Ден за действие

Днес е Blog action day. Както разбирам, като новак в тази област, това е опит на блогърите да заговорят за един ден в един глас за околната среда. Всъщност, откакто създадох този блог, точно това правим тук с всички вас – говорим за околната среда. Поглеждайки постингите назад и повечето коментари, си давам сметка, че…

Днес е Blog action day. Както разбирам, като новак в тази област, това е опит на блогърите да заговорят за един ден в един глас за околната среда. Всъщност, откакто създадох този блог, точно това правим тук с всички вас – говорим за околната среда. Поглеждайки постингите назад и повечето коментари, си давам сметка, че тук почти не става дума за партийна политика, за идеология или за ляво и дясно. Става дума за конкретни проблеми на средата. На София. София е нашата среда. Дали говорим за въздуха или за старите сгради, или става дума за това какви нови сгради трябва да се строят и как те трябва да се съобразяват с онова, което сме наследили, дали говорим за Витоша или за парковете, или пък за човешките отношения в града, това е все околна среда. Нека обаче всички подкрепим Blog Action Day и не само да говорим, но и да направим нещо, макар и съвсем малко за тази среда.

« Предишна публикация
Следваща публикация »

22 коментара

 • http://mydsb.wordpress.com ДСБ Триадица

  Достатъчен е „час за действие“. Всеки ден :)

 • http://spisanie.cc/nb/ Bogomil

  A какво да направим?

 • Иван

  Да, наистина околната среда в един град трябва да бъде дефинирана широко. С такава широка дефиниция драстично е намалена престъпността в Ню Йорк през 90-те. Съществува т.нар. Теория на счупените прозорци, според която след като някой счупи прозорец на необитавана сграда и никой не си направи труда да го поправи, постепенно около сградата започват да се случват и други малки инциденти – чупи се друго стъкло, започват да се изхвърлят боклуци, разбива се врата, в къщата се нанасят бездомници, които мъкнат още боклуци. Постепенно хората, които минават покрай сградата, несъзнателно остават с впечатлението, че в района всичко е позволено. Малко по малко целият квартал се заразява с хаос и мръсотия. Когато някой нарушава обществения ред или се държи хулигански, хората не се обаждат в полицията, защото посланието на околната среда е, че ако никой не прави нищо за изоставената къща, боклуците и бездомниците, не би имало кой да обърне внимание и на такова обаждане. В последна сметка малката престъпност в един квартал става хранителна среда за голяма престъпност – кражби и нападения.

 • http://www.trendoffice.org trendoffice

  Иронията е в това, че страните, които за разлика от нас са си решили проблемите с боклука, се опитват да използват точно отпадъците, за да произвеждат нови продукти от тях:
  http://www.lifesignsnetwork.net/newsview.aspx?id=275
  Съвсем не съм убедена, че това е пътят, но ние сякаш сме се примирили с миризливите рейсове, с увеличаващия се брой на квартали с почти липсваща трева. Колко от нас се замислят даже за вредните емисии на голяма част от продуктите, които купуваме за дома си, а какво остава за целенасочени действия за опазване на околната среда. У нас просто няма достатъчно достъпна информация за голямата част от населението по темата. Затова най-активни се оказаха блогърите – просто това са хората, които получават информацията си не само по официален път и не разчитат на него. Но, както всички се убедихме, това все пак е една надежда, че поколението, което идва може да промени нещата тук.

 • http://bg.mykinda.com/tech/ Димитър Веселинов

  Кой е най-големият проблем на София? Ужасните задръствания в пиковите часове, когато хората пътуват за или се прибират от работните си места. Моето мнение е, че българският бизнес не познава и не използва достатъчно добре комуникационните възможности на интернет технологиите, които могат да заместят в значителна степен нуждата от физически офиси. Време е за Office 2.0!
  http://bg.mykinda.com/tech/15/10/2007/blog-action-day/

 • лисицата

  Да, определено не си играе нашият кандидат и освен, че тича по цял ден, среща се с граждани и се интересува от проблемите на средата, в която живеем, той и чете, вълнува се от еко-инициативи. Аз наистина се възхищавам на усърдието, организацията и интелигентността на кампанията на Мартин Заимов. Много ми се иска да имаше повече такива хора в политиката, повече свестни и читави, далновидни мечтатели. Нищо, че скептицизмът на българите ще ги дърпа надолу – те няма да пропадат. Този човек има вид на някой, който знае какво прави и не го прави заради себе си, някак си. Удивително. Наистина, защо сме се примирили, че ще живеем в мръсно, грозно и неучтиво място!? Нали от нас зависи да го променим? Една лястовица пролет не прави, но очевидно около Мартин има доста хора, които можем да наречем съмишленици. И ако всички ние също участваме, всеки с каквото може, току виж сме се събудили една утрин в чисто и красиво място, където да ни е приятно да се събуждаме и занапред? Такива неща се правят само от душа и сърце. Не е лъжец този човек, нито е алчен властолюбец. Приказен герой е, вярно, но истински. Изключително впечатляващо! Браво. За първи път от няколко години няма да дам биографичен вот. Няма да е, както казваше един мой познат: „И нафтова печка да турят отпред, пак ще гласувам за тях!“ За първи път ще гласувам, защото искам хора като Мартин да се заемат с тази страна. Доброто да победи, като цяло:-)

 • kim

  Похвално е да се мисли за такива промени и софия се нуждае от такъв ден

 • Ivan
 • ariec

  ne iskame da gledame potomci na komunisti`eski predateli

 • ariec

  потомците на комунистическите предатели са също предатели.Пък и щом го предлага ГАРГАМЕЛ?

 • Ненко Ванев

  Мартине, дано четеш това, което хората ти пишат като съвет в сайта на кампанията. Ако го пропускаш, не е добре. Ето ти пример:
  http://www.obichamsofia.com/show_news.php?id=175&type_id=3

 • Бай Ганьо

  Мразя, когато някакво мазно комунистическо отроче като Мартин ми казва как трябва да бъдат направени нещата-въпрос-как си успял през онези години да живееш извън България -като емигрант ли ? Или може ви като поредното дипломатическо детенце, което се е връщало от време на време да разкаже на подзиналите и завистливи свои връстничета за подвизите си из света, платени от самите тях и техните родители?
  Няма смисъл пич скрии се някъде и изобщо не си прави труда-смешен си …

 • Doychin Bonev

  Mr. Zaimov,

  A European politician in a country without active society – you are ahead of your time. I wish more people could understand what you are all about. Unfortunately, too few have understood how established European societies work to be able to make the connection between you and any successful Western European politician. I hope you stay in politics and do not disappear after the elections. I wish I can see Bulgaria mature in my lifetime and I commit myself to aiding the Bulgarian society reach this level of maturity in any way I can. It would be a wonderful thing to one day talk about the „Bulgarian tiger“. This notion is not that far fetched to be regarded as something impossible. More people should start believing in their personal strength and voice their dreams to the wide public. People should understand that due to the well established political and business thinking it will take time to properly address issues are pulling back Bulgaria and have been shunned for way too long.

  All the best.

 • http://bborissov.iblogger.org Борислав Борисов

  Хубавата новина: от няколко дни мнозина млади хора ми казват – „Мартин Заимов прави невероятна кампания в Интернет!“. Това вече е реално постижение. Спечелихте ги. Сега остава да гласуват…

 • Мина

  Нас май ни спечелихте. А останалите?

 • Провинциалистка

  Я виж ти! Доброто било заразно! Прилепчиво като грип!
  Напред и успех!

 • Uncle GANIO

  So, as far as I see, the new fashion is to write in other than our own bulgarian language despite the fact, that we bear bulgarian names-whatever. Deleting comments and not giving freedom of speech is not part of a democratic society…The sad truth is that there are still people (the majority) closing their eyes about the unpleasant facts!

 • http://www.myspace.com/tswetozar Цветозар Цачев

  Уважаеми г-н Заимов,

  Моля ако имате възможност да ми отговорите: Мислите ли че трябва да работите безкористно за каузата София… Аз твърдо вярвам че качествената работа не е безплатна. Ето защо хората които мислят като мен биха гласували за вас ако успеете да ме/ни убедите „защо бихте работили качествено за София“

  PS: поздравления за кампанията

 • koko

  Да вярваш на политик, е все едно да вярваш на проситутка която ти казва „обичам те“

 • tsekova

  blagodarja za obrastenieto vi, kakto i za chudesnija vi blog. uspeh i popeda na vas i normalno mislestite bulgari.

 • tsekova

  mnogo,mnogo dobro.

 • niakoi

  :) the new fashion veut qu’on marque quelque chose en français aussi
  това беше за разведряване :) и за да продължим в този дух (и тъй като българина си падал по разрушенията според някои твърдения) предлагам столичани да се възползват от иновациите на парижките екологисти и да пукаме гумите на автомобилите 4х4 или така наречените у нас джипове :)