Следващият кмет на София

Много приятели, избиратели и журналисти ме питат дали ще се кандидатирам за кмет на есен. Някои дори ме убеждават да го направя. Преди да отговоря бих искал да призная няколко сериозни политически грешки: § Бях убеден, че Бойко Борисов няма да промени и подобри нищо в управлението на София. Градът ни обаче върви напред. Подобрението…

Много приятели, избиратели и журналисти ме питат дали ще се кандидатирам за кмет на есен. Някои дори ме убеждават да го направя.

Преди да отговоря бих искал да призная няколко сериозни политически грешки:

§ Бях убеден, че Бойко Борисов няма да промени и подобри нищо в управлението на София. Градът ни обаче върви напред. Подобрението е малко, но все пак в сравнение със завареното, подобрение със сигурност има – както в администрацията, така и в Общинския съвет.

§ Не очаквах резултатите на Герб в националните избори да са толкова добри. Това е първата ми положителна изборна изненада откакто участвам в българската политика. Бил съм изненадван много пъти, но винаги отрицателно. Сега се радвам най-вече заради това, че българите показахме, че вече владеем инструмента на свободната демокрация и е трудно да бъдем манипулирани.

§ Очаквах по-добър резултат за Синята коалиция и в европейските, и в националните избори. Обичайната вече липса на собствено лице извън позиционирането спрямо опонентите както и традиционните кухненски неуредици доведоха до едно много разочароващо представяне.

Имайки предвид всичко това, е ясно, че следващият кмет на София трябва да се ползва с доверието на победителя в националните избори. С други думи – би било неуместно и самоцелно да се кандидатирам за кмет без подкрепата на Бойко Борисов. Всъщност общо управление на десните в София за първи път бе предложено именно от Бойко Борисов веднага след изборите през 2007 г.

Независимо от хипотетичната подкрепа на Герб, бих искал да уверя 67 000 избиратели на Алианс за София, че така както го правя и в момента в управлението на общинския съвет няма да изневеря на някои основни принципи. Ето кои са те:

§ Реформи на всяка цена – След изборите казах на общинските съветници на Герб да не приемат скрития лозунг на голяма част от настоящия политическия елит: „Реформи – да, промени – не“. Прекомерното съобразяване с общественото мнение или с медиите скопява волята за реформи. Вярвам, че моите избиратели са реформатори и искат промяна в структурата и начините на работа на общината които си стоят непокътнати от комунизма насам.

§ Оксиденталщина (антоним на ориенталщина) – Причината да не одобряваме Държавна сигурност и свързаните с нея е именно в това, че кардинално отричаме близкото минало. Докладът на съветниците на Станишев (бившите европейски министри дьо Вилпен, Демаре, Пике, Салми, Виторино и де Далмау) казва, че България е на кръстопът и трябва да избере между Европа и Русия. Това не означава, че трябва да станем русофоби, а, че трябва да направим цивилизационнен избор и да изоставим ориенталските си пристрастия и нагласи. Значи, че няма какво да научим от управлението на Москва, но има какво да научим от Париж, Женева, Берлин, Копенхаген, Стокхолм или Мадрид.

§ Демократичност – Търсенето и намирането на „лидери“ е архаичен навик на хората навсякъде, но поражда неефективност в днешния свят. Рефлексите на българите при спечелването на независимостта от Османската империя са били много демократични за времето си. Създадените обаче след това институции и преди и след 1945 г. са позволили капсулирането на политическия елит и непрекъснатата злоупотреба с властта. В общината има три средства за ограничаване на прекомерната злоупотреба с власт – 1) категорична децентрализация, 2) ясно и категорично дефинирани отговорности на всяко лице с политически или административни права и 3) много по-голяма отвореност към гражданите чрез тяхното съучастие във взимането на решения и пълен достъп до вътрешна информация.

§ Професионализъм – Това е обратното на термина на международните бюрократи „липса на административен капацитет“. Вече е доказано, че в България има потенциално достатъчно добри чиновници. Но рибата се
вмирисва от главата. Ако липсва добра организация и правила няма как да се очаква мотивираност и професионализъм от администрацията. Професионализмът изисква нетърпимост към мърлявостта, към недобре
довършената работа. В София все още всичко е мърляво, започвайки от сградите и организацията на общината.

§ Благочестие – Обществения ни живот е пропит от поквара. Отговорни за това са политическия, стопанския и културния ни елит (вина имам и аз, разбира се). Нормалните хора не са отговорни за тежката поквара в обществото защото не те създават писаните и неписани правила. Основен източник на поквара е пак злоупотребата с власт в политическия живот наследена от навиците през комунизма и в икономическия живот придобита чрез криворазбраните принципи на пазарната иономика. Съществуват прости управленски правила за справяне с гнилостта. Не виждам защо да не се поучим от Рудолф Джулиани изкоренил корупцията в Ню Йорк: „… взимай решения обмислено, но бързо … никога не се поддавай на влияние от „мутри“ (англ. bullies) … винаги давай личен пример, той е най убедителен“.

Простете за не дотолкова простия отговор на простия въпрос. Независимо дали като кмет или като общински съветник ще продължа да следя и да настоявам за спазването на горните принципи от администрацията на града ни.

« Предишна публикация
Следваща публикация »

17 коментара

 • deno

  би било добре ако Вие сте кандидата на десните и герб в София, но си мисля, че тези с които се съветва кметът няма да го допуснат. Уви

 • http://lydblog.wordpress.com/ lyd

  Мисля, че всички са отговорни за покварата в обществото: ако тези, които наричате „нормалните хора“ имаха различни идеи за това как се управлява и пр., те щяха да настояват управляващите да се съобразят с тях и нямаше да им позволят да „вмирисват“. Не казвам, че само тези „отдолу“ са виновни. То е като танц – и едните, и другите участват, а кой води е все по-трудно да се разбере.

 • http://mapto-on.blogspot.com mapto

  За съжаление ББ продължава да демонстрира надменност и не излиза от приписваните му стереотипи. София има нужда от реформа в мисленето на управляващите. ББ няма такова качество. Показа, че в правителството е готов да допусне реформатори, но дали е дорасъл толкова и за София?

  Може би често наменността му е уместна, но досега не е дал един пример на обществото, в който да се съобразява с партньори или опоненти.

 • http://www.delarea.net Antony De la Rea

  Смятам, че на всяка цена Синята коалиция трябва да издигне свой кандидат за кмет на предстояшите местни избори. Всичко останало би се приело като вдигане на бяло знаме, приемане на слабостта на „старата десница“ и отстъпване на дясното политическо пространство само и единствено на ГЕРБ. Според моето скромно мнение това с две думи се нарича „политическо самоубийство“.
  Така че, Синята Колаиция задължително трябва да издигне свой кандидат за кмет на София, без оглед на шансовете да спечели (а при добър анализ на ситуацията се установява, че шансовете са доста големи).
  Няма по-логична „синя“ кандидатура от Вас.

 • yana f.

  http://www.mediapool.bg/show/?storyid=154818 – явно Борисов няма да ви подкрепи. Все пак си мисля – при такива анонимни кандидати за конкуренция, вие имате значителен шанс за успех.

 • http://zonapernik.info Перник | Лъчезар

  Надявам се да спечелите . Когато бяха кметските избори , се надявах вие да спечелите , но уви . Успех

 • Питанка

  Въпроси към зам-председателя на Общинския съвет на София:

  1. Кога и как разбра, че Бойко Борисов все пак е подобрил нещо в управлението на София – преди или след победата на ББ на 5 юли? Дали това прозрение щеше да е същото, ако ББ не беше победил с такава преднина?
  2. Как ръководеният и от г-н Заимов Общински съвет контролира дали цената на подобренията за града съответсва на мащаба им и дали е реална, а не в ущърб на обществото и признак за корупция?
  (Следват поясненията към въпросите)

  По въпрос 1: Защото в постинга си от 24 май, т.е. само 1 месец преди изборите, г-н Заимов все още твърди че: “Това е провал на политиката като цяло, провал на Общинския съвет… Администрацията постигна успех при защитата на инвеститорските интереси, а някои групи за натиск сполучиха в защитата на своите съкварталски интереси. Никой обаче не защити интересите на града.”

  По въпрос 2: Цената на реконструираните 5 км от Околовръстно шосе – превръщането на 5-километровата отсечка между Бояна и Симеоново от сегашния двулентов път в градска магистрала с две платна с по три ленти всяка, е 100 млн. лв. или по 10 млн. евро на км. Средната цена в Европа за подобен път е 1 млн. евро за км. Как е допусната такава цена от общинските власти?

 • RoujkaBG

  А бе, я стой мирен и не се кандидатирай, че току виж тоя прост народ, взел, че те избрал…….

 • Владимир

  22:38 – Мартинзаимовия вариант на приказките на Шехерезада-1001 нощи
  Дисекция на заявлението на Мартин Заимов за неистовото му желание да стане кмет на София , подадено в http://svejo.net/home/link_summary/340384-Sledvashtiqt-kmet-na-Sofiq-Martin-Zaimov , направена от В.Дойчинов

  Много приятели, избиратели и журналисти ме питат дали ще се кандидатирам за кмет на есен. Някои дори ме убеждават да го направя.

  Мартинзаимовия вариант на приказките на Шехерезада-1001 нощи-колко и кои са, с каква цел питат, можеше и да посочиш – сигурен съм, че не са толкова много, а има и зевзеци – не им се хващай!

  Преди да отговоря бих искал да призная няколко сериозни политически грешки:

  Да видим как:

  § Бях убеден, че Бойко Борисов няма да промени и подобри нищо в управлението на София. Градът ни обаче върви напред. Подобрението е малко, но все пак в сравнение със завареното, подобрение със сигурност има – както в администрацията, така и в Общинския съвет.

  Подобрението е точно толкова, колкото и при другите кметове – за да прибереш комисионата, все пак трябво да се свърши малко работа.Колко ?- колкото да не е без хич.Това признание си е живо раболепничене пред избирателите на генерала.

  § Не очаквах резултатите на Герб в националните избори да са толкова добри. Това е първата ми положителна изборна изненада откакто участвам в българската политика. Бил съм изненадван много пъти, но винаги отрицателно. Сега се радвам най-вече заради това, че българите показахме, че вече владеем инструмента на свободната демокрация и е трудно да бъдем манипулирани.

  Това, че все си изненадан, независимо в каква посока, показва липсата на каквато и да е политическа компетентност.Не вярвам на радостта ти, че ББ е спечелил, защото помня много добре какво каза гуруто ти Костов преди изборите – че нямате нищо общо с Генерала, пък и бяхте откровени противници.Единственото ви сближение беше виртуално в клипа на комунистите. Освен това няма нужда да ласкаеш отново избирателите, че били овладели демократичните инструменти – те са достатъчно манипулируеми, но ти не си добър манипулатор – липсват ти всички възможни похвати.

  § Очаквах по-добър резултат за Синята коалиция и в европейските, и в националните избори. Обичайната вече липса на собствено лице извън позиционирането спрямо опонентите както и традиционните кухненски неуредици доведоха до едно много разочароващо представяне.

  Тука пускаш лека (за малко да напиша самокритика) критика, леко неразбираема извън битовия елемент – но пък и ти сам не си разбираш.

  Имайки предвид всичко това, е ясно, че следващият кмет на София трябва да се ползва с доверието на победителя в националните избори. С други думи – би било неуместно и самоцелно да се кандидатирам за кмет без подкрепата на Бойко Борисов. Всъщност общо управление на десните в София за първи път бе предложено именно от Бойко Борисов веднага след изборите през 2007 г.

  Колко грозна подлизурщина – не усещаш ли?Явно не усещаш или пък целиш нещо.и не ти пука, а трябва.
  Ах, как не ти падна стотинката по-рано, ами слушкаше Костов, та сега да си и ти в редиците на победителите.Това леко подсказване какво ББ предложил, го сподели с него на ушенце, защото Генерала няма да седне да ти чете глупостите.Най-много някой от антуража му да предаде в изопачен вид домогванията ти, които леко казано са неадекватни, предвид разбитите ви структури, и ракетата носител да изведе друг в орбита (което и ще стане, защото Генерала прави каквото си поиска, а не какво му намеква М.З.).

  Независимо от хипотетичната подкрепа на Герб, бих искал да уверя 67 000 избиратели на Алианс за София, че така както го правя и в момента в управлението на общинския съвет няма да изневеря на някои основни принципи. Ето кои са те:

  (Да уточним броя – стадион „Васил Левски“ имаше подобен капацитет – респективно имаш подкрепата на един файтон хора.Но като махнем разочарованите от последните ви изцепки, мача ще го играеш на „Академик“)

  § Реформи на всяка цена – След изборите казах на общинските съветници на Герб да не приемат скрития лозунг на голяма част от настоящия политическия елит: “Реформи – да, промени – не”. Прекомерното съобразяване с общественото мнение или с медиите скопява волята за реформи. Вярвам, че моите избиратели са реформатори и искат промяна в структурата и начините на работа на общината които си стоят непокътнати от комунизма насам.

  Та като им каза на ГЕРБ – и те какво , съобразиха се и си рекоха:“ Ето го бъдещият кмет!“( погледни си началото на статията : ТАМ СЕ РАДВАШ НА УСПЕХИТЕ НА ББ, а тук заявяваш съвсем друго – не били мръднали!) Кога си искрен, или настроенията ти се менят като пролетно време?И как така няма да се съобразяваш с общественото мнение?Даваш ли си сметка какви ги плещиш – тово е открито заявяване на отказ от демокрация!Как разбираш израза си в контекста“ прекомерно съобразяване“?

  § Оксиденталщина (антоним на ориенталщина) – Причината да не одобряваме Държавна сигурност и свързаните с нея е именно в това, че кардинално отричаме близкото минало. Докладът на съветниците на Станишев (бившите европейски министри дьо Вилпен, Демаре, Пике, Салми, Виторино и де Далмау) казва, че България е на кръстопът и трябва да избере между Европа и Русия. Това не означава, че трябва да станем русофоби, а, че трябва да направим цивилизационнен избор и да изоставим ориенталските си пристрастия и нагласи. Значи, че няма какво да научим от управлението на Москва, но има какво да научим от Париж, Женева, Берлин, Копенхаген, Стокхолм или Мадрид.

  Тука в този пасаж си личи диагнозата ти! Раздвоението ти е за учебник, ама онзи тип, за психиката. Антонимът на русофобията е русофилщина(виж оксиденталщина) , няма да мразим Русия , значи ще я обичаме, но ще обичаме и дьо Вилпен.Сега ние всъщност франкофони ли сме или сателит на мечката?Ама как ще стане този номер не казваш – щото си нямаш понятие! И един съвет – всичко, завършващо на „-щина“ носи негативен смисъл, и дори облечено в чуждица, лъха на йезуитщина.

  § Демократичност – Търсенето и намирането на “лидери” е архаичен навик на хората навсякъде, но поражда неефективност в днешния свят. Рефлексите на българите при спечелването на независимостта от Османската империя са били много демократични за времето си. Създадените обаче след това институции и преди и след 1945 г. са позволили капсулирането на политическия елит и непрекъснатата злоупотреба с властта. В общината има три средства за ограничаване на прекомерната злоупотреба с власт – 1) категорична децентрализация, 2) ясно и категорично дефинирани отговорности на всяко лице с политически или административни права и 3) много по-голяма отвореност към гражданите чрез тяхното съучастие във взимането на решения и пълен достъп до вътрешна информация.

  Тука ще дам думата на Ноам Чомски .Та Чомски пише: „Политическите термини по начало имат двойнствен смисъл.Единият се описва в речниците.Другият е необходим за обслужаване на власта.Той е доктриналният смисъл.Да вземем например думата „демокрация“.В обобщения й смисъл дадено общество е демократично дотолкова, доколкото хората могат да участват съзнателно в управлението на собствените си дела.Доктриналинят смисъл на думата „демокрация“ обаче е различен – става дума за система, в която решенията се взимат от определени среди на деловата общност и свързаните с тях елити.Публиката в случая е единствено „зрител, наблюдаващ действието“, но не и „участник“ в него, както ни обясняват водещи теоретици на демокрацията…Ако някои сектори от публиката излязат от апатията си и започнат да се организират с цел да се явят на публичната сцена, това вече не е демокрация.В техническия смисъл на думата това е заплаха, която трябва да бъде отстранена по един или дру гначин…“
  Та ето откъде се прокрадна твоето „прекалено съобразяване“

  § Професионализъм – Това е обратното на термина на международните бюрократи “липса на административен капацитет”. Вече е доказано, че в България има потенциално достатъчно добри чиновници.(Софиянци сме наясно с работливостта и компетенциите на чиновниците) Но рибата се вмирисва от главата.(Тука ни казваш в пряк текст – аз съм този ,бе, който няма да се вмириша, ако ме направите глава). Ако липсва добра организация и правила няма как да се очаква мотивираност и професионализъм от администрацията. Професионализмът изисква нетърпимост към мърлявостта, към недобре довършената работа. В София все още всичко е мърляво, започвайки от сградите и организацията на общината.
  (стига де, виж си началото, как признаваш успехите на ББ)

  § Благочестие – Обществения ни живот е пропит от поквара. Отговорни за това са политическия, стопанския и културния ни елит (вина имам и аз, разбира се).

  Това ни го казваш, за да не забравим, че си в някой от тези елити – определението за елит е нещо съвсем друго и принадлежността кък него се доказва, нямам място и търпение и това да пояснявам.(накратко – нямаме елит, вкарваш се в някакъв филм)
  Тука нямаш вина – малък си да влияеш на обществото ни.

  Нормалните хора не са отговорни за тежката поквара в обществото защото не те създават писаните и неписани правила.

  Къде пак скри демократичните инструменти – писаните правила се наричат закони, те се приемат в парламента, който пък би трябвало да е функция на нормалните хора?

  Основен източник на поквара е пак злоупотребата с власт в политическия живот наследена от навиците през комунизма и в икономическия живот придобита чрез криворазбраните принципи на пазарната иономика. Съществуват прости управленски правила за справяне с гнилостта. Не виждам защо да не се поучим от Рудолф Джулиани изкоренил корупцията в Ню Йорк: “… взимай решения обмислено, но бързо … никога не се поддавай на влияние от “мутри” (англ. bullies) … винаги давай личен пример, той е най убедителен”.

  Ще ти е лесно да изпълниш това обещание, защото никой няма да ти делегира властови ресурси, и не ни пробутвай евтини номера, че ще управляваш като Джулиани – ти и не можеш,а и хората хабер си нямат от това кой е той и дали е изкоренил каквото и да било.Но разбрахме, че можеш и Ню Йорк да управляваш.

  Простете за не дотолкова простия отговор на простия въпрос. Независимо дали като кмет или като общински съветник ще продължа да следя и да настоявам за спазването на горните принципи от администрацията на града ни.

  Ако трябва да обобщим – ти само си мислиш, че отговаряш сложно, но сложно ти е само на тебе – по причини, обяснени по-горе.
  Ако ти – Мартин Заимов, станеш кмет, то аз Владимир Дойчинов – партийно необременен, наследствено необременен , вменяем, без досие и някогашен привърженик на СДС – напускам ….е не България, само София!

 • Демир Райков

  Кандидатът за кмет на Бойко Борисов ще спечели изборите по простата причина, че софиянци имат интерес да бъде избран неговия фаворит. Защо ли?
  Защото е много важно кметът на София да има подкрепата на премиера – затова!
  Оттам-нататък приказките са излишни. Ако Бойко си хареса Мартин – Мартин ще е кмет – това е толкоз просто и логично!

 • Ива Симова

  „Демир Райков :Ако Бойко си хареса Мартин – Мартин ще е кмет – това е толкоз просто и логично!“
  Именно – но защо трябва да се унижаваш публично, за да се харесаш на ББ, после няма ли да ти трябва достоинство.Каква унизителна декларация -“ може ли аз, бата Бойко, много ще те слушкам!“.А до избора на кмет има все пак време-до тогава ББ може да и да сбърка като премиер, или да вземе правилни, но непопулярни мерки – и да му хвръкне рейтинга!Абе, да се оправят …

 • замазвач

  Подмазвач, Заимов, подмазвач. :-) Има да чакаш.
  BTW и ти влизаш в графата на Синята коалиция или на Алианса, ако щеш, „липса на собствено лице“, също така имаш пръст и в „кухненските неуредици“. Верно, че може и да не си виновен за това, но не бъди чак толкова нахален и късопаметен. И не се подмазвай чак толкова.

 • Peter Aleksandrov

  Zdraveite,
  Njakoi kazvat Bulgaria ne uspja zashtoto njamashe svoja Vaclav Havel, a zashto ne Sofia bi uspjala, ako ima svoja Pavel Bem…nadjavam se, ce razbirate g-n Zaimov!
  Podkrepjam Vi, zashto nikoga ne govorite za Praha, tova e edin prekrasen grad koito ima idealno ustroistvo, a i e vyzniknal po estestven nacin, taka, ce e cudesen primer!
  Pozdravi!

 • http://martinzaimov.quipu.bg MartinZaimov

  Отговори на Питанка:

  1. Вярно е, че се съобразявам с критериите на многобройни софийски избиратели които гласуваха за Герб на парламентарните избори и очевидно виждат подобрение в София. Нека признаем, че има известно подобрение в администрацията, в контрола, в прозрачността.

  Това което писах на 24 май се отнася за градоустройствената политика и продължава да е така. Като цяло, спрямо моите лични критерии, управлението на града продължава да бъде много слабо.

  2. Общинският съвет няма никакви инструменти за ефективен контрол освен въпросите към кмета и разтакаване на зависещи от съвета решения.

  Ремонтът на околовръстното шосе е огромен скандал който е причинен главно от правителствената Агенция пътища – заради некачествен проект и липса на ефективен контрол над Главбулгарстрой. (Въпреки, че част от цитираните 100 мил. вероятно са за обезщетения)

 • http://myspace.com/nikolageorgiev Никола Георгиев

  Липсва едно тире „винаги давай личен пример, той е най убедителен” – най-убедителен е правилно.

  А ББ е новият „Царя“. Същите неориентирани цървули, които преди 8 години гласуваха за НДСВ, сега избраха него.

 • Иван Иванов

  Не те ли е срам Мартине? Дядо ти за жълти стотинки шпионираше за КГБ и съвсем заслужено беше екзекутиран в София от българската власт!

 • student

  Бля, бля, бля…гъзолизци и педали сте подкрепящите Бойко Борисов – майор от МВР преди ’89г. и член на БКП. Бахти идиотите са СДС и ДСБ – затова ли гласуваха тези 70 000 души за да се наведете пред пожарникарчето ли!?!
  Измет сте – повече да не съм чул ни за теб ни за Синя коалиция!!!