Моят блог за общинска политика

Ето ме най-сетне. Дзвер е прав. След избори повечето политическите блогове млъкват. Аз смятам да продължа, не толкова за да печеля избиратели, колкото за да продължа да получавам обратна връзка. Благодаря на тези от вас които в този смисъл помогнаха много преди изборите. Забавих се, първо за да си почина и след това за да…

Ето ме най-сетне. Дзвер е прав. След избори повечето политическите блогове млъкват. Аз смятам да продължа, не толкова за да печеля избиратели, колкото за да продължа да получавам обратна връзка. Благодаря на тези от вас които в този смисъл помогнаха много преди изборите.

Забавих се, първо за да си почина и след това за да възстановя два пропуснати месеца в обичайната ми работа.

Вече имам и преки впечатления от работата на кмета, на администрацията и на общинския съвет. Разбирам по-добре защо София е в такова окаяно състояние. Кметът и администрацията са слаби. Съветниците се занимават с администрация вместо да определят политика. Но най-страшното е, че няма добра воля. Не виждам у никого загриженост или искрено желание да предложи разумни решения.

Гордея се от резултата на изборите. Представихме се достойно, и екипът ми и избирателите ни. Трябва да сме доволни от това, че създадохме истинска опозиция на грозното статукво. Опозиция на няколкото хиляди души в България, които са превзели държавния апарат и смятат, че ще могат завинаги да манипулират общественото мнение и да злоупотребяват с властта си.

Основният смисъл на демократичните институции е да създават и да поддържат качествена опозиция, а не да бъдат инструмент за превземане или упражняване на власт.

Сега трябва да бъдем ефективна и постоянна опозиция. Трябва да покажем, че съществува алтернатива, че злоупотребата с власт не е задължителна в българската политика и, че нерешените проблеми на града имат добри човешки решения. Трябва да обясним и успехите и грешките от миналото и да реабилитираме дясната политика. Да покажем, че не просто чакаме неизбежния провал на сегашния кмет, а че мислим за града и имаме отговори на безбройните скандални въпроси.

Разчитам на вашата обратна връзка и ви желая да имате сили и да мислите с добро за другите през трудната година която мисля, че ни предстои.

« Предишна публикация
Следваща публикация »

67 коментара

 • Сашо

  Докато се гордеете с такъв резултат от изборите, едва ли ще спечелите много избиратели.

 • http://yovko.net yovko

  Кампанията беше най-ценният повод за гордост, а най-важното в нея бе че подобна кампания е възможна и на нашите географски ширини, а това е добър симптом. Всяко нещо носи своите вреди и ползи в краткосрочен и в дългосрочен план. В краткосрочен план може да не е донесла категорични положителни резултати, но ми се иска да вярвам, че в дългосрочен план е точно обратното. И за да се случи със сигурност положителния ефект след време симптомите трябва да се превърнат в тенденция.

 • http://www.mr-mahony.blogspot.com Mr. Mahony®

  Като първо бих желал да Ви поздравя с настъпилата 2008 и да пожелая най-вече здраве и радост. Лично щастие и много успехи.

  Похвално е, че не се отказвате да поддържате блога си и ние всички бихме се радвали, ако спазите обещанието си.

  Относно работата (която е в изобилие) Ви желая да бъдете една наистина добра опозиция и както е клишето конструктивна.

  Аз наистина мисля, че имате сериозни шансове да спечелите един кметски избори. Това ще стане само ако сега докажете, че мислите преди всичко за хората.

  Дори и да не успеете да прокарате Вашите идеи нека се даде гласност, че се борите и предлагате, искате нещо по-добро. Това ще бъде оценено.

  Успех … ни е сме с Вас!

 • http://ivanbedrov.blogspot.com Иван Бедров

  Преди няколко дни коментирахме с приятели колко готин блог имаше и как го заряза след изборите. Това не направи добро впечатление, защото вкара блога само в рамките на предизборната кампания.
  Успех на второто начало!

 • кефчо

  Честита Нова година и от мен, Мартине!
  Радвам се, че се появи отново. Радвам се най-вече заради достойнството на твоите пламенни застъпници тук – Таня, Светла, Димка и много други, които не заслужаваха да бъдат неглижирани по този начин, защото изглеждат искрени и добронамерени в това, което пишат.
  Смисълът да имаш блог е именно да си почиваш с него, а не да си почиваш от него. Помисли си дали наистина искаш да си блоггър. Блогърите говорим само истината и сме честни.

 • Георги Лозанов

  Радвам се,че този блог отново работи.Време беше :)

 • http://blog.doncho.net Дончо

  Радвам се, че моят кандидат*, макар и загубил едни избори, продължава да пише блог.

  Успех! А на обратната връзка винаги можеш да разчиташ!

  * Ако бях в София. По време на изборите бях в Копенхаген и нямах право да гласувам в София.

 • http://svetlaen.blogspot.com Светла

  Ей, най-сетне! Доверие обаче се печели по-лесно, отколкото се възстановява, когато е било позагубено. Затова се надявам този блог да продължи и най-сетне да разберете, г-н Заимов, че отговарянето на коментари е важна част не само от блогърския етикет, а и проява на уважение към читателите, немалка част от Ваши избиратели.

  Посветих Ви два доста ядни постинга. Особено втория. Надявам се, че разбирате, че съм го направила с добро.

  Още нещо. Господин Заимов, сега сте част от управлението на София. Може и в „опозиция“, но все пак сте общински съветник, заместник-председател на общинския съвет. Затова особено много ще очаквам да чета в блога Ви какво Вие лично се опитвате да постигнете, а не само че София е в окаяно състояние – това го виждам и аз. Както писах в блога си, Вие сте политикът, когото смятам да държа отговорен до дупка. За да знам за какъв кмет ще гласувам следващия път :-)

  Успех с общинската работа ис обновения блог!

 • Светослав Светославов Манолов

  Мартине,благодаря ти!!!Бях почти загубил надежда,че отново ще обърнеш внимание на този блог.Пожелавам ти много сили,здраве,щастие и благоденствие през новата година.Аз съм сред най-младите от тези,които гласуваха за теб и се гордея,че имахме кандидат за кмет,който е удоволствие и гледам с много голям оптимизъм за следващата твоя битка за кметското място.Имам и добро предчувствие за нея. И ЧНГ Марто!!!

 • Ростислав

  С радост отбелязвам подновената активност на този блог! Надявам че чрез него ще може по-активно да се включат различни неправителствени организации при подобряване на положението в София, тъй като го четат много активни млади личности!

 • Хелан

  Раджам се,че блога е подновен.Следя го и участвам.

 • http://www.optimiced.com Michel

  Хм, дали ще се превърне martinzaimov.quipu.bg в първия политически блог, неизоставен сле след времето на изборите?

  Следващите месеци ще го покажат…

  Очаквам с интерес! :-)

 • http://bborissov.iblogger.org Борислав Борисов

  Много хубаво е, че отново пишете в блога си. Бяхме решили, че сте демотивиран. Уверявам ви, че ако продължим да водим открит и честен диалог тука, от това ще спечели цяла България. Продължавам да живея с очакването, че ще споделите своите впечатления от медиите – споменахте за това намерение в края на кампанията. Пожелавам ви тази година да бъде много успешна във всичките ви начинания.

 • http://www.aktualnatantichnost.com Димка Гочева

  Здравейте и честита нова година на Мартин и на всички, които писаха тук миналата година!
  Много се радвам, че Мартин възобновява блога след тежкия предизборен маратон.
  Понеже още няколко дни можем да си честитим Рождество, както пише великият Шекспир – най-малко до дванайстата нощ, и както е в страните, в които не е имало нито фашизъм, нито комунизъм, нито мутри, нито милиционери, в първото си включване за тази година поздравявам всички с любимата си коледна песен. В любимо изпълнение:

  Още веднъж: Честита Нова Година на Мартин и неговия екип, на хората, които работиха с него и на всички, които писаха и отново ще пишат тук за нашия град!

 • http://pavel-yanchev.blogspot.com/ Павел

  уелкъм бек! и чнг, желая ви много мъдрост и късмет. много е хубаво, че подновихте блога. така може би правилно ще усетите тенденциите и истинските проблеми на града. факт е, че аз лично реална комуникация с никой друг общински съветник нямам. а след последните събития все повече искам такава, за да държа някой отговорен както казва светла (8). успех и напред!

 • Борис

  Г-н Заимов, това заявено общо намерение (с доста повече пунктуационни грешки, отколкото сме свикнали) е добре! Но за да има разговор и „обратна връзка“ е необходимо да заявите някакви конкретни намерения. Какво от обявените в програмата ви за кмет цели е възможно да бъде преследвано от позицията ви на член на общинския съвет и по какъв начин? Само на базата на такава конкретика можете получите обратна връзка, която да ви послужи за нещо. Само на базата на такава конкретика за мен би било смислено да участвам в такъв разговор.

 • http://www.angeligdb.wordpress.cim Ангел Грънчаров

  Наистина всеки политик трябва да не губи контакт с избирателите, защото иначе излиза, че просто им се е подмазвал и се е опитал да ги поизползва за да им вземе гласа; неискреността се наказва винаги. Особено показателен пример в това отношение: Б.Борисов – този човек прави всичко нужно да си съсипе рейтинга и да разочарова колкото се може повече хора; затова нека да търчи от медия на медия като неудържим :-) Десните политици обаче трябва да имат непрекъсната връзка с хората на едно по-личностно ниво, и на тази основа може да се получи автентично доверие между тях и избирателите им… успех ма М.Заимов за в бъдеще: времето е наше! :-)

 • Един

  Изборните резултати са ясни. И дори са повод за гордост:))) Цели 67 гласа за Заимов в София:)
  Все пак един въпрос – защо Заимов помоли на ченгето Каролев (агент Камен) да се откаже от място в комисия ? Защо се стигна дотам ченгето от ДС да отстъпва място на демократа, а нито един от демократите от ДСБ и СДС в Общинския съвет не направиха това ? Иначи ДС била лоша:)))

  http://dnes.dir.bg/2007/12/19/news2467268.html#sepultura

 • http://www.dichev.org/ Цветан Дичев

  Подкрепям мнението на Иван Бедров и се надявам този блог да се поддържа редовно.
  Поздрави.

 • Илиана

  Честита Нова година и от мен!

  На Мартин и на всички, които искат нещо да се промени в добра посока, желая много здраве и благополучие.

  Радвам се, че има раздвижване в блога, защато проблемите на София наистина са много и чакат решения.

 • Нели

  ЧНГ на Мартин и на всички, които вярват и залагат на политиците на действието! Резултатите от бездействието и „наказателния вот“ ги виждаме, а разбирам от сериозни анализатори, че тази година ще бъдат и по-осезателни.
  От честите медийни изяви на кмета Борисов разбирам, че предизборната кампания на Мартин Заимов му е помогнала да разбере някои основни неща. Той все по-често говори за общинската администрация. А по време на кампанията Мартин му сочеше каква е нейната роля и го убеждаваше, че ефективността и зависи от кмета и неговите управленски умения, разбира се. Не знам дали не греша, но ми се струва, че партията на Борисов сменя концепцията за транспортните проблеми в Столицата и приема тази на Мартин Заимов. Нищо чудно след известно време, с менторския си тон, да ни обяснява, че пътят за решаване на проблемите и развитие на градския транспорт. Данните за строителството на метро-линии в Европа, които бяха изнесени от Мартин Заимов, също имат резултат. Заговори се за неустойки, планират се по-кратки срокове. Всичко това е добре и затова поздравявам Мартин Заимов за подновения блог. Пожелавам му повече медийни участия, за да се чува разумната и конструктивна критика.

 • Последователен

  Към „Един“
  „Един // 31 окт 2007 в 9:14 am
  Аман от ментета.
  ……Бла, бла бла…..
  P.S.
  Пак ще кажа – каквото и да е текст да се появи с ник Един след този постинг няма да е от мен. Повече не пиша.“
  На вас свободните май ви е доста скучно в свободата ви а!

 • Мария, кв. Х.Димитър

  Да, май и на нас ни трябваше почивка след изборите – и се зарадвах на този timing – влезнах тук дни след като и вие сте го направили отново. Радвам се. Дано имате енергията. И добрата воля…

 • Един

  Ментето 22 пак се е обадило:)))
  Сини другари – вашата нова икона др. Заимов получи цели 67 хиляди гласа:)) Ура ! И дори помоли ченгето Каролев за място в комисия ?! Нали ДС бяха лошите, бе…….

 • http://radankanev.blogspot.com Радан Кънев

  Поздравявам те с решението да подновиш блога.

  Това, което си написал в последния постинг, МНОГО ми харесва.

 • Провинциалистка

  Браво, Мартине! Поставяш чудесно начало на Новата 2008!Здраве и късмет на теб и твоя екип!

 • Минало незабравимо

  Мартин Заимов Голдсмит – Червеният седесар на Станишев

  Кандидатурата на Мартин Заимов за кмет на София, издигната от СДС и ДСБ втрещи и сини, и червени. Сините – защото фамилията Заимов е достатъчно показателна, за да не могат да го припознаят като десен кандидат. Червените – за да не се разцепят гласовете им между Бригадир Аспарухов и внука на генерала, когото БКП величаеше след 9-и септември.
  Абсолютно невъзможно е електоратът да приеме Мартин Заимов за десен кандидат, при положение, че майка му – Клавдия Заимова е активен борец! – разсъждаваха БСП-членове и даваха за пример думите на Мартинчо от пресконференцията, където той заяви в прав текст: „Нямам роля да сплотявам десните партии“. Вчера динозаврите от СДС също отказаха да приемат Заимов като обединител на дясното и решиха да подкрепят кандидатурата на Борисов. Не го прие и председателят на Демократическата партия Александър Праматарски, чийто член е Мартин. Той дори обяви, че разполага с папка компромати срещу Заимов.
  Кой е Мартин Заимов, пита се електоратът. Приятел на Сергей Станишев от детинство. Юпи, което

  поддържа подозрително
  близки отношения с
  царския син Кирил

  Протеже на Иван Костов, посветено в задкулисните му сделки. Човек на Джордж Сорос, чиято протекция лежи в основата на кариерата му като банкер. Син на банкера Майкъл Голдсмит, който претендира за наследството му, но не носи фамилията му.
  Името на Мартин Заимов се появи в печата през лятото на 1997 г. Оттогава датира и биографичната му справка. В нея вярно със сигурност е едно – че е роден на 16 април 1962 г. в Женева (Швейцария) от баща – Майкъл Голдсмит и майка – Клавдия Заимова. Оттам нататък следва приказката. За детето родено в Швейцария от майката емигрантка. То се пръкнало в царството на банките и този факт логично предопределил съдбата му на банкер. Щом си орисан за дадена професия, защо ти е да учиш досадни науки като финанси и банково дело? За да бъде назначен за управител на Българската народна банка, било достатъчно месторождението му и надеждният емигрантски произход, написаха два вестника с дясна ориентация. Предвидливата му майка

  хвърлила Мартиновото
  пъпче в първата изпречила
  й се женевска банка

  и се е завърнала в България, за да направи от първородния си син български патриот. Но над България тегнел комунистически гнет и фамилия като Голдсмит не обещавала добро бъдеще за един патриот. Ето защо хитроумната му родителка решила да вкара в обръщение удобната фамилия на дядото – героят на Съветския съюз, шпионинът на ГПУ- Владимир Заимов. Не мислете, че с това бащиното име било елиминирано. То влиза в сила и употреба на запад от българската граница, където и хабер нямат за величието на Заимовия род, чието значение в новата история на България е не само спорно, но и с превес на негативните оценки.
  Достойно за възхищение обаче е родовото умение за превъплъщаване и приспособяване. Трябва ли да припомняме как Стоян Заимов обира затворническата каса в Диарбекир и бяга от затвора, след което изпраща окуражаващи писма до ограбените си събратя? Или да обсъждаме въпроса – платен агент на ГПУ ли е бил неговият син, царски генерал, проявил изключителна нелоялност към Борис III. Факт е, че майка на Мартин – Клавдия Заимова слага край на социалистическата сиромашия като забягва в Италия. По една случайност точно тогава брат й Стоян работи там като… военно аташе. В Италия будната Клавдия не се задържа задълго. Заминава за Швейцария да следва социология. Там сключва брак с журналиста-разведчик Майкъл Голдсмит. Кой би допуснал в ония времена сестрата на военното аташе да емигрира и това да не се отрази пагубно на кариерата му? Ако не и на живота му. Каква е тази емиграция без никакви последствия при завръщането? Всички тези въпроси остават без отговор.
  Не е ясно също така как Клавдия се завръща безметежно в България и се ползва от всички екстри на социализма – обслужване от правителствения хотел „Рила“, чийто прословут пикап разнася евтина и висококачествена храна по домовете на фаворитите, лечение в правителствена болница, командировки в чужбина, контрактации от министерства за „изследователска дейност“, свързана с подвига на ген. Заимов и прочие. Синовете, които вече са двама, учат в руско училище. Но не в обикновено, а в специално, където учат и децата на съветските дипломати. От тогава датира и близкото приятелство на Мартинчо със Сергей Станишев. Тъкмо от тях зависи тогавашна България, както днешната – от дипломатите на САЩ. В училището се установяват свойски контакти на родителските срещи. И емигрантката Клавдия един ден осъмва като носителка на гръмкото звание „активен борец срещу фашизма“. Така изведнъж, през 1988 г. се оказва, че

  най-малкият антифашист
  не се казва Митко Палаузов,
  а Клавдия Заимова

  Идва 10 ноември. Новата дата на свободата внася дискомфорт в душата на боркинята срещу фашизма и капитализма, дъщерята на героя на Съветския съюз и лауреатка на народна пенсия. За да встъпи в крак с новото време, тя атакува новопоявилия се опозиционен печат с нови версии за подвига на генерал Заимов. Внезапно се оказва, че той не е имал нищо общо с ГПУ и Съветския съюз, ами е бил голям български патриот, който имал вземане-даване с германското разузнаване. В.“Стандарт“ в специална поредица отпечатва тези нови, нестандартни и дори сюрреалистични версии. Не щеш ли, в този момент, подобно на Радецки – с гръм се намесва братът Стоян Заимов – генерал от военното контраразузнаване. И започва една махленска разправия по вестниците. Той настоява, че сестричката му сменя имиджа на покойния им баща, за да осигури подходящ за новото време социален статус на синовете си Мартин и Михаил. По същото време бъдещият шеф на валутния борд и настоящ претендент за кметското кресло в София се шляе в чужбина, където е успял да духне още през 1988 г. И то по един твърде скандален начин. Завършилият електронно инженерство Мартин не отива да работи по специалността си, а постъпва в службата Протокол на Българския олимпийски комитет. Работата не изисква напрегнат умствен труд, заплащането е добро, командировките извън граница – чести. При едно такова пътуване членът на българската делегация Мартин Заимов не се завръща. Патриотът се хвърля в обятията или по-скоро увисва на врата на баща си Голдсмит. Родителят му го изпраща да си доучва в разни колежи, понеже електронното инженерство е перспективна професия за всеки друг по света, но не и за един Заимов. Впрочем обществеността бива съзнателно държана в неведение за битността му на момче за всичко в свитата на Иван Славков-Батето, чието бохемско великодушие е осигурявало препитание за серия мартинчовци. Неизвестно е на гражданството също така, че братята Заимови не са отбили военната си служба. Освободили са ги. По какви причини, не е ясно. Сигурно са счели, че дядо им генерал е отслужил и за тях. Защото нямат вид на телесно болни, а за умствената пълноценност войската не придиря.
  На въпрос дали очаква компромати на пресконференцията си в неделя Мартин Заимов отговори, че не разбира от компромати. Това е шоуто – ще се забавляваме, лаконичен беше кандидатът на СДС и ДСБ. Като претендент за кмет на столицата обаче на Заимов ще му се наложи да отговори на няколко въпроса, подхвърляни под една или друга форма от медиите: Посещавал ли е психиатричен кабинет, кога и защо? Колко години е следвал в МЕИ и дипломирал ли се е там? Той и брат му занимавали ли са се с незаконен обмен на валута преди 10 ноември? Измамил ли е втория си баща архитект Михаил Соколовски с имот в Созопол за благодарност за това, че е отгледал него и брат му?

 • Хелан

  Доста интересно писание.И никак не пасва на профила на хората,които пишат тук.Добре е да си потърсиш подходящите хора пред които да размахваш ченгесарската си папчица.

 • Хелан

  Доста интересно писание.И никак не пасва на профила на хората,които пишат тук.Добре е да си потърсите Вашите хора и там да размахвате ченгеджийската си папчица.Кой знае колко още гадости има там-все ще намериш кой да се заинтересува.

 • Смаян

  Много ме развеселихте – Мартин Заимов и неговите фенове много си приличат. Еднакво неадекватни, мързеливи, инфантилни и глупави. На какво се радвате бе, хора? Че бил написал 2 изречения в блога си. И вие вече примряхте от вълнение. А какво точно ви казва Заимов – че близо три месеца си бил почивал???!!! А и имал друга работа да свърши???!!! Че нали доброто на София му беше основната работа – как така ще си почива 3 месеца?!! Или направим малко добро или поне се заканим, бързо се уморяваме и после 3 месеца лежачка…Егати лекето и мързела. София пак затъна в боклук, народът се потроши в снежни преспи, а тоя тъпанар-псведоаристократ сега се разбужда и ни прави голямо евала да напише три реда в блога си как щял да работи за София. Тоя нормален ли е? Ами поддръжниците му – те какви са? Как не ви е срам. Аз мисля, че СДС и ДСБ трябва да се извинят на електората си, че му пробутаха този светски глезльо и мързел за кандидат. А вие, феновете, ще има да чакате оправия от Мартин на куково лято. Както впрочем има да чакате и да ви отговори на последния си постинг. Сега сигурно ще си почива няколко седмици. А, вие горките, живейте с 300 лева заплата, трамбвойте в снега и боклука, и се ликувайте, че избраникът ви е склонил да ви обърне височайше внимание през Интернет с няколко клишета и тъпизми.

 • кефчо

  Смаян, кефиш ме!

 • Смаян

  Мерси, кефчо! Но цялата работа хич не е за кеф! Като си спомня колко приказки изприказва Мартин Заимов, колко постинга изписа в блога си, що включвания на живо направи, какви клетви бяха, че ще работи за София, независимо дали е кмет или не. Колко пари изхачиха за безсмислената си луксозна кампания?! Но всяка лъжа, колкото и добре опакована да е, си остава лъжа. Не за първи път така наречения десен електорат се лъже или го лъжат разни водачи. Но по-нелепа и смехотворна лъжа от Мартин Заимов не сме имали. След целия му напън се роди едно нищо… Това не може да бъде простено! Защото с нашите пари, на нас данъкоплатците и благодарение на нашето търпение, такъва безмислени хора биват избирани (назначавани) да кютат по държавни и общински постове и да си почиват. И, разбира си, да си вършат лична работа! Както става видно и бизхитростно споделените размисли в последния блог на лицето Заимов – почиват си дълго, после се протегнат като преяли котараци и си викат: „Уф, я да поработя…Я да напиша три изречения, че да ме видят как работя. И да им обещая, че ей сега ще почна да работа. И каква работа ще свърша …“. Сега, вервайте ми, първо ще отиде на ски в луксозен курорт, не в България, а после пак ще се върне в блога си да ви обещае още колко много работа ще свърши! Може би ще иде на курорт със своя приятел – Владо Мотиката, по-известен като агент Камен. Предполагам обаче, че на горките блогъри, форумисти и гласоподаватели, няма да им бъде необходимо чак толкова време, за да се усетят какво менте е Мартин Заимов.

 • Смаян

  Само още няколко допълнения, пък после ще чакам почитателите на ментето Заимов да ме опровергават, колкото си искат…На какво основание Мартин Заимов претендира, че е политик, лице на десницата и загрижен за столицата и столичани общинар, „ефективна и постоянна опозиция“, след като за два месеца и половина след изборите нито е казал, нито е направил дори опит да направи или каже нещо в следните насоки:
  1. Проблема с боклука и почистването на София
  2. Ефективността на концесиите – за чистотата , за водата…
  3. Столичното парно – ще има ли последствия за поредните мародерства от страна на столична топлофикатация, която „замрази“ парното в най-големите студове
  4. Окавайщото състояние на сградите и фасадите в София, които към момента са сгради-убийци и никой не си прави труда да почисти висящия лед от покривити
  5. Бездомните кучета
  6. Любимите на Мартин Заимов плъхове – поне една докладна записка да беше вкарал за състоянието и справянето с проблема
  7. Коментар по новия градоустройствен план на София – обявен по средата на Мартин Заимовата „почивка“
  8. Коментар за аферата на „Трамкар“
  9. Още една аферна – брадясала вече – „Софийски имоти“.
  Някой да е чул Мартин Заимов да казва нещо, да изразява интерес, загриженост, солидарност или поне любопитство по следните политически и общочовешки теми:
  1. „Могилино“ и съдбата на изоставените деца в България;
  2. Досиетата и съдбата на ченгетата в общинските власти (те също бяха обявени в средата на Мартин Заимовата „почивка“
  3. Връщането на българските архиви, откраднати в Русия
  4. Скандалът в МВР – връзките на полицаи с наркотрафиканта Куйович и други подобни безобразия на Румен Петковото ведомство
  5. Разпределението на държавния излишък
  6. Състоянието на националната пътна мрежа
  7. Престъпното бездействие на Емел Етем и повереното й ведомство в състояние на криза
  8. Защитата на българския интерес пред руския натиск в светлината на предстоящото посещение на Путин и така наречената „Година на Русия в България“
  И прочее…
  Само не ми обяснявайте, моля, че не е работа на Мартин Заимов да се занимава с тези работи. Защото тогава ще ви попитам каква точно е работата му като „десен политик“ , „ново обединително лице на десницата“ и „заместник-председател на общинския съвет“ в българската столица. Ако тези теми не са работа и ако, за да заработи му трябват поне три месеца, то по-добре хич да не се мъчи! И да не мъчи и нас!
  Хайде чао! В следващия постинг ще ви информирам с имена и цифри колко струва кампанията на Мартин Заимов, как над 500 000 лева са отишли във ПР и рекламната фирма, в която работи приятелката му Жулева, колко е взел другия му приятелски кръг – Л. Ноков, Асен Асенов… И ще ви кажа в кой швейцарски курорт и с кого отива на ски. И само да знаете, че не съм почитател на Бойко Борисов, че от 15 години гласувам за СДС ( или ДСБ), че съм малко под 40, работя в рекламната сфера, не съм мутра, не съм ченге или доносник, не съм талибан или сектант. И затова съм толкова бесен на „ментето Заимов” и на лицемерието на десницата, която пропиля времето и доверието на моето поколение. Мартине, с лежачка и празни приказки, дори и в уважавания от мен жанр на блога, не се става ефективна и постоянна опозиция! Такава се става с работа (без почивка). Иначе всичко добро ви желая!

 • Светослав Светославов Манолов

  Смаян,като си толкова загрижен за София,защо не кажеш кой си? Зад тези неща,който ти наричаш факти,а аз измислици е редно да застане името ти,или теб те е страх и обичаш да приказваш,а иначе да се криеш като мишка?

 • Смаян

  Е, точно този въпрос, очаквах първо да ми зададете! Защо бе, да му се невидяло, сте толкова скучно предвидими? Мислех си даже да го избегна, като ви отговоря предварително. Но ето отговора ми – няма да си напиша името, защото е мое право. Второ, дори да го напиша, в Интернет няма никаква гаранция, че това е точното име. Трето, спестявам си името, за да не се разправям и лично с такива като вас, понеже вероятно се познаваме. Нямам това време и нерви. И сега ще ви кажа защо сте толкова предвидими. Защото като няма какво да отговорите на аргументите, започвате личните заяждания – я да ти видим кой си, а кажи какъв си, а си кажи името и прочее. Защо? Името ми ще промени ли, фактите и аргументите, които споделих? И второ, този подход наричам „вторичен комунизъм“ – като не можеш да спориш по същество, започваш да се занимаваш с името на отсрещната страна. И такива ми ти работи, Светослав Светославов Манолов. Поздрави!

 • Един

  Смаян – отдавна известно е, че дясното у нас излъчва партийни секретари, деца на активни борци, политикономисти, ЦК-снахи, а накрая и внуци на съветски шпиони:))). С това последното направо утрепаха рибата:). Пък и се чудиха как да пренапишат историята, за да оправдаят шпионина Заимов.
  Ти обаче грешиш като говориш за фенове на Заимов. Това са фенове на Костов. Ако утре Костов отлъчи Заимов т.е. ако обяви, че не е наш тогава ще видиш как тия, които сега го хвалят как ще се нахвърлят върху Заимов:).
  Ако Костов утре кандидатурата на магаре за кмет, те ще ръкопляскат и на магарето:))). Те не само са предвидими, ами направо са прозрачни……
  Само виж блога на Иво Беров и виж как сега разните костовисти се нахвърлят върху него. А същите до вчера го величаеха, защото и той бе костовист.
  Всъщност това е някакъв медицински случай – да превърнеш жив човек в икона е болестно състояние.
  Дори преди време Цветозар Томов под една тема в тоя блог едва ли не обяви, че ще се гръмне ако Заимов не спечели:))) Е, Заимов беше буквално разгромен, а и Томов си е жив и здрав……
  Гледай ги и се забавлявай. Поне на мен те отдавна (преди доста години) ми станаха ясни, както и тяхната икона Костов:). Впрочем Костов и пет пари не дава за тях – той се интересува от тях само доколкото могат да бъдат негови гласоподаватели. Животът на Костов е прекрасна илюстрация за това как един човек си гони интереса до дупка, а живота на неговите фенове пък е илюстрация на това как някои могат в продължение на години да лапат мухите и да подскачат като маймунки край вожда си:)

 • кефчо

  Смаян, признавам те! Чакам да чуя Марти какво ще каже.
  А пък за Дивото куче Каролев не ми се говори направо. Смешници от цирка на ДС.

 • Смаян

  Признавам си, че не очаквах да получа разбиране в този блог, затова реакциите на кефчо и един ме окуражиха. Очевидно има много хора, които не са заслепени от десни мантри. Признавам си още, че тази последна кампания на обеденината десница (последна не само по време, но, надявам се, и като исторически факт) ме довърши. Затова се запалих така, когато случайно прочетох постинга на Заимов. Неговото самолюбимо нахалство, подплътено с амбициозната глупост и свръх-активност на антуража му, просто ми дойдоха в повече! Не знам колко трябва да си неадекватен та да дремеш 2 и кусур месеца, да си вършиш някаква си лична своя работа и после да цъфнеш в блога си да обяснаваш какво означава ефективна и постоянна опозиция. А наоколо да викат: „Ох, Мартине, къде беше, добре че се появи!“ Появил се – друг път! Тамън се появи и пак изчезна – доколкото виждам по датите на постинга, утре седмица ще стане откакто пак е изчезнал! Сигурно гърло го е заболяло, после – ски, после ще дойде пролетната ваканция, а след нея – на море ще тряба да ходи „ефективната“ опозиция. А после току-виж пак пуснал некой врял-некипял постинг. А междувременно безобразията в държавата и в общината си текат, че чак преливат! И ако ме питате защо се занимавам толкова с Заимов, ще ви кажа честно. Не защото ми е много интересен, не защото с нещо някога е направил впечатление. А защото е най-яркият образ на фарсовия край на десницата. Случайно пак попаднал в конюнктурата, поради липсата на по-подходящ идиот, цял живот си изкарал в мързел, красейки пейзажа и бидейки трудоустроен, я по фамилна, я по партийни линия; говори с някакви шаблонни фрази; ръси автентични глупости; не работи, никой не го брои за нищо, търчат разни край него (наивници или използвачи) и се вълнуват. Вярно – маймунска работа! Ама айде – наистина е по-добре да се гледа с насмешка на тази дясно-центристка развеселена и превъзбудена шайка. Лошото е, че от цялата работа Бойко Борисов стана бетон и безпроблемен победител на следващите избори.

 • Светослав Светославов Манолов

  Да Ви кажа честно,мислех да влезна в спор с критиците на Мартин,но установих,че с анонимни хора просто няма смисъл да се спори,освен това те са и под моето ниво и под това на Мартин като чета какво пишат,а на всичкото отгоре и не се представят,защото ги е страх,о ДА-това е точната дума СТРАХ ги е да кажат кои са,защото могат да бъдат подведени под отговорност.Те не могат да докажат нищо от казаното от тях,защото не е вярно.Те не са,те няма как да бъдат десни!Чул някой от някъде си нещо и хайде понеже няма какво да правиме,болните ни мозъци няма какво да родят,и хайде ще плюем по Мартин Заимов.Просто Ви гледам с надсмешка,Вие сте жалки анонимни мишлета :)

 • Смаян

  Светослав, на Вас съм готов да дам трите си имена, ЕГН-то и адреса си, стига да ми кажеш по кой точно параграф ще ме подведеш под отговорност. И да не плачеш и да удряш с юмручета, че наистина ми става мъчно! Не иронизирам, дожаля ми…И още повече побеснявах по повод Мартин Заимов.

 • Смаян

  Сетих се, че може би сте роднина на Заимов, и затова така болезнено приемате нещата! Тогава искрените ми извинения, защото близките хора не заслужават да четат или слушат такива неща. Наистина!
  И да ви уверя, че ние не сме анонимни мишлета. По-точното би било да се каже, че сме плъхове. Все още недоубити от Мартин Заимов и такива като него, или поне все още неподведени под отговорност. И понеже от реакциятата Ви подозирам, че сте много млад, единственото ми утешение е,че бързо ще ви мине!

 • Светослав Светославов Манолов

  Не,не съм роднина на г-н Заимов,дори не го познавам лично,въпреки че бих искал да се запозная с него!А това,че съм млад е вярно и е добре,защото аз лично познавам много млади хора,които симпатизират на Мартин Заимов,който има реален шанс да бъде следващият кмет на София.Вас мисля това Ви притеснява основно.Не ми трябват и данните Ви,едва ли на някой му се занимава с болни мозъци.Аз Ви призовавам,достатъчно помия написахте по адрес на новото лице на дясното политическо пространство и следващият кмет на София,така че просто като не Ви харесва г-н Заимов,не пишете повече тук.Пишете по други места където се величае-охраната на диктатор като Тодор Живков и бивш член на БКП,който днес в някои среди се нарича десен,хахаха замислям се само колко смешно звучи.Ако до тогава не сте се самоунищожили,защото хора,които са способни да възпроизведат толкова много помия и измислица,силно се съмнявам че биха могли някога да създадат нещо положително за себе си,пък да не говорим за София или България.Такива хора често се пропиват.За разлика от Вас г-н Заимов е направил нещо за тази страна.

 • http://www.liliahristova.blog.bg Лили

  Хубаво е, че един от политическите блогове даде признаци на живот, но ето, от 3-и януари досега само коментарите поддържат дъха му. Г-н Заимов, ако ще поддържате блог, за да споделяте в него резултатите от своята работа и тази на общинския съвет, пишете по-често. Имате предостатъчно информация, от която поне малка част може всекидневно да намира място тук и да бъде коментирана. Така ще получавате обратната връзка с избирателите си. Иначе, както и сега се случва, давате ново поле за размах на тройната коалиция Кефчо-Един-Смаян, които мислят с общ мозък.

 • кефчо

  Вместо да благодарите на Смаян за доблестта (не смелостта) , Вие Лили приобщихте мислите му към общ мозък. А истината е, че Марти няма за какво да пише. За какво да Ви пише човек, който нищо не работи, а се очаква от него да пише за това, което работи? Мисля, че Лили и други тук коментатори са триста пъти по-компететнтни от Марти и по-навътре в нещата.
  За какво да пише – за двете групи на десницата в СОС ли, за молбата му към агента Каролев ли? За какво да пише?

 • Един

  Заимов щял да бъде следващия кмет на София:)))) Пак ще кажа – феновете на Костов са медицински случай.
  А някой да очаква от Заимов работа – забравете. Че какво е постигнал той сам ? Всичко е благодарение на връзките.
  Светославе – действително от това, което си писал показва, че си млад. Повече от сигурно е, че не си сърбал попарата на Заимовците и другите ….овци. Същите, които до 1989 г. превърнаха България в свое феодално владение. И които сега надянаха демокричните кожи:) Но характера си няма да променят. Защото характер се изгражда на млади години, а те в тия си години имаха всичко – беше достатъчно само да щракнат с два пръста и всичко врати им се отваряха. Това, което пиша вероятно няма да го разбереш, защото не си живял по ония години.
  Но ти чакаш от Заимов да направи нещо читаво – забрави !

 • aman

  Хъм, винаги си пиша името, когато пиша в нета, но като видях един два поста на тази тема реших и аз да стана „страхливец“.
  Следя този блог от самия му старт и досега се въздържах да пиша, защото в по-голямата си част той беше, а и си остава фен зона на Мартин Заимов. А от такъв тип фенство един политик и въобще публична личност няма особена практическа нужда. Фенщината е за стадионите и залите, а не там където може да се води реален диалог и да се получава обратна връзка. А без адекватна обратна връзка, само с възклицания, суперлативи и поздравления, един политик е обречен. Разбирам всички симпатизанти на Мартин и желанието му да го укоражат и да му кажат добра дума, но клакьорството е овациите не са израз на добронамереност, когато става въпрос за политик и политика.
  Тук обаче се заформи интересна дискусия или по-скоро се появиха достатъчно на брой критични мнения, нито едно от които до този момент не е оборено с аргументи от феновете или автора на блога, така че си струва да се пише, защото това е начина Мартин да научи и другата гледна точка и евентуално да се възползва от това знание.
  Та по въпросите, които поражда изказването на Мартин в тази тема:
  1. Гордее се от резултатите от изборите и от работата на екипа….. Ами…. опасно е да се гордееш с подобни неща, когато си претърпял тежка загуба. Трябва да намериш сили да я приемеш и начин да продължиш напред и да търсиш успеха. (справка Първанов – загуби всички избори от 97 до президентските, но след всеки неуспех следващия резултат беше по-добър и в крайна сметка е втори мандат президент, а партията му е на п ът да завърши пълен управленски мандат – кой през 1997, 1999 или 2001 г. би предположил подобно нещо и в най-смелите си мечти и прогнози)
  Кампанията имаше своите достойнства, разбира се, но те се изразяваха основно в три елемента – нетрадиционност, криейтив на рекламни клипове, интернет кампания.
  За съжаление нищо подобно не може да се каже да съдържателната страна още от обявяването на кандидата та до самия финал.
  Само няколко примера:
  Кандидатурата на Мартин Заимов бе обявена, когато той отсъстваше от страната, безпрецедентен факт и техника в областта на политическия ПР;
  Кандидатурата му бе издигната без да бъде убедена партията му майка да застане зад нея. Напротив – тя издигна паралелен кандитат, а лидера и многократно се изказваше срещу Мартин Заимов. Колкото и да е бутиков политик Александър Праматарски – той присъства в политическия живот на страната от 1992 г. и е лидер на политическата партия, която е първата членка на ЕНП (не както някои от седесарята твърдят, че това е СДС). Вярно е, че съсипа партията на Савов, но е също така факт, че Мартин Заимов е член на ДП, заемал е важни постове там, бил е в политическото и ръководство и някак си би следвало да знае, че приемайки да е кандидат на други партии нарушава устава на собствената си, а това не може да се приеме добре;
  Още преди да се върне в България лидера на СДС (в гостуване при агент Алберт, пък уж десните сме против агентите на ДС) постави по странен и безумен начин въпроса за дядото на Мартин, като се опита да пренапише българската, а и световната история, при това базирайки се на някакъв „консилиум от историци“. Пълно безобразие, което вкара Мартин във филма да обяснява през цялата кампания кой е дядо му, майка му, брат му, чичо му, баща му, прадядо му и нам кой си още, а не да говори за проблемите на София и техните решения.
  Да не говорим, че това беше първия въпрос, който журналистите му зададоха след завръщането му от чужбина;
  В България има официален срок за провеждане на предизборна кампания и той е 1 месец. Не зная кой подучи Мартин да разнася стикери и балончета преди старта на същинската кампания, но това първо представляваше закононарушение и непознаване на българското изборно законодателство;
  Никой явно не можа или не се опита да обуздае или поне да направи по безопасен и благоразумен за самия него речника и темперамента на Мартин – ако това беше напарвено от екипа му (всъшност това с екипа си е енигма, защото имаше щаб на общия кандидат, щаб на СДС, щаб на ДСБ, групи приятели, гурута и др., които все работеха за успеха на Мартин….) Та ако това беше направено нямаше да изпадне в конфузната ситуация да влезе в кофронтация със собствената си листа и след това да я поведе, да пуска изрази от типа „Не зная дали този вече съществува“, да не говори небивалици от типа на това, че ще може да отзовава районни кметове и съветници, да подкрепя Кадиев на втори тур и т.н. и т.н.;
  За дебата с Бойко Борисов, какво да кажем. По-голям провал на политик с претенции на дебат с тема финанси, в която област си експерт не помня (не броим разбира се Петър Стоянов срещу Богомил Бонев – това ще си остане вечна класика). Непосредствено след дебата Боряна Димитрова оповести изследване за резултатие от него и ако някой ги беше прочел внимателно и задълбочене щеше да предвиди с тоност до 1 % колко ще са гласувалите за Мартин.;
  Да не забравим разбира се и още един въпиющ пример за непознаване на избоното законодателство. Едно от достаянията в изборната ни практика, между другото подкрепено от десните партии, беше въвеждането на интегралната бюлетина за избори и премахването на цветните такива. Да ама не, от билборди, плакати, клипове и от къде ли не, гледахме усмихнатия Мартин и призива „Гласувайте с бюлетина №8″. Е къде да я намеря тази бюлетина та да гласувам с нея, по същия начин можеше да ме агитират да гласувам със синята бюлетина….;
  И накрая как може да се гордееш с резултата си, когато нито една от целите, с които се се явил на камапнията не се е случила – Не зная да е станал Мартин кмет, а това беше заявено като цел, Не помня да е имало балотаж в София, а това и неговото класиране беше цел, Не ми се вижда съветническата листа, водена от него, да е получила най-висок резултат, даже напротив, остана трета. И накрая резултата в гласове за Мартин Заимов е по-слаб от сумарния резултат за десните кандидати на частичните избори в София и на всички предишни избори. С други думи не е мобилизирано дори и ядрото, а то се е превърнало в ядро + периферия, като периферията е загубена (вероятно окончателно).
  2. За битността на Мартин като съветник, отново има въпроси. Да, той беше избран за зам-председател на СОС, но защо нито една от издигналите го партии не му даде място в комисия, където се върши реалната работа? Защо такова място му бе отстъпено от представител на друг (управляваща) политическа сила, на който той по презумция е опозиция? Защо той прие това място – не просто от управляваща политическа сила, но и от човек обявен в списъците като агент на ДС? Което поражда и въпроса защо прие гостуванията и дебата при агент Алберт? То или си последователен в принципното си поведение или просто не си…. А зная, че Мартин е деменстрирал подобна принципност – помня дори как преди години при избора на представител на ДП в тогавашното НСРТ спори упорито с покойния вече Стефан Савов за кандидатурата на Иво Драганов, защото е работил във фирма собственост на Мултигруп.
  3. За заявеното в постинга му за проблемите в управлението на София и слабата администрация и за силната опозиция.
  Ами като е открил тези проблеми, защо не сме чули наистина нито веднъж от избора му за съветник да говори за тях. Поне тук да ги беше споделил… Ами за слабата администрация – защо е слаба, в какво се коренят слабостите и, как това става ясно три месеца след изборите, какво би направил той ако беше шеф на тази администрация.
  И тук органически стигаме до опозиционността. Че основният смисъл на демократичните институции не е да отглеждат опозиционност е невярно твърдение е факт, но че качествената опозиция е необходим елемент, за да могат те да функционират правилно е напълно вярно. Е тогава защо наистина не сме свидетели на едно активно опозиционно поведение от страна на водача на опозицията в СОС Мартин Заимов. Ако иска наистина да бъде кмет някога то той трябва да работи пъти по-качествено и постоянно от всеки друг съветник. Да критикува поведението на кмета и администрацията му, да защитава публично и по време на сесиите интересите на софианци, да предлага алтернативни по-добри решения на проблемите, да се ангажира с конкретни каузи и да работи за разрешаването им, да предлага политики и да отстоява определно политическо поведение, да участва активно във всички обществени и експертни дебати за развитието на София.
  Е аз подобно нещо през тези месеци не съм чул. Ако някой е чул подобно нещо нека бъде така добър да предостави факти, ще съм му благодарен. Но пък ако той прави подобни неща, а никой не знае за тях, отново опираме до работата на екипа му, с който толкова много се гордее…..
  И накрая, Мартин е нелош кандидат с добри експертни качества и мениджърски умения, нещо което никой не му е оспорил и трудно би могъл. Но, за да има дълготраен политически успех би следвало да се посвети далеч по-сериозно и последователно и принципно на каузата, която е избрал. А пък от вас хората, които са му доброжелателни се очаква да му помагате не като славославите всяко негово действие и бездействие, а като му говорите честно и открито.

 • Борис

  Г-н Заимов,

  Макар че заглавието на блога се промени от „моя блог за изборите“ на „моя блог за общинска политика“, един цитат от днешния коментар на „Гардиън“ за победата на Хилъри Клинтън над Барак Обама в Ню Хампшир:

  „Despite Obama’s double digit lead until yesterday, predicted by all local polls, Clinton defeated Obama by 3 points by Clinton. It’s an amazing story about how what is new could not trump what Clinton’s eloctoral machine knew: who the voters were, where they were and how to roll them out“.

  Използвам този цитат, за да ви посъветвам да се подготвите за следващите избори от сега, а именно да си осигурите мрежа и база данни с потенциални гласоподаватели. Отсега подгответе списъци с електронни адреси, телефони на хора, които са симпатизанти на ДСБ, СДС и Ваши лични. От приятели знам, че това не се е случвало по време на кампанията ви. Аз самият бях регистриран в сайта ви и не получих нито едно писмо, което да ме агитира да гласувам за вас или да агитирам мои приятели и познати. Това, че съм регистриран, не гарантира, че ще отида да гласувам за Вас.

  Победата в едни избори е резултат на добри идеи и добра кампания. А във всяка добра кампания има доста черна работа от този вид – да стигнеш лично да избирателите. Не всичко е реклама и криейтив. Започнете отсега.

 • Един

  ДСБ организира протест срещу посещението на Путин, а Заимов мълчи ?

  http://www.mediapool.bg/show/?storyid=135124&srcpos=2&p=1#msgs

  Друг е въпроса, че протестът е безкрайно глупав като се има предвид, че лидера на ДСБ беше премиер по времето, когато Нефтохим беше продаден на руснаците, а сега протестират срещу руската енергийна зависимост:))
  Да, ДСБ е в клинична смърт и затова вече те нямат никакво значение, но какво е мнението на Заимов ?

 • http://www.probujdane.com Павел Лазаров

  У-у-у-у-у-ух, какви огнени приказки само!

  Тези „с име и презиме“ сме доволни, а онези с псевдонимите са недоволни. Ние сме „за“, те са „против“. Ние сме „десните“ те са … „левите“, … (може би?!). Ние виждаме положителни симптоми, те не ги виждат. Те критикуват, ние пък се кефим. Ех-х-х-ха-а-а!? :)))

  (Простете, че се смея.)

  Кому е нужен този цирк? Ето моят отговор: нужен е на хората свикнали само да плямпат (без да вършат нещо градивно!), на разрушителите, на платените разведчици, на разбойниците и на … статуквото. Защо? – Защото достойните човеци по навик клонят да защитават позицията си с доказателства и пишат ли пишат! Това изсмуква енергията им и ги кара да играят играта на нечистоплътниците. За всяка глупост, изсреляна по техен адрес, те (и техните приятели) изкарват купища аргументи. Това, според мен, е грешно, предвид че не думи, а работа, е нужна в този момент! Дори и най-малкото свършено нещо (нещо свършено с ръцете!), нещо сътворено, съградено(!), тежи повече от 1000 думи. Повече от 1000 думи!

  С това искам да кажа (без да ставам адвокат на Мартин Заимов!), че изискването ДА ПИШЕ РЕДОВНО, т.е. да поддържа този блог, ми се струва пресилено. Ако има време ще пише, ако има време не. Ако му се пише, ще пише, ако ли не няма да пише. Ако има какво да каже (или пита), ще пише; ако ли не, няма да пише.
  Мълчанието не бива да бъде осъждано, за да бъде искрено написаното (макар и малко)!
  … Иначе пишещият … заприличва на смешния софийски кмет.

 • aman

  E точно това е един от основните проблеми. Не може да заявиш нещо, да кажеш, че това е блога ти за общинска политика и след това да зачеснез безследно. Дет се вика точно фен клуба му следва да сте най-засегнати, защото това е проява на неуважение към вас, а също и към всеки потребител на интернет, който е влязъл в този блог с цел да обсъжда или чете за общинската политика и конкретно за работата на Мартин.
  Да не говорим, че блогът като медия е място, на което можеш да водиш дискусии на своя територия и неподдържането му прави лоша услуга на собственика му. Същото е и с неподдържаните и необновявани сайтове – ти отиваш да търсиш дадена информация, а се оказва, че последната новина е от 2006 г. примерно. Наличието на блог или на сайт са изключително ефективно средство за комуникация и ефективността му във времето нараства, но само ако ги използваш правилно. В противен случай се получава обратен ефект.
  Това пък отнесено към политик е още по-лошо. А съвета да пише или не пише щото си е негова работа хич не е адвокатски, освен ако не е даден от адвоката на противника. Не може да си публична личност, не може да си политик, не може да имаш претенции за дългосрочно политическо присъствие и политическа кариера ако не изпълняваш ангажиментите, които сам си поел и записал.
  А още по-малко може да бъдеш такъв и да имаш успех, ако си мълчиш и нямаш позиция – експертна или политическа по кръга от въпроси, към които си пряко ангажиран.
  И още нещо – демокрацията не е бутиково упражнение. В демократичните общества нещата не се решават от благовъзпитани, интелектуално извисени елити. От както по света има всеобщо избирателно право, за да бъдеш чут, харесан и най-вече избран трябва доста повече да се потрудиш и да понагазиш в калта. Да можеш да говориш на езика на таксиметровия шофьор, водопроводчика

 • aman

  студента, професора, първопоколенеца софиянец и тн и тн. Или поне да си убедителен и разбран от тях. Инак може да се ласкаеш, че теб те разбират „интелегентните“ и че си събрал вота на „цвета на нацията“, но от това няма как да се постигне какъвто и да съществен резултат.
  А инак:
  „Защото достойните човеци по навик клонят да защитават позицията си с доказателства и пишат ли пишат! “ – това значи ли, че щом Мартин не пише той е недостоен???
  „За всяка глупост, изсреляна по техен адрес, те (и техните приятели) изкарват купища аргументи“ – кое са глупостите и кога ще видим аргументите, не купища, поне един….???
  „Дори и най-малкото свършено нещо (нещо свършено с ръцете!), нещо сътворено, съградено(!), тежи повече от 1000 думи. “ – факт, но кога ще научим за едно поне мъничко, минимиластичничко нещо, дет се вика една докладна, една позиция, едно обосновано предложение, или поне един аргументиран отговор на многото зададени в този блог въпроси… ?????

  А за смешния софийски кмет… ми може и да е смешен…. ама е кмет, избран на първи тур, с пълно мнозинство в общинския съвет и с над 70% от районните кметове…..Не виждам тук никакъв повод за смях, освен ако не става въпрос за горко ридаене…..
  А ако реши да си „почине“ от работата и примиер е да стане, така както смешно си говори…..

 • кефчо

  Павел Лазаров, Лили, Светослав Светославов Манолов и други са си изписали имената! Бравос!
  А пък aman, Един и кефчо – не са си изписали имената! Комуняги са те.
  Въпросът е дали те не се показват с псевдоними за разлика от тези, които се крият зад имената си?

 • http://galinabg.blog.bg/ Galina

  Мартине, радвам се, че ще продължиш да поддържаш блога си!Поздравления!Ще се радвам, ако споделяш тук важни за София проблеми /в битността ти като общински съветник/ и заедно търсим най-доброто решение:)))))Успешна 2008-ма!

 • http://www.probujdane.com Павел Лазаров

  aman написа:
  “ … Не може да заявиш нещо, да кажеш, че това е блога ти за общинска политика и след това да зачезнеш безследно.“

  Не е вярно – може, aman. Най-популярните български политици правят именно това: появяват се по пресконференции и телевизии, където ТРЯБВА да отговарят на въпроси, за да информират онези, които са ги избрали, но НЕ ГО ПРАВЯТ. Говорят само лъжи и глупости.
  Аз намирам мълчанието за една много по-честна позиция от говоренето на лъжи. Обаче ти не.

  Моля ти се, остави на мен да реша дали да се възмущавам или да не се възмущавам от (не)написаното в блога. (Или аз не се броя сред читателите?!)

  „Не може да си публична личност, не може да си политик, не може да имаш претенции за дългосрочно политическо присъствие и политическа кариера ако не изпълняваш ангажиментите, които сам си поел и записал.“ Естествено, че може. Огледай се наоколо! Какво е обещал и какво е изпълнил Гоце например?

  … Е, деобре, хванах се на въдицата ти, aman. Но с това приключвам, … че имам работа B-)

  Бъди здрав, ти и бойните ти другари!

  –-
  кефчо,

  Знаеш ли какво ще ти кажа? – Хубава вечер. B-)

 • кефчо

  Много мило! А на теб – добра вечер, Павел! Ф-)

 • Vania Dimitrova

  Имам познат общински съветник на София, който твърди, че ДСБ и СДС се чудят как да се дистанцират от Мартин Заимов и се радват, че не е станал кмет. Може би най-после се запознаха. Кой е излишният?

 • Dimitar Vaniov

  Имам познат, който познава Ваня Димитрова и нейния познат. Той твърди, че ДСБ и СДС изобщо не се чудят как да се дистанцират от Мартин Заимов и са много тъжни, че не е станал кмет. …
  … ( Да не ви казвам какво твърди за познатия на Ваня Димитрова и за нея самата … B-) )

 • Светослав Светославов Манолов

  ХАХАХАХАХА , като се събудихте какво стана? 😀

 • Светослав Светославов Манолов

  Към Vania ми е въпросчето :)

 • кефчо

  Оооо, иронични го даваме…! Всичко Мар(т)а втасала ….
  Никакви познати не са ми нужни за да се разбере какво става между сдс, дсб и Мар(т)и. Достатъчно е да се видят делата и домументите.

 • http://www.karlovoinfo.com bgizborikarlovo

  ЧНГ И ОТ МЕН МАРТИНЧО! ЖЕЛАЯ ТИ МНОГО ЗДРАВЕ И СЕМЕЙНО ЩАСТИЕ. УСПЕХ В КАРИЕРАТА/ПОЛИТИКАТА.
  И ДРУГИЯТ ПЪТ ДА СПЕЧЕЛИШ,ЕЙ

 • Antoaneta P.

  Поздрави и пожелания за новата година. Радвам се, че блогът е активен, подкрепям тези общи констатации, но чакам по-конкретна информация и идеи за измъчения ни, окраден и системно загрозяван град.

 • кефчо

  Бързам да честитя на Мартин и Новата 2009 година – чунким някъде тъдява очакваме да изока „Ето ме най-сетне!“ – и да продължи след това: “ Кефчо е прав: Новата година взе, че дошла, а аз залисан в получаването на обратни връзки в моя блог съм пропуснал…“.
  ЧНГ и на обратните връзки!

 • aman

  Хаха, ми то за това става въпрос – когато титуляра на блога го няма, някакви хора казват си по нещо и дискусия и всичко замира. А когато става въпрос за политика и за блог за „Общинска политика“ то нещата стават направо трагични.
  Със същия успех това може да се нарече блога, в който едни хора задават въпроси, а други честитят, ама никой не получава отговор или внимание–-
  Но понеже общинската политика е нещо сериозно може пък тези дето ни интересува бъдещето на София да си говорим тук (просто си представяме, че думичката „Моят“ отсъства от заглавието:)
  Та значи ето на следващата сесия на СОС ще бъде обсъдена и приета промяна в структурата на управление на общинските дружества. По предложение на кмета бордовете ще бъдат намалени от 5 или 7 души на трима, а след приемането на решението ще се премине и към подмяна на кадровия състав, за което ще бъдат направени конкурси. Само Метрополитен ще остане с борд от 5 души.
  И така кметът Борисов е на път да изпълни един от поетите от него предизборни ангажименти и да премахне „хранилките“, в които се бяха превърнали общинските дружества по модела Софиянски – за всяка партия по човек или двама в борд.
  Въпросите са няколко – дали наистина има нужда от бордове или тези дружества могат да минат на едностепенна структура на управление, като се отчитат пряко в съответната комисия на СОС и дали подобно решение би повишило ефективността и прозрачността в управлението?
  Доколко конкурсите, които ще се проведат ще бъдат публични, конкурсната документация и изисквания направени с оглед нуждите на съответното дружество, а не на подходящия кандидат?
  Какво ще заварят новите бордове и изпълнителни директори и какви скандали в обществото за корупция и злоупотреби ще се заформят след това?
  Как ще се отрази тази промяна и ще има ли сделка между ГЕРБ и СДС, за запазване на квота на СДС в бордовете, като част от мирната прегръдка между Юруков и Борисов?
  Каква ще бъде позицията на десните в СОС по въпроса и как ще отговорят на обвинението, че досега не са направили тези пормени?
  За мнението на зам-председателя на СОС и титуляр на блога едва ли е нужно да питам, защото вероятно нищо по въпроса няма да чуем от него…. или пък … може да бъдем приятно изненадани…… Ха, то това си е почти като хазартно упражнение … букмейкърите определят коефициент 6.6% за това, че Заимов има позиция по темата и ще я обяви, 3% за това, че има и няма да я обяви, 0,01% че няма да я обяви и 0.5%, че въобще няма да прочете и реагира по въпроса до два месеца след преминаването на конкурсите…..

 • Vania Dimitrova

  Събудих се. И се питам: какво става в дела и документи между г-н Заимов, СДС и ДСБ, да не взема да изпусна нещо градивно? /Аз съм сънувала Париж, а тя била София./

 • Стойчо Монев

  Супер e че пак пишете!

 • Дани

  Мартин Заимов би бил най-добрият премиер на тази държава. За съжаление – най-подходящ е Бойко Борисов – най-много подхожда на населението и затова ще е той. Ако има някой, който би могъл да отговори на въпроса – Какво трябва реално да се случи, за да бъде Мартин Заимов премиер – ще съм щастлив да го чуя!