"Расте но … погрознява"

Кой разрешава в София да се строят подобни безумни и грозни сгради. Настоявам за спазване на решенията на общинския съвет и тотална реформа на градоустройствените процедури. Т.н. Общински експертен съвет по устройство на територията е очевидно некомпетентен. Защо не използваме „кризата“ и ограничената алчност за да разхубавим София, а не да я загрозяваме? Защо никой…

Кой разрешава в София да се строят подобни безумни и грозни сгради. Настоявам за спазване на решенията на общинския съвет и тотална реформа на градоустройствените процедури. Т.н. Общински експертен съвет по устройство на територията е очевидно некомпетентен.

Манастирски ливади, сграда на БТВ (?)

Манастирски ливади, сграда на БТВ (?)


Ужасен топуз в Младост

Ужасен топуз в Младост

Ново стърчащо нещо на Фригьоф Нансен

Ново стърчащо нещо на Фригьоф Нансен


Новия мол Ситняково

Новия мол Ситняково

По пътя за летището

По пътя за летището

Защо не използваме „кризата“ и ограничената алчност за да разхубавим София, а не да я загрозяваме?

Защо никой в общината не обича този град?

Политическата отговорност за безобразното градоустройство на София е на комисията с гръмко име „по устройство на територията, архитектура и жилищна политика“ на която съм член и за чиято работа вече не намирам оправдание.

Административната отговорност е на Главния архитект Петър Диков.

Техническата и често и юридическата (?!) отговорност е на наименования още в комунизма Общински експертен съвет по устройство на територията, който, кой знае защо, има променлив състав:
на 9 март 2010 г., на 11 март, на 16 март, на 18 март (?!).

Поне видимо никой от многобройните изброени лица не поема отговорност за външния вид на града, за качеството на неговата архитектура, за това дали общата инфраструктура и транспортните мрежи – пътища и градски транспорт – могат да поемат безразборно издаваните строителни разрешения.

На 19 ноември 2009 г. приех да подкрепя променения Общ устройствен план при условие, че планираме промяна в организацията и качеството на работа. По мое и на общинските съветници Владо Каролев и Данчо Хаджиев предложение бяха приети точки 2, 3, 4, 5, 6 и 7 в решението под номер 697/19.11.09.

Обърнете внимание най-вече на точка 6.

Разчитам на кмета на София и на колегите от комисията по градоустройство, че ще предприемем спешни мерки за сериозна реформа на системата за градоустройство на София.

« Предишна публикация
Следваща публикация »

6 коментара

 • Kamelia Antova

  Подкрепям вашата загриженост. При нас в Младост новите сгради никнат като гъби след дъжд. Съвсем скоро ще бъде късно…и нашите внуци ще имат „удоволствието“ да живеят в същия неуют.

 • „Общински експертен съвет по устройство на територията, който, кой знае защо, има променлив състав“

  Знае защо този, който е прочел поне чл. чл. 4, 5 и 6 на Закона за устройство на територията – фундаментален за общинската Комисия по устройство на територията, на която г-н Заимов е член.

 • Мартин Димитров

  Моля Ви се г-н Заимов кандидатираите се за кмет.Надявам се Софиянци да не ви разочароват. София има нужда от хора като вас.

 • http://funkt@funkt.eu Мария

  Не се надявайте да трогнете господин Петър Диков. Наскоро имаше бутафорен конкурс за градски дизайн на София /доста хора не разбраха за него/, по повод на който аз и мои колеги архитекти поспорихме с главния архитект на тема „на какво прилича София“. Господин Диков заяви, че София си е един красив град, кв. Лозенец не е презастроен, а на моето съждение, че „архитектурата възпитава“ той отговори: „Възпитават те майка ти и баща ти в първите седем години…“. Мислите ли, че човек, който смята, че средата, в която живеем няма социална и възпитателна роля за обществото ще направи нещо… ?

 • http://ondineondine.blogspot.com/ Ondine

  Наистина много лоша визия имат горепосочените сгради.Тази в Младост бие всички.Толкова ужасна сграда не бях виждала.
  Нещо трябва да се направи и то спешно,защото не само в София никнат тези грозни сгради.
  п.п.а на МОЛ „Сердика“ това зеленото отгоре /офисната част/е ужасно

 • :дя

  София е един от най-грозните градове в Европа.
  Една доста голяма кочина.
  Финансовите интереси на мафията са в очевиден дисонанс с естетиката и шанс за оправяне няма, освен ако някакво земетресение или бомбардировка не решат проблема радикално.
  В момента имаме поредната марионетка за кмет, така че и от там нищо не може да се очаква.