Три години по-късно или какво успях и какво не успях да свърша за София

Остава по-малко от година от мандата, с който ме натовариха над 70 хиляди избиратели. За сега, мога да се гордея само с малката промяна на паркинга пред общината – има място за пешеходци и са махнати навесите. Общинарите и автомобилите им не са вече така богопомазани. Работната група, на която съм председател, и консултантът работещи…

Остава по-малко от година от мандата, с който ме натовариха над 70 хиляди избиратели. За сега, мога да се гордея само с малката промяна на паркинга пред общината – има място за пешеходци и са махнати навесите. Общинарите и автомобилите им не са вече така богопомазани.

Работната група, на която съм председател, и консултантът работещи по пет-годишна програма за мобилността в София (Генерален план за организация на движението) свършиха по-голямата част от работата. Остава, Общинският съвет, да одобри изготвената програма.

Работната група, създадена по моя инициатива, анализираща общинската отговорност в, управлението на Витоша предаде отчета си преди повече от шест месеца. Остава, кметът и Общинският съвет, да вземат конкретни организационни и бюджетни решения.

Не бе изпълнено нито едно от решенията на Общинския съвет от ноември 2009, които тогава предложих с цел подобрение на градоустройството на София. Арх.Диков дори не сключи консултанския договор, който самият той предложи заедно с мен за одобрение от СОС през юни т.г., за критичен анализ на градоустройствените процедури.

СДС продължи да отхвърля всички усилия за съвместна политика с ДСБ, а предизборната коалициа с Герб не работи. Независимо от това, в следващите няколко месеца смятам да завърша всичко започнато и с по-значими резултати от ghostwriter промяната в паркирането пред общината. Най-малкото, да приключа програмата за мобилността и плана за управление на Витоша.

« Предишна публикация
Следваща публикация »

10 коментара

 • Смехурко

  Късмет! Никакъв шанс нямат нормалните хора в този общински съвет. От следващата година ще са и по-малко като бройка, и по-некачествени. Добре дошли в страната на Баце, Цецко и Цецка.

 • http://svetlaen.blogspot.com Светла

  Още снощи прочетох този пост, но предпочетох да реагирам на свежа глава. Защото написаното заслужава особено внимание – не се среща често политик, който да има способността след три години участие във властта да признае, че почти нищо от възнамеряваното не е успял да постигне. Затова такива политици заслужават уважение.

  Мисля обаче, че има нужда от по-сериозен анализ на неуспеха. Дали се дължи на непостоянството на главния архитект, или на вътрешните драми на представителите на Синята коалиция в общинския съвет, или на инертността на кметското ръководство, или всички тези неща са проявления на по-дълбоки структурни промени?

 • http://antibsp.blogspot.com/ Валентина Иванова

  Обещанията, дадени пред софиянци преди три години, бяха обещания на кандидат кмет за предстоящия му мандат. Много трудно би било от позицията на общински съветник от разединена група да ги изпълните.
  Само мога да предполагам какви усилия Ви е струвало да накарате общината да приложи собствените си наредби в рамките на служебния си паркинг. Опасявам се, че подобни спорадични добри примери трудно ще променят обществено приемливата безотговорност към града ни, но искрено адмирирам работата Ви.

 • http://martinzaimov.quipu.bg MartinZaimov

  Благодаря ви, Смехурко, Светла и Валентина

  @ Светла Огромното нежелание за промяна си остава неразбираемо за мен. Вашият фундаментален въпрос е аналогичен на „Защо от 30 години управлението на София не се променя?“ или „Защо в София няма НИТО ЕДНА създадена от общината добре работеща система с която да се гордеем?“ или пък „Защо ни бяха нужни 20 години за да започнем да се отказваме от злото (например, ДС или завода Кремиковци или Паметника на съветската армия) създадено от Народната република?“

 • http://svetlaen.blogspot.com Светла

  И аз благодаря за коментара! Сега виждам, че съм допуснала лапсус (по Фройд) – написала съм „структурни промени“ вместо „структурни проблеми“. Ще ми се да са промени, но уви…

 • анонимен

  Едно от нещата,които не направихте и няма и да на направите г-н Заимов,защото нямате интерес е да лобирате за възстановяването на автобусната линия 26 отново до Централна гара както беше удобно за хиляди хора,на които им е необходимо да пътуват до централните части на София.Писах Ви още преди около половин година когато беше спряно движението на линията до Централна гара и Вие ми казахте,че ще се поинтересувате този проблем да бъде решен и повече не се свързахте с мен.Явно 15 000 депозирани подписи не са достатъчни нещо да се промени.Аз лично, както и много хора повече никога няма да гласуваме за Вас.

 • Обикновен столичанин

  Господин Заимов,

  Като човек, който Ви е повярвал, че сте честен човек и е гласувал за вас моля, да отговорите публично на следните въпроси:
  1. Защо нищо не направихте за да спрете огромния дефицит в бюджета на столична община и къде публично оповестихте Вашата лична позиция по този въпрос? И още по този повод – Защо във връзка с дефицита на общината не поискахте публично оставката на зам.кмета по финанс – документирания и оповестен служител на ДС Минко Герджиков? Само да напомним, че това лице е било ефективно обучавано в школата на КГБ. Липсата на такова искане от Ваша страна ме кара да мисля, че Вашата борба за премахването на паметника на човека с Шпагин в ръка в София е по-скоро една нескопосана ПР акция, а не кауза срещу руското влияние н страната.
  2. Защо допуснахте и не оповестихте публично Вашата позиция за увеличаването чрез допълнителни анекси на разходите по строежа на южната дъга от ГБС с 80 милиона лева? И това при многократно по ниска тръжна цена за изпълненито на този проект.
  3.Защо се опитвате да представяте в общественото пространство едни добре известни от години транспортни решения за София, като голямо достижение на фирмата „Мот Макдоналд“? Не е ли това прах в очите на столичани и Вашите избиратели за напразно пропилените пари по този договор? Нека оставим на страна Вашата лична отговорност за безмисленото пилеене на тези пари по този начин.
  4. Защо публично не оповестихте Вашето мнение по въпроса за спечеления търг за строеж на метрото от вездесъщата „Трейс Груп“ АД, която е силно приближена на премиера Борисов и напоследък печели повечето апетитни строителни търгове в страната?
  5. Кога и по какъв начин изразихте Вашата позиция за заниженото качество при строителството на обекти на общината и какво конкретно изискахте да се направи по този нъпрос? По този повод нека да напомним за образувалия се плавателен канал по южната дъга на София след един по-голям дъжд и т. нар. улей за бобслей на бул. Брюксел.
  6.Защо допуснахте и не без пряко Ваше съдействие бе сключен договор с фирмата „Аксиор“ ООД за изработка на информационна стратегия на общината на стойност над 3 млн. лева? За незнаещите да поясним, че СОС плаща не без Ваше съдействие над 3 млн. лева за 45 страници стратегия.
  7. Какво направихте, за да излезне на светло истината за натрупаното имотно състояние на г-н Андрий Иванов – председател на СОС? Не смятате ли, че вашата реплика по повод този скандален случай: „Андрей Иванов е по-скоро един честен човек“ е една политическа индулгенция и каква е цената, на която вие му я дадохте?

  В очакване на Вашият публичен отговор на поставените въпроси.

  Обекновен столичанин

 • slav4o

  как да бъде решен проблема с ТБО в София?Защо има разлика в сметта между районите в СО?
  Вашите инициативи като член на СОС
  -или да си караме от време оно-скъпа смет за едни софиянци;евтина да други софиянци???
  Решение на проблема според Вас?

 • Обикновен столичанин

  Г-н Заимов,

  Разбирам, че най-вероятно се страхувате да отговорите публично на поставените от мен към Вас въпроси от пради една седмица. В опит да събудя и катализирам Вашата гражданска и политическа смелост бих желал да поставя на Вашето внимание един допълнителен въпрос:

  Защо оставяте лицето Андрей Иванов – председател на СОС да продава на търг общивски поликлиники? Не считате ли, че точно това лице, което и до момента не може да докаже произхода на своето забогатяване цели да извърши търговия с влияние с цел забогатяване може би в края на своята политическа кариера? Въпросните лечебни заведения се намират на апетитни места в столицата. Вие лично какво ще направите, за да се противопоставите това лице и групата на ГЕРБ около него да спрат да се обогатяват за сметка на столичани?

  Пожелавам Ви да имате гражданска и политическа доблест не само на думи, а и на дело.

  Обикновен гражданин

 • Обикновен столичанин

  Г-н Заимов,

  Разбирам, че като един шоумен ви е по приятно да се занимавате с представяне на вина в CASAVINO Заимов. Сигурно и някой лев пада от тая работа. Днес живота е труден за всички. Независимо, че игнорирате до момента поставените от мен въпроси ще поставя още няколко, свързани с изпълнението на бюджет 2010.

  1. Как като фнансист ще коментирате факта, че от првоначално набелязаните приходи за 2010 г. в размер 1,283 млрд. лева са събрани само 72%, т.е. 933 млн. лева?

  2. Не се ли дължи част от това неусвояване на приходи (напр. 90 млн. лева) от неусвояване на европейски средства?

  3. Защо София приключва 2010 година с с 45 млн лева неразплатени разходи, които се прехвърлят за 2011 г. и не се ли прави това умишлено, за да може Лукойл (разбирай Валентин Златев, който е приятел на президента Гоце-Първанов и премиера Бойко Борисов) да гушне Столичния автотранспорт срещу смешната сума от 20 млн. лева?

  4. Обяснете какво значи да планираш да похарчиш близо 1.3 млрд лева и накрая да не усвоиш 350 млн лева от тях? Това не е ли престъпно безхаберие и кой носи според вас вина за това безхаберие? Вие лично как ще му потърсите отговорност?

  Продължавам да се надявам, че като избран с бюлетината на Синята коалиция вие дължите отговор ако не на друг, то поне на вашите избиратели, един от които съм и аз – Обикновен столичанин.