Директна акция срещу строителството в парка

Може би ви изглежда странно, че кандидат за кмет предприема протест, който не е съгласуван по всички правила за съгласуване на протести. Става дума за дърветата, които засадих с Петър Москов, в знак на протест срещу решението на общината да промени статута на тази територия в Градоустройствения план и така да направи стъпка към разрешаване…

Може би ви изглежда странно, че кандидат за кмет предприема протест, който не е съгласуван по всички правила за съгласуване на протести. Става дума за дърветата, които засадих с Петър Москов, в знак на протест срещу решението на общината да промени статута на тази територия в Градоустройствения план и така да направи стъпка към разрешаване на строителство. Парковете в София намаляват постоянно. Ние ставаме жертва на строителен примитивизъм в отчайващи размери. Постоянно се оплакваме, че населението намалява и постоянно твърдим, че няма къде да строим. А България съвсем не е пренаселена страна. Земя има много. Природата ни е прекрасна. Вместо обаче да ценим това, което имаме, ние постоянно го унищожаваме. Не става дума за някакъв мой зелен екстремизъм. Аз съм ентусиазиран поддръжник на модерната архитектура. Да откъснеш обаче няколко декара от парка не е модерна архитектура. Това е малоумно поведение. Не ни ли стига напълно необяснимото строителство насред парка на хотел Hilton и молът на Г-н Гайтански, сега на Equest – City Center. И двете сгради са многофункционални, но и двете са отчайващо грозни. Свободното парково пространство, точно както и красивата архитектура имат неизмерима стойност. Те не са непременно функционални и не могат да произведат краткосрочен икономически резултат. Те обаче със сигурност допринасят за дългосрочната стойност на градската среда и така увеличават качеството на живота в града и от там стойността на всеки отделен проект. Красиви сгради обаче не може да се градят за сметка на парковото простра странство на града. Да не говорим за грозни сгради.

Именно затова всички трябва да се противопоставим на това, което нарекох малоумно поведение. Така както твърдя, че Софийската община има много пари, така твърдя, че София има много пространство и за ново строителство и за реконструкция и реставрация. Както парите на София се управляват некомпетентно, така и пространството на София се управлява некомпетентно. Трябва да сложим край на подобно разхищение. И ако това не е възможно с апели, молби, жалби и заявления, тогава ще стане с директни протестни акции. Нищо, че съм кандидат за кмет. Ще продължа да призовавам към директни протести, когато с територията, която принадлежи на софиянци се извършват безобразия. Някой ще каже, че да засадя девет дръвчета не е кой знае какво. Добре, нека всеки, който е против строителството в Южния парк, да иде да засади по едно дърво. Нека всеки, който иска чиста София, да изчисти тротоара пред своята къща. Тогава всеки ще бъде много по-гневен към онези, които мърсят и към онези, които би трябвало да чистят, но не го правят. Както аз ще бъда много по-гневен, ако някой реши да строи там, където посадихме нашите девет дръвчета. Няма да може да управляваме този град само с приказки и с обяснения, че Общинският съвет ни е виновен, че не можем да свършим за пет пари работа. Ако искаме град, а не бунище, ще трябва всички ние да направим по нещо. Макар и нещо малко. Например да посадим по едно дърво. Или да искаме обяснение от всеки строител за онова, което се е захванал да строи насред зелените площи.

« Предишна публикация
Следваща публикация »

23 коментара

 • Иван

  Мартине кажи си сексуалната ориентация и не се срамувай! Какъвто и да си ти си нашия кандидат за кмет! И берлинския кмет е гей, но го уважават и избират. Отговори и рейтинга ти ще скочи. Успех!!!

 • http://blog.gfurnadzhiev.info Георги Фурнаджиев

  Г-н Заимов, ще ви задам втори въпрос, въпреки, че още не намирам отговор на първия – за грешките и неточностите в статията посветена на София в българската Уикипедия.
  Говорите за парковете. Това е добре. Скоро се разхождах в Студентския град. Отдавна не бях ходил и забелязах нещо ново. Безплатният паркинг пред Студентска поликлиника бе застроен с онези полу-временни малки магазинчета. Какво е мнението Ви по въпроса?

 • Катя Дамянова

  Да, абсолютно съм съгласна с Мартин. Ако всеки от нас прави по нещо, било то и малко на вид, нещата ще се променят към добро. Важна е нагласата. В началото е трудно, но трябва да свикнем с мисълта, че не сме овце, а сами определяме средата, в която се намираме. От нас наистина зависят някои неща – най-малкото що се отнася до блока и улицата, на които живеем.

  Ако се отнасяме и по-човешки с хората около нас – съседи, останалите шофьори, продавачи и даже контрольори в градския транспорт, ще допринесем още повече за собственото си и за общото благо.

  Сърдечни поздрави и хубав ден на Мартин и на всички вас, които четете!

 • http://eminbei.blogspot.com Емин Бей

  Мисля че и двата упоменати проекта – Hilton Sofia и SCC са в мандата на синя софийска управа. На откриването на Хилтън ленти рязаха – Костов, Софиянски и Бакърджиев…

  Естествено, че всички подкрепят това да не се строи в парковете, дори сигурно и самите предприемачи (с изключение на техните проекти).

  Съвет – не давайте за пример какво не трябва да се прави събития, които се асоциират с хора, които са издигнали. Същото направи г-н Кадиев в своя блог, като заклейми създаването на Кремиковци и Бобов дол. Все неща продукт на неговата партия. Разграничете се от него/БСП.

  Миналото е минало, бъдещето не съществува. Действайте. Засега се справяте добре. Онлайн обществото ви подкрепя. Не губете хора заради такива коментари.

 • избирател

  Адмирирам горещо становището Ви и акцията Ви по този толкова наболял за София проблем.Подкрепям Ви в твърдението,че да направим града по приветлив е в нашите ръце.Основната максима с която съм възпитавана е :
  „За да получиш първо трябва да дадеш“ и „Нещата сътворени с любов правят света по-хубав.“Успех в нелеката битка.Дано успеем да отвоюваме града си от нечистотията и посредствеността,която ни заобикаля.Усмихнат ден желая от сърце!

 • CURLY

  Израсъл съм в района на Орлов мост. На езерото „Ариана“ (старото езеро) през 50-те години се учехме да караме кънки, а когато го зазимяваха, отнасяхме в бурканчета златни рибки за домашните си аквариуми. Входът на Борисовата градина беше застлан с пясък, както и всички алеи в градината. По-късно входът и част от алеите бяхя асфалтирани(?). След това някой умник реши, че в езерото трябва да има „пеещи фонтани“. Разрушиха ресторант „Ариана“ и бастисаха езерото, а наоколо застлаха грозните плочки, за които сега плаче ББ. Фонтаните попяха, попяха, пък взеха, че спряха, а не след дълго изчезнаха безследно.
  Грозна картина! Докато една зима не се оказа, че този район (около останките от езерото, а и навътре в градината) е „страшно подходящ“ за издигане на „Фанагория“. Ужас! То не бяха чевермета, бирарии, въртележки, зурни и балалайки – чудо невидяно! След две-три такива зимни „мероприятия“ плочките добиха вида, в който са и днес. А по това време ББ, като е „слизал“ до София, сигурно е прескачал трамвайните релси за да не го хване ток, така че по-добре да не плаче на чужди гробища!
  Г-н Заимов, искрено вярвам, че имате подкрепата на поколения кореняци софиянци, които милеят за своя град!
  Успех!

 • Виолин

  Подкрепям ви за City Center и Хилтън! City Center е истински грозен, а Хилтън развали най-красивата софийска панорама към Витоша – тази от градината пред НДК.

 • Лъчезар Джаков

  С какви очи казвате горното, след като отново подкрепяте досегашния кмет на р-н „Слатина“ г-н Овагимян?

  Същият допуска издаване на разрешителни, позволяващи строежи в разрез със ЗУТ – за повече подробности отворете: http://www.obichamsofia.com/show_news.php?id=183&type_id=3

 • Таня

  На нещо интересно попаднах днес, да не се надява човек! Какви са ги писали в „Стандарт“ през 2003-та! http://www.standartnews.com/archive/2003/02/22/society/s3643_10.htm

 • Таня

  Бившият подуправител на БНБ става шеф на Пощенска
  Мартин Заимов – банкер с емоции
  Той е прекалено свободолюбив, но вече и много обигран

  Какво отличава банкерите от останалата част от бизнеса? Това, че емоциите са им чужди. Така започва наръчникът за всеки шеф на кредитна институция по света и у нас. Разбира се, като всяко правило и това си има изключение. У нас се нарича Мартин Заимов. До вчера подуправител на БНБ и шеф на валутния борд. Отсега нататък новото управленско лице на Пощенска банка. Едва ли преди 6 години някой си е представял френския възпитаник Заимов в кабинет с дебел персийски килим и купища папки за парите в обращение. Не защото не е подходящ за поста. А защото бе прекалено свободолюбив. И твърде темпераментен. Две качества, които еднакво силно плашат банкерите. Едва 35-годишен Заимов влезе в централната банка със завидна биография. Роден в Женева, завършил икономика в лондонския колеж „Бъркбек“. Дълго време работи за една от най-големите зърнени фирми „Луи Драйфус“. Веднага след това става зам.-министър по търговия в кабинета на Стефан Софиянски. Всички тези плюсове в кариерата му обаче се обръщат срещу него с влизането му в централната банка. Защото той стъпи там с революционни идеи. Още първия ден поиска да се свали червеният килим от коридора, прати всичките си подчинени на курсове по чужди езици и нареди в кабинета си вместо прашасали портрети на бивши финансисти пейзажи и изящни статуетки. Съвсем разбираемо веднага си навлече гнева на ръководството. Не може обаче да се отрече, че розовият му период бързо се изпари. И от години пред публиката той говори само за деноминация, въвеждане на еврото и запазване на златния резерв. Запази тихата си война, но я остави видна само за членовете, които заседават в Пленарната зала на БНБ. Затова е и пълна глупост да се прави сега интрига между него и шефа му Гаврийски. И двамата са достатъчно обиграни, за да кажат кой какво всъщност мисли за другия. Важното е, че независимо от споровете за 6 години никой не посмя да каже нито една лоша дума за централната банка. Което е заслуга както на Гаврийски, така и на дясната му ръка. А това, че отива в Пощенска банка, едва ли е изненада. След като е управлявал парите на държавата, няма проблем да върти и парите на частна банка. Това, че тя е гръцка, за него е още един плюс. Всъщност той май по-лесно се разбира с чужденци, отколкото с българи.
  Екип на „Стандарт“

 • Борис

  Г-н Заимов, немалка част от проблема със застрояването на парковете се дължи на лошото им поддържане. Когато един парк е поддържан, красив и благоустроен, хората го използват активно. Те са физически и духовно свързани с него. Много трудно е да им го вземеш, веднага ще се противопоставят. И обратно – когато паркът е запуснат и мръсен, тази лична връзка липсва. Лесно е предприемачът да каже „Гледай какъв пущинак беше, а какво направихме (жилищна кооперация или магазин). Така до въпроса, че кооперацията и магазинът са за частно ползване въобще не се стига. Т.е. поддържането и развиването на парковете е профилактиката на застрояването им.

  Същото важи и за дърветата по улиците. Когато те са неподдържани, улиците изглеждат запуснати. Много предприемачи режат дървета, но съм чувал реакции и от обикновени граждани, които нямат интереси в строителството: „Ми те бяха стари и грозни“. Разбира се, има дървета, които са стари (не е работа на частни фирми и лица обаче да ги режат), но много от тях са просто неподдържани.

  И при парковете, и при озеленяването на улиците неподдържаният им вид пречи на хората да имат лична, духовна връзка със зеленината. И се сещат, че тя им липсва чак когато изчезне.

 • http://www.chernichevo.blogspot.com Георги Станков

  Здравейте, този коментар е малко оф топик, за което се извинявам.
  Не съм софиянец, но с интерес следя кампанията в града, който обичам и в който съм живял като студент.
  Прави ми впечатление, че Мартин Заимов има много позитивна и открита кампания. При това – с много „зелени“ послания. Това почти не се среща в Балгария. Пожелавам му успех!

 • http://www.liliahristova.blog.bg Лили

  Тю-ю-ю, как съм пропуснала! Често прескачам до Сити центъра, защото живея наблизо. Докато беше живо любимото ми коли Алиса, се разхождахме всеки ден в парка отзад. Така пред очите ми израсна първо „Хилтън“, после и втората грозна сграда. Вярно е, че пазарувам често в „Пикадили“, но това не я прави по-привлекателна за мен. Също е вярно, че на нейно място имаше отвратително грозен пазар, за който не ми се иска да си спомням. Но наистина можеше да се построи красива, изтънчена, раздвижена сграда, тази е като някакво огромно паве.
  Помня как пренасяха с корените им дърветата от мястото, където се изкопа ровът за хотела. Засадиха дърветата навътре в парка, но след няколко месеца 2/3 от горичката изсъхна. Сега, като пиша за това, се чудя как човек свиква с околната среда, независимо дали я одобрява или не. Първо с „Хилтън“, после със Сити центъра, завзеха територия от парка, от мен, от кучето ми, от приятелите ми. Ограничиха ми разходките. Днес, няколко години по-късно, минавайки оттам, забързана в мислите си, изобщо не се сещам за голямата промяна. Утре може да ми вземат още нещо. Полека-лека ще ме изтикат чак до басейна „Спартак“. Освен ако… Ако Мартин стане кмет, аз ще си остана в парка! Йес!

 • http://dzver.com/blog/ dzver

  Южния парк не е бил зле поддържан, просто е привлекателно да имаш сграда на това място. Да речем по-привлекателно, отколкото да построиш нещо в Манастирски ливади, където все още има място.

 • куртев

  ох, нищо лично, лили, ама молч ви внимавайте като говорите за архитектура със паразитни думи като „изтънчена, раздвижена“. това е навлезнало в обществото, но зад това понятие се крият тумори като хотела на дюни и всички творения на амфион. думата кочто тарсите е подсказвам концептулана и съвременна. не се заяждам, но просто ми омръзна. поздрави
  а на мартин заимов браво и стискаме палци.

 • http://spisanie.cc/nb/ Богомил „Бого“ Шопов

  Традиция за мене си стана да задавам въпроси свързани със свободния софтуер по време на местните избори. Ето, че и сега дойде време да видим кой от кметовете какво мисли по тази тема. Добавих, обаче и още 2 въпроса за да добия представа за личноста на кмета, което да ми даде основание да гласувам. На миналите избори ми отговориха доста кандидати, но и доста не ми отговориха. Сега очаквам повече отговор и искреност. Ети и въпросите:

  1. Знаете ли, че е европейска практика и по-важното тенденция, общиниските администрации да използват свободен софтуер и/или софтуер с отворен код, както и да предлагат отворени формати и начин на работа за обслужване на граждани. Знаете ли, че това би спестило много средства на общината и би й дало по-голяма гъвкавост. Вие какво мислите по-въпроса?

  2. Какво е последното нещо което направихте сам, ама наистина сам. Тоест, да ви хрумне идеята, да намерите начин да я реализирате и да го направите?

  3. Готов ли сте да работите с професионалисти, който имат ценни идеи за развитието на общината, но не са част от политически сили?

 • Момчил

  Няма смисъл да се плаче за София Сити Центъра, преди на негово място имаше отвратителен пазар с отвратителни бараки и отвратителна мръсоттия. Въобще не може да има база за сравнение. А колкото до това дали е хубава сградата въпрос на вкус. На мене ми харесва. И не е работа на кмета (кандидат кмета)да оценява сградите дали са хубави или не. Трябва да има свобода за архитектите. Тогава ще има и грозни и хубави сгради. Що се отнася до Хилтън там пък имаше асфалтови площадки с автокъщи и наказателен паркинг, така че пак не беше парк. затова по добре Хилтън от колкото мутренски атокъщи.

 • http://www.liliahristova.blog.bg Лили

  Куртев, съгласна съм със „съвременна“, но „концептуална“ не ми допада. Все пак аз не съм от бранша и се изразявам, както намеря за добре. А в думите „изтънчена“ и „раздвижена“ изобщо не влагам препратки към хогелите на „Дюни“, най-малкото защото не ги познавам. „Амфион“ пък не означава нищо за мен.
  Момчил, на мястото на „Хилтън“ имаше дървета и трева. Отново има автомобили, но в уреден паркинг, вместо автокъща. Зная отлично мястото. Естествено, че е по-хубаво от преди. Но можеше и да е още по.

 • Борис

  Лили,

  Разликата между автопарка и хотел Хилтън е, че автопаркът може сравнително лесно да се презалеси и реинтегрира в парковото пространство, докато хотелът не може. Това е разликата и между редиците със сергии и новите търговски центрове. И едните, и другите са грозни, но първите могат да бъдат махнати за две денонощия. Вторите ще останат да ни създават настроение 30-40 години.

  За Хилтън като сграда мисля, че е ОК, без да е нещо специално, все пак не е уродлив. Но е построен върху парк и разваля страхотната панорама към Лозенец и Витоша от парка пред НДК.

 • Петър Кърджилов

  Идеята е чудесна! Продължавай да се включваш, ако имаш възможност, в протестите срещу бетонирането на природата ни. Това е сайта, където излиза инфо за предстоящи протести в центъра на София:
  http://savestrandja.hit.bg/index.html
  Ела с колелото на следващия (ако не вали).

 • Малена

  На г – дин Заимов пожелавам от сърце успехи в предизборната надпревара! Впечатли ме неговата сърцатост и емоционалност, която е нещо много рядко срещано за българските политици, още повече, за хората в сферата на банковата дейност.
  Каквото и място да заема той в българския политически, икономически и социален живот, се надявам, това място да предлага максималните възможности да изяви и реализира своите способности, воден от раума и сърцето и в интерес на София и България!
  Дай Боже – Амин!

 • V.

  Яаааа какво нещо написал кандидат-кметът! :) Ще гласувам за теб само заради ей този блогпост. Убеди ме най-сетне. Даже не защото смяташ да го направиш – а само защото си си го помислил.

 • http://templar.blog.bg templar

  Участието ти в „на 4 очи“ беше великолепно! Наистина съм впечатлен.
  По-важният въпрос за мен е какво ще правиш в случай, че не станеш кмет. Защото имаш много потенциал, и ако се изнижеш като мокра връв ще бъде жалко.