Мога ли да махна колите от тротоарите?

Доста от вас се притесняват, че махането на колите от тротоарите е или неизпълнимо обещание, или ще съсипе живота на собствениците на коли, които ще трябва да плащат глоби по два пъти на ден, няма да има къде да си сложат колите и животът им ще стане съвсем непоносим. Не е така. Свикнали сме да…

Доста от вас се притесняват, че махането на колите от тротоарите е или неизпълнимо обещание, или ще съсипе живота на собствениците на коли, които ще трябва да плащат глоби по два пъти на ден, няма да има къде да си сложат колите и животът им ще стане съвсем непоносим. Не е така. Свикнали сме да мислим, че за да се свърши една работа, трябват пари. А пари няма. Всъщност пари има. Но решението не е в парите, а в управлението. Управление чрез разбиране. Няма човек в София, който да не иска ред по улиците. И пешеходците и шофьорите искат да се очистят тротоарите. Никой шофьор не изгаря от ентусиазъм да се катери с колата си по тротоарите. С други думи всички искаме едно и също. Което е прекрасно условие за решаването на проблема. София е сравнително малък град. Необходими са няколко условия. Първото е удобен, чист и редовен градски транспорт. Второто е условия за ходене пеша и каране на велосипед. София е прекрасен град (стига да изчегърташ онова, което се е наслагало върху него). Сега да ходиш из центъра е кошмар. Ако се изчистят тротоарите, много хора ще предпочетат да ходят, вместо да карат. Трето, подредените коли заемат по-малко място отколкото хаотично разхвърляните. Редът ще намали площта, която заемат колите. Четвърто, когато платеното паркиране покрие всяка зона в града, в която има проблем с паркирането (което е неизбежен принцип за всеки един натоварен град), тогава много хора ще се въздържат от това да карат колите си. Пето, ако се спазва принципа, че всеки един строител трябва да осигури нови места за паркиране (подземни гаражи и др.) за всеки обитател, тогава, без данъкоплатецът да дава и лев, местата за паркиране ще се увеличат. Така. До тук обсъждахме въпроса, без да споменваме паркингите. Когато обаче се прибавят и паркингите, които могат бързо да се построят, въпросът ще се реши. Само със санкции няма да се реши проблема с паркирането. Нито и единствено с нови паркинги. Но с построяването на достатъчно паркинги, поддържането на ред по улиците и вашата подкрепа, паркирането ще намери своето решение. И София ще стане приятен за ходене град. Много хора, които сега не смеят да излязат от колите си, ще ги оставят и ще тръгнат по тротоарите. Не мисля, че ще се наложи да прибягвам до някакви драматични или високо технологични решения за паркирането в София. Не вярвам например, че София ще има нужда от системата на „такса задръстване”, която се прилага в Лондон. София има огромен ресурс за решаване на проблема с паркирането. Този ресурс е бил управляван некомпетентно и безотговорно. В това е целият проблем на паркирането. Сега затворете очи и си представете една София без коли по тротоарите. И помислете – не си ли струва да положим усилие, за да имаме една такава София?

« Предишна публикация
Следваща публикация »

62 коментара

 • http://bborissov.iblogger.org Борислав Борисов

  Съвършено вярно. Добро управление и прагматизъм трябват. Няма защо да затварям очи, аз съм живал в такава София. Вие също. Просто има още един важен елемент: хилядите автомобили, които пълнят излишно центъра, защото пристигат от Мрамор, Костинброд, Сливница и къде ли още не, за да зареждат сергии и магазинчета с персонал и стока. Това също може да се промени – с добро управление, не с пари.

 • http://www.liliahristova.blog.bg Лили

  Ако се получи тази София – без коли по тротоарите, значи в нашето общество се е случила революция. Оная, същата, дето ни се изплъзна,отнеха ни я преди 17 години.

 • Росица

  Поздравявам Ви за желанието да осъществите идеята за освобождаване тротоарите на София за пешеходците! Тези, на които тази идея не им харесва, изглежда са забравили, че тротоарът е предназначен за да вървят Хора по него. В последните години все по-често ни се налага да вървим по платното, а не по тротоарите, заради гъстото им населяване с автомобили. Тези ситуации винаги са предизвиквали у мен възмущение. Има и още по-възмутителни ситуации – моментите, в които колите се качват на тротоара, и шофьорите натискат клаксона за да разкарат загубеняците-пешеходци, които им се размотават пред лимузината. Още по-лошо става, когато дори не натискат клаксона, и просто те подбутват изотзад, или профучават край теб … по тротоара.
  Преди да започне официално кампанията Ви, няколко дни след като Ви бях харесала за кмет на София, видях как една сива лимузина се „обърса“ върху Вас, и Ви притисна върху парапета на ул. Раковски, докато Вие се придвижвахте на велосипеда си. Вие спряхте, слава Богу успяхте да не паднете, а … сивата мутра даде газ. Заради това съм сигурна, че намеренията Ви да се погрижите за пешеходците и велосипедистите са сериозни. Дай Боже повече хора да гласуват за Вас!

 • V.

  Хубави думи, дано да стане. Да, София не е толкова голяма, колкото някои огромни европейски градове, но да не забравяме, че те имат добре разклонено метро. И това е ключът към много неща…

  Пътуването с транспорт до офиса и обратно ми отнема 4 часа дневно. При 8-часов работен ден, това значи, че минимум 12 часа на денонощие отиват в ходене на работа. Това значи, че зле устроеният град изяжда време за грижа за себе си и за близките и за нормален живот. С празни тротоари това няма да се реши, за съжаление, защото толкова дълги разстояния не може всеки ден да се ходят пеша.

  Но поне ще е по-спокойно из центъра и наистина ще се чувстваме по-добре. :)

  П.П. Може би не е тук мястото да питам за перспективите и плановете за метрото?

 • http://blog.georgievi.com Владо Георгиев

  Въпросът със зареждането на магазини и свързаните с него транспортни средства се разрешава доста лесно – „Зареждане на магазини се позволява от 02:00 до 06:00″ и на всеки, който зарежда в различно време, бива налагана прогресиращо нарастваща глоба. Виждал съм подобна система в доста големи американски градове и по този начин се разрешава поне въпросът със зареждането.

 • http://boikob.blogspot.com Иванчо

  Да гласуваме ли за Бойко Борисов? Вижте сами: http://boikob.blogspot.com

 • Петър Гълъбов

  Мартине,
  този коментар отговаря доста пълно на моя (и не само, разбира се) въпрос как ще „махнеш колите от тротоарите“, благодаря за отговора. Все пак има нещо, което не успях да разбера, понеже не видях конкретните мерки за това. „Подредените коли заемат по-малко място от хаотично разхвърляните“. Какво означава да се подредят колите?

  Друго: всички строители да осигуряват подземни паркинги за обитателите е много добра идея. Какво се случва обаче при вече построените сгради, които нямат подземен паркинг?

  Иначе и аз съм съгласен: от факта, че ти сам караш велосипед може да се съди, че наистина ти пука какво се случва по улиците. Когато политик, който през целия си съзнателен живот (или през последните 15 години от него) се е движил с автомобил, се опита да ми обясни каквото и да било за пешеходни зони, вело-алеи, по-добър градски транспорт, ми звучи неубедително. Или поне неискрено. Браво за инициативата.

 • Марин

  Много е трудна тази задача. Дори някои нормални хора предпочитат да си ползват колите, независимо от проблема с паркирането и задръстването. При споменаване на думата „платено“ подскачат. Разбира се, при задълбочаване на проблема, ще си променят мнението.
  Кметът на София трябва да вземе трудното решение за временно непопулярни мерки. Спомнете си затварянето на Витошка и ропота на „засегнатите“. В момента никой не недоволства, нещата са много по-добре.

  Аз си реших преди година и половина проблема – придвижвам се с колело :). В много лошо време (лед, сняг) ще предпочета да ползвам градски транспорт. В момента колите минават по трамвайните релси и пречат на придвижването на трамваите. Много кръстовища и светофари са нелогични и затрудняват престрояването и забавят трафика. Добре би било Софийска община да отвори сайт за сигнали относно транспорта или да ползва известни вече сайтове (например „За Града“). С повече мисъл и организация може да се направи чудо.

  Успех в тези трудни начинания! Ако стане, ще бъде успех за всички софиянци.

 • Лъчезар Томов

  София е на пешеходците! Много се радвам, че ще изберем такъв нахъсанчовек :)

 • http://martinzaimov.quipu.bg Бистра

  да проблемът с колите по тротоарите е блезнен за София. Но моля кажете напр. в нашият квартал Стрелбище, където има не само паркинги, но места да се направят такива,как на практика ще задължите хората да си оставят колите в тях при това подредени по най- оптималния начин. Кажете от къде ще се вземат пари, с които тези изоставени на произвола с години паркинги ще се пригодят за такова използване. Защото ще ви кажа, че зад бул. Гоце Делчев има платен паркинг, но той стои празен. На ул. Орехова гора има два, неплатени и буренясали, но единият почни никой не ги ползва. Точно до него върху тротоара са наредени напряко 6 коли. Изобщо районът около нас може да се нарече емблематичен в това отношение. Места за коли има, но те масово са на троторите. Значи някъде нещо не е наред. За мен на първо места в собствениците на тези коли. Не мислите ли, че съществува подход т. нар. доброволна принуда: поправят се троторите, вдигат се достатъчно високо, оставят се в тесните части слягания за колички и инвалиди, поставят се железни колци, паркингите се пригаждат към нуждите на колите, правят се обозначени места за паркиране на улицата, иска се съдействието на КАТ да следи периодично и по малките улици за спазване на реда /защото тус се влиза и в насрещното/ и след време ето ти шофьорите добили европейски навици.

 • Ани

  Звучи като мечта. Но мечтите с паркирането имат нужда от твърда ръка, за да се осъществят. Верно, че ако колите паркират една до друга, вместо където им падне, ще има повече място. Кой ще надзирава тази работа? И нещо, което не е съвсем ясно казано – ще трябва да плащаме. Няма как. Ако искаме да има ред по улиците на София, ще трябва да платим. Мисля, че хората ще се сърдят отначало, но ако видят, че парите им не отиват на вятъра, ще ви носят на ръце. Защото обикновено ни взимат парите, а после няма мищо.

 • Анонимен

  Аз съм шофьор, пешеходец и колоездач и предпочитам да има коли по тротоарите, а също и редовен градски транспорт – едното не изключва другото. В европейските столици автобусите са с точно разписание до минута като влаковете и то се спазва. Ако знам в колко часа да съм на спирката, ще е друго. Колело пък може да се кара само в 1/3 от годината. Важно е да отчете, че повечето коли в момента са два пъти по-дълги отколкото може да бъдат – справка Smart колите – ако тяхното ползване се насърчи, паркоместата стават почти два пъти повече.

 • http://dzver.com/blog/ dzver

  Днес паркирах на 5 сантиметра от 1 колче, 5 сантиметра от десния автомобил, огледалата ни са едно ПРЕД друго, със задница върху тротоара и предница на пътя.

  В същото време синята зона на Левски седи почти празна.

  Но е така – 9 лева на ден са ми много. Според мен на всички са им много – факт е, че в синята зона в момента 70% от автомобилите са с разни ксерокопия „домуващи“. Бих плащал таксата при „трудово пътуване“ само, ако всички я плащат – т.е. няма изключения за поршета с инвалиден талон, домуващи и т.н.

 • Наско

  [QUOTE]
  Иванчо // 08 окт 2007 в 5:07 am

  Да гласуваме ли за Бойко Борисов? Вижте сами: http://boikob.blogspot.com
  [/QUOTE]

  Иванчооо, Иванчо! Прегледах тоя блог и ще кажа следното. За добро или за зло, Бойко Борисов ще е следващият кмет на София, а шансовете на Мартин все повече клонят към нула. И знаеш ли защо? Просто защото зад Мартин, когото имам основание да уважавам, все повече и повече застават плиткоумни същества като теб и авторът на блога за Бойко Борисов.

 • Иван

  Господин Заимов — хетеро, хомо или бисексуален сте? Отговорете ме моля в прав текст и без шикалкавения!

 • Ани

  Иване, а ти? Може пък да иска да ти отговори не в прав, а в обратен текст. Ще ти излезе късмета.

 • R.

  Чудесна идея при положение, че “ платеното паркиране покрие всяка зона в града, в която има проблем с паркирането“.
  Аз живея на малка улица в центъра, която за огромно мое съжаление все още не е в платена зона. Сутрин още в 8ч. с бой и лакти тротоарите се изпълват с колите на тези, които идват да работят в центъра. Към 9ч. вече дори не мога да изляза от входа си, защото пред мен има кола. В същото време държа собствения си автомобил на паркинга пред Радисън, защото пред нас никога няма място. И си плащам за синя зона. И си плащам по-голям данък за това, че живея в центъра. И бих плащала годишна такса за паркиране пред нас, защото живея в центъра, а да живееш в центъра е по-скъпо.
  Искам обаче и тези, които паркират пред нас, а идват от други квартали да си плащат.

 • до Иван

  Иване, стига с този секс, човече :)
  Дай нещо за душата, някоя песен, някое стихотворение, стига само да не е руско, и престани с този секс.

 • Виолин

  Въпросът не е за секс, а за сексуална ориентация. Има разлика.

 • Samantha

  Искам да попитам Г-н Заимов дали би въвел такса за влизане и циркулиране с кола в центъра?

 • Stefan

  За кола в центъра той казва: „Не вярвам например, че София ще има нужда от системата на „такса задръстване”, която се прилага в Лондон.“ какви други мерки обаче ще приложи? А паяците?

  Според мен, за да заработи планът на Мартин (нали не се сърдите, че се обръщам така фамилиарно) е необходимо в началото да се приложат изключително твърди мерки: паяци, глоби, полицаи, актове… и всички останали гадости. Ще застанат ли хората зад подобна акция?

 • http://radankanev.blogspot.com Радан Кънев

  Написаното е безспорно – нужен е „комплекс“ от мерки, за да се облекчи движението в централната градска част, а и в другите свръхнатоварени зони.

  Забраната за паркиране на тротоарите и сега е в сила – то просто никога не е било разрешено. Просто безхаберието на СО доведе до пълно неглижиране на правилата.

 • Минаваща

  Колкото и да ми е мъчно, защото съм твърд поддръжник на ДСБ, с раздразнение забелязвам, че Мартин, ни залива с популизъм. А от коментарите у мен се затвърждава убеждението, че в интернет се разхождат единствено пешеходци. Я попитайте шофьорите дали ще гласуват за кмет, който се заканва да ги изгони от центъра на София?
  Жал ми е за теб, Мартине. И ти, както всички други, не умееш да навлезеш в дълбочините на проблема.. Съвет – това, което пишеш в тази тема, НЕ ГО разгласявай по-масово. Нека си остане между теб и велосипедистите. Защо не отговори на нито едно от моите предложения? Защо не коментира непосилната цена на синята зона? И тези импровизации на тема „задължения на строителите да предават новите сгради с паркоместа и гаражи“ – това показва, че не си в час с материала. Първо – новите сгради са ИЗВЪН центъра и паркоместата в тях няма да помогнат за паркирането по централните тротоари. И второ – три четвърти от гаражите на новите сгради се предават като гаражи, но всъщност се ползват за магазини и офиси. По някои улици на София вече са се появили високи черно-бели колчета ПО СРЕДАТА на тротоарите, които оставят достатъчно място на пешеходците, но ДАВАТ ОФИЦИАЛНА ВЪЗМОЖНОСТ и на колите да паркират там. Браво на това! А относно тези, които проповядват, че СОФИЯ Е НА ПЕШЕХОДЦИТЕ – нека да замълчат и да помислят по колко пъти на ден ползват кола. И какво страшно има в това, че по тротоарите от едната страна на дадена улица има коли и няма място за пешеходци? ЗАЩО СЕ ЗАТВАРЯТ УЛИЦИ ЗА КОЛИ И СЕ ПРАВЯТ ЕДНОПОСОЧНИ, А МИСЪЛТА И ЗА ПЕШЕХОДЦИТЕ ДА ИМА ЕДНОПОСОЧНИ ТРОТОАРИ СЕ ГЛЕДА КАТО НА ЕРЕС??????? Какво лошо има в това по една улица да са свободни тротоарите само от едната страна? По-трудно ли е един човек на два крака да премине улицата и ходи по отсрещния тротоар, отколкото на една кола да отиде В СЛЕДВАЩАТА ПРЕСЕЧКА, защото някой умник е решил да затвори точно тази, която на него му е удобна??? Докога пешеходците ще са толерираното племе а шофьорите – дискриминирани, оплювани, ограничавани във всичко? Ще спомена само факта, че за преминаване на червен светофар на кола може и книжката да ти вземат, а пешеходците пъплят като хлебарки по улиците ИЗВЪН ВСЯКАКВИ ПРАВИЛА и никой не ги санкционира??? ТОВА НЕ Е ЛИ ДИСКРИМИНАЦИЯ???
  Искам отговори, Мартине. И ако се сетиш да отговориш, ще разбера, че наистина и мненията на инакомислещите те интересуват. И ще ти задам ОЩЕ въпроси, които ще те поизпотят.

 • Rocco

  Ivane,
  mnogo ti se iska Martin da e gey. Po-dobre hodi si legni s niakoi che da se krotnesh

 • Радки

  Минаваща, не се палете така. И аз карам кола. Постоянно. И в София и по други градове. Досега не съм виждал цивилизован град, в който тротоарите са отворени за коли. И аз не съм сигурен ще успее ли Мартин да намери верния баланс. Но когато си качвам колата на тротоара винаги си мисля, че нарушавам правото на пешеходеца, който няма как да наруши моето право, защото ако излезе на платното с една псувня и един клаксон мога да го разкарам оттам. Разбира се, ако никой няма желание да се съобразява с каквото и да било, планът на Мартин е умрял преди да се роди.

 • http://www.angeligdb.wordpress.cim Ангел Грънчаров

  ИЗВЪНРЕДНО СЪОБЩЕНИЕ: Пример за дискриминация на едни блогове за сметка на други, и то по политически причини и Пишман-цензорът Еленко се мъчи да решава кое е интересно и кое не е интересно на българските читатели (С извинение пред тия, на които не им пука за нищо, най-малко пък за свободата на словото, и по тази причина са склонни да наричат подобно съобщение „спам“.)

 • Стани

  Един въпрос към тези, които разбират повече от мен. София е пълна с паркове. Не може ли под парковете да се построят подземни паркинги, а отгоре пак да има трева и дървета. Нали казват , че под София имало реки, кабели, какво и не.

  Както и да е – подарявам на Мартин това предложение.

 • Ленков

  Ако всички плащат за паркиране, тогава таксата може да е много по-ниска, а всички приходи да отиват за паркинги и регулациа на паркирането.

 • Венко Бешков

  В Средец протестирахме срещу дискриминационната мярка да плащаме на общо основание за „синя зона“. Нужни са множество паркинги на границата на ‘същинска София“, привилегировано паркиране за живеещите в центъра и глоби за временно паркиралите в централната зона извън „синята“.

 • http://www.mr-mahony.blogspot.com Mr. Mahony®

  Съвършено прав сте г-н Заимов, че проблемите са не толкова в липсата на пари, колкото в непрофесионалното им управление и най-вече липсата на воля. А тя от своя страна е породена от желание за запазване на статуквото.

  Напълно подкрепям идеите Ви и искрено се надявам да станете кмет. Това, което най-ме радва е, че Вие сте първият, който поставя Личността, хората на преден план и после автомобилите.

  Желая Ви успех и с Бога напред!

 • Борис Ташков

  Венко, с поздрав към теб и в подкрепа на справедливите Ви протести.
  Днес, в Зала 10 на НДК, на среща, организирана от женския Форум Българка имах възможност да поставя въпроса за проблем, който имат живущите на “пъпа” на София, проблема със задръстения с коли център на София, и изобщо решаване въпроса с паркирането в София.
  Изложих своята позиция, че една от причините за паркирането по тротоарите е отънелия джоб на българина и невъзможността му да плаща високата такса от 1.00, 1.50, 2.00, че и 3.00 лв. на час. Моето разбиране е, че трябва да се създадат безплатни паркоместа за собственици на коли с българска регистрация в “синята зона” на София, а за леки коли с адресна регистрация извън синята зона и от провинцията таксата за 1 час в открит автопаркинг за коли с българска регистрация да бъде 0,10 лв. и 0.20 лв. за 1 час в закрит паркинг. Колите с чужда регистрация могат да заплащат по 1 евро за 1 час в открит паркинг и 2 евро в закрит паркинг за 1 час.
  Една такава политика към българина-собственик на МПС ще позволи той да не паркира по тротоарите, а да търси необходимост да паркира в открити и закрити паркинги. Тази политика ще направи излишна служба „паркинги и Гаражи, чиито служители са значително повече от служителите по чистотата в София. В Европа почти не се среща указателната табелка за паяците, които вдигат МПС. Но там цената за 1 час в автопаркинг е около 2-4 евро за 1 час и около 6-8 евро за 6 часа, при заплати в размер от 5 хиляди и повече евро на месец.
  Поради това считам, че е необходима сппешна реформа на политиката към собствениците на МПС с българска регистрация.

 • Минаваща до Борис Ташков

  Поздравления, че се намери най-после един човек, който смята и нас, шофьорите и собственицине на автомобили за БЕЛИ ХОРА, които имат някакви права. Написах и на друго място – безумие е улица, която до вчера е ЗАБРАНЕНА ЗА СПИРАНЕ И ПАРКИРАНЕ, днес да осъмне като СИНЯ ЗОНА с левче на час. Това какво значи? Че до вчера паркиралите там коли са пречели на движението (щом е имало забрана за спиране), а от днес ЩОМ ЩЕ ПЪЛНЯТ ДЖОБОВЕТЕ НА НЕИЗВЕСТНИ ЮНАЦИ – вече не пречат??? А паяците категорично ТРЯБВА ДА ВДИГАТ САМО КОЛИ, КОИТО ЗАПРЕЧВАТ ДВИЖЕНИЕТО. И в никакъв случай – коли, които просто са нарушили някой знак, но НЕ ПРЕЧАТ НИКОМУ. Направиха синя зона на Янко Сакъзов и Оборище и какво мислите, че стана?? ВСИЧКИ КОЛИ ВЕЧЕ ПАРКИРАТ В ПАРКА ЗАИМОВ, А ЖИВУЩИТЕ ТАМ НЕ МОГАТ И ДА СИ ПОМЕЧТАЯТ ЗА СВОБОДНО МЯСТО!!! И са прави, хората. Да не са луди да плащат по 12 лева на ден, за да си паркират пред къщи или пред работното място??? Милионерите може и да могат да го направят. Аман от кметове с милионерско мислене!!!
  Ето това, Мартине, е резултат на напъни като твоите и на сегашния отговарящ по транспорта на София. ПЪРВО осигурете удобни и евтини паркинги, а ЧАК СЛЕД ТОВА гонете колите от тротоарите.

 • http://dzver.com/blog/ dzver

  Минаваща, радвам се на мнението ти – написах тук подобно при откриването на блога – особено в частта, че е нужно да се позволи паркиране по левите тротоари и че синята зона е дискриминационна.

  Няколко жители на център са се изказали, че трябвало плебеите, към които се числя и аз, да не ходим в център с кола, само с автобус. Това е дълбоко несправедливо – центърът е запушен с колите на живущите в центъра и е редно те да бъдат изринати първи 😉

  Всъщност ще съм доволен от равноправие – еднаква цена за паркинг и на живущите и на идващите, с възможност за абонамент. Сега сините зони са запълнени с домуващи, което е тъпо и носи на общината загуби. ЛИПСА НА ИЗКЛЮЧЕНИЯ. 1 изключение и всичко отива по дяволите.

 • http://bborissov.iblogger.org Борислав Борисов

  Eто как един разумен и високообразован човек превърна блога си в място за продуктивен дебат на гражданите. В разговора тука има повече смисъл, отколкото в много от партийните и предизборните сбирки. И всички добронамерено участващи виждат, че няма как да има фалш и пози.

 • Виолин

  Rocco, няма напън – кой какъвто е, такъв да е. Но въпросът засега остава без отговор.

 • nearwana

  Хубави идеи и пожелавам на МЗ да може да ги изпълни. Все пак се присъединявам към Стефан и смятам, че без твърди мерки към тарикатите, които в БГ просто са си повече и са по нахални няма да се мине. Пример са цилиндрите на пл. Славейков – е веднага се намериха гяволи дето карат залепени зад трамваите. Българина не е доказал че може да мисли по далеч от пряката си нужда и изгода и не смятам, че ще се откаже доброволно от паркирането по тротоарите. Дано да греша!

 • who cares

  а бре Виолинчо кмета на Берлин е хомо сексуален и не го крие ами си казва че е такъв и това е добре. Хората пак си го избраха и Берлин е един СТРАХОТЕН град!
  Докато в БГ депутат от управляващата партия обясняваше че би качил обратните намазани с катран на мулета с гъза напред и би ги разкарвал из цяла София.

 • Весела

  Учудвам се как досега нито един журналист не попита кмета Борисов и СОС как и на какво основание беше буквално „откраднат“ от софиянци тротоарът срещу общината и беше превърнат в нещо като покрит паркинг за общинарски автомобили. Шокиращото е в това, че от този тротоар имаше гледка към знакови за софиянци места ( и не само за тях) – гроба на Иван Вазов, храма „Света София“, възпоменателните плочи за спасяването на българските евреи… Сега не просто гледката я няма, но и тротоарът практически го няма.- от там не може да се минава. Тръпки ме побиват като си помисля на какво настъпление на простащината може да сме свидетели, ако остане същият кмет, за когото няма норми и правила. Правилата са собствената му наглост.

 • Elena Mailer

  Подкрепям твърдо мнението на Весела за покрития паркинг във формата на агресивна яхта. Досега някакси преглъщахме липсата на тротуари, които се полагат на всички ходещи хора. Но хайде де, ходещите хора са отдавна шофьори. И началото на повода да стъпиш на твърдата градска площ, става кратковременен, фарове вземат, че ти заблещукат свирепо и ти го отнасяш като един не добре сложен бордюр. За мен свободния и хубав тротуар говори за развитието на града над, който е циментиран и за неговите градски чада, на къкъв хал са. Но София не е град, а един подобрен вариант на Горубляне. И онова, което за съжаление срещат очите ми са изравнените физиономии на автомобилите НАВСЯКЪДЕ в градския ми живот, взели в паркиралото си положение много от наглостта и селянията на собственика си. Аз все така ще се оглеждам за плочка, върху която да стъпя!

 • Дани

  Има ли някой снимка от този покрит тротоар пред общината?

 • Lubo

  До Венко Бешков // 08 окт 2007 в 9:31 pm [29]
  и Борис Ташков // 08 окт 2007 в 10:26 pm [31]

  Венко, би ли пояснил с какви форми и средства в „Средец“ сте протестирали срещу дискриминационната мярка за плащане на общо основание за “синя зона”? Какви са резултатите от този протест (т.н. к.п.д.)?
  Поздравления за Борис Ташков че се сети за диференциран подход! Използвам случая да акцентирам не само за спирането и паркирането на личните автомобили, но и за местодомуването им (не само в централната градска част!). От години е налице невероятна дискриминация, граничеща с общински тероризъм! Когато през зимата трябва да се чисти снегът в пред- и междублоковите пространства, общинарите дават предписания ВСИЧКИ живущи да чистят, защото ПРИТЕЖАВАТ площ, пропорционална на тяхната идеална част от общите части на сградата (!!??). (Явно според тях извънблоковите пространства са ЧАСТ от сградата (!!??). Ама когато става въпрос за местодомуването на автомобилите на същите тези живущи собственици, тази постановка се забравя и се търсят всевъзможни начини и начинчета автомобилите да бъдат прогонени, евентуално – пратени на платени паркинги (собственост на общината или близки до нея фирми). Струва ми се въпросът за немаловажен и е разумно Мартин да вземе отношение по него, както и всички заинтересовани. Ташков може да ми отговори, ако иска, в блога, а Венко – при мен в съседния на неговия институт.

 • Анонимен

  Нагледен материал във връзка с пост 12.
  http://edno.info/f/showthread.php?t=325

 • Лъчезар Богданов

  Проблемът с паркирането по тротоарите (а не например в синя зона или на платени паркинги, когато има в съседство) е проблем на прилагане на закона. Като много други дейности, и тази не се върши добре от правителството – затова може да се приватизира. Налагането на глоби може да се концесионира на частни компании, които срещу % от реално събраните глоби ще слагат например скоби на нарушителите. Те няма да са и подкупни – нали всяка глоба носи приход на концесионера.

 • Boabab

  Моят съвет по отношение на паркирането по тротоарите, както и по отношение на задръстванията е да се работи с гражданите, така че да пракират по тротоарите, като се спазват някакви правила. Същото важи и за задръстванията. Малко пестеливост по отношение на паркирането, непаркиране по пешеходните пътеки и близо да сградите, както и потеглянето при зелен светофар с малко по-голяма скорост, както и облекчаването на другите при шофиране определено ще дадат резултати.

  Иначе глобалните проблеми могот да се решат с безплатни паркинзи на местата, където има начало на метро или автобусна/трамвайна линия определено ще могат да се финансират с получената ефективност – спестяване на време. / в зависимост кой къде живее и работи /

 • Венко Бешков

  Протестирахме с плакат и подписка срещу намерението на общината да въведе годишен абонамент срещу никаква гаранция за място за паркиране за живеещите. Резултатът (к.п.д) беше среща с зам.кмета по негова покана и отлагане на мярката (заедно с обявяване на регистрацията на колата в синята зона, срещу която не се плаща таксата за паркиране). Понякога се спазва.
  Мярката за абонамента се появи отново във вестниците наскоро, но до изборите едва ли ще стане. Така че ефект има, макар и временен.

 • Атанас Христов

  Привети. Цял живот живея в този град и се придвижвам в него единствено и изцяло само колело и няма значение дали вали или не.

  Бих искал, г-н Мартин Заимов, да Ви предложа предизвикателството да слезнете само за 3 дена от колата си и да покарате колело в града. София е малък град г-н Заимов и от Младост 3 – до Люлин 5 стигам за час и 20 мин. Както и да е. Ако приемете това предизвикателство, сам ще се убедите, че в града за хората, които карат колела, е не само опасно ,но и вредно за здравето. За ВСИЧКИ пешаходци е вредно за здравето . Въздухът е толкова наситен с изгорели газове ,че вони и особено за хората с колела по улиците, които заради непрекъсната борба по улиците с коли, карат доста по-рисково и стресово. А те по мои наблюдения все повече се увеличават. Движението в натоварените часове е ад ,но въздухът е още по-адски. Излезте г-н Заимов на орлов мост между 18 и 20 часа и дишайте дълбоко, прекрасно оцветения Софийски въздух. Каране между колите в час пик със кислородни маски е необходимост. Другата възможност е всички е просто всички да си купим коли и да се превърнем в част от увеличаващия се проблем. Вече нездравословно да се използва какъвто и да е друг метод за придвижване в града. Още веднъж казвам ,че София е малък европейски град – столица и не може да го сравняваме с многомилионните градове в Азия, южна Америка . Обаче бихме могли да го сравняваме с всеки един по-голям град в Дания ,Белгия , Германия или Холандия. Опитайте се да сравните София с, който и да е, град от гореизброените държави и ще видите къде се намираме всички ние. В Копенхаген всяко такси предлага и вело-багажник. След това организирайте кампанията си и тогава може и да спечелите някой от хората, които всеки ден се борят с този ад. И още веднъж г-н Заимов. София е малък европейски град ,но прилича повече на индийски, а колите са прекалено много. Какво е вашето решение на проблема, г-не. Ще се държите популистки и ще правите невъзможни компромиси и накрая всички ще ви обвиняват или ще кажете реалността в очите на всички Софиянци – центъра на София трябва да бъде затворен за коли, както е в много европейски градове и накрая пак всички ще ви обвиняват. Това дали хората могат да живеят здравословно и спокойно зависи единствено само от политиката ,която се води в този град,а има достатъчно много натрупано напрежение , което не може да не се отпусне в една или друга насока. Ще иамте ли доблестта да го поемете г-не.
  Извинявам се за допуснатите граматически грешки, пропуснати в бързината, а за правописните съм си виновен аз :) – продукт на прочутото българско академично образование по време на прехода.
  Успех и късмет , а за да усетите наистина какво имам в предвид, приемете горното предизвикателство и ви съветвам за ваше лично добро да си купите противогаз и да го използвате.

 • Никола

  Считам, че решението на проблема е постижимо.Ако се даде законова възможност на хората, за своя сметка, да поставят трайно колчета(метални, унифицирани) на тротоарите пред домовете им(близо до бордюра), ще се получи желаният ефект.Бих помолил и бъдещия кмет на София – г-н Мартин Заимов, да помисли върху идеята.

 • Peter

  Атанасе, може би не си разбрал, Мартин Заимов няма собствена кола и се придвижва с велосипед:

  http://obichamsofia.com/static_page.php?tree_id=1&page_id=9

 • Petroff

  Заимов, изказването ти на тема „паркиране“ е твърде популистко.
  Само за сравнение:
  „когато платеното паркиране покрие всяка зона в града,…….. тогава много хора ще се въздържат от това да карат колите си.“
  и
  „Само със санкции няма да се реши проблема с паркирането“
  Това са две взаимно изключващи се твърдения. не мисля че хилядите собственици на коло в София са перманентно виновни за това, че имат кола, за да бъдат наказвани с платено паркиране.
  Нищо не споменаваш например за мутренско-общинската фирма „Паркинги и гаражи“. Плащането на глоби на въпросната фирма с нищо не решава проблема с паркирането.
  Просто един огромен паричен поток потъва в една частно-общинска фирма, без да се предлага алтернатива на шофьорите. Многото нови паркинги, за които споменаваш, които лесно щели да се построят – обясни по-подробно колко лесно ще се построят. И btw аз не смятам, че парите от платеното паркиране и синята зона трябва да постъпват в общината по принцип. Откъде накъде пред прозореца ми например ще се събира такса за паркиране, но тази такса ще отива в общината?!? Аз също съм част от общината ако си забравил.

 • Юли Стефанов

  Моля Ви не трийте това мнение.–––––
  Цитирам: „Четвърто, когато платеното паркиране покрие всяка зона в града, в която има проблем с паркирането (което е неизбежен принцип за всеки един натоварен град), тогава много хора ще се въздържат от това да карат колите си.“ На мен това не ми харесва Мартин да ме принуди да не карам колата си – аз живея в отдалечен квартал и ако имам късмет ми отнема 1 час да се добера до центъра – къкето работя, да не говорим за това, че този един час е неприятен. С колата, бързо и приятно достигам до работното си място, а сега Мартин като ми поиска пари за паркиране на всички места, ще ме лиши от едно удобство, на което държа. На практика колата няма да ми е необходима и отново ще трябва да ме въли дъжда, да мръзна по спирките, да газя калта и да се бутам с миризливи пасажери в почупения градски транспорт и да не мога да се прибера от центъра след 23.00ч. На мен това хич не ми харесва и предпочитам да мога да паркирам на тротоара или на улицата без да плащам за по два часа само. Мартине, ха построй паркинги и оправи градския транспорт, пусни парно и климатик вътре, пусни метрото, разкарай джебчиите, пък тогава дърпай на хората малкото удобства, които са им останали! Идва зима, а по спирките през зимата е много студено! Мартине, ти с кола ли ходиш на работа или с градския транспорт ?

 • borabora

  Много интелигентен блог. Удоволствие просто. Още едно мнение, ако позволите. Присъединявам се към това, че не със забрани, а с умни действия следва да се търсят решения.
  1. Тротоарите са много широки. Там където не е пешеходна зона, просто няма смисъл от това. По този начин, ще се разшири платното и ще се осигури, поне една лента за паркиране.
  2. Недостатъчно използвани възможности на кръговото движение (там където е възможно). Ако сте забелязали – на Руски паметник и на паметника Левски, никога няма задръствания. Въпреки, че на кръстовищата преди и след тях е ад!
  3. Оптимални схеми на движение с обходни маршрути. Живял съм в европейски градове, където схемата на придвижване се сменя почти през 6 месеца, докато се намери най-удобната. При това с уникални решения – три платна – крайните две – напред, а средното – обратно (естествено, надлежно обезопасени).
  Важното е да се търси решение, удобно за всички, без да се ограничаваме в догмата, инерцията и формалните решения – прас, знаци – прас, светофар – аз си свърших работата – говедата да се бутат!
  Желая ти успех Мартине.
  Бъдете здрави!

 • Минаваща до Юли Стефанов

  Поздравления и за Вас! Наистина се вълнувам, когато прочета мнения като Вашето и Ви призовавам, Вас и всички здравомислещи хора, да взимате повече участие в подобни брогове, за да се чува и нашето мнение. А най-вече, ако имате възможност, да се обаждате от време на време в предавания като „Здравей, България“ или „Часът на |Милен Цветков“, където непрекъснато промиват мозъците на хората, внушавайки им, че собствениците и водачите на МПС сме просто някаква низвергната ВТОРА КАТЕГОРИЯ хора, които непрестанно трябва да бъдат мачкани, дискриминирани, обирани законно, обиждани и обвинявани във всички беди на столицата. Ако срещна още няколко души с подобно мислене, мисля, че ще инициирам групово съдебно дело срещу общината и кмета за дискриминация, надявам се да получа подкрепа.

 • анонимен

  Решението е в множество платени паркинги с нормални цени и чисти улици със забранено паркиране, както и приоритет на обществения транспорт, където е възможно .

  Цена от 2 лв на час синя зона е непосилна – тя се заобикаля и сега с рушвети – може да видите коли, които струват 4-5 хиляди лева и стоят по цял ден в синята зона = 250 лв месечно = половината цена на колата годишно. Вярвате ли, че водачът я плаща на Паркинги и гаражи? Ако я плаща защо пък не се строят многоетажни пакинги на местата, отдадени за стотинки на частни фирми?

  Не е ли лудост двулентова улица с три тролейбусни линии и прочее да се прави на синя зона – ами тя априори трябва да е забранена за спиране.

  Затова за да изляза на голямо кръстовище на 350 метра от нас сутрин ми трябват 25 минути.

 • petio

  скъпими заимов , а не е ли по лесно да си приберете комисионните от строители те вместо те да прават гаражи (както при костов г-н 10% примерно) защо вие приберете се спачка па ние да го духаме

 • Благун Калчев

  Съвършено резонен възглед. Към това трябва да се добави само, че цената на синята зона и платените паркинги трябва да е разумна. Сега имаме платени паркинги по 2-3 лв на час и много безплатни паркоместа. Ако всичко е синя зона по 0.80 – 1.00 лв на час, хем приходите ще са по-големи, хем ще е по-честно.
  За справка – в Любляна синята зона е по 1.20 евро за 2 часа при значително по-високия стандарт на словенците.

 • наском44

  Мисля че въпросът трябва да се постави на как да оправим движението в този мръсен и луд град , а искат ли хората които го управляват то – движението да се оправи или по-точно да се въведе някакъв ред. Ясно е чемоторизацията сдържана от соца ни свари неодготвени. Какво напрявиха следващите гл. архитекти и специалисти по урбанизация ? Нищо! и сега не правят нищо. Всеки гл. архитект гледа как да материализира функциите си це склед като си отиде няма да има от къде да дои. Нима проблемите на големия град са от вчера ? Не са . Те са от момента когато е бил построен първият голям град от човека. Ако иска Мартин да успее по-често трябва да се вгхлежда в действията на гл. архитект ББ си доведе свой . Защо ли? До преди една година преместването на 1 см на линия в кадастъра на София беше 20000 евро сега колкое не знам. ВТОРАТА КРАЧКА Е ДА СЕ РАЗЧИСТИ ОНОВА БУНИЩЕ КАТ, Това трябва да го направи правителството. Мислите ли че ако се призоват каращите в този град граждани за оказване на нматиск срещу правителството по този повод те ще останат индиферентни? Не е нужно да се излиза по улиците натискът може да сеупражнява всъчески а каузата е надпарийна

 • Ралица

  Предлагам да се прокара асфалтирана колоездачна алея, успоредна на Цариградско шосе – поне до хотел Плиска, на територията на Борисовата традина. Но да бъде част от общия трафик, а не паркова алея. Загубата за градината ще е минимална.

 • Владимир

  Ако махнете колите от тротоарите – то за работещите в центъра каква алтернатива остава? Аз също паркирам колата си на тротоара.. така съм принуден.

  Живея в кв. Гео Милев, работя близо до Римската стена (една от преките на ул. Милин Камък). На мое място как бихте се предвижвали? С велосипед е абсурд, особено в дъждовно време. Градски транспорт – АБСОЛЮТНО никакъв в моя случай.

  В Будапеща например метрото е много добре развито и задръствания на практика няма. При тези условия не бих се качил на колата си през седмицата по простата причина, че разходите и нервите с метро са много по-малко.

  Нека да обобщя:

  1. Отвратителен, зле организиран обществен транспорт.
  Това, което най-често виждам с очите си: Голям мръсен автубус, от който излиза черен дим, ако е пръв на светофара: само той минава на зелено и после светофара превключва на червено – което допринася за задръстванията и замърсяването на града. А метро на практика няма.

  2. Разбита пътна мрежа.
  Плащаме високи преки и косвени пътни такси и данъци, а после плащаме за ремонт на колите си. Срамота, аз лично го приемам като подигравка.

  3. Прекалено много амортизирани превозни средства, които отделят наднормено вредни газове и тровят въздуха. Кога ще затегнете контрола при техническите прегледи?? Толкова ли е трудно?

 • Георги

  Драги Мартине!
  Да ти помогна с една малка подробност: тротоарите са в такова състояние, че дори да изпълниш тези няколко неща, те пак ще са непроходими: всички кандидати за кметове се напъвате да обяснявате за дупките и колите. Като стане дума за простотиите в София, получава се нещо като “ Аааа, за наденицата ли питате?…“ и праааас!- яки обещания по адрес на дупките. И наистина само дупки правите по улиците, макар и обикновено предизборно. Понякога – и във водата. Тротоарите са отделно пространство, с което никой не се съобразява. Това е личното пространство на homo sapiens- а в големия град, а той е превзет от примати и машините им. Само го разкопават и никой не го ремонтира, от години. Какво мислиш да правиш там? Или „дворци за богатите..“?

 • http://defacto-bg.net Тома Николаев

  МАРТИН ЗАИМОВ, ЗАГУБИ ЗАРАДИ НАДМЕННОСТА, СИ МОЖЕ БИ, НА РОМИТЕ КАЗА “НЯМА ДА РАЗГОВАРЯМ С ВАС”

  Заимов, май дръпна дявола за опашката в нощта на изборите

  В нощта на изборите в НДК, когато още не бяха ясни крайните резултати, хора от екипа на РИА Дефакто поздравиха Г-н Заимов, за второто място и все още очертаващия балотаж. До балотаж не се стигна, стана ясно по-късно. Но на молбата да отдели 1 минута и на ромската агенция синия избраник надменно отказа. Нещо повече на желанието на екипа ни да съдейства за евентуалния балотаж, г-н Заимов още по-надменно отказа с думите: “Няма да разговарям с вас”. Е хак да му е тогава. Значи има господ. Заимов си бе помислил, че ще спечели изборите и без ромите. Не господин Заимов, без ромите и Вие и тези които Ви издигнаха сте за никъде. Повярвайте ми. И осъзнайте го. И нека го осъзнае целия политически спектър в център и в дясно – особено десницата. Защото те отдавна бъркат с ромите и продължават. А това е лошо, много лошо за всички нас – за българската демокрация. Защото от както СДС започна да подценява и да не зачита ромските лидери, организации и партии, от тогава е на този хал на политическата сцена и ще продължава да е там, докато се държи надменно с ромите и ромските гласоподаватели. А ние ромите, господа сме велик народ, корените ни идват от велики цивилизации – от Египет и Индия. И не на последно място, защото сме Божи избраници, Божи хора – който се събира с нас цял живот ни Богословя – който бяга от нас – цял живот страда. Така, че съветваме Ви, господа – Вас – от десницата, хубаво да си направите сметката и точно да си изясните, от кои искате да сте – от Богославящите или от страдащите. Не ви ли стига толкова време да сте от страдащите. На политическата сцена става въпрос.

 • Таня Соломонова

  Г-н Николаев, защо изнасяте тази информация тук, т.е. по тема“ Мога ли да махна колите от тротоарите?“
  Тук е по-малко вероятно, сега между 2-та тура на изборите, някой да я прочете!
  Да не би причината да е в това, че не точно така се е случило както Вие разказвате? Пак повтарям, малко вероятно е тук, по тази тема – сега, друг участник в блога да вземе отношение.

 • http://www.forumnews02.kokoom.com/buy-cheap-generic-viagra.html ONLINEPHARMACYCHEAPILLS

  [b][u]ONLINE PHARMACIES NO PRESCRIPTION needed ..!! FREE OVERNIGHT DELIVERY..!![/b][/u]
  [url=http://www.newrxforum08.kokoom.com/tramadol-no-prescription.html]ONLINE PHARMACIES NO PRESCRIPTIONS ..!! FREE OVERNIGHT DELIVERY..!![/url] – PHARMACIES NO PRESCRIPTION needed singulair ..!! FREE OVERNIGHT DELIVERY..!!
  [b][u]ONLINE PHARMACIES NO PRESCRIPTIONS ..!! FREE OVERNIGHT DELIVERY..!![/b][/u]