Стопанската криза може да бъде от полза за София

Някои от вас ще си спомнят, че в началото на годината писах тук, че ни предстои трудна година. Честно казано очаквах това което се случва на финансовите пазари да се случи по-рано. Парадоксално е, но това на практика ще открие една рядка възможност за София. Много добрият американски урбанист Randolph Hester в главата ‘Pacing’ на…

Някои от вас ще си спомнят, че в началото на годината писах тук, че ни предстои трудна година. Честно казано очаквах това което се случва на финансовите пазари да се случи по-рано. Парадоксално е, но това на практика ще открие една рядка възможност за София.

Много добрият американски урбанист Randolph Hester в главата ‘Pacing’ на книгата си ‘Design for Ecological Democracy’ разказва следната случка. Малко четири годишно момче казва на баща си: „Ако светът се движеше по-бавно щяхме да сме винаги във ваканция.“ Авторът пита: „А какво ще се случи ако светът се движи по-бързо?“ На което отговаря шест годишната сестра на момченцето: „Светът ще припадне.“

Точно това се случи сега. Светът припадна.

В София това значи, че частните инвестиции в строителство ще намалеят. И точно сега общината може да се погрижи за структурата на града и за качеството на пространството и живота в него. Имаме възможност да покажем, че може да се инвестира за общия интерес и че не всичко зависи от личната алчност или изобретателност. Че качеството на града може да се подобрява не само от пазарите на имоти – жилища, офиси или магазини, но и от интелигентното градоустройство.

« Предишна публикация
Следваща публикация »

11 коментара

 • gezatop

  И какво е пречело досега да се инвестира за общия интерес?
  И какъв е проблема с „личната алчност или изобретателност“ („невидимата ръка“ с други думи)

 • http://martinzaimov.quipu.bg MartinZaimov

  Изразители на общия интерес на практика са общинският съвет и кметът и неговата администрация. София много много отдавна не е имала нито добър общински съвет нито добър кмет.
  Кризата е превъзходен тест за нас сега.

  „Невидимата ръка“ е абстрактно понятие на човешкото въображение така както „капитализъм“, „социализъм“, „пазар“. Алчността и изобретателността са реални човешки качества, първото много вредно, второто много полезно.

  Съвместяването на общия и частния интерес е основна цел на успешната политика.

 • Драгомир

  Мартине, ти си честен човек, но злоупотреби с хората, които ти повярваха!

  Пишеш веднъж в месеца (че и по-рядко) откакто минаха изборите. А преди това едва ли не всеки ден.

  Ако очакваш, че другата година на изборите, хората от нет обществото ще гласуват за теб, лъжеш се!

  От теб се очаква да разобличаваш далаверите в СОС, ЗАЩО не пишеш 2-3 пъти седмично?

  Да не би всичко да е наред в общината или и ти стана част от модела?

  Пиша ти това с добри намерения! Помисли, защото до изборите има по-малко от година. Нали не очакваш, че е ББ ще остане кмет на столицата при положение, че може да е министър-председател на републиката…

 • http://martinzaimov.quipu.bg MartinZaimov

  Благодаря Драгомире,

  Пиша толкова често колкото мога и когато мисля, че има нещо важно за казване извън заседанията на общинския съвет където има много добри журналисти които отразяват критиките ми.

 • Петров

  Съгласен съм с Мартин. Сега имем рядък шанс да покажем, че в град като София може да се инвестира „умно“, а не да се харчи безотговорно. Просто е нужно да има „умен“ кмет и „умен“ Общински съвет.

 • Киро Народния

  СДС (по времето на Костов) показа какъв кмет може да излъчи за столицата. Напатихме се. Вие май не действате с мозък ами гледате някакъв красив град със сърце. Въпреки че е толкова трудно да се случи това, че просто повече няма на къде.

 • Жоро

  Мартине,пиши по-често поддържай връзка с избирателите си.Догодина ти трябва да станеш кмет на София.И най-накрая да имаме кмет който наистина върши действия а не само говори!

 • Мария Капон

  Мартине това, което пишеш не е вярно – от кризата може да се излезе само, ако ме слушат мен, но нито Бойко, нито ти, нито бандита Костов ще се включат в моите идеи за спасението на Българията, а спасението е да се обедините всички около моята партия ЕНП. Аз дори бях избрана за Мисс преди година-две.

 • Мария Капон

  Още малко ще напиша… Ама как кризата ще е от полза за София? Не лъжи хората ! Ами моята печалба къде е? А всички знаят, че дясната политика е да има най-напред печалба/пари прим/ за отделния индивид и едва тогава за обществото – това е истинската дясна политика. Най-напред печалбата за нас и едва тогава за някаква имагинерна София. Недей така – сериозни хора сме.

 • Escreva Isaura Modesta

  Боже,
  Боже,
  Боже Всемогъщи, Живи и Животворящи, Боже на Силите,
  който си безкраен, вечен, чието е царството и силата и славата, сега, нине и во веки веков ….!

  Марто, ама ти ли го си написал тоз пост??????????

  Боже, Боже, Боже!!!! И ти си бил, Марто, шеф на Борда???
  Няма думи за пред хора!
  Само се моля Богу (напоследък по Сукот непрекъснато се молех осем дни) по следния начин, за който спертнах молитвица специална (виж по-долу):
  „Боже, Боже, Божке-й-й-й-й,
  с колко малко разум се управлява таз Булгария!
  Че те, хората де`т я управляват, не знаят к`во правят, ама никак!
  Прости им Божке,
  те наистина не знаят какво правят,
  нито знаят защо го правят,
  нито как го правят,
  нито знаят какво ще правят (и с откраднати пари вече, също)!!!!
  Ама хич не знаят, Боже!!!!
  Затуй не затривай Булгарията заради тез хора, де`т я управляват и не прави мъртво море върху й!
  Все ще да ги батиса европейския някой ден, Боже, с Твоята Воля!
  Амин, дай Боже!
  рабиня твоя смиренная“

 • Албена

  Здравейте,
  аз съм напълно съгласна с Мартин, че сега е момента да поизчистим София. Има прекалено много и достатъчно грозни, нефункционални постройки и нямаме нужда от нови такива. Освен това, не е ли време умно да се помисли за регулиране на трафика в града??? Няма ли умни хора в този град??? Това, че е пълно с невъзпитани е факт! Но… при положение, че има прекалено много недомислици и в маркировката по уличните платна и в синхронизацията на светофарите, то хаосът е предизвестен.