Софийското Метро или как ‘стопански ръководители’ ни приучват да се радваме на подаяния

Всички софиянци сме доволни от завършването на първата линия на метрото. За това общината има безспорна заслуга. Заслуга, която споделя с многобройни ‘стопански ръководители’ замисляли, проектирали и строили метрото повече от 40 години. Както при всичко друго обаче, в София, общинската управа днес трябва да се справя с тежкото наследство от покварени навици и практики…

Всички софиянци сме доволни от завършването на първата линия на метрото. За това общината има безспорна заслуга. Заслуга, която споделя с многобройни ‘стопански ръководители’ замисляли, проектирали и строили метрото повече от 40 години.

Както при всичко друго обаче, в София, общинската управа днес трябва да се справя с тежкото наследство от покварени навици и практики на така наречените ‘стопански ръководители’ от вече не толкова близкото минало. Софиянци днес сме принудени да се радваме на метро, което е зле планирано, зле проектирано, зле изпълнено и накрая, зле управлявано.

Най-очевидната грешка в планирането е преминаването на първата линия през тунел, предвиден за трамвай и под бул. Драган Цанков вместо под бул. Цариградско шосе. Планирането и проектирането на бъдещата втора линия също има многобройни недостатъци. Нужна ни е спешно външна експертиза от хора с доказан опит в успешни европейски градове. Изключвам Москва, защото избора на руска технология и руски композиции е първото покварено решение при проектирането на софийското метро.

Доказателство за лошото проектиране и изпълнение са 5 годишното закъснение при изпълнението на първата линия, конфликтните взаимоотношения с изпълнителите, няколкократно превишения бюджет. Този стил намира продължение и в нескопосано организираните наскоро търгове за изпълнение на втората линия, които първо бяха анулирани, а след това спечелени от българска компания без опит в подобно строителство, при това предпочетена пред няколко европейски компании с доказан подобен опит.

Лошото проектиране и изпълнение са видими с просто око и от не-специалист – безобразно некачествени довършителни работи, невъзможно стръмни рампи за детски и инвалидни колички, липсваща маркировка за слепи хора, липсващи парапети, грозен общ външен вид и много други недостатъци.

Кметът на София и Общинският съвет трябва да покажат, че могат да се справят с това лошо наследство. Освен внимателна ревизия на изпълненото до момента и на проектираното бъдещо строителство трябва веднага да се отдели експлоатационното управление от управлението на строителството.

Необходима е и финасова, техническа, юридическа и организационна ревизия на експлоатационното управление към момента. Добре би било да оценим отговорността на Съвета на директорите на Метрополитен ЕАД въз основа на отчет за дейността му. Да оценим качеството на стопанските решения въз основа на сключените договори за отдаване под наем на търговските и рекламни площи. Да оценим ефективността на управление въз основа на изпълнение на поставената от общината задача за обем и качество на превоза. При условие, че има отчет, договори и транспортна задача. А, ако няма ….

Както по отношение на метрото, така и по отношение на управлението на София като цяло трябва да не се примиряваме с мърлявото и покварено наследство от миналото. Нужни са решителни реформаторски действия, за да престане градът ни да бъде на последно или предпоследно място във всички класации на европейските столици.

« Предишна публикация
Следваща публикация »

6 коментара

 • Анонимен

  “Жалбите за злоупотреби от страна на Никола Малчев са получени в Областната администрация”, потвърди пред Дарик зам.-областният управител Георги Баханов. Той обаче отказа да коментира конкретни факти, тъй като специализираната проверка на всички документи все още не е приключила.

 • Марин

  Много интересни течове има от тавана на метростанция Сердика.

 • http://www.otslabni.net/blog Апостол Апостолов

  Струва ми се, че цялостната стратегия е сбъркана. Защо трябваше да се прокарва метро към „Метро“, а не към Младост 2, 3 и 4, където жиевят стотици хиляди хора?!

 • Венцислав Михайлов

  Съгласен съм с констатациите за качеството и формата на управление на метрото. От друга страна би следвало то да се разглежда на фона на цялостната транспортна стратегия в града, включително и възможностите за използване на надземна железница в направление изток-запад.Не на паследно място е въпросът за липсата на паркинги в близост до станциите на метрото, което не го прави особено привлекателно за хората,склонни да слязат от личния автомобил.

 • http://tkanstore.info unibikin

  Замечательные посты

 • kyky

  „Изключвам Москва, защото избора на руска технология и руски композиции е първото покварено решение при проектирането на софийското метро.“

  Неаргументирана и глупава позиция. Колкото и да е тъжно (който е бил наскоро в Москва и познава София ще разбере защо), София ужасно много прилича на Москва, като сближаването е стана през последните 20 години. Не мога да се сетя чий опит ще черпи София – на Берлин ли, на Будапеща ли? Последните са градове, а София и Москва са кочини, просто различни по размери.