Защо съм с Ред, Законност и Справедливост в изборите за общински съветници на 23 октомври

Нещата такива, каквито ги чувствам и каквито са те за мен, като защитник на интересите на близо 70 000 софийски избиратели през последните 4 години

Ето нещата такива, каквито ги чувствам и каквито са те за мен, в следствие на личните ми разбирания за света и на професионалния ми опит като човек, отговарял за общите български интереси от 1997 до 2003 г., като защитник на интересите на близо 70 000 софийски избиратели през последните 4 години и като активен участник в българската политика през последните 17 години.


1. Интелектуален интерес

На първо място трябва да обясня защо изобщо съм се заел с градско управление и защо то е от голямо значение за мен.

Признавам, че градската тема е едно от малкото неща в живота ми, които са успяли да предизвикат интимен, дълбок интерес в главата ми. Сюжетът на управлението на града с всичките му трудности и предизвикателства събужда у мен голямо мотивация, креативност и любопитство към изграждането на градските политики и към създаването на условия, които да подобрят живота на града. Струва ми се, че с течение на времето станах по-добър и опитен и не загубих връзката с нормалните хора. Убеден съм също, че днес градската политика е по-важна от националната не само в България, но и в целия Европейски съюз.


2. Гневът ми към случващото се в София

София се управлява зле и неправилно повече от 30 години. Срамно и унизително е да сме на едно от последните места във всички класации на европейските градове.

София има огромен занемарен потенциал. И преди четири години и сега смятам, че подобрение може да има относително лесно и забележително бързо. Нужни са знание, енергия и воля. Необходим е напълно нов ред, нови правила, нова организация, нови приоритети и ново отношение към хората и към природата.


3. Синята коалиция и мнението ми, че тя няма бъдеще

На трето място, сегашните ми действия изразяват желанието ми да се дистанцирам от водещата мантра на сините: “Българите са такива, каквито са, повече от това не може. Те не ни разбират и не ни заслужават.“ Не се чувствам добре в група, която единствено знае какво трябва да се случва в България и, която презира „пройдохите чалгаджии” и която е постоянно неразбрана и неоценена. Не мога да работя с хора, желаещи не сътрудничество, а капсулиране и самодостатъчност. Не мога, защото по този начин никого не представляваме в общество, за което се твърди, че не е нашето.

Бях наистина изненадан преди четири години, когато съветниците на Синята коалиция се разделиха на две групи и ме оставиха сам. През целия свой мандат в Общинския съвет на София не спрях да полагам усилия за обединение на двете групи и за общи политики и действия. Без успех. Разчитах, че ще работим заедно, но това почти никога не се случи.

Без колебание мога да кажа, че през тези четири години пропуснахме много шансове за подобряване на управлението на града и на живота на хората.

Синята коалция като такава няма бъдеще. Не поради липсата на причини за съществуване или потенциални избиратели. А защото самата тя така е решила за себе си. Битките за интереси, интригите и изцяло погрешното вярване, че една носталгия по миналото и общ травматичен опит са достатъчни, за да дадат смисъл на хората и да ги привлекат са съвършено неправилни и самоунищожителни.

4. Изискването ми за независимост и подкрепата от Ред, Законност и Справедливост

Отдавна вече се чувствам съвсем сам в Столичния общински съвет и във възгледите си за кое е правилно и кое не в софийските дела. Постоянно ми се налага да пледирам и да гласувам срещу всички.

Изненадващо, в тази трудна ситуация ми бе показано, че всичко може да изглежда по друг начин, че може и да не съм сам и че има надежда за нещата, в които вярвам и, че те не са утопични, а възможни и правилни.

Яне Янев и партия РЗС ми протегнаха ръка без да поставят на изпитание моята независимост и самостоятелно мнение.

5. Ред, Законност и Справедливост носи емоция и енергия

Ред, Законност и Справедливост са единствената радикална партия в България. Само при тях чувствам реално желание да бъде спряна реставрацията на комунизма и да бъдат ограничени покварата, пошлостта и невежеството в българския политически живот.

Единствено РЗС направи усилие за да покаже, че на местните избори в София през 2007 г. има над 56 000 нелегитимни гласувания. Впечатляваща бе борбеността на РЗС в проведената от тях 3-годишна съдебна битка за доказването на поредната изборна фалшификация.

Винаги съм смятал, че за добрите политици са необходими три условия. Първото е, те да са добронамерени, положително мотивирани и съвестни. Второто е – да са можещи. Третото е да имат енергия. Чувството ми е, че в РЗС има здравословна пропорция от тези условия.

Винаги съм държал на участието на повече млади хора в политиката. Защото политиката много често се свежда до борба между миналото и бъдещето, между бащи и синове и техните идеали. Искам да бъда на страната бъдещето и на многобройните млади хора в РЗС.

6. Кандидатурата на Атанас Семов за президент

Той е ерудиран, разумен и категоричен. Той има кауза и тя е най-важната политическа кауза за България от 20 години насам. Необходима ни е спешно нова Конституция, която да уреди многобройните недостатъци на сегашното устройство на държавата.

« Предишна публикация
Следваща публикация »

11 коментара

 • Денев

  Да се твърди, че шайката на полуграмотно говедо като Янев е „единствената радикална партия в България“ е нагло лицемерие, което не мога да сравня с нищо подобно. Да се твърди, че в главата на Семов има някакъв мозък е лъжа, защото човек като теб не би могъл така да се заблуждава. Прав си,разбира се, със съжденията си за хората около Костов, но ти как така сега ги разбра, нали им беше кандидат и най-запален фен, вали наляво и надясно се целуваше с тях – т.е. и това е лицемерие. Генът, Мартине, си е ген и ти очевидно си в него. Отвращаваш, не мен, а всички, които по някаква причина са изпитвали известна симпатия, дори към суетата, снобизма и глезотиите, които днес нахално си решил да наречеш лъснатото си всекидневие „общите български интереси от 1997 до 2003 г.,“
  Възмутен съм дълбоко, защото отлично познавам, за съжаление, цялата отвратителна пасмина около която се увърташ, за да лъжеш публично, колко уж те боли за тая нещастна страна… Жалко, наистина!

 • Сестри Кушлеви

  За съжаление, мнението на Заимов за СК е болезнено точно.

 • Боян

  Много романтични писания, но в България има що годе демокрация и за това София не се управлява от хора, които искат да са сами, а от мнозинства. Така че тези ви приказки са пълна глупост – първо, вие не можете сам да промените града, дори и да имате пълна власт. Никой не може. За това и светът е преминал от еднолично управление към групово. За това и избираме партии – там се предполага , че има наситеност от кадърни и знаещи хора, които заедно ще свършат работата. Кметът е техният лидер, но без всичките съветници , зам кметове и т.н. той е нищо.

  Иначе има нещо вярно в мнението ви за СК, но не разбирам защо това да е лошо. Нима вас ви харесва чалга обществото? Правилна е позицията на СК. Не забравяйте, че хората не се промениха изведнъж преди 10 години, хората са си същите, промени се манталитета им в следствие на много фактори, които в немалка степен са под контрола и на държавата. Основното са медиите – процесите там доведоха до безобразия, до легализирането на тази чалга култура , простотия, липса на принципи, промяна на ценности. Ако държавата си вършеше работата повечето от сегашните собственици на медии щяха да са в затвора, университетите щяха да бълват качествени журналисти, а не чалга гнилоч, БНТ щеше да е силна качествена телевизия, която задава тона и т.н. Така че аз се радвам, че има политици, които не харесват тези неща и се дистанцират от тях. Може да имат 5-10% рейтинг, но имат бъдеще защото рано или късно в обществото пак ще има промени и палачинката може да се обърне

  • http://martinzaimov.quipu.bg MartinZaimov

   @ Боян
   Имам напълно различно разбиране за демокрацията. Основната и роля не е да дава власт на мнозинството, а да защитава което и да е малцинство, дори и от един човек.
   Категорично не желая сам да променям града. Промяната е неизбежна и просто в този момент се оказах сам в група общинари, които са против тази промяна.
   Представата, че партийте изразяват групови или „класови“ интереси според мен е подвеждаща. Всяка власт е отговорна за всички хора над които упражнява властта и няма право да бъде надменна спрямо вкуса или избора на хората.

 • Дончо

  Г-н Заимов,
  Единственото по-голямо разочарование на тези избори след разпада на СК е Вашето участие заедно с шизофреничното, радикално същество Яне Янев и неговата партия от мутри.
  Много, много съжалявам, че някога Ви симпатизирах. За мен Вашият ход е само отчаян порив да останете по-близо до „яслата“.
  Наистина съжалявам!

 • klee

  това е последния пост от този блог, който някога ще прочета

 • Йоана

  Никога не бих гласувала за политик, който „чувства“ нещата. Това означава, че си намира извинения да не мисли.

 • Иво

  Хората, които са следили какво правите в СОС много добре знаят, че мястото ви е в общината. Жалко само, че закостенелите партийни ръководства на СК не могат да преодолеят егото си и не ви поканиха в листата с Прошко. Нямам добро мнение като цяло за РЗС, но ще се радвам да успеете да влезете отново в СОС. Не знам кои са другите хора от листата на РЗС, но София има нужда от критична маса реформатори в управлението, вие със сигурност сте един от тях, дано влезнат повече…

 • Боян

  Радвам се, че ми отговорихте, но очевидно визираме различни неща. Разбира се, че функция на демокрацията е защита на всяко едно малцинство, но аз говоря за парламентарни принципи, за идеята , че никой еднолично не трябва и не може да взима решения. За това и написах, че са просто романтични писания, че сам се борите да промените града – това на практика е невъзможно. За това и решението ви да отидете в РЗС , вместо да бъдете в читава партия просто е необяснимо за повечето хора… Иначе четях редовно блога ви и идеите ви ми харесват, но как да гласувам за вас, като знам , че РЗС няма капацитетът да осъществи нито една от тях?

 • Сара

  Благодаря за обяснението, Г-н Заимов! Много хора смятат, че кампанията ви с РЗС е политическо самоубийсво. Дали искате дълбоко в себе си това?
  Тъй като политиката е обсебваща може би е само политическо осакатяване. А може би имате ясна политическа стратегия, освен лозунги. С уважение, Сара

 • Иво Янакиев

  Признавам си, никога не съм бил запален по политиката, но от ’94, не съм пропускал да гласувам и винаги съм го правил, все в една и съща насока. За М. Заимов, гласувах, защото беше издигнат от СК… сега няма да го подкрепя – точно заради плитко скопосаната лъжа, която е написана по горе. Жалко, харесвах го и се надявах да бъде издигнат отново от СК. Как да е. Не мисля, че задравомислещ човек би се вързал на глупостите съшити с бели конци – причината да се кандидатира от името на РЗС… направо са жалки и смешни – относно 4, 5 и 6 точка..