Моята София

Всеки си има своята София – места, които харесва, къщи и дворове, паркове и улици, дървета и кафенета, които обича.

Всеки вижда и преживява София по различен начин. Всеки си има своята София – места, които харесва, къщи и дворове, паркове и улици, дървета и кафенета, които обича. Кажете ми със снимки каква е вашата София, как искате да изглежда, какво прави този град уникален за вас. Пратете ми снимките на support@martinzaimov.com с една-две думи за това кое е мястото, което сте снимали, и с какво ви привлича. Нека видим София такава, каквато бихме я обикнали повече.

Пратете ми и снимки, за да ми кажете каква не искате да е София. Знам, ние сме заобиколени от мръсотия, хаос по улиците, разбити тротоари, висящи от всякъде кабели, прах, запуснати дворове и паркове. Зад хаоса и мръсотията се крие един красив град. Нека видим с вашите снимки какво трябва да махнем, за да открием красотата на града, който всички да обикнем.

« Предишна публикация
Следваща публикация »

29 коментара

 • Димка Гочева

  Вие казвате: „кажете ми със снимки“.
  Може ли да се опитаме да се изразим и с думи?
  Нямам думи да опиша колко обичам Витоша.
  Моето любимо място в София за пиене на кафе, капучино, бира или червено вино – според сезона, месеца и часа на денонощието – е клубът на архитектите на улица „Кракра“. Прекрасен двор с градинка и амфори, и делви в него. Особено след като го ремонтираха това лято. Всичките си делови и приятелски срещи си ги уговорям там. Или почти всичките, защото напоследък много ми харесва и ретро-атмосферата на Before and after на „Христо Белчев“. В студените месеци това е моето любимо място, а в топлите – архитектите.
  Моите любими улици са „Солунска“ и „Иван Асен“, а любимият ми парк – Гео Милев. Това е и връзката с родния ми град – Зарата. Когато бях ученичка, ходех по веднъж седмично на практика в музея на Гео Милев в Стара Загора…
  Моят любим музей в София е Археологическият музей.
  Моята църква в София е „Света Троица“, но защо – няма да пиша тук за това.
  Моята любима сграда в София е къщата, в която е живял проф. Михаил Арнаудов на „Славянска“, малко под „Раковска“, от лявата страна – тя ми е любима заради него самия, титан на университетския институционализъм, какъвто май няма и днес. Минавам понякога оттам като на поклонение.
  Моята любима концертна зала в София е Зала България, а любимият ми мост е мостът на въздишките, нищо, че под него няма река.
  Моят любим театър в София е „Сфумато“. Моята работа, моята грижа и моята отговорност е Софийският университет.
  Моите деца се родиха в АГ болница на „Шейново“. И мъжът ми е роден тук и много обича София.
  Моето семейство обича София.

 • http://www.liliahristova.blog.bg Лили

  Г-н Заимов,
  до 2 октомври софийската галерия „Арт Муза“ (ъгъла на ул. „11-и август“ и „Искър“) представя фотоизложба „Софийски контрасти“. Сред авторите има и професионалисти, и любители. Ще видите много интересни софийски „забележителности“. Струва си да я посетите!

 • http://bloganabei.blogspot.com/ Емин Бей

  Любимото ми място са гробищата на Бакърена фабрика, които олицетворяват София…

  „Растат, но не стареят“

 • Атанас

  Като прочетох “Димка Гочева // 25 сеп 2007 в 11:32 pm “Моята църква в София е “Света Троица”, но защо – няма да пиша тук за това” се включвам в детската игра “Покажете ми!”:
  Г-н Заимов, НЕПОСРЕДСТВЕНО до черквата “Света Троица” и до ДЕТСКАТА ГРАДИНА, която е до черквата, на самия парков вход от към бул.“К.Величков” се намира “ЕРОТИЧЕН бутик”!?!

 • http://bloganabei.blogspot.com/ Емин Бей

  @Атанас – че какво от това, нали всичко и бог е любов?

 • Димка Гочева

  Атанасе,
  Написах за църквата „Света Троица“, която е на ул. „Николай Коперник“ срещу Зала Фестивална.
  А снимка от нея изпратих на дадения мейл-адрес преди два три часа. Преди малко изпратих снимки и от синагогата, и от джамията и от католическия храм „Свети Йосиф“. Те ни показват нашия град като столица на една страна, в която има веротърпимост и съвместен живот на хора с различни религии.
  За съжаление това не може да се каже за някои наши съседски страни, където бяха избити хиляди хора само преди няколко години.
  При нас за щастие е друго.

 • Lubo

  Димка Гочева написа на / 26 сеп 2007 в 2:13 pm:
  “ …. столица на една страна, в която има веротърпимост и съвместен живот на хора с различни религии …“
  Като стане дума за веротърпимост в столицата, в съзнанието ми изпъкват Софийските хали. Те бяха реставрирани от българи с пари на евреи (или обратно), тоалетните там най-редовно се ползат от турците след поредните им обреди в близката джамия, а българките-чистачки (някои от тях с едно и две висше образования) чистят след тях, с благата усмивка на търпимостта, разпиляните фекалии, а често пъти – и остатъци от мръсно бельо !
  ЕХ, ТЪРПИ, НАРОДЕ!

 • http://bloganabei.blogspot.com/ Емин Бей

  http://bloganabei.blogspot.com/2007/09/blog-post_234.html

  това е моят символ на София…

 • Rocco

  Според последното проучване на „Алфа Рисърч“ 41.2 % от столичани няма да гласуват.
  Данните бяха представени от социолога Станислав Стоянов пред Нова Телевизия.
  Сегашният кмет на столицата Бойко Борисов е подкрепен от 33.6% от участвалите в проучването.

  За Мартин Заимов – издигнат от СДС и ДСБ са заявили, че ще гласуват 8.5%.

  Кандидатът на БСП Бриго Аспарухов събира 7% от гласовете.

  3.6% за посочили, че ще гласуват за Антония Първанова от НДСВ.

  Тити Папазов е подкрепен от 3.2% от участвалите столичани в проучването на социологическата агенция.

  Според „Алфа Рисърч“ за кандидата на Атака Слави Бинев ще гласуват 1.6%.

  Що се отнася до изборите за общински съветници 47.25 от запитаните са отговорили, че няма да гласуват.

  26.1% са дали подкрепата си за листата на ГЕРБ. За СДС и ДСБ биха гласували 8.8%, а за БСП – 8.1%.
  Партия „Атака“ събира 4.7% от запитаните столичани.
  За НДСВ биха гласували 2.4% от запитаните. ССД събира 1.3% подкрепа, а ДПС – 0.2%.

 • Борис

  Г-н Заимов,

  Имате цели 41.2% хора, които можете да спечелите на своя страна (тези, които няма да гласуват; виж Rocco по-горе) и още неизвестно колко, които можете да накарате да се откажат от кандидата, за когото в момента възнамеряват да гласуват!

 • роси

  г-н Заимов
  да допълня Борис N10
  спечелването на тези хора няма да стане с мълчане по неудобни въпроси и оставяне на клакьорчетата да викат „да живей!“.
  това дотук, по мое мнение, не е блога заявен в първия постинг на М.Заимов, защото няма разговор, а има само монолози.
  хубаво би било да уважавате читателите си и потенциалните си избиратели.

 • Елена

  МОЯТА СОФИЯ… откъдето и да я погледна,както и да я опиша -все ще се почувствам съпричастна на многоликата истина.
  МОЯТА СОФИЯ Е ГОЛЯМА -толкова голаяма колкото голяма е обичта ми към нея и по-голяма е само вярата ми в нейното светло бъдеще,в което със сигурност има място за реализиране представите на нашия общ кандидат за кмет -за по-добро управление на столичния многовековен град.Да подкрепим М.ЗАИМОВ е наш дълг !

 • http://borovski.blog.bg Борислав Боровски

  Цариградско шосе, „Детелината“, БАН
  18 септември 2007 година
  ***

  Ами, Цариградско шосе ми е харесвало винаги. То, Бат’ Бойко нали затова го пребоядиса с асфалт набързо (долната част, де), та се изложи после в дEсната лента… :) Вижте само коя лента му куца! Лявата лента си е като за Формула 1. Не знам, просто ми прави впечатление коя лента му куца!?

  Ето Ви и снимка, направена на 18 септември тази година. Това е градът, който мои приятели са успели да заснемат.

  http://borovski.blog.bg/photos/34226/original/cg.jpg

  А това е градът, който бих искал да видя:

  1. Ако може да не се спира под дръвчетата и да се каля на поразия там. Нали забелязвате, че под неправилно паркираните автомобили трева няма?
  2. Ако може да не се спира и в дясната лента по начина, който виждаме на снимката. Това рязко затруднява движението на автомобили нагоре (към фотоапарата).
  3. Ако може пътната настилка да е с малко по-добро качество.
  4. Ако може тротоарите да са с малко по-добро качество. Бордюрите – също.
  5. Ако може уличните стълбове да са по-добре поддържани и с по-нормален външен вид. Хубаво е да има тревичка/живинка нещо в основата, но… Имам предвид: ръждата, плакатите, скъсаните и веещи се неща.
  6. Ако може контактната мрежа да не е ръждясала на толкова много места.

  Пък ако искате под „Лев инс“ (на хотел Плиска) и „SIC“ да сложите… :)

 • Lubo

  До Емин Бей!

  Бей Ефенди! Господине Емине!
  Извинявай, че се обръщам така, ама така и не разбрах кой си и какво искаш! Кой си не можах да разбера дори от профила на блога ти – там не ти има физиономията, нито каквито и да било данни, пише за някакви химикалки, ама произвеждаш ли ги, пишеш ли с тях …..? Едва ли, щом си РС грамотен! Не разбрах и какво искаш – ту символът на София са ти гробищата на Бакърена фабрика, ту жълтите павета (май доста са ти разностранни интересите, предпочтанията, ориентацията …. !?). Попрегледах и онова за юпитата и …. (самоцензурирам се!).
  А що се отнася до паветата, едина асоциация, която ми навяват, е свързана с потомствения депутат – пролетарий, учител (!!??), а сега – председател на Парламентарна комисия, Иво Анастасов. Някога той написа епохалния си труд „Ода за павето“ (преди това – епичната си творба „Кой ашладисва парламентарните госпожици?“) (Върху какво ли произведение работи тоя титан на мисълта сега ???).
  Всъщност – единствената полза от паветата беше тази, че послужиха като инструмент една година, една зима, да катурнем Виденовото правителство. Аз, все още живият участник в тези събития, се надявам те пак да послужат за същата цел! А ти къде беше тогава? И къде си сега?

 • Еmily

  Г-н Заимов, здравейте и от мен!

  Много приятно съм впечатлена от идеята Ви „Моята София“. Чудесно е ,че като бъдещ кмет на столицата, се опитвате да погледнете на нея през очите на нейните жители.
  Четейки и предишните коментари, се замислих как може инициативата да се разшири малко като идея и едновременно с това да достигне до повече хора.
  Моето предложение към Вашия предизборен щаб е да се изготви нещо като анкетен лист/карта, на чиято лицева страна да са изброени най – популярните места/улици/църкви/сгради/градинки и т.н в София с номерца, примерно от 1 до 10 , като най – отдолу има и квадрадче други, а на гърба на листа да е логото на кампанията на г-н Заимов – „Аз обичам София“.
  Този анкетен лист/карта може да се разпространи по пощенските кутии вместо обичайните предизборни материали , а на т. нар. „масички“ на ключови места в града , които са традиционна част от всяка предизборна кампания , също да се активизира такава дейност , както и да има урни, в които хората могат да ги пускат. Инициативата може да продължи 1 седмица, след което данните от анкетата да бъдат обобщени и г-н Заимов в някое от предизборните студия да съобщи в ефир кое е „Любимото място на софианци“ и да поеме ангажимента когато стане кмет да направи съответните промени и подобрения , за да стане то още по-красиво и привлекателно.

  P.S. Надявам се да съм Ви била полезна с нещо.
  Искрено Ви желая успех и дай Боже Вие да сте следващия кмет на нашия град!

  а, сега се сещам, защо не организирате и конкурс за детска рисунка „Усмихната София“ :))))))

  и още нещо – често се случва хората да припознават някой от кандидатите като най – подходящ и въпреки това в изборния ден да не намерят в себе си достатъчно мотивация да отидат до избирателната урна и да пуснат гласа си за него. За това си мисля, че в последната седмица от кампанията си трябва по някакъв начин да стимулирате хората , които вече са Ви харесали ,наистина да Ви дадат своята подкрепа. Това може да стане като пуснете чисто мотивиращи плакати и билбордове. На мен ми харесва слоган от типа на „Синя София, събуди се!“(защото на предишните избори ББ стана кмет именно защото автентичната синя София спеше). Този слоган може да е на бял фон, на който за да изглежда по-закачливо и свежо може да има и например един син будилник , чиито стрелки сочат вместо точния час – датата 28 и месеца – октомври.

  Още веднъж Успех!!!

 • Escreva Isaura

  Абе хора. Вие още ли вярвате, че МЗ ще стане кмет, кестените ще цъфтят лилаво, Матроната на Алфа Рисърч, дето се даде на всички като една социологическа Месалина, ще може въобще да прави социологически прогнози (без да е учила статистика, теория на вероятностите и пр.) Че ще цафнем и вържем с един Заимов, една Нова Месалина, с малко тревичка и умиление пред отровената Вигоша. Не в тревичката и бордюрчетата е проблема на София и недейте да отклонявате общественото мнение от основните въпроси- социолози, МЗФенове и пр. Ссофия прилича на това, което казва по друг повод Христос: “Горко вам книжници, фарисеи и лицемери, защото приличате на гробища варосани, които отвън се виждат хубави а отвътре са пълни с кости от мъртви и всякаква нечистота”. – Матея 23:27.
  Основните проблеми на София са:
  наркоманията и проституцията
  лошото образование и липсата на спортни съоръжения
  замърсения въздух и почви
  високите цени
  пренаселеността и престъпността
  липсата на елементарна култура на движение
  липсата на градоустройствена култура
  прането на пари и слугуването на мафията, извършвано чрез общински тетерени и фирми
  мизерията в бедните квартали
  липсата на човещина в отношенията между хората
  некадърната, докарана от селата общинска корумпирана администрация
  корумпираната полиция
  последователно провежданата политика на официално ниво на ограбване на общественото благо с цел обогатяването на неколцина
  Софийска вода
  Топлофикация
  Боклукчийската мафия
  лентяйстващите нерабоещи богаташи от Най-клуб, Планета и пр.
  Злобата на роба . моята.
  И пр.
  И всички са на първо място.
  Ще могат ли крехките плещи Мартинови да понесат това бреме и да го решат?( след като и роба не го подкрепя. ) А Месалината от Алфа дрисрч въобще не ме интересува.

 • http://bloganabei.blogspot.com/ Емин Бей

  @ Lubo

  Здрасти Любо,

  кой съм и какво искам е малко по-ясно от това, кой си ти и какво искаш, а още повече какво точно искаш от мен или пък, какво е посланието ти.

  Поздравления за брилянтна игра на думи, но все пак, прекалено сложна за да разбера посланието.

  Относно въпросите
  – Гробищата на Бакърената фабрика – олицетворяват положението на София в момента. За последните 5 години са се удвоили и целият този ръст е зад границите на оградата на гробищата. Единствения им естествен ограничител са блоковете на Обеля и трамвайнети релси. Да не говорим, че минаващата под тях река дърпа всичко от тях и го носи със себе си. Да ти прилича на нещо това? На мен ми прилича на състоянието на София.

  – Жълтите павета – реших да напиша нещо по-весело, ама не се получи. Намирам ги за прекрасни. С творчеството на гореспоменатия не съм запознат.

  – Къде съм бил през 97ма? :) На улицата като всички. Дали аз съм свалял Виденов – не съм и е доста амбициозна да кажа, че съм.

  – Къде съм сега? – В момента пиша на един компютър офиса. Ако искате да ми пишете за щяло и нещяло ето мейла ми:

  kutiazapisma@gmail.com

  Хубава вечер

 • LeAZ

  Escreva Isaura – Много интересно за проблемите на София/България – едва ли има човек, който може да ги реши, а и половината ‘проблеми’, като изключим факта, че са по-скоро етически такива са в прерогативите и задълженията на държавата.
  Това, което харесвам в Мартин Заимов е, че не е политик. Той дори не владее политическото говорене – разбирай шикалкавене и избягване на въпроса. Той говори като нормален, мислещ и разбира се чувстващ човек.
  А иначе винаги ме е дразнил маниера на мислене на мързеливия човек, тип – ‘абе и без това няма да го изберат, какво да се напрягам’.Силни сме на приказките, но не и на действията. Който се оплаква да ходи да гласува. Аз ще го направя и може би за пръв път няма да гласувам с отвращение, напротив, ще гласувам уверен, че подкрепям един достоен човек – Мартин Заимов.
  Успех!!

 • Борис

  Съгласен с роси #11, блогът от някоколко дни не е диалогичен!

 • избирател

  Господин Заимов,прекрасни идеи генерира вашия блог.Намерете начин да се появявате по-често в медиите с инициативите,които имате.И може би блога трябва да е по-диалогичен,явно хората имат нужда от това.Мисля си,че при възможен втори тур,това би изграло добра роля.Успех!И разгласявайте инициативите си.Прекият контакт би мотовирал немотивираните,а за съжаление те не са малко…

 • Атанас

  Мартине, злобните коментари в други сайтове за срещата с IT-софиянци за безжичния Интернет, ме подсещат, че на всички срещи трябва да се започва и повтарят няколкото основни проблема на София от гледна точка на правомощията на кмета, а след това – по конкретния повод за конкретната среща. Наистина засега от софийските избиратели, които гласуват, сравнително малко в процентно отношение ползват редовно интернет, за да бъдат увлечени от идеята за скорошен безжичен интернет. А пък той трябва да се координира с интересите на интернет-доставчиците и т.н… Бъди по-земен, защото имаш потенциал от 50% софиянци, които ще решават дали да гласуват и за кого да гласуват! В това отношение №20 е напълно прав.

 • Патриот

  Г-н Заимов,
  сегашният кмет заяви, че има намерение при евентуална негова победа да предостави председателското място в СОС на общински съветник от „другите десни“, т.е. от коалицията между СДС и ДСБ, като по този начин да засвидетелства желанието си за успешна съвместна работа и да постави началото на бъдеща управленска коалиция на национално ниво.Искам да ви помоля за отговор с ДА и НЕ на въпроса- Ако все пак не успеете да спечелите изборите, в качеството на водач на листата ще приемете ли да оглавите СОС в случай, че Бойко Борисов ви предложи?

 • http://www.probujdane.com Павел Лазаров

  Моята София е тази тук.

  Булевардът

  Текст: Миряна Башева (без да съм много сигурен!)
  Музика и изпълнение: Михаил Белчев

  Под дебели подметки и проза
  дреме есенно жълт тротоар,
  на разсъмване всичко е розово
  за петнайсет минути макар.

  Своя автомобилен оркестър,
  вдъхновен дирижира градът
  и цъфтят в суматохата кестени,
  прецъфтяват и пак цъфтят.

  Аз ги имам за съученици
  тия честни дървета на пост,
  пред вековната наша традиция –
  да ме чакат на Орлов мост.

  Дефилират милион непознати –
  Димитрова, Николов, Петров
  и повикана по телепатия
  бърза новата ми любов.

  Булеварда с лиричния ритъм
  аз не сменям за Шанз Елизе,
  тук възкръсват след дългото скитане
  уморените ми нозе.

  Този факт е световно известен,
  че на ‘Руски’ започва денят
  и цъфтят в суматохата кестени,
  прецъфтяват и пак цъфтят.

  Булеварда с лиричния ритъм
  аз не сменям за Шанз Елизе,
  тук възкръсват след дългото скитане
  уморените ми нозе.

  Този факт е световно известен,
  че на ‘Руски’ започва денят
  и цъфтят в суматохата кестени,
  прецъфтяват и пак цъфтят.

 • Lubo

  До Емин Бей:
  Благодарност за бързия отговор. Не е важно, че не си ме разбрал (ех, засега само малцина са ме разбрали, и то – неправилно!). По-важно е – ОТ КОЯ СТРАНА НА БАРИКАДАТА СТОИМ! Това трябва ясно да разберем – И ДАНО ДА СМЕ ОТ ЕДНА И СЪЩА СТРАНА. И понеже някакво индикаторче ми жужнеше, че може и да сме от различни страни (ако се лъжа, аз не съм разбрал постингите ти), си позволих да бъда рязък и саркастичен. НАЙ-ПОКОРНО МОЛЯ ЗА ИЗВИНЕНИЕ, АКО СЪМ ГРЕХОВЕН! Но към политическите си противници нямам грях – тях ги преследвам и мачкам де къде ги намеря. Хората, които ме познават, добре знаят, че не са това празни думи! Ако нмериш за нужно, моля, посети http://members.democrati.org. А аз обещавам да пиша на дадения ми любезно адрес, за който ти благодаря.
  И како съм я подкарал – по христянски всеопрощаващо -е, изборна кампания е – да изковем от мечовете плугове (Вучетич), чудя се дали да се извиня и на Изаура. Изглежда ми интелегентен човек. Засега ще се въздържа, защото:: първо, не ме удостои с внимание да ми отговори на постинга, второ – човек по-трудно се справя с интелигентния противник, с простака е по-лесно. Така че – да чака!
  Е, надявам се, че сега се получи културна дискусия – все пак аз не съм, както някои ме наричат „Българският Бари Голдуотър, тъмносиният ястреб“.

 • Илиана

  Явно повечето сме по-добри в писането, отколкото в снимането. Искрено се надявам, че и така помагаме.

  Любимите ми места са Софийският университет, Народният театър и пространството около него, езерото с лилиите в Борисовата градина /жалко, че е толкова замърсено/.

  Най-некомфортно се чувстам в градския транспорт. Мога да разбера това, че автобусите и тролеите са стари, но мръсотията, блъсканицата и чалгата ми идват в повече.

  Писна ми от бойкоборисовщина.

  Успех г-н Заимов!

 • http://www.ivoberov.blog.bg иво

  Ами аз преди две седмици направих снимки от София. Ето тук

  Имам и още, ще пратя

 • Ира

  Моята София е в центъра, по малките улички, по които в ранна есен мирише на печени чушки и като малки се гонехме по дворовете.

 • http://www.toti131313.blog.bg инж. Тодор Стоянов

  Здравейте г-н Заимов,
  в тази рубрика на блога Ви Вие искате да оставим нашите мнения за това как искаме да изглежда София.
  Ще намерите моето мнение на моятблог: http://www.toti131313.blog.bg

 • Елисавета

  Господин Заимов,

  Пожелавам Ви успех и се надявам, живот и здраве, да се срещнем отново след една година на една по-хубава ул. Будапеща
  http://www.edno.bg/index.php?page=news&id=1044&category=3