За Климата

“Горичка“ зададе на много политици няколко въпроса относно климатичната криза, която е тежък проблеми както при нас, така и по целия свят. По-долу са отговорите ми. 1. Всички държави в света са подкрепили Парижкото споразумение за климата, а 2/3 от тях са заявили ангажимент за въглеродна неутралност през 2050 г. Като член на Европейския Съюз България има…

“Горичка“ зададе на много политици няколко въпроса относно климатичната криза, която е тежък проблеми както при нас, така и по целия свят. По-долу са отговорите ми.

1. Всички държави в света са подкрепили Парижкото споразумение за климата, а 2/3 от тях са заявили ангажимент за въглеродна неутралност през 2050 г. Като член на Европейския Съюз България има задължения да осъществи политика за реагиране на климатичните промени. Какви мерки трябва да предприеме страната ни, за да намали парниковите емисии?

Българите са отговорни хора и повече от 70% от нас вече са съзнателно загрижени за природата и климата ни. България няма нужда от международно споразумение, нито някой отвън да ни казва какво да правим. Решението трябва да бъде взето вътрешно за страната ни. Българските политици, бизнесмени и висши чиновници трябва да проведат открит разговор и спокойно да вземат верни решения.

2. Всички държави от Европейския Съюз, с изключение на България, имат планове за поетапно закриване на въглищните си мощности. Kак може да се подпомогне прехода на страната към нискоемисионна икономика?

Решението е лесно. Правителството би трябвало да се погрижи миньорите и хората, които зависят от въглищните „шефове“, да придобият други умения, за да могат да осигуряват себе си и семействата си. Тази инвестиция не би струвала повече от 400-500 милиона лева годишно за няколко години, което е напълно постижима сума за днешните държавни бюджети. Освен това подобен разход би имал огромна възвращаемост, спрямо загубите ни в момента, да не говорим за риска от бъдещи глоби и най-важното – съсипаното здраве на хиляди хора.

3. Какви решения трябва да се вземат, така че земеделието да стане част от решението ? Може ли българинът да се изхранва с чиста храна, предимно от местно производство?

Решението е напълно ясно – замяна на индустриалното земеделие с производство на истинска и вкусна храна. Веднага.

4. Последствията от изменението на климата са повишаване на средните температури, продължителни суши и наводнения. Какво трябва да се направи, за да се предпази страната ни от промените в климата?

В България положението не е по-различно от където и да е по света. Нямаме повод за тревога. Според мен в момента е най-необходимо страната ни да инвестира в повишаване на компетентността на българските държавни служители, независимо дали говорим за служител в Белене, Вършец, или в Международния валутен фонд. В случая най-важни са Гражданска защита, армията и медицинските лица.

« Предишна публикация
Следваща публикация »

Няма коментари