Новият политически сезон

… и извън политиката – Sofia Architecture Week 2008 След побратимяването на ДСБ и СДС с ГЕРБ рискувам да остана малко сам в Общинския Съвет Здраве да е. Рано или късно ще стане ясно, че София се движи на самотек, че всяко важно решение се отлага, че липсва елементарен професионализъм, че нищо от обещаното не…

… и извън политиката – Sofia Architecture Week 2008

След побратимяването на ДСБ и СДС с ГЕРБ рискувам да остана малко сам в Общинския Съвет :)

Здраве да е. Рано или късно ще стане ясно, че София се движи на самотек, че всяко важно решение се отлага, че липсва елементарен професионализъм, че нищо от обещаното не се случва. Че градът най-сетне има нужда от добър кмет!

Междувременно ще правя каквото мога за подобрениета на средата в която живеем и няма да отстъпя от алтернативните ми управленски и политически позиции за които има толкова много подкрепа.

Като пример за нещата които смятам да правя извън политиката вижте сайта sofiaarchitectureweek.com.

Участвам в организацията на Sofia Architecture Week 2008. Това е конференция в която участници са известни архитекти и инвеститори, а темите са на пресечната точка между градска среда, архитектура, инвестиции и общество.

Sofia Architecture Week 2008 събира всички заинтересовани от бъдещето развитие на архитектурата и строителството Ще се дискутират последните световни тенденции и нововъведения и ще се разменят идеи за тяхното адекватно приложение в България.

В своето първо издание Sofia Architecture Week ще обсъжда разминаването между целите и желанията на инвеститорите и решенията и идеите на архитектите. Конференцията ще има четири дискусионни панела: устойчива и новопоявяваща се архитектура, възобновяване на града, търговското пространство като публично пространство, преходни състояния в Югоизточна Европа.

« Предишна публикация
Следваща публикация »

23 коментара

 • http://svetlaen.blogspot.com Светла

  Искам да се присъединя към „welcome back“ на Дзвер. Самотата в Общинския съвет не е лесна, но пък все още можеш да разчиташ на блогърска подкрепа :-). В тази връзка, има ли някаква надежда сайтът „Обичам София“ отново да тръгне някога? Хубава инициатива беше, жалко, че само предизборна…

 • http://ruinitall.wordpress.com invertedquestionmark

  И аз да се присъединя към приветствията. :) Надявам се да намериш повече време за блога. Ясно е, че четящите тук вече си ни спечелил, но въпреки това би било хубаво.

 • http://www.funkt.eu lora

  interesno, 4e ot bulgarska strana pokaneni da u4astvat v SAW sa malka kasta ot vzaimno vuzhvaliava6ti se arhitekti, i nikoi drug osven tezi hora ne bi mogul da pokaze polojitelnia arhitekturen oblik na Bulgaria /po su6tia na4in e i v momenta na bienaleto vuv Venezia/, tui kato ne dopuskat v grupi4kata si drugi moje6ti. po tazi pri4ina tvor4esko studio FUNKT, na koeto sum 4len, niama da prisustva na SAW, a 6te produlji da si deistva prez tova vreme po proektite, s koito se opitva da promeni sveta:)

 • B.

  Какъв е този руски спам, който върви тук?

 • елица димитрова

  до лора-funkt, пишете на шльокавица. разгледах ви сайта и не мисля, че с тези проекти можете да ‘промените света’. когато се прави нещо позитивно, макар и в странна леко капиталистически снобска форма, недейте автоматично възоснова на завист и злоба да го отричате. лобита и групи по интереси има по целия свят. не можете да членувате едновременно във всички.

 • http://www.aktualnatantichnost.com Димка Гочева

  И аз се радвам, че има ново начало на този блог.
  Блогът на Мартин наскоро имаше рожден ден – преди три дни.
  Но, за да си върне формата този блог:
  1) Мартине, трябва да пишете малко по-често – поне веднъж на седмица;
  2) да махнете спама;
  3) да отговаряте (поне) на някои от коментаторите и коментарите към текстчета на самото място, тук, on the spot, за да стават разговорите интересни;
  А що се отнася до това голямо руско спамово наводнение, поне едно му е хубавото – всички в него наистина е на руски.
  На безупречен руски.
  Виж, робинята Изаура е написала няколко изречения, за да подиграе Мартин, но… прекалено много са много грубите грешки в „руския“ на подигравката.
  Това не е руски език, робиньо Изаура.
  И пак Мартин и неговите роднини ли са виновни за това?
  „Тук“ на руски език се пище по друг начин, а да не говорим, че след „няколко“ има родителен падеж на количеството, както впрочем и в останалите индоевропейски езици с падежи – гръцки, немски, латински…
  Но, Мартин е виновен дори и за това, че някои от хората, които го мразят, не са успели да научат даже руски, което при нас преди време беше безплатно и задължително!
  Бре, колко е виновен този лош Мартин!
  Пречеше на хората да научат руски език!

 • http://hadzhiev.net/ Петър Хаджиев

  Добре дошъл :)

  Дано през новия сезон този блог да свърши доста повече работа и да привлече още повече внимание

  Дано да не е късно когато стане време правилните хора да поемат нещата.

  Моя глас го имате.

 • http://ikonomika_breakabv.bg Един

  Другарке Димке – ти май сериозно мислиш, че така наречения Мартин все някога ще стане кмет на София:)) ?! Вече дори приятелчетата му от ДСБ няма да го издигнат след като се сдушиха с бате ти Бойко:))) Ще ти повторя – човек обслужван от УБО няма шанс в София…..

 • http://www.aktualnatantichnost.com Димка Гочева

  Днес е празникът на мъчениците София, Вяра, Надежда и Любов.
  Да се поздравим и да си пожелаем столичният град догодина (не точно по това време, но малко по-късно) да има по-добър кмет – някой, който ще милее за него и ще работи ден и нощ, без позьорство и ламтене за по-голяма власт, за благото на хората в милионния град.

 • Мартин

  Г-н Заимов,
  и да можех не бих учавствал в „архитектурното“ събитие на което сте медиатор. Съжалявамно ми изглежда малко турлю-гювеч този двудневен Week. Сигурно ви е известно скандалната ситуация около ПУП за онази част от район възраждане, за която общинската администрация не си направи труда да проведе нормални обществени обсъждания, а вместо това гражданите свикаха на 9-ти септември пресконференция за да извадят кирливите ризи на ДАГ и опита да се и да се противопоставят на опита да се пренебрегне за пореден път енергията на зараждащото се гражданско общество в София. Не се ли чувствате малко нечистоплътно от това че ще бъдете медиатор на едно събитие, легитимиращо високият професионализъм на един „Главен Архитект“ към който , отново на 9-ти септември, адвокати отправиха предупреждение че посегателството, наречено ПУП е незаконосъобразно откъм процедура на обявяване, не е съгласувано с НИПК и … , всъщност Вие трябва да знаете по-добре какво се случва! Г-н Заимов, доколкото съм запознат с материята, градското планиране е малко като професията на лечителя, иска се и чувствителност и вслушване в пациента и системно мислене и холистичнео познание и някаква здравословна доза морал. Това че арх. Диков има многогодишна практика като градоустройствен администратор и подписите му присъстват на хиляди метри узаконени коти корниз и милиони кубици от намъкнати до запетаята Кинт-чета не ви ли притеснява? Може би като вървите по улиците на София се чувстате като в един здравословен град, където си личи дългогодишната намеса на едно смислено и професионално градско планиране ?

 • петър

  диков е покаен, за да се изложи, да бъде провокиран, а не като признание.

 • Мартин

  Диков би трябвало да бъде поканен на друго място. Но не е той единственият проводник на горещите пари. Дългогодишне служители на ДАГ продължават безнаказано да разтягат буквата на закона и да съучастват в изнасилването на градската тъкан.

 • http://www.angeligdb.wordpress.com Ангел Грънчаров
 • Альоша

  И как така най-големите костовисти прописахте перфектен руски език- с тази ваша омраза към Русия се оказа, че всички сте завършили там:-D

 • Альоша

  и айде сега спам- всички сте колхозници от класа-и майките и татковците ви , но изведнъж от вас се пръкват най-големите демократи-е ако това не е демагогия-не може цял живот да те възпитават по един начин, а ти да казваш на всички, че си друг…

 • Сократес Дмитриевич

  Руската старогрецистка Гочева е тук!
  Για να αποδειχθεί ότι οι Ρώσοι και Παλιά είναι το ίδιο.

 • http://www.aktualnatantichnost.com Димка Гочева

  Това последното за новогръцки ли трябва да мине?
  Шрифтът е докаран, но не и езикът.
  Има две грешки в един ред.
  1. Объркана е глаголната форма.
  2. Думата за „античност“ е друга, ако изобщо смелият, мъжествен и образован Сократ Дмитриевич е искал да напише „античност“.
  При две грешки в едно изречение, в което само „за да“, „че“, „и“, „едно и също“ са написани правилно, малко трудно може да се разбере какво точно е искал да каже високоинтелигентният му автор.

 • Мамаша

  Вы уверены, Готчева?

 • Светльо

  Ето по архитектурната тема, но в Пловдив:

  http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=553446#mms

 • Че

  Г-н Заимов,

  Сайтът istoricheskasofia.org вече не съществува!

 • Анонимен

  Няма никакъв обзор на събитието. не всички са били там.

 • Друг

  Приетствам побратимяването на ДСБ, СДС и ГЕРБ (това е ЕНП, все пак ), но бих подкрепила отново Мартин Заимов на следващите избори за кмет на София. Вярвах и продължавам да вярвам, че ще бъде по-успешния кмет. Беше единственият кандидат за кмет, който беше анализирал проблемите и предлагаше конкретни решения. Има и едно изключително постижение зад гърба си – валутният борд.

 • http://aman.blog.bg/ aman

  Аз пък така и не разбрах нито едно конкретно предложение, което може да се реализира и да доведе до реално подобряване на условията в града (не говоря за изказвания от типа Аз имам мечта!). Прости, финансови издържани, съобразени с реалността и изпълними в обозрим срок предложения ни чух ни видях.
  Валутният борд е колективно решение – при това на първо ниво политическо. Мартин беше просто подуправител на БНБ и шеф на „Емисионно“. Това, че добре се е справил с работата си там е факт и трябва да се взима предвид, но не бива да се абсолютозира!