Защо има избори?

Осъзнах, че повечето политици изобщо не разбират защо има избори и дори ги намират за нещо досадно и крайно несправедливо, може би дори излишно

Осъзнах нещо шокиращо. Дори ми е неудобно да пиша за него – и защото ми е трябвало толкова време за да ми „светне”, и защото съм един от „тях”. Осъзнах, че повечето политици изобщо не разбират защо има избори и дори ги намират за нещо досадно и крайно несправедливо, може би дори излишно.

Първо, преди няколко месеца, един от водещите политици на СДС в общинския съвет се оплака по време на заседание от „предизборно говорене”. Доста се ядосах и му отговорих, че всяко говорене и гласуване в общинския съвет във всеки момент от четиригодишния ни мандат би следвало да е предизборно. Ядосах се, но не обърнах голямо внимание, още повече, че той все пак ми е близък от години.

След това, преди месец, по време на извънредно заседание на съвета, един от най-влиятелните политици на ГЕРБ ми сподели, че според него въпросите, които обсъждаме изобщо не са важни за обществото на София и, че тези от нас, които дават вид че ги приемат присърце не са искрени, а го правят за да привличат внимание към себе си предизборно. Отговорих му, че е точно обратното – понеже наближават избори, затова излизат на дневен ред най-съществени въпроси за общността, дори и да не са видими за мнозинството, а да са съществени само за едно по-будно малцинство. Нещо повече – изборите ни позволяват на самите нас „избраните”, да не кажа „избраниците” , да осъзнаем кои са действително важните въпроси за общността. Пак се ядосах, но отново не се усетих.

Накрая ми просветна, когато един от по-опитните политици на БСП в съвета упрекна голяма група хора, че са организирали инициативен комитет, медийни прояви, дипломатически скандал и дори вандалско рисуване върху паметник само и само за да привлекат вниманието върху себе си със зле прикрита предизборна цел. Толкова бях шокиран, че нищо не можах да отговоря. Но най-сетне разбрах, че съм прекарал четири години в компанията на богопомазаните управители на града без да го усетя и, че единствено те имат правото и компетентността да знаят кое е важно за града и кое не.

Слава богу, че има избори. Та да започнем всички – цялото гражданство, и избиратели, и избираеми – лека полека да се осъзнаваме и след някое и друго поколение току пък и разбрали защо ги има тези избори. А „управителите” на града току осъзнали, че да си общински съветник не е бай-ганьовска службица, а преди всичко отговорност да свършиш полезна работа през дадения ти мандат и че естеството на работата изисква и говоренето и гласуването да са непрекъснато предизборни.

Всъщност изборите са една от най-прекрасните политически институции измислени от човека и не е вярно, че демокрацията е най-малко лошата политическа система. Тя е просто най-добрата, въпреки че има многобройни вариации и дори комунистите разглеждаха системата си като демократична.

Изборите, ако са част от добра демократична система, имат три основни качества – ограничават злоупотребата с власт, гарантират мандатност на властта и осигуряват гъвкавост на управлението.

Основно качество е способността им да ограничават главното зло в политиката – злоупотребата с власт. Властта е насилие и политиката е инстуционализиране на насилието, което няма как да бъде ограничено със закони, норми и правила просто защото дори и най-безобидната промяна в управленските решения или в хората упражняващи властта неизбежно предполага определена доза насилие. Най-добрата предпазна мярка е предварително договорена система за смяна на властимащите.

Другото ключово качество на институционализираната изборна система е мандатността. Мандатността предполага ясни срокове за постигане на определена цел. Липсата на краен срок винаги води до самозабравяне и неефективност. Наличието на ясен срок, както за упражняването на властта така и за постигането на целите, е ключов стимул за добра работа и позволява ефективен контрол. Освен това, по-продължителното упражняване на власт подхранва илюзията за безсмъртие и неизменно превръща политиците във вампири. Мандатността е инструмент, както за по-висока ефективност, така и срещу вампирясване.

Третото много важно качество на свободната избирателна система е способността и да ограничава склерозиращата, вредна и погрешна представа, че определена група по-образовани, по-умни или по-опитни хора знае по-добре от останалите какъв е и как следва да се защитава общия интерес. На никого не бива да се вменява безсрочно право и съответната власт да определя от името на всички какъв е общият ни интерес. Истината е, че никой не знае какъв е дългосрочният общ интерес. Той със сигурност не е опознаваемата сума от частни интереси, а е непредвидимият резултат от стълкновението на все по-сложни , разнообразни и противоречиви лични и групови интереси. Възможността, хора без политически опит, независимо от житейския им път и образованието им, да упражняват публична власт и да носят отговорност за общите ни дела създава гъвкавост и справедливост на управленските институции и осигурява способността им да отговорят на най-неочаквани и непредвидими обстоятелства.

С нетърпение очаквам изборите наесен, въпреки, че съм наясно, че ще има много несправедливост и измама и немалко апаратчици, невежи и делавераджии ще „спечелят народното доверие”. За щастие, освен тях има и немалко добронамерени, работливи и можещи хора, които искат властта в името на справедливостта, честта и благополучието на всички нас.

« Предишна публикация
Следваща публикация »

11 коментара

 • Валентина

  Това е един от чудесните текстове, които съм чела напоследък. Благодаря ти много, че си редом до гражданите и вярваш, че дневният ред на обществото е съвместно дело на граждани и политици, а не само на последните. И благодаря, че си приятел, който вярва в това, което правим!

 • Toross

  Мартине, текстът ти е верен, но големият въпрос е за „общонстта“ – коя е нашата, къде е, от какво е формирана и как е екстрапулирана при изборите, независимо какви. А горевъзхваляващата е предполагам Вал. Маринова, която ме изтри от групата за Демонтиране на ПСА, защото съм употребявал думи скверни за нежните и` уши. Това нали също бе общност?! Моделирана от демократки като пеещата панегирици на Правилата и Групата, а обясни ми такива хора, освен с бой с пръчки, публично и на голо, как да бъдат санкционирани в следната примерна поредност: Велислава Дърева, Вал. Маринова, Мара Мисса, Корнелия Нинова и т.н. И дали някоя от компанията ще разбере под зоркия поглед на Костов и Станишко какво е това демокрация, търпимост, толерантност и т.н. А за ПСА давах малко акъл как да се махне – http://toross.blog.bg/politika/2011/04/05/syvetskata-quot-osvoboditelka-quot-niama-da-si-trygne-taka-o.723146 – но при „сблъсъка“ с такива като В.М. устоних, че той трябва да стои за радост на Геваристите и например Пламен Цветков и В.М. , за да имат терен за речи, умувания и пърформърси.

 • А.

  „…ще има много несправедливост и измама и немалко апаратчици, невежи и делавераджии ще „спечелят народното доверие”. За щастие, освен тях има и немалко добронамерени, работливи и можещи хора, които искат властта в името на справедливостта, честта и благополучието на всички нас. “

  В полузаспали общества като нашето апаратчиците, невежите и далавераджиите обикновено посичат добронамерените, работливите и можещите – било то с фалшифициране на изборни резултати, било то с купуване на гласове при вотове,
  било то с процедурни хватки в парламента, било то с раздаване на постове на свои хора и изтикване на заслужилите…И това ще продължава, докато 70% от българските избиратели продължават да се оплакват от политиците си и битието си на чаша бира, но не гласуват и не се интересуват как биха могли самите те да допринесат за промяната – и на битието си и на политиците си.

 • Toross

  Абе Мартине, къде са Валентина Маринова – крестянката; Женя Георгиева – Варвара и Белчо Дончев – Алжира, що ги няма тези „светли “ хора?!

 • Мария

  Quote: „С нетърпение очаквам изборите наесен, въпреки, че съм наясно, че ще има много несправедливост и измама и немалко апаратчици, невежи и делавераджии ще „спечелят народното доверие”. За щастие, освен тях има и немалко добронамерени, работливи и можещи хора, които искат властта в името на справедливостта, честта и благополучието на всички нас. “

  Искрено съм впечатлена от решението ти да водиш листата на РЗС, като представител на „гражданската квота“ (в кавички е не по пейоративни причини, а защото вече не съм сигурна, че знам значението на понятието). В нея връзка, се замислих за колко точно от втората категория хора споменати в цитата ти по-горе ми е станало известно в последните 3 години да са от РЗС. Наброих 3ма. Едва се виждат от сватбената рокля на булката на Председателя Яне, който определено не е един от тях.

  Ако от където гледаш ти са повече – покани ги да се покажат и на гражданите. И да си пуснат на сайта освен снимката ти поне още 3 неща:
  1. честна програма за София
  2. критериите, по които са преценили че П.Прошков е много подходящ кандидат за кмет на София.
  3. календара на срещите си останалите партии по повод тези избори и темите които са били обект на обсъждане.

  Няма да ги затрудни, ако не са апартчици, невежи и далавераджии, като каквито изглеждат откъдето ги виждам аз, за съжаление.

  • http://martinzaimov.quipu.bg MartinZaimov

   @ Мария
   Много благодаря за точния коментар и точните въпроси.

   Трима свестни човека за които се сещате в РЗС никак не е малко. Познавам над 100 бивши и настоящи общински съветници в София и още толкова от други градове. Уверявам Ви, че трима читави съветника от една партия никак не е малко.

   Отговори на въпросите:
   1. Работил съм върху програмата на Прошко. Тя е най-честната и най-добрата програма от програмите на всички кандидати за кмет и РЗС ще я подкрепи напълно. Освен това ще предложим дузина конкретни програмни цели от наша, на РЗС и моя, страна които ще преследваме неотклонно през мандата ни до 2015 г.
   2. Гласуваха доверие на мен. Познавам добре и Фандъкова, и Кадиев, и Прошко. Прошко е много по-подходящ от първите двама защото има хъс и воля, има положителна мотивация, познава света, грамотен е технически, знае как да промени покварения модел на управление, по-млад е, по-независим е, по-честен е и много други причини. Нещо повече, той има потенциала да бъде най-добрия кмет на София от поне 30 години насам.
   3. Имам намерение да се срещна с влиятелни софийски политици от ГЕРБ, БСП и Синята коалиция преди изборите и да обсъдя необходимите промени в организацията на работата на общинския съвет и радикални промени в общинското управление за постигане на ясна отговорност, осветяване на всяко действие на администрацията и ограничаване на нетърпимата злоупотреба с власт. Ще опиша публично тези потенциални обсъждания. Никакви други политически срещи и обсъждания не могат да ми повлияят, освен ако решенията и позициите не са разумни и публични.

 • Кобург Велчев

  9-ти Септември пак влезе в нашия дом !!!
  В таен кръг, със сигурност, Бойко Борисов ще отпразнува тази “светла” дата !!! Защото след нея започва възхода на фамилията комунисти, а бащицата БОЙКО става и придружител-охранител на сатрапа Тодор Живков…. Нищо, че мутрата ни баламосва с уж пребития си дядо от същите тези комунисти, които Бойко-тиквата и досега почита….. Бащата на Бойко Борисов е бил шеф в МВР. Самият БОЙКО – член на БКП, при това отказал да се деполитизира. Сигурно и дасега се води член на комунистическата партия, като същевременно се държи и като действащ агент на ДС, сега ДанС. Питайте Бригадир Аспарухов – той е негов ментор, той ни го натрапи като щеф на МВР, и ….. така започна възходът на ИПОН-еца мутра.
  След като Бойко Борисов обича и цени Тодор Живков, няма как да не обича и 9-ти Септември, нали ?????

 • сара

  Благодаря Ви за Вашата всеотдайност и страст като политик, Г-н Заимов! Странно е обаче това, което пишете. От една страна искате сътрудничество, а от друга публично осъждате тези, с които би трябвало да сътрудничите. Казвате, че градът събира хора с различни гледни точки, а едновременно с това подбирате тези, които мислят като вас. Психологизирате човешкото, с религиозно постоянство. Осъждате догмата, но сипете прескриптивни или деонтични отговори. Искате децентрализиране, но прелагате EU опростяване, демек централизиране? Странно наивен сте и по въпроса за изборите и историческите им функции. Понякога се формулирате като политически месая, понякога като дете. Ако детето следва родителя (напр. комуниста или нациста) или прави обратното то е еднакво зависимо. Трезвост означава способност да виждаме ясно в себе си, а в битка се влиза подготвен, въоръжен с търпение, мисъл и такт, не гладен за ‘прав съм’. Това е също отговорност. С уважение, Сара

  • http://martinzaimov.quipu.bg MartinZaimov

   @ Сара
   Много от това, което казвате заслужава сериозно замисляне и внимателен отговор, но подобен разговор няма как да бъде публичен. Би ми било интересно да се запознаем и поговорим по темата. Най-лесно бихте могла да се свържете с мен през Facebook или Twitter.

 • Сара

  Радвам се, че намирате нещо полезно в коментара, Г-н Заимов. Благодаря ви! С удоволствие бих продължила темата за отношението между дела и речи. (Отново ми е странно това което пишете: 1. ФБ и Чуруликанаето са едни от най-публичните медии днес 2. вие самият пишете така: *Всеки човек има своето частно и публично лице. Този блог ще е по-скоро моето частно лице. Вероятно той ще разочарова търсачите на тайнствени истории.*)
  Не ми остава време за другите медии и не съм член там. Не се сърдете, но предпочитам да водим този разговор тук или на емайл. В едно отношение правите това, което проповядвате, а именно опростяването като дизайн, в смисъл simplicity. Вашият блог е пример за това – ясен, лесно обозрим, прост, достатъчен, приятен по форма. Благодаря за това! Всъщност, можем да разговаряме понякога и безмълвно или неексплиситно: мога да видя по следващите ви текстове и изявления (дори и извън блога) дали сте имал време да се замислите над горния коментар или не, и дали го приемате или коментирате в действията си, най-вече словестните. Ето например публично обвинихте Диков в лъжи, след моя коментар. Аз чета между редовете вашият отговор * не съм се замислил* или *не приемам твърденията ви* или *това е ваше мнение, аз имам друго*. И в отговор, направих нов коментар под рубриката. Вие не сте задължен да ми отговорите директно, може само с действия. Благодаря ви! С уважение, Сара

 • Сара

  Г-н Заимов, тъй като изразихте желание да продължим разговора по-непублично Ви предоставям моят е-адрес sarahmorrison8 at gmail
  Ще се радвам ако ни се отдаде възможност да поговорим. С уважение, Сара