Предлагам Храбър Попов за общински съветник.

Мечтая, общинските съветници да са така безкористни, знаещи, мотивирани, целеустремени, куражлии и идеалисти като Храбър. Ако поне половината са като него, за няколко години ще превърнем София в най-красивия, интересен и удобен за живеене град в Европа. Елате днес (изложбата ще може да бъде видяна и през следващата седмица) на представянета на Храбър. Ето неговата…

Мечтая, общинските съветници да са така безкористни, знаещи, мотивирани, целеустремени, куражлии и идеалисти като Храбър. Ако поне половината са като него, за няколко години ще превърнем София в най-красивия, интересен и удобен за живеене град в Европа.

Елате днес (изложбата ще може да бъде видяна и през следващата седмица) на представянета на Храбър. Ето неговата покана:

София XXII

Навършиха се двадесет години хаотично и безхаберно „развитие” на гр. София. Всички сме свидетели на липсата на принципност, компетентно управление, държащо сметка и за обществения интерес, и адекватен контрол на този процес.

Като еманация на тази линия на поведение, се появи и проектът, целящ тотално префасониране на сърцето на столицата – стара София, на съвременен език – район Възраждане и по-точно кварталите, заключени между бул. „Стамболийски”, бул. „Христо Ботев”, ул. „Пиротска” и бул. „Мария Луиза”.

We’ve been recognized http://buy-an-essays.com/ as Simply the Best infoaxon.com/ Drycleaner and Laundromat learningfornow.com/ by Harrisburg Magazine for over 10 years.

Този проект, в комбинация с наскоро приетите изменения в Общия устройствен план на София, увеличи неимоверно параметрите на застрояване в археологическа София, игнорирайки напълно, освен всичко друго, и днес съществуващото инфраструктурно задъхване в този район (само за илюстрация – проектът предвижда няколко „градоустройствени акцента”, на прост език – небостъргачи, концентрирани в това неголямо ространство).

Идеята на проекта, ако някой все още не е разбрал, е именно това емблематично за софиянци място по възможност да бъде сринато до основи и на негово място да се издигне т.нар. гордо „нов делови център” на столицата. Защо точно там? Мисля, че и на този градоустройствен въпрос все още никой не е дал поне до някаква степен смислен отговор… а мисля и че такъв не може да бъде намерен.

Във връзка с този неловък начин на нарастване на столицата, диктуван единствено от личния интерес на някои от нас, мотивирани основно от водещата идея на проекта за квартал Възраждане в центъра на София и в отговор на предложението на Главния архитект на гр. София за изработване на алтернативен проект за тази част на града, бихме искали да поставим начало на истинска обществена дискусия по градоустройственото развитие на града ни и да покажем как с прости средства може и трябва да бъде погледнато на развитието на един съвременен европейски град през ХХI век.

Защо на цял един град, а не на един квартал, ще разберете на представянето на проекта на 20 май 2010 г., в 17:30 часа, в сградата на Съюза на архитектите в България, на адрес: улица „Кракра”№ 11 в гр. София.

Проектът е разработен без какъвто и да било личен интерес и засяга дългосрочното развитие на столицата с едно основно и водещо мото:Каква е водещата идея за развитие на града ни?

Изложението обобщава и развива градоустройствени принципи, изхождайки от причината, поради която София се намира именно на това място; прави анализ на уголемяването на града в последните повече от сто години и дава идеи за прости, но доказано ефективни градоустройствени решения в идните сто години.

С цел това неизбежно развитие на града ни да бъде канализирано и да придобие максимална публичност сред обществото (а не да се прокрадва тихомълком както досега), проектът провокира:

Цялостна преработка на регламента за застрояване както на столицата, така и на останалата територия от страната ни, започвайки със Закона за устройство на територията (който оставя толкова врати за произвол в строителството, че резултатът е налице – „изключенията” са толкова много, че доминират над правилото, което пряко рефлектира върху облика на града/държавата ни);

Изработване на нов Генерален градоустройствен план на София, детайлизиращ в дълбочина насоките на развитие на града ни до следващия XXII век;

И това, от което се зароди идеята – Проект-решение за квартал Възраждане в „човешки” мащаб, въз основа на нововъведените параметри.

Поканени са водещи политически фигури на София и България, български и чуждестранни водещи специалисти в областа на градоустойството и архитектурата, както и всички граждани с отношение към нашето бъдеще.

Ще се радваме на Вашето присъствие.

Поздрави,

София XXII
арх. Храбър Попов
Сдружени софийски архитекти

« Предишна публикация
Следваща публикация »

4 коментара