Как да декомунизираме управлението на София или защо София не прилича на Женева

Наскоро по моя покана и по покана на Малина Едрева в София дойде Пиер Моде, един от кметове на град Женева. По подобие на централната и кантоналните администрации в Швейцария, Женева се управлява колективно от петима кмета от различни политически цветове, един от които е въпросният г-н Пиер Моде. Заедно с него пристигна голям екип…

Наскоро по моя покана и по покана на Малина Едрева в София дойде Пиер Моде, един от кметове на град Женева. По подобие на централната и кантоналните администрации в Швейцария, Женева се управлява колективно от петима кмета от различни политически цветове, един от които е въпросният г-н Пиер Моде. Заедно с него пристигна голям екип от 13 висши служители на кметството, всеки един от тях отговарящ за някоя от основните дейности в градската администрация. Сред експертите бяха главният секретар, главните директори на чистотата, на информатиката, на логистиката, на сигурността, на пожарната и на юриспруденцията. Целта на срещата за мен беше софийската управа да научи нещо от администрацията на един от най-успешно уредените европейски градове.

Още в самото начало на разговорите ни се видя една очевидна и струва ми се обуславяща разлика – срещу женевския кмет и екипът му експерти, нашата община бе представлявана главно от общински съветници За какъв обмен на опит всъщност можеше да става дума след като нивата на компетентност бяха съвсем различни? Хората от Женева бяха представители на общинската изпълнителна власт, а ние – представители на законодателния орган на София.

Има пълно несъответствие на моделите на управление на двата града (ако въобще в София може да се говори за модел, имайки предвид пълния хаос на управленските структури). Законодателната власт в Женева е в ръцете на общинския съвет и е абсолютно немислимо той да участва по какъвто и да е начин в администрацията на града. Изпълнителната власт е в ръцете на петима равностойни кмета, като всеки от тях разполага със свой портфейл отговорности. Ключовият момент обаче е какво се случва в административната част на изпълнителната власт. Там политиците са отстъпили място на професионалистите – лица с нужното ниво на компетентност, които не отговарят политически пред избирателите и в общия случай остават незасегнати от смените на мандатите на кмета и неговия екип. Така например главният директор на чистотата г-н Вьолфле (с когото зам. кмета Бояджийска така и не благоволи да се срещне) заема своя пост повече от 20 години, факт дължащ се единствено на големия му професионализъм.

А какво е положението в София? Вместо да дебатират стратегии и да създават работещи правила. общинските съветници се занимават главно с чисто изпълнителни въпроси, с което се опитват да компенсират липсата на една добре работеща администрация. Кметът има цели 8 зам.кметове (ако броим и най-хермафродитната позиция – главен архитект) и никой не може ясно да раздели политическите от административните им отговорности. Те се назначават от кмета, т.е. нямат избиратели, но повечето постоянно налагат свои политически избори и никой не може да си представи, че са прости изпълнители на политиката на ГЕРБ, а не нейните създатели. От друга страна те имат най-голямата икономическа власт в общината, със сигурност по-голяма от властта на пряко избраните районни кметове.

Политически или експертни лица са заместник-кметовете? Ако са политици и заместват кмета, когато той не изпълнява функциите си, то защо не са членове на ГЕРБ и защо когато кметът уволнява заместника си по транспорта, то той казва, че нямал нищо общо с неговите прегрешения? Ако не са политици бихме могли да смятаме, че са експерти, най-малкото защото те все пак отговарят за определени сфери от управлението на града. Тук обаче възникват редица въпроси като защо нямат нужното ниво на експертиза (Савина може би е най-яркия пример в тази насока) и като това кой следва да поеме политическата отговорност за техните некомпетентни действия.

Отговорът всъщност е, че те не са нито политици, нито експерти. Когато нещата вървят, заслугата им е като на политици, но когато зам. кметовете се издънят, те мигновено се превръщат в експерти, които си носят личната отговорност. Продукт на всичко това е лицемерието на политическите програми, защото сегашната управленска схема прави невъзможно търсенето на отговорност от когото и да било.

Всъщност, липсата на ясно разграничаване между политика и експертиза се дължи на все още непреодоляното наследство от времето на комунизма и принципа „вся власть советам”. Имаме наследени както културни нагласи от комунистическата идеология, твърдяща че всичко е материално, научно, централно планируемо и експертно управляемо, така и културни навици от практиката на тотална власт на комунистическата (сега социалистическа) партия, чиято ежедневна дейност, демонстрираше, че всичко е интрига, шуробаджанащина, злоупотреба с власт, корупция и безпрецедентна липса на отговорност.

Ето и няколко съвсем прости примера за разграничение между политическите и експертните компетентности. Данъците спадат към политическа компетентност, защото са израз на конкретно виждане за начините за преразпределение на богатство, а определянето на таксите е чисто експертна тема, защото зависи от изчисляването на разходите за съответната услуга. Дали града да расте и в каква посока е политически въпрос, но конкретната организация и изграждането на инфраструктурата спада към техническите въпроси. Даването на приоритет на градския пред личния транспорт е израз на определена политика, конкретните мерки обаче трябва да бъдат предлагани и налагани от експертите по организация на движението. И може би най-важното разграничение – контролът и отговорността са функция на политиците и тази функция не може и не бива да бъде поета от висшата администрация.

Нека предложа изход от настоящата ситуация с управленската структура на София. Според мен моделът на Женева и на повечето европейски градове показва една добра и работеща практика, която може да бъде приложена и в нашия град. Работата на кметът и неговата администрация би повишила ефективността си значително, ако броят на заместник кметовете бъде намален до трима души. Тези хора следва да бъдат част от политическия екип на кмета и да имат ясно определени сфери на отговорности. Колкото до самата работа по всяка една отделна насока на управлението на града ни, то според мен тя следва да бъде възложена на административни директори притежаващи нужната компетентност за управлението на съответните дейности и получаващи прилично възнаграждение. В един идеален модел те би следвало да изпълняват одобрени от Общинския съвет стратегически планове под политическото ръководство и контрол на кмета и неговите заместници. Само в такъв случай ще може да се направи ясното разграничение между политиката и експертизата. Само така ще се знае кой носи отговорността за неспазените обещания.

« Предишна публикация
Следваща публикация »

19 коментара

 • http://blog.lifepattern.org/ zImage

  Поредната добра практика, която по определени причини не се прилага у нас.

 • A.

  Кметовете на Женева са големи късметлии – управляват малък, подреден и чист град пълен с швейцарци :-)
  Моделът на Женева и на повечето европейски градове показва една добра и работеща практика, която, обаче, НЕ може да бъде приложена и в нашия град. По простата причина, че София е населена с българи. И комунизмът тук няма нищо общо. Още през 1875 П. Славейков е казал, че „не сме народ, а мърша“, а комунизмът тогава се е споменавал само в едно писание на Ботев. То и затова комунизмът е намерил добра почва у нас, а не в Швейцария, например.
  1) Общинските ни съветници никога няма да се задоволят само със законодателна дейност, защото далаверите са в изпълнителната, а никой не им търси сметка за тях .
  2) Кметът (поне сегашният) винаги ще предпочита да има няколко послушни девойки за заместнички, които да са пълни профани в сферата си на отговорност, за да могат само да го гледат покорно в очите и да изпълняват нарежданията Му.
  3) Районните кметове никога няма да получат полагащите им се права да управляват ефективно районите си, именно защото са пряко избрани, значи – неконтролируеми и неудобни за кмета.
  – и т.н.
  докато си избираме мафиоти (без значение дали с черни ръкавели или бели якички) да ни управляват.
  Пък нека софиянци си ходят за риба, вместо да се напънат да мислят кой и как после ще им събира боклуците от нея и кой и как ще наглежда и обучава децата им или лекува родителите им .
  За съжаление Славейков е прав и днес.

 • Зорница Димитрова

  Така е, но как при наличие на прилично платените експерти с по 20 години стаж в управлението на града политичските лица да се справят с бързото лично и партойно облагодетелстване, което често е основна цел. Защо да се затрудняват в този процес, за който и без това разполагат с ограничено време, та да им се пречкат и експерти…

 • A.

  Както стана дума по-горе, ето по-долу какво е написал Петко Славейков през 1875 г. Някой да намира промяна след изминалите 130 години оттогава?

  Не сме народ
  Петко Славейков

  Не сме народ, не сме народ, а мърша,
  хора, дето нищо не щат да вършат.
  Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
  „Аз не зная! Аз не мога!“ – общ е глас.

  И не знаем, не можеме, не щеме
  да работим за себе си със време.
  Само знаем и можеме, и щеме
  един други злобно да се ядеме…

  Помежду си лихи, буйни, топорни,
  пред други сме тихи, мирни, покорни…
  Все нас тъпчат кой отдето завърне,
  щот сме туткун, щото не сме кадърни…

  Всякой вика „Яман ни е нам хала!“ –
  а всякому меракът е развала…
  Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
  пак ще кажа и с това ще да свърша.

  1875

  Да не си припомняме и Иван Хаджийски от 1936 г. (пак преди комунистическата епоха), че отиде националното достойнство на Ганю Балкански.

  Да, разсъжденията и предложенията на Мартин са правилни от гледна точка на добруването на мнозинството почтени жители на София. Но са неправилни от гледна точка на добруването на малцинството мафиоти, които официално и неофициално контролират София. И така ще бъде, докато въпросното мнозинство допуска това.

 • http://martinzaimov.quipu.bg MartinZaimov

  zImage, Зорница, А,

  Подобно е мнението и на много хора извън България. Не случайно България беше представена като клекало в чешката европейска скулптора.
  Но, 1) има прекрасни неща в България и при българите; 2) ако си вярвате напълно, то за какъв дявол ме четете и си давате зор да коментирате :) ; 3) и след 1878 и след 1989 сме постигнали огромен напредък имайки предвид голямата относителна културна, политическа и икономическа изостаналост

 • http://kirilarsov.com Кирил Арсов

  Анализът е доста точен и до някъде е генерален. Засяга важната подробност за съотношението между политическото и експертното при управлението на София. Кашата е наистина голяма и е възможно да не работиш нищо, а да изглежда, че не си виновен и обратното. Възможно е да работиш много и умно, но друг да ограбва „славата“.
  Зам.-кметовете не са политически личности, не са ходили на избори, но са най-овластените хора в София. Те са преки началници на районните кметове, хора избрани от софиянци, и могат да им попречат във всичко така, че да ги провалят. При днешната обстановка в СОС те влияят и върху решенията на СОС. Механизмът за това е доста прост. Убеждават кмета Борисов, че това решение следва да се гласува от СОС. Кметът заповядва на съветниците от ГЕРБ как точно да гласуват. Те не могат да възразят на неформалния си лидер и гласуват. Така СОС вече втора година е обезличен и е подчинен на кмета и администрацията му. Положението в София е почти такова, каквото беше при социализма-тоталитаризъм.
  Нужни са законови мерки това да не се случва защото се губят предимствата на демокрацията и многопартийността. Кмет и СОС, чрез мнозинството на ГЕРБ, са единен управленски блок.

 • http://www.pavel-yanchev.blogspot.com Павел Янчев

  Мартин, два въпроса имам (може би отговорите ги има и по документите, но със сигурност на теб ще ти е по-лесно да ми отговориш, отколкото аз да ги намеря):

  1. Ако Борисов напусне кметското място след изборите през юли (както той се надява), ще има ли и кога най-рано избори за кмет в София?
  2. Евентуални промени в управлението на София, за които ти говориш (промяна на структура и отговорности, разграничаване на политическо и експертно ниво, промяна на възнаграждения), могат ли да бъдат постигнати единствено с желанието на кмета на София и СОС или трябва одобрение и от Парламента или други институции на държавно ниво?

 • A.

  М.
  1) „Чешкото“ клекало въобще не беше обидно за мене. Дори беше твърде чисто в сравнение с реалните у нас. В това нямаме никакъв напредък в „голямата ни относителна културна изостаналост“. Все още сме си „първо поколение с тоалетна“ – горе-долу във всичко. :-(

  2) Вярвам си напълно, но чета и коментирам, защото освен Славейков (и „Записки от терсханата“), чета и друго , като например:

  Наблюдението на Бърнард Шоу:
  „Разумният човек се приспособява към околния свят, неразумният упорства в своите опити да приспособи света към себе си. Затова целият прогрес зависи от неразумните хора.“ :-)

  В тях вярвам и в тях ми е надеждата за промяна.
  Със здраве!
  А.

 • Димитър Талев

  ПРОБЛЯСЪЦИ – 30.03.2009 г. 15:34:43 от пакал @ 30 Mar 2009 12:50 pm питам защо този В.Т още работи в общината. в тази община на който и да му предложат пари и ако са белязани ще ги изловят всички. Най.корумпираните чиновници в цялата община са в Сандански. Няма ли да им потърси някой сметка, от къде са им доходите, защо работят там мъж и жена, братовчет, шурей и са всички на отговорни постове, а те имат частни фирми. Такива като Роди съпруга на гл.ахитект преудрежда земеделски земи, техниците работят частно а Василка узаконява след тях и всички правят грабчо от обикновените граждани. Народе пишете и не им давайте на черно парички защото станаха много богати тези хора.

 • http://dimkasdiary.blogspot.com Димка Гочева

  Честит празник на София!
  Дай Боже на София по-добри дни, по-добър кмет и много по-чист и уреден град!
  ***
  Мартине,
  Вие бяхте кандидатиран на предишните избори в последните пет минути на допустимата от закона регистрация.
  Инфарктен спринт.
  Тази есен столичният град ще се отърве от сегашния си управник, който се бори за по-висока службица.
  А градът тъне в ужасна мръсотия и неуредици сега…
  Вие натрупахте опит като общински съветник, както и другите от Алианса за София.
  Покрай турбуленциите около европейските и парламентарните избори Вие дръжте руля на града.
  Че да не потъне съвсем корабът.
  Наесен дай Боже да имаме нов кмет, който да си разбира от работата.

 • http://kirilarsov.com Кирил Арсов

  Димке, това е много нужно.
  Плугчиема и Борисов направиха „първа копка“ на завод за боклука. Проект за завод няма. Пари за завод няма, но копка има. Следващият кмет ще повтори тази първа копка :)

 • простотии

  от nasko atanasov @ 05 Apr 2009 10:31 pm
  става дума за едни мръсни закончета, които се опитват да пробутат в парламента, не помня точно – приеха ли ги или не…
  но, ако се случи, всичко което пишете: в скайп, в icq, в социалните мрежи, мейлите ви – ще се „колекционира“ поголовно на едни приятелски МВР-сървъри – за 2 години напред…
  ако това ви прави щастливи, пейте псалми за милицията на XXI век…
  прибавете и простия факт, че чрез джиесема могат да ви следят с точност да десетки метри…
  от спътниците се снима всяка педя земя с резолюции, от които капата ше ви падне…
  помните ли как, само преди седмици, във връзка с убийството на сестрите белнейски, се прокрадна инфо, че са търсени подобни снимки от американците?
  та, милицията мечтае за това от татово време, сега го имат на тепсия, благодарение на технологиите…
  аз например ви виждам IP-адресите – никът totev е от 87.126.88.250 tongue

 • Зорница Димитрова

  А, да, не сме чак пък толкова негативисти. То заради прекрасните неща и сме в България (поне аз), а и не вярвам особено в обобщенията на национална основа и за добро, и за лошо. Но то за проблемите трябва да се пише, мисли и работи. Щото ако всичко беше само прекрасно нямаше защо да си губим време да пишем :)

 • Николай

  Г-н Заимов, много точно сте дали формулата за успеха не само в София, но и във всички общини в странта. До момента, до който стратегическите планове са само хартийка, която е написана ей така за да отговори на законовите изисквания, до момента до който не се правят годишни програми за изпълнението на плана, на база на които и успоредно с които да се изготвя бюджета, до тогава ще живеем в непредвидена шуробаджанащина. Между другото вие виждали ли сте годиешен отчет на кмета за изпълненото по стратегическия план за развитие, защото това е изискване по закон. Кмета трябваше да изготви такъв, в който да опише работата на цялата администрация по изпълнението на стратегията за развитие на града и да го предаде до 31. Март. По закон. Аз не съм разбрал такъв да е изготвен.
  А отчет по предизборната програма на кмета?

 • Николай

  Г-н Заимов, както Ви писах и в друга тема, поставил съм си за цел да намеря съмишленици в решаването на 2 проблема от огромно значение за София. За целта пиша всеки месец на районния кмет, който съм избрал, на общинските съветници за които съм гласувал и на някои институции.
  Отново искам да Ви помоля за отговор по двата проблема:
  1. Надземното окабеляване в София – с Вас сме на едно мнение, че това е голям проблем за града. Моля Ви кажете с какво можете да помогнете за премахването на надземните кабели в града и кога може да се очаква такова премахване.
  2. Графитите и изграждането на цялостна политика за борба с това явление – по този въпрос не достигнахме до едно мнение, но се надявам да имаме възможност да навлезем в дълбочина.
  Благодаря.
  Николай

 • http://martinzaimov.quipu.bg MartinZaimov

  Николай,

  Необходимо условие за да мога да помогна за премахването на надземните кабели е наличието на опитно и компетентно лице в централната общинска администрация. Отговорен за наличието на такъв човек е кметът Борисов. След като той поеме отговорността за подобно назначение, задачата ще изисква около две години, както Ви писах преди месец: а) обновяване и създаване на кадастър на подземни кабелни канали с изяснена собственост (община, БТК, ЧЕЗ, др), б) създаване на регламент за наемно ползване на тази инфраструктура, в) изграждане на такава инфраструктура там където липсва, г) систематично премахване на въздушните кабели.

 • Николай

  Благодаря за отговора.
  До колкото съм наясно с устройството на общинската администрация на София, към момента там има създадени следните позиции, които биха могли да спомогнат за разрешаването на проблема и в известен смисъл отговарят на презумпцията спомената от Вас. Това са:
  По отношение на кабелите и по-точно кадастъра:
  Заместник-кмет Направление „Инвестиции и строителство“ – Ирина Савина
  Дирекция „Инженерна инфраструктура“ – вр.ид Мариела Лазарова
  Направление „Архитектура и градоустройство“ – Петър Диков
  Дирекция „Софийски кадастър“- инж. Румен Янков
  Дирекция „Общинска собственост“ – Мария Праматарова

  По отношение на графитите и превенцията им, предполагам отношение може да вземе:
  Дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“ – Ирена Димитрова

  И в двата случая, но специално при премахването на кабелите, е от изключителна важност защитата на потребителите от вдигане на цени, лоша услуга и т.н. затова предполагам отношение може да вземе:
  Отдел „Данъци, такси и защита на потребителите“

  Не мога да коментирам до колко всички тези хора са опитни и компетентни, но тяхната работа, като служители на общината е свързана пряко или индиректно с проблема. За мен като обикновен гражданин е невъзможно и ненужно да се свържа с всеки от тях по отделно и да поискам отчет за свършеното до момента и действия завбъдеще (въпреки, че вече 5 години правя точно това). Наясно съм, че Вие лично не можете да назначите било то комисия или персонален отговорник, който да таргетира проблемите. Въпреки това, мисля, че като общински съветник, политик и представител на влиятелна политическа сила можете да използвате множество канали за да задвижите организирането на воденето на политика, в смисъла на множество последователни и целенасочени действия за решаването на проблема. В този смисъл не съм съгласен с вас, че необходимо условие за да помогнете е наличието на компетентно лице в общината или поне мисля, че можете да помогнете за определянето на такова лице, което пък да е отговорно за воденето на политиката. Затова мисля, че въпросите ми остават.
  Благодаря,
  Николай

 • http://vascont.wordpress.com Графът

  Г-н Заимов,
  Моля извинение за късния коментар, но сега попаднах на Вашата публикация.
  Сравнението с Женева е на място. Чудесно би било у нас да бъде възприета такава система.
  Но пропускате нещо изключително важно – тя е продукт на швейцарската избирателна система като цяло (не само за местната власт).
  Бойко Борисов афишира като точка от дневния ред на новото мнозинство изготвяне избирателен кодекс. Мога ли да очаквам, че Синята коалиция ще пледира за заимстване на швейцарската избирателна система?
  Предполагам, че Вие имате поглед върху нея.

 • Pingback: Наш човек спечели изборите в Женева » Martin Zaimov()