Две години по-късно

Управлението на общината продължава да е достойно за София – град, който от край време е на едно от последните два места във всички класации на европейските столици. Въпреки, че само Сараево има подобна планина, само Будапеща има толкова минерална вода и само Рим и Атина имат повече антична археология. Мърлявото и заспало управление е…

Управлението на общината продължава да е достойно за София – град, който от край време е на едно от последните два места във всички класации на европейските столици. Въпреки, че само Сараево има подобна планина, само Будапеща има толкова минерална вода и само Рим и Атина имат повече антична археология.

Мърлявото и заспало управление е чудесно представено в сайта на общината според който от 2005та все още на власт е СДС и кмет все още е Софиянски: sofia.bg

Истината не е в интернет, разбира се, и кмет е Йорданка Фандъкова. Освен това, за разлика от миналите две години, след избора на новия кмет, аз и моите сподвижници не сме вече в опозиция, а сме по-скоро на власт. Споразумение ГЕРБ/СДС/ДСБ

Това означава, че вече носим отговорност и трябва за две години да отсрамим многогодишното невежо и безсъвестно управление на града, като намалим покварата и извършим поне някои от отчаяно закъснелите реформи в организацията и администрацията на общината.

През изминалата 2009та година постигнах важни неща, които поставят основата на това, което разчитам да постигна до края на мандата през 2011та :

За Витоша
Общинският съвет реши, по мое и на колеги предложение, да създаде концепция за развитие на Витоша. До една година ще имаме яснота за развитието на Витоша до 2020 г;

За градоустройството
При приемането на измененията на общия план на София, общинският съвет прие, по мое и на колеги предложение, да се изготви стратегия за развитие на София и да се направи анализ на съществуващата градоустройствена информация и на градоустройствените процедури. С помощта на това решение през идната година смятам да поставя основите на система за устойчиво градско планиране;

За придвижването
Стартира, и с мое участие, работата по изготвяне на Генерален план за организация на движението в София. До края на 2010та заедно с Любомир Христов, новия заместник кмет за транспорта, и с консултантите от Mott McDonald ще изработим нов план и ще е стартирала работата по нова стратегия за придвижването;

За организацията и администрацията

♦ За първи път в историята на София, до голяма степен благодарение на моите усилия, стартираха две програми за обмен с европейски градове – с Женева за управление на отпадъците и с Париж за градоустройство. Смятам да създам подобни програми с поне още два или три града;

♦ Направих всичко възможно и СДС и ДСБ да гласуват против бюджета Борисов/Герджиков 2009. Аргументите. През следващите две години ще съм длъжен да подкрепям бюджетите Фандъкова/Герджиков, но ще искам недостатъците във финансовото управление на общината да бъдат премахнати.

♦ Не бях съгласен с решението да се ограничи достъпа на журналисти и граждани, включително „Гражданина Петров” до заседанията на общинския съвет. Разчитам скоро поне да приемем регламента за организация на обществени съвети, проект за който предложих преди година и половина.

♦ Напомнях многократно шестте административни принципа, които са задължителни за да се подобри общинското управление: вътрешен контрол, децентрализация, програмно бюджетиране, конкуренция на доставчиците, мълчаливо съгласие и публичност на преписките. Разчитам и шестте най-сетне да бъдат въведени.

♦ Благодарение и на моето настояване, почти в средата на годината, общинският съвет прие годишната си програма. Много малка част от нея е изпълнена, но поне има основа за оценка на работата ни. Очаквам да приемем програмата си за 2010та в началото на годината и да изпълним много по-голяма част от нея.

За политиката
Положих много усилия, все още безуспешни, за възстановяването на Демократическата партия, но очаквам просветление през 2010та

Пожелавам на всичките си приятели и сподвижници много весели дни през идната година, а на Йорданка Фандъкова пожелавам да бъде добър кмет и да направи София по-щастлив, весел и свободен град, което да се вижда и на английски в сайта на общината.

« Предишна публикация
Следваща публикация »

2 коментара

 • Димитър Вачов

  Г-н Заимов, благодаря Ви за този пост, наистина ме накара да помисля, че добри неща в София са възможни – Вие, дори без да сте били във властта досега, сте направили доста и сте дали много качествени идеи, които с добро желание от страна на останалите и още малко упорство от Ваша страна, могат да станат факт. Сигурен съм, че и двете оставащи години от Вашия мандат ще минат по подобен начин, като Ви пожелавам те да са дори по-успешни.

  Що се отнася до Демократическата партия, радвам се, че човек като Вас се е заел с нелеката задача да я изправи на крака. Тя е един от символите на българския политически живот между Освобождението и 9-и септември. Смятам, че много други биха се провалили, но може би именно Вие имате необходимите качества и е въпрос на време и усилия тя да бъде възродена.

  За новата година ще Ви пожелая повече публичност на изказванията и делата – необходимо е хората да видят, че има такива общински съветници, които се интересуват от града по начин, който е полезен за всички. Надявам се, че ще пишете по-често и ще се опитате да привлечете малко повече фокуса на медиите върху това, което се опитвате да постигнете.

  Бъдете жив и здрав и смело напред! :)

 • Manolov

  Във виртуалното деловодство на общината съм пуснал една жалба против завземането на над 1/2 от платното за движение на автомобили пред търговски център „Илиянци“ с цел паркиране на някакви хора и вече повече от 1 месец никакъв ефект.Админострацията е доста зле май.