нямат :)

    ***

    Господин Заимов, за първи път ще си позволя да Ви дам съвет за форумно поведение! Не че Ви е нужен много, както гледам, но аз да си кажа…

    Не обръщайте внимание на спама – той лесно се генерира. Този Ваш блог трябва да се ползва само и единствено за генериране на конструктивни идеи за бъдещето на града ни, за долавяне на настроенията на ЧИТАВИТЕ хора, не на бандюгите. Иначе, наистина ще Ви е нужна прекалено “ голяма физическа и психическа издържливост“, както казва Ангелина Димитрова :)

  • http://www.toti131313.blog.bg инж. Тодор Стоянов

    „Затова ще помогна на онези роми, които искат да се учат и работят, да го направят.“
    Kak?

  • http://www.mr-mahony.blogspot.com Mr. Mahony®

    Аз не мога да разбера що за селски мечти са това да видиш на някой дипломата? Аз съм сигурен, че най-накрая Мартин ще я покаже. Интересно ми е също, коя от трите дипломи иска да види Дилян. Всъщност те са 5. Аха … не се сетих, или може би и 5-те са измислени.

    Много хубави отговори, които са абсолютно реализируеми, с изключение на 1-2, според мен. Просто трябва желание. Разбира се, не само това. Нужен е и манталитет, възпитание или култура, както искате го наречете. А Мартин го има това. И то не само в кръвта си.

  • Сашо

    Г-н Заимов, наистина ли вчера по БНР сте нарекъл г-н Симеон Сакскобугготски „негово величество“ и сте казали, че не признавате референдума от 1946 г.? Осъзнавате ли какво предателство е това спрямо всички хора, които през 2001 г. НЕ гласуваха за „царя“? Мислех да не гласувам за кандидат-общинарите във вашата листа, а само за вас като за кмет, но тази безпринципност с отношението И към „негово величество“ вече ми идва в повече. Извинете се на избирателите на СДС и ДСБ, ако наистина ги уважавете. Или кажете в прав текст, че не сте кандидат на тези две партии, а на „царя“.

  • http://blog.doncho.net Дончо

    Г-н Заимов, аз лично Ви обещавам, ако Ви изберат (което най-искрено Ви пожелавам) да прехвърля тези Ваши отговори в zabraven.com, за да не забравим какво сте обещал.

    Хубаво е, че има доста директни отговори, които обаче ще изискват и директни резултати при евентуално Ваше кметуване. И се надявам да ги изпълните.

    Защото всеки кмет до сега обещаваше това, което Вие обещавате. А той и общинския съвет се занимаваха с други, тотално непрозрачни, но добре обогатяващи ги дейности.

    Наслука и помнете – ако Ви изберат, тези Ваши обещания няма да останат забравени!

  • Иван

    Г-н Заимов защо отбягвате отговора за вашата сексуална ориентация? Кажете каква е за да спрат веднъж завинаги спекулациите.

  • Lubo

    Г-н Заимов,
    Не страдам от нарцисизъм и не съм отгорчен от липсата на отговори на мои въпроси, като напр. важния според мен въпрос „Подписали ли сте – и ако не – ще подпишете ли „Договора за силна България“. Но категорично настоявам, така както и Сашо // 03 окт 2007,10:34 am [13], да чуя мнението Ви за т.н. „величество“. Силно се надявам описаното от Сашо да е някакво недоразумение. И дебело искам да подчертая едно важно ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Не допускайте да направите фаталната грешка на Петър Стоянов на президентските избори – да пожелаете да бъдете кандидат на ВСИЧКИ И ВСЯКАКВИ, в това число – царски, ромски, гейски и други подобни образувания и субекти. ВИЕ СТЕ ЗАДЪЛЖЕН ДА БЪДЕТЕ КАНДИДАТ САМО НА СВЕСТНИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ. Само с безпощадна принципност ще спечелите техните гласове! Моят глас го имате а приори. Но само той няма да Ви бъде достатъчен!

  • Кремона

    г-н Заимов, намирам поведението ви за доста подозрително.

    със зле прикрита досада споделяте с нас, че от предизборния ви щаб са ви накарали най-накрая да отговорите на въпросите ни, и вие – с явно нежелание – отстранявате всички стойностни въпроси, които засягат вас лично или вашите политически позиции до този момент и започвате да отговаряте по конкретни въпроси. явно такъв съвет ви е дал някой от предизборния ви щаб – да си гледат работата тия питащите, ти се прави на много професионално подготвен за кмет.

    г-н Заимов, след 18 години фасадна демокрация десните избиратели вече не се интересуват само от това дали сте достатъчно добре образован /изненадва ме упоритото ви нежелание да сканирате дипломата си. за ваше сведение редовите избиратели в тази държава, когато кандидатстват дори за секретарско място някъде, са длъжни да представят копие от дипломата си и да изброят всичките си работни места с фиксирани месеци и година на започване и напускане на работното място/, а се вълнуват и от това дали наистина сте ТЕХНИЯТ кандидат. докато не отговорите на въпросите ни относно вашето юношество, семейство и политически позиции, вие няма да сте не само моят, но и на много десни хора кандидат.

    защото поведението ви именно издава комунистичско презрение към плебса…

    и недейте да забравяте, че ние не зависим от вашите отговори, но дали вие ще станете кмет или не, зависи от поведението ви в тези предизборни седмици;) включително и в този блог…

  • Geni

    Имате нужда от повече информация за функциите и възможностите на общините като институции. Ако бъдете избран ще видите,че голяма част от идеите са само добри намерения, без механизъм за реализиране. Имам опит, вярвайте ми

  • Кремона

    тук преди по-малко от две минути постнах дълъг отговор. върнах се, за да попитам защо сте позволили от блога ви да бъдат изтрити всички мнения по „позакъснелите“ ви отговори. и не си намерих постинга:(((

    сега задавам още един:

    като триете тук непрестанно нечии изказвания, мислите ли, че ще спечелите нечие уважение? чие?

    повтарям резюмирано изказването си – за да видя колко пъти ще се наложи да го триете.

    презрителното премълчаване на неудобни за вас отговори издава типично комунистическо отвращение от плебса.

    дали ще ни отговорите на въпросите за вас, вашето семейство и политическите ви позиции, за нас е без значение, но за вас е от значение дали ще получите един глас повече или не…

    в тази държава нормалните хора си дават копие от дипломата при кандидатстване за работа и отговарят на всякакви въпроси по време на интервютата…

  • Кремона

    моля да ме извините, някак си се появи мнението ми от преди десет минути, но чак при постването на второто мнение…

  • http://dzver.com/blog/ dzver

    Кремона, постингите се появяват с одобрение от модератор?

  • Очарована

    Впечатлена съм от мотото „Мартин за кмет“. Звучи като „Сливи за смет“!

  • http://bborissov.iblogger.org Борислав Борисов

    Всичко друго му е наред на столичния избирател, явно, сега единственото, което го вълнува, е сексуалната ориентация на Мартин Заимов. Извинете, сексуален партньор ли си избираме, или кмет?

  • куртев

    кремона, кофти тон за човек задаващ „стойностни въпроси“. формата тук е блог, а не разпит. прегледай повечко такива, макар и не предизборни да ти свикне окото с този вид комуникация. ако искаш отговор отиди на сайта на кампанията или лично на някой от обявените места и лично попитай и после постни резултата в твоя блог, а тук сложи линк и всичко ще е наред. нека се спазва формата и етикетът.

  • Рашко

    Кремона, какъв точно ти е въпросът, че и аз не го разбирам. Той кандидат-кметът е по-образован от мен, но май и той няма да може да го разбере. Какво значи „въпрос за политическите ви позиции и семейството ви“. Човекът има сайт, има блог, а ти имаш едно нещо, което се нарича Google. Там и свойто име да напишеш, ще проетеш за себе си повече отколкото и ти самата знаеш. Не се ли уморявате от конспирации? Г-н Заимов, може ли да не ни занимавате с дипломите си. Но като ви остане време, кежете какво ще направите с кучетата. Мен са ме хапали, та питам.

  • Ани

    Иване, че Мартин е хубавец, хубавец е. Но стига си хранил надежди. каквато и да му е сексуалната ориентация, сега е зает с кампания. Като мине кампанията, иди и го питай.

  • Димка Гочева

    И аз се чудя като господин Куртев по-нагоре тук разпити ли ще има или съдебни заседания, или ще общуваме с един човек, който поема тежкия кръст да се занимава с най-пропадналата европейска столица в момент, в който тя е пред колабиране?
    Още в античната съдебна реторика е имало правило да не се отговаря на всички въпроси.
    Някои от въпросите са такива, че поставят в неудобно положение самите питащи.
    Какво го питате Мартин за някакви лични неща, като за всички тях е подробно написано на съответното място в официалния сайт?
    Но най-неразбираемо е защо го питате какви са политическите му позиции и дали е подписал договора за силна България?
    Не сте ли разбрали още, че той е член на Демократическата партия отпреди 13-14 години? Който не знае нищо за Демократическата партия, що не направи справка на http://www.demparty.org?
    Lubo, договорът за силна България е един текст, който ангажира само членовете на съответната партия.
    Мартин Заимов обаче не е кандидат само на тази партия, а и на още една друга, и самият той не е в нито една от двете, а е в Демократическата партия.
    Сигурно Кремона и Lubo са съвсем млади хора и не си спомнят нищо за всекидневника „Демократическо знаме“, който излизаше в началото на 90-те (а сред неговите първи автори е бил и Алеко Константинов). Сигурно сте били още в училищна възраст през 1994 г., когато Демократическата партия сформира Народния съюз с още една друга партия…
    Всичко това за умерените десни хора в столицата означава много. Колко сте крайно десните се видя вече доста пъти през последните години.
    През последните седмици си мисля, че този човек, в чиято глава се е родила идеята Мартин да бъде общият десен кандидат за кмет на София, е абсолютен политически гений.
    Не знам кой точно е той, дали е Пламен Юруков или е някой около него, но наистина е мъж с необикновен талант за политическото изкуство.

  • Карина

    Иване , този отговор не те ли задоволява-„смятам, че публичните личности е добре да бъдат отворени за сексуалността си, но ако някой се крие, ще го разбера“ или си искаш буквалния български отговор.

  • Ангелина Димитрова

    Препращам ви една покана. Може някой да се заинтересува.
    П О К А Н А

    Националният клуб за демокрация “Светослав Лучников” и Националният форум „Българка” със съдействието на Фондация „Демокрация” и Фондация „Конрад Аденауер”, по повод 5 години от кончината на видния български политик-демократ, общественик и държавник
    Светослав Лучников
    организират следните прояви:
    1. Кръгла маса на тема „Приносът на Светослав Лучников за демократизацията на България” на 12 .10.2007 г. /петък/ от 16.30 часа в Гранд хотел България, бул. Цар Освободител 4.
    Лектори: Иван Костов, Филип Димитров, Боряна Пирьова, Димитър Ненов, Божидар Кунчев.
    2. Откриване на паметна плоча за Светослав Лучников пред неговия дом на ул. Янтра № 6, София на 14.10.2007 г. /неделя/ от 11 часа.
    Поканват се всички граждани да участват в тези прояви.

    Национален клуб за демокрация “Светослав Лучников”

  • Ангелина Димитрова

    Благодаря!

  • http://lydblog.wordpress.com/ lyd

    Крайно време беше, наистина. Ако се включвате и с коментари, ще заприличате на истински блогър :) Иначе стои малко изкуствено.

  • Без майтап

    Господин Заимов заяви в този форум , че не бил служил в казармата защото го обявили за враг на народа, а по същото време е работил в БОК при Батето. Как става това, да се работи за Батето , и то враг на народа?
    Не е проблема в това дали е служил или не, а излъгал ли ни е , документирано? Не е никак хубаво, да се лъже! Затова ако има обяснениея, господин Заимов трябва да ги даде! Трябва да знаем от коя страна на барикадата е!

  • http://boikob.blogspot.com Иванчо

    Да не забравите да посетите сайта за Бойко Борисов. Струва си! http://boikob.blogspot.com

  • joker

    Здравейте,
    интересувам се кога Мартин Заимов, ще спре да нарича Кобургостки- царя или негово величество ли, не знам какво беше-не бих гласувал за човек, който се отнася така към Симеон Кобурготски

    ПП разни, които отговарят от името на Мартин Заимов само създават негативни впечатления, имахме си говорител на Жельо, имахме си и Бат Петьо, та ако ще говорите, моля, но пресконференциите.

  • Борис Ташков

    Г-н Заимов, не отговорихте на някои от моите въпроси в Благодаря, , В неделя в Парка и т.н. , както и на въпрос пуснат в кутията на откриване на кампанията Ви в парк „Оборище“/бивш парк Ген. Вл. Заимов /.
    Ето тук е последният ми постинг и цитирам част от него. Моля Ви като добър финансист за отговор!

    Борис Ташков // 02 окт 2007 в 4:10 pm

    ………………………………………………………………………

    Аз съм дълбоко убеден, че ако, в оставащите до 28 октомври дни, твоят и неговият щаб се споразумеете за общи действия, на 28 октомври да има една дясна бюлетина тази на Мартин Заимов, за да няма пилеене на гласове, победата ще бъде безспорна и предизвестена.

    Накрая ми се иска да те занимая с един проблем свързан с неправомерно плащане на ДДС от търговци на дребно, за ползвани от тях строителни петна на строителни парцели, върху които те са изградили със собствени средства собствен търговски обект. Касае се до неправомерно вземане на ДДС в нарушение на Глава 8, чл. 34, ал. 1 от ЗДДС, което ДДС се внася неправомерно от предприятие Общински пазари към СОС в държавния бюджет и министерство на финансиите неправомерно се ползва от него.
    Това ДДС, трябва Вие да съдействате да спре да се удържа на фирмите в полза на държавата и държавата да върне на ощетените фирми, неправомерно взетите от фирмите на дребните търговци суми за 20 % ДДС върху сумата на наема за един метър квадратен площ, който те плащат.

    Пожелавам ти МАРТИНЕ и те изписвам с главни букви, Ти да бъдеш следващият КМЕТ на СОФИЯ и този проблем за който пиша на стотици хиляди търговци от София, изградили свои магазини, Ти да решиш, като се разпоредиш, общинското предприятие Пазари към столична община, което неправомерно завишава наема на общински терени с 20 % ДДС, да престане неправомерно да го събира и неправомерно да го внася в държавната хазна и да отпадне.

  • http://vbox7.com/play:c0689c9c Я оставете човека на мира

    То тук дискусията станала като в лайфстайл списание!! Каква му била сексуалната ориентация, и къде бил и какво правил през 1985 година … я оставете човека на мира. София и без тези далечни дреболии има огромни проблеми, решаването на поне част от които поне за мен е от първостепенно значение.

  • Иван

    До Ани и Карина
    Много е важно да се знае предварително каква е сексуалната ориентация на Мартин. Все пак ние го избираме за КМЕТ! Няма нищо лошо и срамно да отговори на този въпрос за да спрат плюваниците по форумите. Да не забравяме, че и кмета на Париж е гей, но си го признава и не се срамува от това.

  • всеки втори

    не вярвам, че ще направиш тези неща…

  • Djudi

    O,DA!Oktobyr fest- mesecyt i tova e vremeto,da obvinish svoq sysed,che e rogonosec ili che jena mu go bie,da poklukarstvash za seksualnata orientaciq na vseki drug,no ne i svoqta.;
    Diskusiq;
    Kak da izoblichim porocite?
    Temi za ese;
    Moqta“beseda“sreshtu zlot
    Silata na obvinitelnite dumi
    Koi e dqvolyt?
    Za literaturnointerprativnoto sychinenie;
    Obrazyt na polemista spored privedenite argumenti i izrazeni emocii
    “Besedata“ i janrovite belezi na oratorskata proza
    Specifika na argumentaciqta v “Besedata“
    Malko dylgo za domashno,ne ne po dylgo ot spisyka v listata 2m, za razmisyl i vot-neotlojen!!!

  • петромил

    Еденствения кандидат,който разбира от
    управление на пари,а в крайна сметка доброто управление на един град е правилно
    разходване на обществени средства.
    Аз вярвам на Мартин!

  • Димитър Гачев

    Уважаеми господин Заимов,

    Относно спекулациите с дейността на Вашия прадядо – генерал Заимов, бих желел да Ви разкажа почти неизвестни факти, които придполагам ще предизвикат интереса Ви.

    Моят дядо по майчина линия – Зджислав Зембжуски, поляк, живущ в България през четиредесетте години на миналия век, е пиртежавал в София, фирма за регистрация на запазени марки и патенти . Фирмата се е казвала „Бюро Зембжуски“.

    След 9 ти Септември 1944 г. фирмата е национализирана от „народната власт“ и архивите и са били използувани за създаването на Търговската палата, която съществува и днес.

    Както може да се предполага, а и по спомени на баба ми, също полякиня, починала, в София, през седемдесетте години, в мизерия, без никакива пенсия, нарочена от комунистите в квартала за жена на полски кулак, дядо ми не е имал нищо общо с комунистите.

    През 1942 г. , един ден, във вилата им в Княжево пристигат агенти на Гестапо и арестуват дядо ми в присъствието на семейството му. Повече никой не го вижда. Години по-късно, с помощта на международния червен кръст, се разбира че е ликвидиран в концлагера Освиенцим.

    Баба ми разказваше, че преди да го прибере Гестапо, във вилата им в Княжево, редовно са отсядали за по няколко дни поляци, които след това са заминавали за Турция. Генерал Заимов, често е идвал там.

    През 1971 г. във вестник „Поглед“, излезе статия от журналист на име Янев, , като следствие от откритие, побликувано в полската преса. В нея става дума за конспиративна група в България, с ръководител генерал Заимов, в която дядо ми също е участвувал, организирана за спасяване на поляци от хитлеро-фашизма и превеждането им в Турция.

    Днес на улица „Раковски“, срещу театралната академия, до бившия унгарски ресторант – сега „Хепи“, на мястото където е живял тогава, има паметна плоча с името му .

    Би било интересно да се освети тази част от дейността на генерал Заимов. Може би трагичната му участ, да има нещо общо и с това.

    Пожелавам Ви успех на изборите, аз ще гласувам за Вас.

    НАТВИЗ

  • http://nema blackadder

    В. Улиците?
    О. Ще махна колите от тротоарите.

    как ще ги махнете?

    като ги махнете, ще ги сложите къде?

    във всички въпроси се вижда едно – има единствено намерения (да не кажа опит да се заблудят читателите, че има намерения), но няма стратегия…

    Транспортът щял да е чист и да има метро. Как? С какви пари? Откъде ще дойдат? Кой и как ще извърши и кой и как ще контролира процеса? Ето затова са блоговете… В интернет можете да напишете всичко, което искате Вашите гласоподаватели да научат, а те ако се заинтересуват ще влязат в блога ви и ще прочетат.

    Иначе, ако искам да чета, че ще махнете колите от тротоарите, ще ида в блога на Бате Бойко. Там пише същото. Но с по-едър шрифт 😉

    до скоро

  • Венилина Малинова

    Мартине,

    Моля да отговориш на въпроса ми –
    СПАЗВАШ ЛИ ЗАКОНИТЕ?
    Разглеждам публикуваното в този сайт и оставам с убеждението, че се опитваш да излъжеш всички.
    КОГА ЩЕ ПРЕМАХНЕШ СОБСТВЕНИЯ СИ НЕЗАКОНЕН СТРОЕЖ!!!
    Казваш, че си решил да бъдеш безкомпромисен към незаконното строителство. Добре, моето предложение е, като един истински европеец, да започнеш със своя незаконен строеж и да бъдеш наистина безкомпромисен към себе си. Очаквам с нетърпение да възстановиш положението от преди строежа.
    И още един въпрос –
    По този начин ли ще оперираш с парите на софиянци, както безотговорно заграби общите иделни части, за да построиш 2-ри етаж над апартамента си в подпокривното пространство на нашата кооперация?

  • куртев

    а, ето това вече е сериозно. със съседите винаги много внимателно. а сега всички чакат обяснение. дали дамата има право.

  • Лъчезар Томов

    Kъм Венилина:

    Ха сега кажи, че и сестра му е курва, та да се чуди как да обяснява, че няма сестра

  • монката

    Ще гласувам за теб, но ако се представяш малко по мъжки и стегнато като финансист и пич…помни , че не си на паркетно парти….

  • Боабаб

    Все пак да припомним, че Иво Инджев беше уволнен само защото попита дали „Президентът“ Първанов се бил сдобил по слухове с мезонет и то тъкмо в момент, когато се тиражираше „слухът“, че жизненият му стандарт е дръпнал здраво.

  • Escreve Isaure

    Уважаеми г-н ръководител на кампания на знайна мафия, Заимов,
    Робски покорно Ви моля да ми отговорите на въпроси, които никак не са намерили място в предизбония Ви бълвоч:
    1. Топлофикация
    2. Софийска вода
    3. Данъчните облекчения
    Предваритално коленича пред Вас и благодаря за свише откровението, което ще очаквам на колене и в молитви, докато го получа.

  • Escreve Isaure

    А екипът ви са нещастни цензори – аматьори.

  • Борис Ташков

    През 2003 г. кандидат на СДС беше Надежда Михайлова. И въпреки, че обеща нещо, което се отнасяше до шофьорите – Надежда Михайлова заяви, че ако бъде избрана ще премахне паяците, които причиняват повече вреди отколкото полза. А и да кажем, че с непрекъснатото им движение из София замърсяват града и причиняват куп проблеми на водачите на МПС. Въпреки това хубаво предложение синя София не избра Надежда Михайлова. Тогава, в 2003 г. София избра Стефан Софиянски.
    Затова сега имам едно питане към Мартин Заимов.
    1. Какво е мнението на Мартин Заимов, бъдещият КМЕТ на СОФИЯ за паяците по улиците в София? Има ли той куража и силата да ги прибере в гараж или просто София да ги препродаде. Службата, която ги стопанисва, „Паркиниги и Гаражи“ е най-корумпираното предприятие. Служителите са като хиени разположени в почти цяла София, а и ангажира силово представител на полицията, което не се вмества в представите ми за цивилизован начин на управление на София.
    Подобна служба в Швейцария, Франция, Испания, Германия, Италия и Австрия не срещнах и не видях. Не видях и такива знаци за вдигане на коли. Това обстоятелство създава невероятен ПСИХОЛОГИЧЕСКИ СТРЕЗ у водачите на МПС, а и има и смъртни случаи за получен от стреса инфаркт на водач.
    2. Там, в тези държави – Швейцария, Франция, Испания, Германия, Италия и Австрия, не видях и движещи се из градовете им като свободни електрони бездействащи полицаи, които произволно да спират и санкционират водачите на МПС, ВМЕСТО ДА СИ ГЛЕДАТ ОХРАНИТЕЛНИТЕ ФУНКЦИИ ИЗ ГРАДОВЕТЕ.
    3. Затова считам, че кметът на СОФИЯ трябва да озапти тези функции на полицията, останали в наследство от комунистическата организация на полицията и града да се изчисти от постоянно дебнещи по улиците служители на полицията, или такива функции да имат само КАТ.
    4. Там, пак в тези държави – Швейцария, Франция, Испания, Германия, Италия и Австрия, не видях на входовете и изходите на градовете им, също и между градовете им като хиени разположени служби на т.н. КАТ-ПОЛИЦИЯ, чиито униформени с жилетки и със СТОП ПАЛКА НА КАТ, или без жилетки и притова със СТОП ПАЛКА НА МВР произволно да спират и санкционират водачите на МПС, ВМЕСТО ДА СИ ГЛЕДАТ ОХРАНИТЕЛНИТЕ ФУНКЦИИ ИЗ ГРАДОВЕТЕ.
    Затова считам, че кметът на СОФИЯ и кметовете на общини трябва да премахнат тези постоянно дебенещи стоянки на МВР и КАТ, като с това се намали алчността на служителите на КАТ и МВР, които от тази си дейност се замогнаха и ги погледнете служителите какви коли карат.

    На тази комунистическа полицейщина казвам НЕ!!!

  • светлана

    Поздравявам Ви г-н Заимов и искрено Ви желая успех. Познавам Ви от обученията на фондация Пайдея. Убедена съм във Вашият професионализъм.Благородно завиждам на колегите софийски директори които ще работят с Вас. Последните събития показват че българското образование има нужда от хора като Мартин Заимов.
    Успех

  • alexpen

    Г-н Гачев,
    Имате ли нещо общо с Нина и Ада Зембжуски? Моята баба – Вера Даскалова, племенница на генерал Теодоси Даскалов, уволнен от цар Борис като министър на войната поради несъгласие с прогерманската политиката мисля точно през 1942г., но осъден на смърт от комунистите и убит от „Народния съд“ през февруари 1945г. , беше близка приятелка с Нина и Ада Зембжуски и ме е водила като дете на гости у тях в Княжево. Знам, че чичо й Теодоси е бил приятел с техния баща, откъдето е и познанството й със семейство Зембжуски. Така или иначе изключително интересна е връзката на Вашия дядо и генерал Заимов. Чудесно е, че разказахте тази история тук! Когато се говори за генерал Заимов непрекъснато се забравя не само, че този човек е офицер от Българската Армия, раняван в битките на 3 войни, но и човек, платил с живота си за това, че е посмял да се противопостави на фашизма и Хитлер, с което отговаря на всички общочовешки критерии наистина да бъде наречен герой. Както в трагичната история на Вашия дадо, така и тук болшевиките нямат абсолютно нищо общо. Това, че чисто по комунистически (както си присвоиха домовете им, имуществото им, животите им) са си присвоили и героизма на тези хора не отнема нищо от тяхното достойнство.

  • dIVA

    абе Иване,драги, влез в сайта, в лично за мартин заимов и прочети, че живее заедно с жена, Калина, има деца и прочие, и се успокой!

  • Пламен

    Иван иска директен отговор от Мартин Заимов – хетеро, хомо или бисексуален е. Всички заобиколни отговори или отговори на други хора няма да свършат работа. След като самият Мартин Заимов казва, че е добре публичните личности да са открити по отношение на сексуалността си, въпросът е съвсем в реда на нещата.

  • Иван

    Дс dIVA
    И Йордан Соколов живее с жена ама…

  • Димитър Гачев

    Уважаеми Alexpen,

    Нина и Ада Зембжуски са ми лели. Аз съм син на Мария /Мими/, най малката дъщеря на Зджислав Зембжуски. Тя е била на десет години, когато нацистите са арестували баща и.
    Т

  • alexpen

    Уважаеми г-н Гачев,
    Много ми е драго да се запозная с вас, макар и виртуално. „Случайната“ ни среща в това доста читаво пространство само доказва, че поколенията преди нас не случайно са били близки. На някакво ниво тази близост и съмишленост очевидно се е запазила, което е много радостно. Поздрави!

  • Радостин Стефанов

    Ето това е един истински и позитивен човек и единствения кандидат за кмет на София, за който си заслужава да се гласува. А вие пък коментиращите не отговори на моя въпрос не отговори на другия- няма човек, който да може да отгожори на всички въпроси, нито пък има смисъл,а и едва ли ще има време да се отговори на всички. И понеже и аз работя във сферата на финансите искам да кажа, че е изключително важно кмета на София да разбира от финанси и да има такова образование, защото знае какво да прави с парите на софиянци и как да се разпределят и инвестират. За да е заемал тези постове, на които е работил това говори, че трябва да си наистина много умен и интелигентен и да си много добре образован. И все пак не забравяйте, че безгрешни хора няма и дайте да не правим пак българската работа да се плюем и освиркаваме като във мач на Б футболна група, а да се държим заедно, защото винаги това ни е спъвало нас българите. Искрено вярвам, че това е човека, който ще помогне на хората да живеят по-добре. Всичко най-хубаво, успехи и живи здрави. :)

  • http://mayas-corner.blogspot.com Майя М

    Бих искала да коментирам следното изречение от Вашия пост:
    „Какъвто и план да имам за ромските махали, дали те са законни или не, той няма да е воден единствено от интересите на собствениците на земята, на която те са застроени.“
    По българското и международното законодателство хората, придобили собственост по законен начин, имат не „интереси“, а ПРАВА.

  • Метрополитенът

    Г-н Заимов, всичко хубаво, ама след като прочетох в един форум, в който членувам, какво сте казал някъде пред медиите мога да си направя два извода:

    Или се изходихте на метеното, или журналистите, които Ви отразяват са гола вода…

    Темата на изказването Ви е била метрото, и Вие сте заявил, поне според журналиста, че ще пуснете метрото до Аерогарата до края на 2008ма, което подбужда в мен желание да Ви задам следният въпрос: Знаете ли как се строи метро и колко технологично време, а в България и колко нерви и протакане са необходими, за да се изгради 1 километър метро, да не говорим пък за 7,6, колкото е пробега от Младост до летището?

    Много бих искал да ми отговорите, защото според мен… подобни изказвания могат и да предизвикат възхищение у някои новобранци софиянци, но в тези, които знаят, че един метрокилометър в София се строи в темпото на охлюв-ревматик… може да предизвикат само насмешка. А ако все пак сте намерил начин, по който метрото наистина да се построи с такива космически темпове… моля, споделете с нас, защото това наистина би било важно откритие за местната власт!

    Благодаря предварително

  • хиппиожхпохпохпжжохпжхпо

    тпшипрширпширпшпрпршипршипршпршипришпршжипжппргжпрпррршппрпржгпрпржхпжшпрпгжпржгпржгпжгпржппррпжпржпржпржпржпрпжргжпржгпржгпржгпрпжхпопжопхжопхжпхожпхжохпжопхжохпжожожопхжохпжохпжопохпжорпжопжпрожоожппжопжопржопржопрожпржопржоожпжопрржопжрппржопржопржпржопржопржопржп