Нужни са авторитет и знание за да може София да е чиста

За пореден път сме свидетели на проблеми с почистването на града. Настоящата ситуация със сигурност има и своето предизборно политическо измерение, но ако не променим цялостния ни подход към проблема, мога да се обзаложа, че след изборите проблемите с боклука ще продължат. За мен е очевидно, че концесионният модел за тази дейност в София няма…

За пореден път сме свидетели на проблеми с почистването на града. Настоящата ситуация със сигурност има и своето предизборно политическо измерение, но ако не променим цялостния ни подход към проблема, мога да се обзаложа, че след изборите проблемите с боклука ще продължат.

За мен е очевидно, че концесионният модел за тази дейност в София няма бъдеще и затова подкрепям намерението общината пряко да поеме почистването на града. Моето голямо опасение обаче е, че тя няма административния капацитет да извърши това по един успешен и ефективен начин.

Необходима е незабавна реформа, която единствено може да бъде извършена с помощта на добър проектен екип. Само управлението на проектен принцип би могло да ни изкара от порочния кръг на административно безсилие, безхаберие и безотговорност.

Ето какви би следвало да са задачите на проектния екип:

1. Да даде експертно предложение с варианти за реорганизация на почистването на София и съответните схеми за преход и бюджети за това.
2. Да изготви график на действията с които следва да бъде извършена реорганизацията.
3. Да съдейства на кмета и общинския съвет при изпълнение на планираните действия.

Проектният екип може да има успех единствено ако :

1. Бъде ръководен от авторитетен човек с богат опит, който да е одобрен от кмета и да получи доверието на всички политически партии в Общинския съвет.
2. В него са включени един или двама души, ръководили такава дейност в други европейски градове.
3. Възнаграждението на ръководителя за добре свършена работа е минимум 100 хиляди лева (бизнес стандартите за подобна отговорна работа са 300-400 хиляди лева годишно).

Надявам се, че моите колеги ще проявят разум и ще подкрепят това мое предложение. Иначе просто ще продължим да сме заложници на собствения си боклук.

« Предишна публикация
Следваща публикация »

10 коментара

 • http://www.alexanderkrastev.blogspot.com Александър Кръстев

  А коментарът Ви за „скъсния“ договор за концесия с „Новера“?

 • Мария

  Чудя се доколко е възможно да се сработят кмет със 25000 лв. заплата с подчинен на кмета ръководител на почистването със 100 000 лв. заплата?

 • http://martinzaimov.quipu.bg MartinZaimov

  Късането на договори по принцип е глупост още повече ако институцията която е страна по договора е същата (и нереформирана).

  Заплата на кмета (а и на българските министри) е публичен скандал и израз на личната им непригодност за поетата отговорност.

 • 22

  Сигурно има някакъв начин, но не мога да разбера /честита пролет!/ как е възможно досега да не е открит, как е възможможно да няма решение за изкорубените плочки на тротоарите ,за боклука, който седимици наред не е извозван, според настроението на фирмите, които са в период на полу или пълен разпад с общината; каналите са запушени и се образуват огромни локви…София е град с рушащите се фасади, грозен, мърляв, хлъзгав, несретен, мирищещ. Какво експертно мнение би могло да го промени?

 • 22

  P.S. И аз съм готова да се обзаложа, че след изборите проблемите с боклука ще продължат. И в пряк, и в преносен смисъл. Така че, за съжаление, не можем да се обзаложим на „вързано“. Жалко.

 • http://www.pavel-yanchev.blogspot.com Павел Янчев

  София не е първия и далеч не най-големия град с подобни проблеми. След като и на много други места те са решени повече или по-малко, значи и в София могат. Решенията не ги пише в книгите, но се обсъждат на международно ниво на конференции. Трябва желание и политическа воля.

 • 22

  ? Вашето мнение?

 • http://martinzaimov.quipu.bg MartinZaimov

  22 :)
  Добронамерена политическа воля и прилично възнаграден професионализъм могат бързо да променят София до неузнаваемост.

 • Александър Камбуров

  Останете все така позитивен :) И ако повече хора в България станат такива, нещата ще се подобрят :)

 • Бистра

  Подкрепям Ви!
  Относно заплата на евентуалния ръководител сте напълно прав. Време е да се заплаща подобаващо за такива постове, за да се стимулират хората да работят, а не крадът. И разбира се, да не забравяме, че всеки от нас е виновен за този вид на града.