Срещу течението

За да опазим бъдещето трябва да сме способни да предизвикваме статуквото. Визията за нашия град не бива да бъде притисната от характерната нагласа „…това не може да стане…няма кой да го направи…невъзможно…и т.н.” Река в центъра на София! Моля!??? Да, защо не! Имаме си няколко – през центъра минават Перловската и Владайската, а в скоро…

on_a_eu_plus_que_200_personnes_durant_3_heuresЗа да опазим бъдещето трябва да сме способни да предизвикваме статуквото. Визията за нашия град не бива да бъде притисната от характерната нагласа „…това не може да стане…няма кой да го направи…невъзможно…и т.н.”

Река в центъра на София!

Моля!???

Да, защо не! Имаме си няколко – през центъра минават Перловската и Владайската, а в скоро бъдеще ако града се развива в добрата посока – на север – и Искъра ще минава през оживени части на столицата. Не ги наричаме реки, а много по – не атрактивно „Каналите”.

Да върнем живота на реките на София е напълно възможно – то е правено в други градове по света и е променило не само облика им, но и живота на хората, които живеят там!

Представете си разходка покай шумяща река, а не улица! Представете си пикник на брега … Ние си представихме и дори го направихме преди седмица на моста на ул. „Граф Игнатиев”.

Снимки в „Дневник“

Младите хора са естествено настроени против статуквото и мисията им е да го променят. Възраждането на софийските реки е страстна мечта на Петър Торньов и партньорите му от „Плюс Архитектура”. То се превърна в мечта и на студентката по урбанизъм от Париж Халима Рауи. Нещо повече – нейните парижки професори са автори на проекта за възраждане на единствения приток на Сена в рамките на града – реката Биевр, която от средата на ХIХ в. се превръща в канал и постепенно е покрита с улици.

Може би вчера изглеждахме странно, но за мен по-странното е как много хора се примиряват с грозотата и мърлявщината. Градът ни може да бъде по-приятно място за живеене, ако не само мечтаем, но и изискваме от политиците да не „ходят по вода“, а да имат дързостта да скочат в мръсната вода и да променят статуквото!

« Предишна публикация
Следваща публикация »

13 коментара

 • Борис

  Sweet.

 • http://www.probujdane.com Павел Лазаров

  Здравейте г-н Заимов,

  Днес сърцето ми спря, като прочетох тази новина в сайта на Медиапул – „София опасана от магистрали до 2013″ година – http://www.mediapool.bg/show/?storyid=156921&srcpos=8#msgs

  Мислите ли, че можем да допуснем това да се случи?
  Ако го допуснем на мястото на хубавата ви закуска, ще разположи удобно смрадливите си пипала единия от 5-те новички стоманобетонови октоподи!

  Поведете дружината, или ще се наложи аз да го правя. (Говоря сериозно.)

  Тревожно
  Павел :(

 • Nikolay

  Мога ли да се включа с още една идея, която да обсъдите на следващата си среща с архитектите – проблема с кабелите. през последните 2 месеца получих още няколко официлани отговора по въпроса и все достатъчно уколнчиви. Първо от Комисия за регулиране на съобщеснията ми отговориха, че те са институцията, която по закон налага глоби и санкции като цяло за незаконното прокарване на кабели в градовете, обясниха, че работят и към момента са направили 150 акта за София. Обаче. Както всичко в България – не е техен проблем премахването на кабелите. До колкото разбирам това е проблем на всяка местна администрация, а в случая със София и на районните кметове.
  И така, въпроса ми към Вас остава – какво мислите, че можете да направите вие като политик и общински съветник за премахването на надземните кабели в София. Защото те загрозяват по мое мнени много повече града отколкото каналите. Не, че идеята за паркове около канала е лоша.

  П.С. Между другото, преди години имаше идея за създаване на бърз лифт/трамвай от типа, който се строят по курортите, който да върви точно над каналите, елиминирайки автобусите покрай тях, а под този нов трамвай да има и паркове – не знам какво стана с нея.

 • http://dzver.com/blog/ dzver

  Обитаем съвременен град без метро, магистрали и зелени площи няма как да се получи. Никой няма полза, ако нещата се правят без ум. Ето пример – в моя квартал направиха светофар, без в него да се вложи нито инженерна мисъл, нито каквато и да е мисъл.

  http://dzver.com/blog/?p=1804

  Резултатът – след 2 месеца безкрайни задръствания някой спря светофара. Задръствания вече няма. Но с разумно построено кръстовище и настройка на светофара, без никакви допълнителни разходи, можеше да е 2 пъти по-добре, че даже и някакви пешеходци да пресичат безопасно. Това, уви, не е възможно в момента, нито беше възможно с работещия светофар.

 • Димитър Вачов

  Здравейте, г-н Заимов.

  Предполагам не греша, като мисля, че няма да видим Вашата кандидатура за тези кметски избори. Все пак аз продължавам да вярвам, а и мнозина други, с които съм разговарял, че Вашите идеи са възможно най-добрите за града и че Вие имате едни доста добри шансове, особено ако направите добре организирана кампания с ясни и смислени приоритети.

  Надявам се, че ще мога скоро да гласувам за Вас. Проблемът на настоящите избори е, че след като не мога да направя това, аз ще трябва да гласувам за някой друг кандидат и лично се чувствам натъжен от липсата на кандидат за кмет на тия избори, издигнат от СДС или ДСБ, както и идеята за предизвестена служебна победа на ГЕРБ, която постоянно се тиражира в медиите. В този ред на мисли аз се двоумя дали да не подкрепя блогъра д-р Теодор Дечев, който няма партийна подкрепа зад гърба си, но според мен е един истински интелигентен човек, който може да е алтернатива на останалите кандидати и да се справи с управлението на града. Би ми било интересно да разбера как Вие се отнасяте към предстоящите избори и по-специално към кандидатурата на д-р Дечев.

 • http://martinzaimov.quipu.bg MartinZaimov

  @ Димитър Вачов

  Благодаря за подкрепата Ви.

  Причината да не се кандидатирам и да не виждам полза от кандидат на „Синята коялиция“ е, че няма съгласие за кои са главните политически въпроси не само в София, а и в България, да не говорим за Европа или света. Не разбирам добре какво обединява демократическата общност в София и в България в момента, освен, разбира се, голям брой амбициозни и празнословни апаратчици.

  Познавам Теодор Дечев и ми е по-скоро симпатичен. Не виждам, обаче, какво конкретно предлага за София, а като блогър не е убедителен. При липсата на потенциал за реформи и промяна, ползата от Фандъкова е, че градът ще продължи да функционира така както при Борисов.

  Не съм доволен – като общински съветник продължавам често да гласувам по най-важни въпроси сам срещу всички -но това е реалността и за жалост не намирам начин да я променя.

 • Фил

  Ще има ли подобни сбирки отново? Какъв е ефекта от изминалата? Защо няма по-голяма гласност за такива мероприятия?!

 • http://www.probujdane.com Павел Лазаров

  Фил, :)

  Питаш защо няма по-голяма гласност за такива мероприятия? Защото, според мен, „спонсорите“ (в това число, и особено много, медиите) не изпитват особени симпатии към Заимов. А причината за това е, струва ми се, антиконформизма и искреността му, който пък го прави толкова симпатичен на хората като теб и мен.

 • Pingback: Otras Tabladas en Europa | Marismas de Tablada()

 • Pingback: Citylog » Prueba Marismas de Tablada()

 • Pingback: Citylog » Otras Tabladas en Europa()

 • Pingback: Otras Tabladas en Europa()

 • Pingback: Other Tabladas in Europe()