Бъдещето на “Шмайзерпарк”

Подкрепяйки кмета и администрацията ѝ, трудно намирам повод да пиша тук. Примирявам се с лошата организация, злоупотребата с власт, липсата на откритост, неспокопсаните хора в управлението, дребнавото и безплодно политиканстване, невероятно грозното и агресивно градоустройство. Един от многото симптоми на примирение е и “Шмайзерпарк”. Разбира се, че паметника трябва да бъде преместен.Предлагам на всеки да…

Подкрепяйки кмета и администрацията ѝ, трудно намирам повод да пиша тук. Примирявам се с лошата организация, злоупотребата с власт, липсата на откритост, неспокопсаните хора в управлението, дребнавото и безплодно политиканстване, невероятно грозното и агресивно градоустройство.

Един от многото симптоми на примирение е и “Шмайзерпарк”. Разбира се, че паметника трябва да бъде преместен.Предлагам на всеки да подкрепи петицията за демонтирането му:

http://bgpetition.com/demontirane_pametnika_savetska_armia/index.html

Имам съвсем прости аргументи:

Днес няма нужда от подобно мрачно и помпозно място в центъра на града. Сравнете в слънчев ден “Шмайзерпарк” с градската градина или който е да е друг парк в София. Дори и в най-хубаво време пред паметника няма никакви хора, с изключение на скейтбордистите. Това не е случайно. Талантливо създадената гробовно парадна атмосфера не позволява нормално живеене.

Крайно време е да стъпим на краката си. Вече не празнуваме позора на чуждата победа над нас самите на 9 септември. И не са ни нужни повече паметници за порицание, които да възхваляват собственото ни поражение. Нещо повече. Днес сме наистина свободно и независимо общество и не са необходими стила и символиката на Мусолини, Сталин или Хитлер за да знаем къде сме и какви искаме да бъдем.

Опитайте да си представите София в бъдещето. Затворете очи и помечтайте. Представете си град с много природа, много усмихнати хора, без шум от коли и мръсен въздух. Град в който приятелите и близките ви са наблизо и има много разнообразни възможности. Усетихте ли удоволствието от живота в града? А сега … можете ли да видите “Шмайзерпарк” в този град? Въпросът не е дали паметника ще бъде демонтиран, а кога. Той няма място в бъдещия ни град.

Предполагам, че в този момент горното не е мнение на мнозинството в града или в общинския съвет. Сигурен съм, обаче, че един ден ще бъде намерено по-подходящо място за помен и поклонение пред последната война и паметника ще бъде преместен. Защо един ден, а не сега?

« Предишна публикация
Следваща публикация »

15 коментара

 • Каравасилева

  Нека правим нови неща, вместо да разваляме стари. Загубихме много от развалянето на Мавзулея, сега ще загубим още нещо, характерно за времето „преди“, което ни помага да помним. Ако ще се отърваваме от тежки монументални постройки, да разкараме ЦУМ и Президенството, защото са, простете за израза „яко соц“. Този път не мога да ви подкрепя, за мен паметниците от всички времена трябва да си останат. Иначе не ставаме по-добри от тези, които с идването си на власт са унищожили всичко, създадено преди тях. С уважение

 • Костадин

  Веднага Ви опонирам г-жо Каравасилева:
  Аз и близките ми не сме загубили нищо от събарянето на мавзолея. Там стоеше мумията на един алкохолик и предател на българщианата. Вече съм сигурен, че паметника трябва да остане, но някъде другаде,не там- в центъра…за да го гледат всички, които не познават това време. За мен лично този паметник е лъжа, както всичко, което олицетворява- комунизма, уж „загиналите“ за България окупатори, бездушието, пошлостта…Както съм сигурен, че ще станем по-добри само ако сме свободни духом и казваме истината.

 • Анонимен

  Надписът на паметника е:
  „На съветската армия освободителка от признателния български народ“
  По време на войната, обявена от СССР на Царство България, навярно не е загинал нито един съветски войник.
  Следва логичният въпрос – в памет на какво/кого е направен този паметник?
  В никакъв случай не трябва да се премества – трябва да се ПРЕМАХНЕ!

 • Марин

  Надписът на паметника е:
  „На съветската армия освободителка от признателния български народ“
  По време на войната, обявена от СССР на Царство България, навярно не е загинал нито един съветски войник.
  Следва логичният въпрос – в памет на какво/кого е направен този паметник?
  В никакъв случай не трябва да се премества – трябва да се ПРЕМАХНЕ!

 • Андрей

  @Каравасилева: „…за мен паметниците от всички времена трябва да си останат.“ Така мислят и други. Е, а защо тогава не си останаха стотиците паметници и бюстове на Сталин? Например огромния му паметник във Варна, на площада пред Морската градина, висок незнам-си-колко-си метра? И името на града (Сталин) даже беше променено (на Варна). Защо не вземем да ги върнем и двете? Аз лично съм „за“, само че трябва да ги върнем в музея – за да помнят всички поколения какъв паметник е стърчал някъде си и защо. И за този (десет пъти по-висок от паметника на Левски) не се ли отнася същото?

 • http://www.psychotherapy-bg.com Женя Георгиева

  Моите поздравления за този прекрасен текст, господин Заимов.
  Паметник на узурпатора. Построен без консенсус. Паметник – узурпатор на общо, споделено пространство. Паметник – гавра с жертвите на наложения от съв. армия комунистически режим, с паметта на убитите още в първите дни след 9.9. докато съв. армия е била тук между 25 000 и 30 000 човешки същества… Задаващ модел на възхвала на насилието. Децата ни просто го усвояват. Ние им го подаваме. Паметник-продължаващ говрата с България, докато на него пише – признателна БЪЛГАРИЯ. Паметник – увековечаващ и поддържащ в умовете и психиките ни двойнииая стандарт, насаден от комунизма. Как ще обясним на децата си, че стои в центъра на София израз на признателността на България към „решаващата сила“, наложила комунистическия режим у нас, същия, който сме осъдили като престъпен – и ние – България като страна сме го осъдили и ЕС към който принадлежим. Имаме да си помогнем да осъзнаем дълга си да си въдвърнем узурпираното пространство, да махнем името на България от този срамен надпис. Признателна – това засяга душата на България. И нашате духовност. Мисля си, че онази млада жена в Австрия, чийто баща се оказа, че е затворил в мазето в продължение на години и е ползвал като сексуален обект, в началото е била наясно с ужаса, с болката си, с желанието си да се отърве… Дългият период на безнадеждност, обаче, за да бъде издържан, психиката и трябва да се приспособи. Да приеме неговото внушение, че той го прави за нейно добро…. И когато бива освободена, жертвата е склонна да каже: Ама не може ли да не предявявам обвинение към него, чувствам се зле да го вкарате в затвора, да упражните насилие към него – той ме обличаше, хранеше ме добре, от време на време ми подаряваше бижута, дори. Трябва ли да бъде слушана? Не – на това се гледа просто като на още по-страшно свидетелство за пагубните последствия върху нея от сторенето от бащата… И и се помага … труден процес… да преодолее тази обърканост. Докато е в нея, и тя, като нас, обърква неимоверно и децата си – мамо, благодарна ли си му? – Да. Мамо, той извършил ли е престъпление спрямо теб и спрямо нас? Да. Въпреки, че няма да и е леко когато стане способна да изпита чувствата, които изпитва всеки друг, който чуе за този случай /в по-силна степен, защото се отнася за нейния собствен живот, за нейния собствен баща/ – но едва тогава травмата е започнала да се изцерява. За функционирането и оттам нататък в живота, се появява шанс. За психичното развитие на децата и, се появява шанс.
  Имаме да помогнем на България да не бъде в такава тъжна роля. На себе си, на по-обърканите от нас – при това с настойчивост. На бъдещето.

 • Титка Пацирева

  Госпожо Каравасилева, не знам Вие лично какво сте загубили от „развалянето на МавзУлея“, от построяването на който пък София и България са загубили. Още по-малко приемам, че един позорен за България символ, какъвто е този паметник в центъра на София, трябва да стои там, за да ни помага да помним. Паметта не се нуждае от бивши, или настоящи фетиши. Историческата памет се крепи на други неща, на качества и сетива, които или ги имаш, или ги нямаш. Който се нуждае от материален носител на паметта си, да отиде в бъдещия музей на открито, за да я опресни. На това нещо мястото му не е центъра на българската столица. Доколкото и докогато тя е столица на свободна и независима ст

 • Титка Пацирева

  Съжалявам, последната дума е „страна“.

 • http://pavel-yanchev.blogspot.com/ Павел Янчев

  Мартине, аз не съм много съгласен. Липсва градоустройствена фантазия. Затворихме очи, представихме си, че паметника го няма, но никой не си представи какво има на негово място. Както никой не си представи какво има на мястото на мавзолея, а просто го разруши без да попита никого. Със същия тоталитарен замах, с който е дошла и руската армия.
  Какво пролича при разрушаването на мавзолея – същото което ще проличи и сега. Колко ни е срам от историята, как се опитваме да я премахнем от града и поставим на място, което никой да не вижда (музей да бъде – ок). Както премахваме болните деца в домове, където никой да не ги вижда и където да не им обръща внимание. Всеки може да ги посети, но малко ги правят. Вместо да се опитаме да ги поставим в обществото, да живеем с тях.

  Аз нямам мнение дали паметника трябва да е там или не. Знам само, че със сигурност не искам там да остане място тип ‘градска дупка’ (в случая паркинг), както стана с мястото на мавзолея.

  Направете конкурс, съберете предложения какво може да се случи на това място, така че то да бъде функционално, интересно и живо, да събира градска енергия. В предложенията ще има такива, в които паметника остава и се използва по интересен начин, ще има и такива с премахнат чатично или напълно паметник. Хората ще ги видят и ще гласуват (по интернет, с смс-и или както и да е). Но е изключително важно да гласуват за бъдеще, за проект, а не за това да изгорим ли вещицата на кладата или не. За организацията на конкурса се обърнете към някого да помогне – Абитаре, сп Едно, други медии – форумите за архитектура имат потенциал и само чакат да помогнат с нещо такова.

  Така ще подходите по един модерен демократичен начин към града и жителите му. Ще ги накарате да изберат какво ново да има, а не какво още да премахнем. Нещо, което софийските управници, рядко правят.

  Поздрави и успех!

 • Евгени Бакърджиев

  Г-н Янчев,
  „градската дупка“ на мястото на мазволея за мен (например) е изцяло приемлива в сравнение с небивалия исторически паметник, а и следва да уточним, че паркингът е пред мястото му, не върху него.
  Липсата на градоустройствена фантазия не оправдава липсата на решителност и самоуважение. Това, че невинаги съумяваме да се справим с тежестта на историята не означава, че трябва да пазим по тялото на държавата и града си всичките й белези – не всички придават мъжествен романтизъм.

  Що се отнася до самото становище на г-н Заимов, при всичкото ми уважение към него, смятам, че е крайно несериозно един общински съветник да ни „препраща“ към bgpetition – за разлика от нас, гласоподавателите за общински съвет, той е негов член и има реалната възможност да направи нещо в полза на това, позицията, която изразява (и ние подкрепяме), да бъде разгледана там, където могат да бъдат взети решения.
  Бих приветствал конкретни действия, дори и към момента да са обречени (ако приемем, че е така).
  „Защо един ден, а не сега?“

 • Нели Стефанова

  Наистина ли нямаме сериозни теми за наблюдение и размисъл, толкова силно ли ни дразнят шмайзерите ? или сме нетърпеливи да отдадем за ползване на доктора /д-р Боци, например, или на някого другиго, който има силната нужда да ползва/ терена на този парк. Защо е това нетърпение ?

 • Todor Obreshkov

  ПАМЕТНИК НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ – София,

  1953-1956

  архитекти:
  арх. Данчо МИТОВ, арх. Иван ВАСИЛЬОВ, арх. Любен НЕЙКОВ, арх. Борис КИТАНОВ;

  скулптори:
  Иван ФУНЕВ, Любомир ДАЛЧЕВ, Мара ГЕОРГИЕВА, Васка ЕМАНУИЛОВА, Васил ЗИДАРОВ, Петър ДОЙЧИНОВ;
  худ.граф. Борис АНГЕЛУШЕВ.

  На 04.10.1949 Министерският съвет приема решение за изработване на паметник на Съветската армия. Първата копка е направена на 5.7.1952. При откриването 1954 присъства маршал Бирюзов.

  За парка (градината):
  Организирана 1882 като Княжеска Ботаническа Градина от градския градинар Карл БЕЦ (1850-1925), градината се разгръщала по бул. Цар Освободител от Окръжния булевард (по-късно Фердинанд І, после Толбухин, сега Левски) до Перловската река и в дълбочина до ул. Ген. Й. Гурко. Теренът бил буренясал и прорязан от притока на Перловската река – Градска вада. Имало склад за зеленчуци, произвеждани за нуждите на двореца, и обори за коне и крави. Още с пристигането си 1887 Княз Фердинанд кани от Пловдив градския градинар, швейцареца Л. ШЕВАЛАС да преработи алейната мрежа, да построи остъклени павилиони за цветарници и обогати растителността. От Австрия е извикан Й. КЕЛЕРЕР (австрийски градинар) да организира голям алпинеум (1886). Оранжериите са построени 1893 от арх. Фридрих ГРЮНАНГЕР. До 1908 г. към ул. Ген. Й. Гурко е отделена част за зоологическа градина (1893). Князът и градинарите проф. Ж. ЛОШО, Й. ФРАЙ (елзасец) и Ж. МОРИЗЕ структурират ботанически и декоративен екзотични отдел. През 1903 е изградена елегантна сецесионова чугунена ограда с каменни стълбове от арх. Георги ФИНГОВ (1874-1944). След прокламиране независимостта на България (1908), е обявен международен конкурс за Царски дворец на целия парцел с двете градини (1912-14), чиято реализация е осуетена от Първата световна война. Паркоустроена 1936 от арх. Любен НЕЙКОВ и дарена от Цар Борис ІІІ на децата и оттогава известна като „царската градина“. Поставен е бил парен локомотив за игра на децата. През 1954 г. в градината е издигнат паметник на съветската армия и оттогава известна като „градината на съветската армия“.
  За по-нататък, засега май всички знаете.

 • http://pavel-yanchev.blogspot.com/ Павел Янчев

  Г-н Бакърджиев,

  Никой не казал, че трябва да пазите на всяка цена нещо – ако прочетете внимателно коментара ми ще разберете, че и аз не го казвам. Твърдя просто, че преди да разрушите част от града, била тя и морално и функционално остаряла, следва първо да потърсите идеи за ползването и с помощта на жителите на града. В случая с мавзолея вие просто го разрушихте без да създадете нищо на негово място. Очаквах, че сте разбрали тази грешка, и при следващия опит ще сме се поучили от нея.

  Уви, не виждам да сме. С паметника на СА ще се случи същото – място, което сега се използва от скейтъри и велосипедисти и други, вие искате да премахнете без да е ясно какво ще се случи на негово място.
  Е, какво ще се случи? Или отново няма план?

 • http://pavel-yanchev.blogspot.com/ Павел Янчев
 • Ангел Игов

  Повече въображение е нужно, другарки и другари! Имаме нещо в градската среда, дали не можем да го развием? Не е вярно, че мястото е мъртво, напротив – живо е: там се пие бира и се кара скейтборд. И това е хубаво. От тук можем да започнем.
  По-подробно моята позиция можете да прочетете тук:
  http://iskammagazine.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1543:2010-11-08-11-31-58&catid=38:2010-03-03-12-41-46&Itemid=139