Гражданската общност Уикипедия

Инициативи като Уикипедия дават надежда. Затова бих искал горещо да я подкрепя.

Вчера надникнах в развитието на кампанията Уикипедия 100 000. Няма как да не сте я забелязали. Идеята й е проста – да се увеличат българските статии в Уикипедия до 100 000. Уикипедия е феномен, който винаги ме е изумявал. Истинска глобална гражданска инициатива. В началото никой не вярваше, че нещо сериозно ще се получи от Уикипедия. Сега английските статии надхвърлиха 2 милиона. Оказа се дори, че Уикипедия е не само много по обширна от Encyclopaedia Britannica, но е и сходна с нея по точност. Успехът на Уикипедия е символ на силата на хората, които работят заедно без да чакат, на гражданската енергия и гражданската солидарност, които могат да надминат всяко експертно усилие. Знанието, което имаме заедно, уменията, които владеем заедно, са много по-силни от който и да било добронамерен или злонамерен човек. Когато видях, че в България е започнала подобна кампания, си казах, че може би е дошъл моментът на дебалканизация на тази страна. (По света „балканизация“ често се среща в управленската терминология и означава фрагментиране, разпокъсване на една организация, ако ще тя да е в Сиатъл, а не на нашия полуостров). Дали е дошъл краят на този феномен в българското общество? Да се надяваме. Инициативи като Уикипедия дават надежда. Затова бих искал горещо да я подкрепя. И си мисля, че така както милиони са дали по нещичко от себе си в съграждането на един глобален феномен, така и ние бихме могли да променим, ако не света, то поне един прекрасен град. Град, който обичам.

И именно Уикипедия представлява гражданите не само за европейско, а за глобално развитие на България. Защото ние не сме само в Европа, а в света. Свят, в който знанието и образованието стават все по-ценен ресурс. Бих казал дори безценен.

P.S. Нека пишем в Уикипедия повече за София, за кварталите на София, за историята на София, за сградите на София, за музеите на София, за училищата на София, за дърветата на София, за климата на София, за институциите на София. Нека всички да направим по нещо малко. Сега!

« Предишна публикация
Следваща публикация »

21 коментара

 • някой

  драги ми заимов, защо си мисля, че леко попреписа от някъде?

 • Яна

  Радвам се, че харесвате Уикипедия! Заповядайте да попишете по икономически въпроси или пък защо не за LSE?

 • http://blog.gfurnadzhiev.info Георги Фурнаджиев

  Здравейте, г-н Заимов. Хубава тема подхванахте. Тема, която ми даде сламка какъв въпрос да Ви задам.

  Искате да ставате кмет на София. Въпросът ми е „Колко грешки и неточности има в тази статия на Уикипедия
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F
  и къде са?“

  Благодаря предварително за отговора.

 • Pingback: Wiseacre`s blog » Blog Archive » Гаден въпрос към Мартин Заимов()

 • Заралия…

  Браво! Преди два дни четох подобен пост в блога на един друг български политик – www. zhelev.eu , хубаво е, че има общи мнения по разни въпроси…
  Поздрави от Тракия!

 • ZAEMov

  лошо няма…взели сте назаем явно мнението от блога на кмета на СтЗ….другия път давайте направо по copy-paste системата

 • Ленко

  Ако Мартин е взел идята от старозагорския кмет, това е още една причина да гласувам за него – хора, които взимат добри идеи са рядкост, обикновено ние се дърпаме на всичко, ако ниякой друг го е измислил. Както и да е не вярвам, че той ще се учи от СЗ градоначалник. Похвална инициатива.

 • Мила

  Ами добре, вместо да приказваме, нека направим нещо. Ако ще да е нещо малко, но сега :)

 • Заралия…

  Хайде сега без квалификации „кражба“ и т.н. Наистина е хубаво, когато човек види добра идея – ДА Я ПОДДЪРЖА! Що се отнася до градоначалника на СЗ, то доста хора имат да се учат от него как се управлява град и община…и как се печели на първи тур именно заради добрия мениджмънт.

 • лъчо

  Редно беше да напишеш, че подкрепяш мнението на друг политик и ти само го модифицираш.

 • http://bg.wikipedia.org/wiki/:100000 Уикипедианец

  Смятам за полезно всяко включване в инициативата, без значение кой какво откъде взел като идея или информация. А дали включването е просто предизборно, ще си проличи не след дълго, дано не е. Самата Уикипедия обаче по никакъв начин не може да бъде трибуда за утвърждаване на едни или други политически концепции.

  Идеята е отворена, към нея всеки може да се присъедини както намери за добре, стига това наистина да е от полза.

 • Eли

  И на мен ми харесва идеята за попълване на българските материали в Уикипедия. Ще се радвам да прочета някоя Ваша статия в област, в която сте компетентен. Не непременно икономическа, но примерно статията за валутния борд е много непълна. Не съм специалист, а бих искала да знам как един фиксиран курс води до намаляване на инфлацията или увеличаване на инвестициите.
  Така ще помогнете :
  1. Да направим преценка за качествата Ви като потенциален кмет
  2. Да се попълни Уикипедия
  3. Да подобрим информираността си.

  Не се заяждам, блогът Ви ми харесва :)

 • Rosen

  Добре, свърших си моята работа, допълних една статия в Уикипедия :)

 • Рашко

  Предлагам дуел:

  Мартин да напише за Валутния борд (или друго по избор)

  Бойко да си избере на каква тема той би написал

  Накрая ще гласуваме и който спечели ще го обявим за виртуален кмет на София!

 • Bozhidar

  В София ДПС издига кандидати за 19 районни кмета, като водач на листата е решено да бъде доктор Стоянов.
  В останалите райони партията ще окаже подкрепа на НДСВ, на БСП и СДС, като движението очаква в София да има най-малко един общински съветник. :(

 • http://wwwartkish.com Яни Кишков

  Това, да пишете повече за София – хубаво, софийски кмет, софийски приказки. Ами столицата, столичния кмет, провинцията ? Нещо да кажете, г-н Заимов за него кмет – столичния . Той, кмета, софийски, ама тя София-та столица, демек на всички българи. Напоследък много боклуци там, тръгнаха и към нас в провинцията, а парата /лв.,евро, долар/ се обратно – към столицата.

 • liliana

  Господин Заимов, това с Уикипедия е похвално. Очевидно имате идеи, имате образование и изглеждате различно. Обнадеждаващо бих казал. Проблемът ми е, че досега не сте казал нищо конкретно за управлението на София. Какво ще направите с улиците, с градинките, къщите, транспорта, сградите, покрайнините, сигурността, парите, престъпността… нищо…. кажете поне малко. Иначе защо да гласувам за вас?

 • az

  vsystnost poluchava se taka, che mi se nasybira da pisha komentar za komentarite, a ne tolkova za samia post, no prosto reakciite malko me shashnaha. az vyzpriemam tozi blog kato predstaviane na lichnostta na martin zaimov, koeto razbira se e v ramkite na kampaniata, no pyk i gi nadhvyrlia. belezhkite, che postyt edva li ne copy-paste-va ot drug blog na vyprosnia zhelev sa napravo smeshni, zastoto po tozi nachin za wiki i znanieto misliat povecheto razumni hora. A mozhete li da si predstavaite boiko borisov ili brigo asparuhov da komentirat adekvatno wiki? never. naistina mi se iska malko poveche razumnost i pozitivisym kakto v blogosferata, taka i v sofia-sferata. kakvo tolkova?!

 • Илиана

  Софиянци, дайте най–накрая да си изберем един ГРАЖДАНИН за кмет на София…А? Г-н Заимов, желая Ви успех!

 • Mishkata

  Evalata Zaimov, s teb sme. Vreme e chovek ot 21vi vek da stane kmet na Sofia , a ne komunisti i mutri ot 19ti

 • Мистър Бийн

  Ода за Мартин /Мистър Бийн/
  Голями смешници сте !!!
  Ако някои ви каже истината триете постовете нали!