Парите на София

Вестник Капитал публикува интервю с мен. Заглавието е „Парите на София се управляват катастрофално“.

Един голям град като София представлява и сложно предприятие. То разполага с много активи и пасиви, има много разходи, но и много приходи. Финансовото управление на един голям град е в основата на просперитета му. Ние обичаме да говорим за корупция и да твърдим, че някой краде парите, затова пари няма. Или да казваме, че сме бедни, затова няма пари за тротоарите, за повече полиция или за поддръжка на парковете. Недоимъкът и корупцията са трудни препятствия. Но ние често подценяваме финансовото управление. Лошото управление на парите има много по-негативен ефект от липсата на средства. Освен това създава условия за корупция. Корупцията вирее в некадърността и неумението да управляваш. В интервюто става дума и за паркирането и тротоарите. Това са драматични, но решими проблеми на София. Те пак опират до по-добро и компетентно управление.

« Предишна публикация
Следваща публикация »

20 коментара

 • Борис

  Г-н Заимов,

  Прочетох интервюто ви в „Капитал“. Харесвам разбирането ви за града: трафика, пешеходните зони, паркиралите по тротоарите коли. Допада ми, че мислите за това как ни кара да се чувстваме градът. В последна сметка това е най-важният въпрос!

  Пожелавам ви успех и направете всичко възможно да ви чуят възможно повече хора. Идеите ви заслужават.

  Подкрепям Ви!

 • http://www.xing.com/go/invite/5591433.c6bbc8 Stefan Kraev

  За какво управление на финансови средства (до сега) може да става въпрос? Досегашните кметове бяха пладнешки крадци, само…

  Последния е и типичен ‘пролет’. Май освен да си играе на пожарникар и да върти бухалка, друго не е учил. Това, ченгеджийското училище, за мен не е образование.

 • http://www.angeligdb.wordpress.cim Ангел Грънчаров

  Искам да добавя само това, че докато не започнем да си избираме за управници хора компетентни, специалисти в управлението на държавата, на икономиката, на финансите, докато не започнем да си избираме за управленци модерни и образовани хора, нещата няма да потръгнат. Тъкмо защото, както става напоследък, продължаваме да си избираме за управници някакви си тупкащи се в гърдите бабаити, които знаят само да се надуват и да се перчат. А от такива България не видя нищо добро – и затова не я чака нищо добро и занапред…

 • toti999

  Идейте които споделяш за евентуално бъдещо кметуване са много добри. Гледай да ги развиеш по време на кампанията. Наблегни на десетита неща които са най-важни ако станеш кмет. Няма да е лошо да наблегнеш на градския транспорт. Там има много , много крадене , корупция и т.д. Ако ми изпратиш имейл ще ти изпратя някой неща за градския транспорт . Не мога да ги пусна тук защото са в неподходяш за директно пускане тук формат – PDF и JPG.

 • Атанас

  Г-н Заимов, ако софиянци видят действителна промяна в броя и състоянието на зелените площи /паркове и градинки/ и велосипедните алеи, както и чистите от коли тротоари, вероятно ще бъде достатъчно за втори мандат като кмет :) Но, моля ви, не казвайте така категорично в кампанията, че веднага след решение на СОС тротоарите ще бъдат опразнени от колите. Има си достатъчно /дори прекомерно/ законови и подзаконови актове, които забраняват паркирането на тротоари, но те не се спазват. Не че повечето хора искат да са нарушители – просто няма друга възможност! Така че обещанието за опразване на тротоарите (както е в нормална държава) може да се изпълни поетапно във времето. Когато се “изхвърлите” с обещание – то олеква! Извинете ако …
  Заповядайте в http://members.democrati.org/

 • http://silvercoinbg.blogspot.com/ silvercoin

  Атанас, не си прав.
  Колите могат да бъдат махнати трайно от тротоарите за не повече от седмица. Въпреки, че са малко контролните органи. Просто те засега не са инструктирани да наказват поголовно нарушителите, защото общината е неспособна да предложи алтернативи (в случая места за паркиране).
  Разбира се, за такъв кратък срок ще се получи силна негативна реакция от страна на потърпевшите и ти вероятно визираш това. То не е желателно и затова хората трябва да се превъзпитат.
  Макар че едва ли ще става дума за колите на живеещите в центъра, които са паркирани край жилищните им кооперации (за тях не виждам реалистичен краткосрочен вариант).

  Има обаче възможности за друго – инициативата може да бъде представена като един вид „игра“, или кампания, която ще важи само за определена част от София. Например „Седмица на чистите тротоари в Лозенец“ и т.н.. Хората трябва да се убедят, че е нещо добро (дори и самите шофьори).

  А зелената система и човешките (пешеходните) зони в София трябва да стане ясно, че са не по-малко важни от метрото. И аз самият съм безкрайно учуден от нежеланието на г-н Диков (главният архитект) да съдейства за изграждането на велосипедни алеи, които да дублират лъчите на метрото (става дума за около два метра ширина – по един за двете посоки).

 • Даниел Димитров

  Мартине,
  наблегни на Пиара повече, позициите трябва да са ясни, до болка ясни и чуваеми.
  Трябва плътна програма, а не като Госпожата с Очилата пита какво конкретно ще правите да хващаш първото което ти дойде наум.
  Всичко е проблем, прав си, но хората искат организация и ред, а не хаос.
  Точно твоята ролята е да въвеждаш ред и логика, а не да бъдеш отсреща сред избирателите които търсят кандидат за вота си.
  Знам че можеш и ще си следващия кмет на София и то един много успешен кмет – просто трябва и ти да го вярваш и да имаш самочувствието за това.

 • Андреев

  Честит Празник!
  Съгласен съм с г-н Димитров, че трябва плътна програма, организация и ред. Освен това трябва конкретика, както и известна доза агресивност. Според мен може да се наблегне повече на Б. Борисов, не като нападки, а като анализи на политиките и решенията, коите е/ не е правил и взимал последните 2 години.
  Желая ви успех!

 • Станимира Манолова

  Г-н Заимов, ако съм на ваше място, единственото, на което бих заложила, е на конкретиката. Посочете два проблема и дайте обяснение как ще ги решите. Не залагайте на общите фрази, това е силната страна на основния Ви конкурент. Бойко Борисов като че ли знае това и панически ще бяга от конкретен диспут с Вас. Упорито го призовавайте към това, защото е много, ама много зле. От сърце ви желая успех.

 • http://www.liliahristova.blog.bg Лили

  Г-н Заимов,
  не съм съгласна с Атанас и напълно подкрепям silvercoin.
  Колите нямат място на тротоарите. Много пъти виждам как шофьори се качват на бордюра, а няколко метра по-нататък има свободно място на улицата.
  Това нагло поведение е изключително грозно, още повече че е насочено най-вече срещу децата и възрастните хора. Самата аз съм се ядосвала ужасно, когато с бебешка количка ми се налагаше почти непрекъснато да се движа по уличното платно.
  Като се правим, че не забелязваме това, ние научаваме и децата си да се съобразяват със силните на деня и да не зачитат законите.

 • Явор Димитров

  Г-н Заимов,

  Хетеро или хомосексуален ли сте и ако не бихте искали да коментирате това тук, смятате ли, че публичните личности трябва да са открити по отношение на сексуалността си?

  Подкрепям кампанията ви и разбирам, че на фона на управлението на София в последните години тези въпроси могат да изглеждат второстепенни, но за мен те са важни.

  Благодаря предварително за отговора и се надявам въпросите ми да не бъдат изтрити.

  С уважение.

 • toti999

  Г-н Заимов цените на билетите в градския транспорт могат да бъдат намалени с 25% и бъдете сигурен , че приходите ще се вдигнат. Вие сте добър финансис и знаете защо ще стане така. Съответно обаче ще трябва да се вдигнат и глобите за нередовните пътници. Глобата трябва да бъде 20 пъти цената на билета. Мога да го обоснова с изчисления и други доказателства ако проявите интерес. Аз съм счетоводител и знам какво говоря. Това го предложих на Вили Лилков от ДСБ . Човека прояви интерес но на практика не направи нищо съществено като общински съветник. Г-н Заимов съгласете се ,че цените на билетите за градския транспорт и картите са скандално високи. Аз не искам Вие да кажете – Ако стана кмет ще намаля цените с 25% , а да кажете ,че ще направите всичко което зависи от Вас да бъде проверено как се изчисляват цените на билетите. Тогава ще Ви изпратя правилата по които се изчислява себестоиноста на билетите – методика приета от СОС и прилагаща се и досега на практика.

 • Димка Гочева

  Най-солидното интервю досега на единствения сериозен кандидат за кмет на София – в най-стилния и смислен наш вестник.
  Браво!
  Върхът в него е формулировката, според която не става дума за количеството на събираните данъци, а за качеството на събираемостта!
  Господин Заимов е най-философстващият финансист и най-добре финансиращият философстващ човек у нас!
  Не се шегувам ни най-малко. Просто съм в приповдигнато настроение от днешната победа на здравомислието над истериите.
  А онези с пагоните от днес до края на живота си да продължат да четат, пак няма да могат да го настигнат в мисленето. Такива прецизни дистинкции може да направи само изключително остър ум – този, който ни измъкна от бездната на хиперинфлацията.
  Да ни е честит днешния празник на Света София и победата на мъдростта и отговорността над разделението!

 • Стефан

  Г-н Заимов,

  Преди малко пресякох кръстовището на „Искър“ и „Раковска“. Вървях по свободния от коли тротоар на „Искър“. На кръстовището се оказа, че зебрата на „Раковска“ е от страната на другия тротоар, т.е. трябваше да пресека „Искър“, след това да пресека „Раковска“ по зебрата и да се върна на свободния от коли тротоар на „Искър“ от другата страна.

  Този разказ може би изглежда ненужно подробен, но е илюстрация на това, че Общината не гледа с очите на пешеходците – в случая, сложила е зебра, точно там, където е разрешила паркирането. Въможно ли да има хора, които обхождат града и го гледат с очите и краката на пешеходците.

  Ужасно е, че всички политици обикалят с коли. Ако не беше така, тези неща щяха да са уредени, защото е невъзможно да не ги видиш. Поздравявам ви, че нямате кола и разчитам на подкрепа за пешеходците!

 • Нели

  Харесва ми, че сте емоционален човек.
  И че обичате да карате велосипед!
  Писна ми от тъпи мутри в скъпи коли!

 • Атанас

  Лили /№10/, вероятно не си ме разбрала правилно – не съм против това тротоарите да се ползват само от пешеходците. Някъде прочетох, че това е и един от признаците за “добре функционираща демокрация”. Ставаше въпрос само за обещанието на г-н Заимов за незабавно опразване на тротоарите след решение на СОС. Но проблемът не може да се реши моментално след решението на СОС ( което е излишно, има си достатъчно закони и наредби, които обаче не се спазват не само от “наглите” шофьори, но и от иначе възпитани и културни хора, които желаят да се съобразяват със законите, но в момента няма фактическа възможност за това). И в този смисъл основната ми загриженост бе, г-н Заимов “да не се изхвърля” с обещания, а не че съм “за” колите да паркират по тротоарите :(

 • Escrava

  Какво ли да каже един заместник на Софиянки-„Корупцията е резултат от лошо упражняване на властта“. Пред това и Игнаций Лойола бледнее като луна пред слънце.
  Корупцията Е престъпно упражняване на властта. Това означава, че в управлението е заложено престъпно намерение и престъпно действие, че то само по себе си е със състав на престъпление. Това първо.
  Второ. В предложените мисли за паркирането не личи никаква свястна и логична икономическа концепция. Нито е данък на Пигу, нито е интернализация на екстерналиите.
  Що се отнася до качественото, а не количествено събиране на данъците – това също е йезуитщина. Все пак, г-н Заимов, икономиката и финансите са количествени науки и приложението им също почива на количествена основа. Друг начин просто не е измислен за сега.
  В резултат на това не мисля, че имате каквато и да е концепция и намерение да променяте каквото и да е било в София и ако
  станете кмет няма да промените нищо към добро и в полза на обществото, каквато е задачата на общинските финанси. Няма да възстановите нарушените и ограбени имущестевини права на софианци, а ще продължите да ги карате да плащат безплатните ползи присвоявани от едно мацинство и ще му запазите безплатния обяд. С други думи казано мисля, че няма да направите нищо повече от това да управлявате като Софиянски.

 • BARRY

  a kolite po trotoari ne e problemut. Problemut e 4e ni6to ne im pre4i da se ka4ut po trotoari, taka t4e kolove na vsiakude i ve4e niama koli po trotoari a samo pe6ohotsi kato na ul kniaz boris na primer

 • Чакмак

  Страхотен си . Трепач. Ти си. Успех.

 • Nivanov

  Г-н Заимов ,казвате че в общинските фирми цари батак. Така е . Всички го знаем. Да вземем обаче СКГТ. Всички знаят , вкл. и Вие че там се краде много – начини много. В цената на билетите се калкулират и кражбите . Аз твърдя ,че цените на билетите са много високи. Аз съм счетоводител и знам какво говоря. Вие сте финансис , следователно също знаете че е така.
  Аз твърдя ,че ако цената на билетите и картите се намали с 25% , като същевременно се вдигнат драстично глобите за гратисчиите приходите на СКГТ , ще се вдигнат. Вие бихте могли да се ангажирате с едно такова намаление. Уверявам Ви няма да сбъркате. Ето Ви пример . Преди около три години когато направиха цената на билета 70 ст. и картите за три месеца 109 лв. месечна 37 лв. Сметката е проста . Защо да купувам тримесечна карта от 109 лв. като печеля за три месеца само 2 лв. Питал съм почти не се купуваха тримесечни карти. Имам познати касиери. Аз си купувам месечна по 37 лв. По едно време само тримесечните карти ги намалиха на 100лв. Няма значение как и защо само тримесечните . На уше !!!! защото не се купуваха . Щом станаха 100 лв. аз започнах да си купувам само тримесечни калти . Печела 11 лв. Почти по кило сирене на месец. Преди няколко месеца обаче някои идиот пак вдигнаха тримесечните карти на 109 лв. Спрях да си купувам тримесечни . Започнах пак само месечни по 37лв. Мога да пиша още но мисля че ще разберете каква ми е идеята.
  Не забравяйте ,че градския транспорт беше най, най-натоварен когато Софиански обяви един ден да се пътува безплатно. Г-н Заимов аз живея в София от почти 30 год . Никога не съм виждал толко пътуващи хора .