Няколко позакъснели отговора

Много коментари. Благодаря ви безкрайно. Това е начинът да генерираме нови идеи за София. Сега за въпросите. „Един“ ми е задал 10 въпроса. Съвсем като на разпит. Драги ми „Един“, хайде като ще си задаваме такива въпроси, поне да си напишем имената. Ти моето го знаеш. Бил ли съм войник? Не, не съм. Аз бях британски гражданин, може да се каже наполовина враг, после невъзвръщенец. Не се гордея с това, че не съм бил, но не се и срамувам. В тази армия баща ми спадаше в категорията на „англо-американските империалисти“. За дипломите – не разчитам на дипломите си, макар да се гордея, че съм завършил един от най-престижните университети. Сега сме се хванали за друго. И Бойко Борисов е кандидат на науките! Но ако много настоявате ще ги сканирам и ще ги сложа тук. В БОК постъпих на 20 години. Нямах привилегии през социализма, не бих влязъл за нищо на света в правителство на Станишев, още по-малко на Борисов; работата на всички кметства досега оценявам негативно, но ми се иска да гледаме напред, не да се ровим назад… 7 от 10. Последните три ще ги пропусна, освен ако много много не настоявате да ви отговаря. Ивайло, благодаря за добрите думи. „Нямаше ли да е по-добре да се кандидатираш независим? „Не, не мисля. Не съм обединител, но вярваме в едно и също – прозрачност, чистота, просперитет. Разумно е да бъдем заедно. Не е сега време да се надпреварваме, а да успеем заедно. Мария (69), благодаря за чудесните въпроси и благодаря, че ги задаваш на всички. Още един „Питащ“ за дипломата. Ако се появят още 5 ще ги покажа. Не мислех, че дипломите могат толкова да вълнуват хората. Спомних си как, когато преди време някой беше подхвърлил по повод на квалификациите ми (тогава ставаше въпрос за сериозен договор) „А, глупости, университет. Има магистратура от някакво Лондонско училище по икономика. “Така е, едната е от там :). Атанас, и всички, които се включиха в дискусията за колите по тротоарите, има решение. Решението с колите по тротоарите е управленско, не опира до това на всеки ъгъл да се строят многоетажни паркинги. В София може да се въведе интегрирана система за паркиране, която ще е платена. Тя няма да е много популярна, защото хората ще трябва да платят за нея. Но ще платят много по-малко, отколкото ще получат. Лондон е много по-голям и по-претоварен град от София. Там няма една кола по тротоарите. Не че лондончани са по-свестни от софиянци. Разликата е в управлението на града. Да, Яворе, смятам, че публичните личности е добре да бъдат отворени за сексуалността си, но ако някой се крие, ще го разбера. Живеем в доста нетолерантна среда. Димка, благодаря за идеята за Бистришката река. Да, и тя трябва да се почисти. И всички реки. Реките са едно от богатствата на София, макар и да са малки. По тях може да съдим какво представлява София и колко работа има, за да се оправи. Но ще се справим. Заедно.

« Предишна публикация
Следваща публикация »

101 коментара

 • http://eminbei.blogspot.com Емин Бей

  Хубави отговори

  Реално всички знаят къде са проблемите на София и това, което биха искали да чуят са идеи как да се решат. Аз също.

  Поздрави и успехи,

  Емин

 • http://eminbei.blogspot.com Емин Бей

  Това

  „А, глупости, университет. Има магистратура от някакво Лондонско училище по икономика.“ Така е, едната е от там :).

  е вица на деня

 • Димка Гочева

  Много благодаря за отговора.
  Много по-важно е да се срещате с хора на живо във всички квартали и райони на града, с хора, които не Ви познават.

  А вчера, специално за празника на София написах за Вас и Вашия блог едно многословно предложение.

  Ето го:

  На днешния празничен ден на Света София се включвам тук, за да напиша нещо за музиката. Да, за музиката и празничността.
  Преди седмица на първото си представяне в “Синия лъв”, а после и в първите си няколко интервюта, Вие господин Заимов, заявихте нещо много точно и интересно – за нещастието на софиянци сега и за това, че градът трябва да стане по-весел и хората да започнат да се усмихват по-често. Затова днес, на празника се връщам към това първоначално обявено намерение. Вярно е, че София е мрачен, тъжен и унил град.
  В София като град няма културен живот. Това, като го прочетат някои хора, си представям как ще изпищят: “Ама как така да няма културен живот?”
  Вярно е, че има много театри и те до един се напълниха, особено през последния сезон, има опера и балет. Има концертни зали и в тях музицират по всякакви начини хора, които се занимават с различни жанрове на пеенето и свиренето.
  Но в София – тъкмо като в град – няма културен живот. За да има в един град културен градски живот за целия град, трябва да има неща, които да се случват на открито – на агората, на форума, по улиците и площадите. Колко концерта на открито е имало в София през последните две години – ама не по стадионите, а по площадите? Къде са се случили те? Може би само традиционния рокаджийски “Цвете за Гошо” и митинг-концертите за освобождението на сестрите или предизборните партийни прояви.
  Тази година бях в Будапеща точно по време на големия празник на изкуствата и културата на 22 юни. Не само че всички галерии и музеи бяха отворени до малките часове на нощта безплатно и бяха претъпкани от посетители, но из целия град имаше десетки сцени, на които имаше концерти от всякаква музика, балетни и пантомимни спектакли и т.н. В централната част на града движението бе спряно и мостът Сечени беше затворен. Хиляди щандове със сувенири и приложно изкуство, както и произведения на народните и художествените занаяти имаше по улиците – и по моста Сечени, и по двата бряга на Дунава, и в целия музеен район на Буда, и из целия град.
  А по-рано през април, малко след Великден, когато пак за кратко бях там, забелязах, че всяка неделя по няколко часа пред новата сграда на театъра, която е фантастично произведение на модерната архитектурна фантазия, има открита сцена. На тази открита сцена в продължение на часове всяка неделя самодейни артисти от цялата страна пеят, танцуват, музицират, рецитират.
  Така се ражда настроението и усмивката в един град. В София по едно време имаше някакви концерти на духова музика в Борисовата градина, преди три-четири години имаше няколко представления “Опера на площада”; посланикът Пардю и неговата съпруга бяха организирали веднъж преди години концерт с класическа музика в Докторската градина и въпреки дъжда той създаде страхотно настроение…
  Но това е много малко. То се случва рядко и доколкото изобщо се случва, се случва само в центъра. Не може да очакваме, че градът ще се съживи и ще излезе от унинието с едно-две шествия по Витошка годишно, с инцидентни концерти в Борисовата или Докторската градина и с открита сцена по някакъв повод само пред Народния театър.
  Ако някой наистина иска да направи София весел и усмихнат европейски град, трябва да обещае, че ще има програма за развитието на градската култура и градското изкуство във времето и пространството.
  Във времето: от Благовещение (25 март) до Димитровден (26 октомври) – поне по един седмичен концерт на открито.
  В пространството: навсякъде, във всички общини и райони – поне по един концерт месечно. Какво пречи учениците от музикалното училище – от първолаците до абитуриентите, и студентите от МА “Панчо Владигеров” да музицират на открити сцени в топлите месеци на годината поне веднъж месечно срещу символичен хонорар от общината? При това не в центъра на града, а на разни места от другите райони. Наистина, първият път може да има малко публика, да има подсвирквания и дюдюкания, но постепенно хората ще почнат да се събират и увеличават. Че даже и тези, които първият път се присмиват, след третия път ще си купят и дискове с по-сериозна музика. А може да има и литературни четения на открито… Примерно, Люлински празници на съвременната българска поезия, Слатински празници на краткия съвременен български разказ…
  А сега градът е разделен на шепа хора, които се мусят и въсят, че чалгата и простотията са много, и на огромно мнозинство от хора, които сигурно никога не са имали възможност да усетят въздействието на друга музика, на друго изкуство. Докато т. нар. “елит” продължава да се самозадушава в снобизма си и презрението си към тълпата, обикновените хора ще продължават да се забавляват както и досега. И пропастта между едните и другите в един момент ще погълне всички ни…
  Скъпи читатели на този блог,
  Според мен Мартин Заимов заслужава да стане кмет, най-малко защото човекът с фуражката, който управляваше града през последните две години, не направи нищо за градската култура и градското изкуство в този унил град…
  А Мартин и екипът му са европейски хора. Те ще направят нашия град град с европейска естетика и европейска градска култура, с европейско градско изкуство.
  post scriptum:
  Май писах прекалено многословно и прекалено често тези дни;
  обещавам поне една седмица да не досаждам тук, за да дам възможност и на други да пишат, питат и коментират.

 • Люба Михайлова

  Г-н Заимов,харесва ми нестандартното Ви поведение и въпреки някои резерви и поради факта,че съм много дясна,ще гласувам за Вас.Позволявам си един въпрос,който ,струва ми се,не е поставян досега не само на Вас,но и на останалите кандидати.Столицата ни е „удушена“от кабели /от кабелните оператори,от провайдерите на Интернет и др./Напоследък с кабели са оплетени и малкото останали дървета,особено в някои от комплексите и то въпреки съществуващата Наредба,която не разрешава по дърветата да се окачва абсолютно нищо.Имате ли идея за решение на този въпрос.Зная,че не е лесен и по-скоро не е ефтино решаването му,но няма друга нормална европейска столица с подобни „украси“.Разходете се с колелото си в центъра /успоредните на бул.“Витоша“ улици,разходете се в жк“Стрелбище“и ще се убедите.По мое мнение горните фирми не трябва само да събират таксите за предлаганите от тях услуги,но трябва и да инвестират в тези услуги /имам предвид подземните кабели/,така,както е в „белите „страни на Европа и по света.Благодаря Ви и успех !

 • Нели

  Днес прочетох, че от твоя щаб ще направят най-добрата интернет кампания. Много добре!
  Но недостатъчно – 90% от хората няма да я видят. Нужно е много силно медийно присъствие! ББ наднича и от хладилниците на хората.
  Успех!

 • http://yurukov.net/blog Боян Юруков

  Наистина добри отговори. Много ми хареса това за „някакво Лондонско училище по икономика“.

 • http://www.mr-mahony.blogspot.com Mr. Mahony®

  Г-н Заимов,

  от няколко дни се каня да Ви пиша, но ето сега реших, прочитайки отговорите Ви на предишните коментари.

  Като първо искам да Ви поздравя за това, че се решихте да се включите в тази война, защото при тези конкуренти, това си е война. най-искрено Ви желая успех, защото наистина се моля всеки ден да дойде кмет с разбирания като Вашите.

  Аз съм също 3-4 поколение софиянец (дори прапрадядо ми най-вероятно се познава с Вашия прадядо) и по тази причина много обичам София. Всеки ден гледам и се оглеждам и виждам хилядите проблеми на града.

  Накратко бих си позволил да Ви напиша (само) някои мои идеи, имаше ги дори в Капитал:

  1. Определно най-големият проблем са автомобилите. И определено решението НЕ е само в изграждане на паргинги (радвам се, че сте запознат със „Закон за задръстванията“). Това, тротоарите да се освободят от автомобили, според мен е задължително. Тротоарите са за хората, така както улицата е за колите. Да се въведе и платено паркиране в голяма част от града.

  2. Да се обърне внимание на транспорта. Друго решение според мен е премахването на маршрутките и намаляване броя на такситата. Не може в София да има повече таксита от във Виена! Дори бих се замислил и за закриване на тролейбусите. По-добре да се развие добър транспорт от трамваи, метро и рейсове, както и велосипедни алеи.

  Трамваят трябва да е в специален коридор, за да не могат колите да карат по линиите. Това е много лесно и нескъпо за изпълнение.

  3. Да се въведе забрана за използване на гараж (който по план, от строежа си е гараж) за магазин или каквото и да било.

  4. Да се преговаря с банките за отпускане на заеми (обшината може с определени лостове да гарантира използването им) за изграждане на подземни паркинги. Все още има празни места, под които може да се построят такива. Пред Парламента, бившето руско посолство или бившият мавзолей, например.

  5. Създаване на Общинска полиция, която да следи за реда, чистотата и спокойствието в града. Говоря за сериозна институция.

  6. Да се обърне повече внимание на пешеходните места. Пред Парламента и Народното събрание например да се затвори движението. За Графа и Витошка да не говоря. Зареждането на магазини да става след 22.00 и преди 07.00 часа.

  7. Да се изчистят места като плошад Славейков и Александър Невски. Срамота е как нашата светиня изглежда отпред с тези антиквари, един от които дори там спи. Или бабите, продаващи тези парцали. За новите тенти пред кметсвото няма да споменавам.

  8. Все още неразграбените паркове и градини
  да се изчистят и поддържат. Да се въведете такса за притежателите на кучета.

  9. Да се въведе строг контрол и високи такси за ново строителство. Да има контрол върху частните реконструкции (остъклявания и подобни простотии), задължителна регистрация на гражданите и глоби за непочистване или замърсяване.

  10. Кметът Мартин Заимов да има 4 часа седмично приемен ден (ако отсъства някоя седмица да ги компенсира). Да има и 4 часа на седмица разходка пеш из град София с тефтер в ръка и да записва …… хилядите задачи.

  Знам, че ги знаете всички тези неша. Вие сте достатъчно умен, (учил съм за Вас по финанси) живял по света и не се съмнявам, във Вас. Знам, че знаете и 3-те най-важни неща за управлението на каквото и да е (включително и на град), а именно: воля, програма, човешки ресурс.

  Пиша Ви тези неща, за да Ви вдъхна кураж и воля, като Ви пожелая успех и Ви напомня, че все още има хора, които искат да видят своя град като един хубав, приветлив и весел такъв. Тоест … ние разчитаме на Вас.

  Успех!

  С уважение:

  Антон Георгиев

  P.S. Аз обичам София! 😉

 • http://www.xing.com/go/invite/5591433.c6bbc8 Stefan Kraev

  Харесва ми начина Ви на комуникация! Лек и непринуден! :)

  А на „тиквите“, които Ви задават едни и същи въпроси, препоръчвам да си осигурят ХАПЧЕТА ЗА ДОСЕЩАНЕ! 😛

 • Боби

  Желая ти успех!
  Хареса ми, че говориш за Leapfrogging. (четох го някъде..) За инспирация можеш да погледнеш някое видео с кмета на NY Bloomberg. Има в youtube. Ако човек с подобен на неговия mindset стане кмет на София, определено ще бъде интересно.

 • http://thehobbit.blog.bg Радан Кънев

  Добри или лоши – ще има различни мнения.

  Важното е, че има отговори. Никой не може да каже, че Мартин се крие от неудобни въпроси.

  За мен отговрите са особено добри, на фона на доста тъпите въпроси:)

 • http://dzver.com/blog/ dzver

  Моят вариант за трафика:

  1. Премахване на синята зона.

  2. Въвеждане на универсален талон за платено паркиране за целия център, подобен на винетка с умерена цена – колкото да извади от центъра автомобилите, които не се ползват.

  3. НИКАКВИ изключения – нито за инвалиди, нито за общинари, нито за домуващи, нито за частните автомобили на полицаите или служителите на министерства.

  4. Разчистване на център от изоставени автомобили (хиляди са).

  5. Позволяване на паркирането върху левите тротоари на еднопосочните улици (пешеходците имат десни тротоари).

  6. Позволяване на завой от 2 ленти навсякъде, където това ще облекчи трафика. Пример – Орлов мост – десен завой от средната Евлогий Георгиев към Цариградско.

  7. Преахване на светофарите тип „дай 20 лева“, като пешеходния в Младост 4 на Малинов, който свети червено 30 секунди, без там да има жив пешеходец когато и да е и е синхронизиран за червена вълна с останалите светофари.

  Мога да предложа и места, където с малко асфалт ще се постигне голям ефект като подобряване на движението.

  Дори в час пик в София в момента е по-евтино да се придвижваш с кола, отколкото с градски транспорт. Градският транспорт (вкл. такси и маршрутков) означава унижение и болести. Докато това не се промени ще е престъпление да ни пречите да ходим на работа с колите си.

 • Мария Д.

  Я, какъв усмихнат блог!
  Дано и програмата да е такава.
  Доста тъпо упорство за дипломите, но аз бих ги сложила. Не, че юнаците дето питат ще разберат някога какво е LSE. Нито защото добрите дипломи са „гаранционна карта“ за добър кмет. А защото удивително много „софиАнци“ ще си мислят, че има „нещо за криене“, докато разни нещастници в състояние на умствен покой като Парамов и анонимните му копия копират по 5 пъти на ден един и същи паксвил във всички форуми из нета. В България сме все пак. Колкото по-малко информационно пространство остане на влиятелната агенция ЕЖК (една жена каза), толокова повече не-десни обикновени софиянци ще имат тъпи „алибита“ да не гласуват за Мартин Заимов.

 • http://boikob.blogspot.com Скарамуш

  Добре е, че правите кампания. Има хора, които са се хванали да ви помагат – индиректно, като показват истинското лице на шамана Борисов: http://boikob.blogspot.com

 • Коста Стефанов

  Ще бъда кратък!
  Радвам се, че можем да усъществим контакт с вас, защото с нито един друг политик в България, обикновените хора не могат да контактуват.
  Надявам се, да спечелим тези избори. София го заслужава. Ще ви дам само един съвет, като човек който следи политиката на страната от доста години макар и малко дистанционно. Излизайте повече по медийте, особено електронните. Те определят кой ще спечели.
  Обещах да бъда кратък за това спирам. Иначе мога да ви предлова няколко прости решения на проблемите със: задръстванията, корупцията на полицаите и мръсния въздух в София. Вие само спечелете изборите, а след това не забравяйте за нас, вашите избиратели и пак влизайте тук.
  Успех!
  P.S. И аз обичам София

 • http://bborissov.iblogger.org Борислав Борисов

  Не е лесно да се прави кампания онлайн. Радвам се, че отговорихте на някои коментари. Мразя да давам съвети, без да са ми искали, но се налага:
  Организирайте по-добре структурата на блога си;
  Отделете едно място за по-общите въпроси на читателите ви и отговаряйте често; Модерирайте коментарите под отделните теми (виждате, че някои тролове ги използват просто за да промотират блоговете си, което дразни);
  Отделете специално място за идеите и предложенията на читателите си;
  Публикувайте тука програмата си;
  Ако се налага – ангажирайте модератор за коментарите (ясно е, че сте свръхнатоварен);
  Ангажирайте хората от пиар екипа си с дизайна и поддържането на блога ви (но не и с писането на текстове от ваше име) – тепърва и вие лично, и екипът ви ще осъзнават каква огромна сила е Интернет.
  Надявам се, че приемате тези препоръки като абсолютно добронамерени (каквито са), както и че огромният интерес към блога ви ще насърчи вашия екип да го превърне в движение в професионална платформа за комуникация с много голяма потенциална аудитория от активни, мислещи, ангажирани хора, които не ходят по партийни събрания, нито пък по предизборни срещи. Новото поколение чете тука, г-н Заимов и очаква да си общувате с него. Спечелите ли го, това ще бъде победа за демократичните ценности. Иначе то отново ще се оттегли в апатия (и ще ни управляват противниците на демокрацията и на конституционализма). Извинете ме за дългия коментар, но от просто професионалната ми съвест надделя над нетикета. Предстои ви свръхинтензивно общуване с нас, хората в Интернет. Обаче това е новата публичност. Бабите пред телевизорите със сапунените сериали гласуват за… знаете кого. Залогът е оромен, не го проигравайте.

 • zainteresovan

  има една „река“ която минава през младост 2, дървеница, мусагеница и тн. която е задръстена/пресъхнала от боклуци. и нея да споменем :).

  Може да обичаме София, ама живеем в нея !

 • http://nemam Автор

  „Ние обичаме да говорим за корупция и да твърдим, че някой краде парите, затова пари няма.“ цитат от М. Заимов

  Кои сте вие, дето обичате така да говорите?
  Пари има и никой не краде!
  И какво означава тази дума „корупция“?

 • http://nervousshark.wordpress.com/ Магдалина

  Много добри отговори. Жалко е, че много хора няма да могат да ги прочета и ще позволят да бъдат манипулирани.
  Успех на изборите и успех в борбата с проблемите на София.

 • Таня

  Г-н Заимов, обяснете на хората случая със златния резерв и управлението му. Струва ми се, че ще се спекулира с това, по-добре е Вие да го обясните. Сигурна съм, че ще има силни нападки срещу Вас в последния момент, изпреварете ги! Просто бих Ви посъветвала – навсякъде, където чувствате, че имате слабо място /всеки човек го има/, лично или професионално – изпреварете ги Вие! :))

 • BARRY

  Burzinata e problem vuv sofia, horata vuv kolite si vse burzat, a burzinata susdava xaos i nespazvane na pravilata. Predlagam ti avtobusite mar6rutki i taksita da si imat sobstveno platno za da se stimulira ob4estven transport ( tam kudeto e vazmojno). A malko pove4e lejaji6ti polizai 4e namaliava tempoto na grada kato vuv amsterdam ili parij.

 • nearvana

  Един позакьснял вьпрос:
  Господин Заимов, вие сте водач на листата на СДС и ДСБ, но гласувайки за вас човек гласува и за останалите кандидати в тази листа.
  Сигурно сте прочели статията в Дневник „Предизборно в София пак се раздават имоти“ (http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=377951).
  Има ли хора от вашата листа които са гласували „за“ при поредните безочливи замени в последния момент? Все пак третият в листата ви е е председателят на сегашния Столичния общински съвет Владимир Кисьов (СДС).
  Опасенията ми са, че кандидатурата ви е ракета носител за кандидати за общински съветници които са управлявали досега и не биха имали ниакакъв шанс да бьдат избрани иначе ( Подобен е случая с „Тити“ Папазов ). Мисля че има хора които биха гласували за вас, но не и за 2-ия и 3-ия в листата. Така мотивацията им да гласуват намалява!

 • Татяна

  Марин Заимов няма шанс за успех. И той ще бъде употребен. Много жалко.

 • Дилян Маринов

  Аз също се интересувам от дипломите на господина кандидат. Не разбирам защо този въпрос трябва да се повтаря от 5 човека за да ги покаже. Очевидно е че броят на интересуващите се е по-голям от броя на отправените запитвания.

 • Коста Стефанов

  Апропо, идеята на Милан Миланов за предварителни избори не е никак лоша, защото така ще останете само Вие като представител на дясното. Аз бих я подкрепил. Така ще Ви се увеличат значително шансовете да победите в крайна сметка.

 • Ники

  И какво стана? Човека си отвори личен блог и в него само за политика се говори.
  Ако е личен и ако не е политически, каквото е обещанието на собственика, нека разкаже малко за това което харесва – любим цвят, албум, фолк певица (надявам се няма да има отговор за това 😉 ), сграда в Сф…аре стига с тази политика :)
  И аз пак да си кажа. Много нагласен ми изглежда този блог. Не обичам скептиците и не се харесвам такъв, но се надявам (продължавам) да ме изостави това чувство относно автентичността на този блог.
  Айде

 • Татяна

  Според мен не е важна дипломата, нито сексуалнустта на М.Заимов. Всеки средно интелигентен човек знае какво е London School of Economics, a кой какво прави в леглото си е лично негова работа. Г-н Заимов, постъпвайте като кралицата- мълчание и пренебрегване на простотията.
  И едно допълнение: айде София да не е само за софиянци, а за всички българи. Софиянци преди 5-6 поколения също са били с цървулите, както останалите българи.

 • Дилян Маринов

  Татяна, първо не мисля че всеки средно-интелигентен човек трябва да знае какво е London School of Economics.
  Второ, г-н Заимов има претенциите да бъде демократичен кандидат, а вие го съветвате за се държи като кралска особа. Искренно се надявам средноинтелигентният избирател на г-н Заимов да не е като вас.

 • Таня

  Татяна, София отдавна е за всички българи – 2/3 вече са тук! Що се касае до сексуалните наклонности на Мартин Заимов, ами вижте справката относно брой деца, които е създал. Що се касае до „останалите българи“, очакваме ги скоро и те да се преселят в София, натам вървят нещата. България ще остане екологично чиста, София ще се задръсти от битови отпадъци. Не знам кое точно правителство най-сетне ще се замисли да насочи „държавната политика“ към подкрепяне на икономически отрасли в провинцията и другите градове, осигуряващи препитание на бъларското население навсякъде в страната. Понеже в основни линии тези правомощия са в ръцете на ДПС и Доган с пълната подкрепа на Величествения цар и БСП /с парите/, не виждам скоро изход от ситуацията,освен ако на българския народ не му „светне“.

 • nearvana

  още един въпрос:
  какви са плановете ви за незаконните ромски гета в София?
  Под незаконни имам предвид незаконни постройки върху общинска земя.

 • Емил Ваклев

  Моят въпрос е: Господин Заимов, участвахте ли при определянето на листата на общинските съветници и районните кметове и с колко от тях проведохте разговор.
  Имам и едно предложение за радикално решение, което според мен, ще реши или поне ще облекчи решаването на проблемите на София: РАЗДЕЛЯНЕ НА ИКОНОМИЧЕСКИЯ И АДМИНИСТРАТИВНИЯ ЦЕНТЪР НА БЪЛГАРИЯ, т.е. изграждане на нова столица, някъде в центъра на България, може би в Розовата долина. Такива примери има достатъчно, за които Вие със сигурност знаете. Ако счетете, че такава идея си заслужава да бъде обсъдена, мога да Ви представя обосновка за предимствата на такова решение пред сегашното състояние.

 • Мария Д.

  Много странен утринен разговор проведе Коритаров със Заимов. Стойността му откъм информация беше кръгла нула, защото Коритатров си беше намислил, че каквато и да е темата – той ще обсъди въпроса със съветстките отличия на дядото на кандидата и въпроса за бъднините на СДС и ДСБ изобщо-въобще. Нищо, че беше сложил надслов над тази странновата среща „как М. Заимов ще усмихне София“. Но все пак – поздравления на Заимов, за успешното противостояние на глуповатите намерения на Коритаров и за добрите хрумки (значка и чаша с логото на кампанията си, подарени на Коритаров) в сюрреалистичната обстановка, с които поне успя да покаже на сутрешната аудитория, че има и други важни неща за гражданите на една страна и за зрителите на една телевия освен личните интереси на един доста спорно талантлив журналист към историята на световните агентури, към които толкова му се е искало да принадлежи, но не е имал късмет и талант да го постигне.

 • Л.Ангелова

  Мартине,днес в „Коритаров..“спечели и уви загуби-спечели погнусените от ченгеджийските маниери на водещия НЕгосподин,но загуби така наречения“обикновен избирател“.За обикновенния доста неща не се разбират от самосебе си-те трябва простичко и без емоции и аристократично презрение да бъдат обяснени-да,дядо ти е герой,но на България защото е участвал и водил войните си в основополагащите войни на прохождащата млада Българска армия от?год -до?год.След излизане от активна военна служба в частни/или не разговори дава сведения за движението на ГЕМАНСКИ-не на български части и т.н.т.Пропагандите на Гемания ат една страна и СССр от друга го превръщат в небходимия и за двете страни супер шпионин-КОЛКО ОБИКНОВЕННИ САМИ МОГАТ ДА СИ ДАДАТ ТЕЗИ ОТГОВОРИ?Пред урните ще застанат всякакви хора и за да гласуват за теб ТРЯВА ДА СА ТЕ РАЗБРАЛИ.Единственото преимущество на Б.Борисов е ,че говори лесно за проумявяне-какво казва е друг въпрос-,но не оставя в недоумение тези на които мисленето не им е силната страна.За съжаление в Бг.нямя избирателен ценз и по тази причина вота и на тъпака и на професора тежи еднакво,а професорите са малко.Искам да спецелиш и ти и ние-затова говори ясно и обяснявяй за да бъдеш разбран и в следствие на това ПРЕДПОЧЕТЕН-не карай тъпия да се чувсва по-тъп, а УВАЖЕН КАТО ИЗБИРАТЕЛ НА КМЕТА СИ.Простата комуникация важи за всички въпроси-не само за биографичните.С най-добри чувства и стиснати палци-УСПЕХ!!

 • Мария Д.

  Дойде ми идея. Не знам доколко е постижимо, но през интернет могат да се виждат вече с доста прилично качество видео материали. Като гледам визуалните медии как се опияняват от влиянето си и се опитват вместо посредници, да станат участници в политическия процес, няма ли начин кандидатът да си запише собствените послания в клипообразна форма и да си ги пусне в интернет. Та поне на хората дето имат интернет да не има се налага да „изслушват“ и крайно съмнително интересните възгледи и концепции и разните „водещи журналисти“.

  ПП идеята ми не е оригинална. благодарение на такива клипчета всайтовете на кандидатите успях да проследя голяма част от политическите проекти във Франция, в удобно за мен време и с цялото влияние на визуалната среда.

 • vip

  Моля Ви, покажете дипломите си! Колкото повече се забавите с това, толкова по-малко хора ще Ви се доверят… Да не говорим за сценария, в който всичко остане само на думи…

 • Кирил

  Здравейте г-н Заимов,
  Вие сте моят кандидат за кмет на София на тези избори. Бих искал да станете кандидатът и на повечето софиянци. За да стане това, според мен, вие трябва много скоро да предложите убедителна програма за управление и да успеете да я обясните на различните групи софиянци, които говорят много различни езици. Хората от кв. „Христо Ботев“ и жк.“Дружба“ не говорят същия език, като този на хората от ул. „Оборище“. За едните вие сте това, което те вярват, че никога не могат да бъдат, а за другите сте това, което вярват, че скоро ще бъдат, или вече са. Надявам се разбирате, че това е страхотен проблем. С други думи, ако не убедите хората от крайните квартали /там живее повече от половината от населението на София/ няма да спечелите изборите. Никой с вашето потекло, образование и социален статус досега не го е правил – нито в София, нито в страната. Дано вие да сте първият. Ще ви бъде трудно и защото царските юпита разбиха мита, че доброто образование и маниери са признаци за морал и същевременно беше изграден нов мит: доброто образование и маниери означават, че срещу себе си имаме още по-ловък измамник.

  Искрено ви желая успех.

 • Таня

  vip, Да сте искал дипломата на царя, когато с възторг го избрахте преди време?

 • Един

  Благодаря за отговорите. Цитирам Ви:
  „Един“ ми е задал 10 въпроса. Съвсем като на разпит. Драги ми „Един“, хайде като ще си задаваме такива въпроси, поне да си напишем имената. Ти моето го знаеш. Бил ли съм войник? Не, не съм. Аз бях британски гражданин, може да се каже наполовина враг, после невъзвръщенец. Не се гордея с това, че не съм бил, но не се и срамувам. В тази армия баща ми спадаше в категорията на „англо-американските империалисти“. За дипломите – не разчитам на дипломите си, макар да се гордея, че съм завършил един от най-престижните университети. Сега сме се хванали за друго. И Бойко Борисов е кандидат на науките! Но ако много настоявате ще ги сканирам и ще ги сложа тук. В БОК постъпих на 20 години. Нямах привилегии през социализма, не бих влязъл за нищо на света в правителство на Станишев, още по-малко на Борисов; работата на всички кметства досега оценявам негативно, но ми се иска да гледаме напред, не да се ровим назад… 7 от 10. Последните три ще ги пропусна, освен ако много много не настоявате да ви отговаря.“

  Ще бъда искрен – отговорът Ви по отношение на войниклъка е нещо на което само наивници могат да повярват или хора, които не са живели по времето на социализма. Бил сте враг и невъзвръщенец – това ме кара да се смея:))) Та Вие сте внук на съветски шпионин (герой на СССР), майка Ви е била на работа в ООН – кой ще ви изкара враг и невъзвренец ? И като сте враг как така сте отишъл на работа в БОК при зетя на Живков ? Все пак, говорим за времето когато хора бяха вкарвани в затвора само за един виц (това се случи с мой роднина – беше една година в затвора в Стара Загора), а Вие – врага сте отишъл на работа в БОК:)))))))
  Що се отнася до дипломата Ви – не е важно дали настоявам или не. Просто считам за уместно действително да си покажете дипломата. Ще бъда отново искрен – след като давате такова елементарно обяснение за това как сте бил враг (враг, която е работил в БОК при Батето) считам, че е възможно да не сте искрен по отношение на случая с дипломата.
  Накрая, г-н Заимов – ние сме от различни светове. Вашият свят е света на възможното (Вие не сте чул думата „няма“ и израза „не може“). Причината за това е произхода Ви.
  Аз винаги сам е трябвало да се боря в живота и често съм чувал тези думи. Аз съм от онова поколение, което беше тъпкано и мачкано от върхушката, към която и Вие принадлежите. Само една информация (възможно е това да не знаете) – когато кандидатствувах в университета първия път (приет съм при второто кандидатствуване) бях под „чертата“. Да, малко е ми достигна да бъда приет. Защо ли се получи така ? Защото по ония години 10% от местата се пазеха за деца на активни борци. Ако това не беше така, нямаше да се налага отново да уча и то в казармата (доколкото можеше да се учи там). Да не говоря, че по ония години в Английската гимназия цели паралелки се създаваха със списък спуснат от ЦК.
  И други неща мога да кажа.
  И друго – моето мнение, че Другарите са навсякъде. Че в България демокрацията е фасадна. И това е причината да не си съобщя името. Просто ако го направя, интелигентно ще бъда набутан в десета глуха. Да, в затвора няма да ме вкарат, но ще ме набутат в десета глуха. А аз искам да се развивам.
  Бъдете щастлив !

 • Таня

  Един, Вие сте много озлобен и това е обяснимо, описвайки ни трогателно злощастната си съдба, но искам да Ви кажа, че в живота успешната личност следва да се справя с всякакви трудности сама. Мисленето – „този ми пречеше, онзи ми пречеше“ понякога предполага слаб и неудачен характер. Помислете върху това! :))

 • Борис

  Много добра идея на Мария Д. за клипове със собствена платформа/послания, които се разпространяват в интернет. Не става въпрос за чисто рекламни клипове, нали?

 • vip

  до Таня: Уважаема Таня, не съм гласувал за царя, но и неговата диплома бих погледнал… В този случай въпросът обаче е защо, след многократно приканване, господин Заимов все още увърта и поставя бройни условия за показването и??? Бих желал да знаете, многоуважаеми господин Заимов, че аз Ви симпатизирам на основата на казаното от Вас досега, но истинността се крие в делата, а не в думите…

 • Един

  Таня – няма злоба. Просто няма как да забравя за тази върхушка. И съм написал неща, които са истина.
  А в момента съм един успял човек. И поради това не си пиша и името. Ако бях лузер – щях да го направя. Просто защото нямаше какво да губя.
  А Вие явно се връзвате на елементарните обяснения за врага, който работил в БОК:)))
  Ще бъда откровен – просто Заимов е бил в другия отбор. А за такива не гласувам.

 • Мария Д.

  Не рекламни. Тези които гледах при франсетата си бяха говоряща програма за управление. Както си я е направил кандидатът. Направих си труда да погледна един от дебатите по тяхната телевия и забелязах, че и двамата кандидати се постараха да вкарат в ТВ екрана същите неща които си бяха сложили като акценти на бъдещите действия в нет-ските версии. За съжаление на Саркози предизборият му сайт го „ъп-грейдват“ вече 3 месеца и няма как да погледнета, но по изборите работеше безотказно. Имаше и клепчета „въпроси“ към него от граждани на които отговаря. Няко правени през скайп, с уеб кам или по разни митинги. Не казвам, че не са подбирани удобни въпроси. На като цяло създаваше идея за достъпност и динамика. Подходящо е за кандидати, които имат добръ визуален потенциал и способност за кратко и ясно публично говорене. Затова и си мисля, че на Заимов може да му свърши добра работа. Сам не знам как изглажда като инвестици във време и пари. Може по тази причина да не е подходящо.

 • Венета

  Вземете Кирил в PR екипа си. Това епътят към масовия избирател.Успех!

 • http://,, Нели

  Явно сме на приблизително еднаква възраст.
  И на мене ми са се случвали нещата, за които говориш (сбъсквала съм се с „предимствата“
  на партийната номенклатура).
  Но това не ме е превърнало в начумерено същество, търсещо вина за неслучилия му се живот в другите. Омразата вреди преди всичко на мразещия.
  Усмихни се, човече! Със сигурност ще заживееш по-добре!

 • Нели

  Хей, Един, горното беше написано за тебе!

 • Sasho

  Хора,
  чета въпросите и реших да напиша следното. Като един радетел за демокрация мисля, че е хубаво че М. Заимов е подкрепен от СДС и ДСБ – малко по-нормални партии (жалко, че с малки електорати). Хубаво е, че има блог и че отговаря на въпросите ни. Още по-хубаво ще е ако е завършил Лондон Скуул ъф Икономикс. Но си мисля и следното, за мен на този етап тези неща нямат значение. Дори и дядо му да е бил комунист и агент, че и той да е комунист. Искам да стане кмет само и защото е глътка въздух на фона на чалготеката в БГ. Писна ми от мутри, писна ми от мастити изроди. Дори и само защото излежда и се държи нормално М.З. ще е хубаво да е кмет. Защо някои не пита гениалния Бойко какво е завършил…мръсна гадна мутра!
  Успех

 • Delian

  Predlagam vsichki, koito iskat Martin da stane kmet da pratiat na svoite priateli sita i da gi podkaniat te da napraviat sushtoto. Vseki ot nas moze da nakara pone 10 choveka da glasuvat.

 • Един

  Нели – когато сметна за нужно се усмихвам. Не ходя усмихнат цял ден. Такъв ми е характера.
  Ще повторя – Заимов е от „другите“. От тия, които 45 години гледаха на България като на едно феодално имение. И си правеха каквото искат. Това са хора пропилели живота на моите родители, баби и дядовци. Те им сърбаха попарата. И донякъде аз. Ако говорим за достойноство, то достойното е такива като Заимов да си кротуват някъде. Впрочем кои сега са на първа линия ? Хора от добре познати фамилии – Живкови, Велчеви, Станишеви и т.н. Завладели са политика, икономика и медии. На всички възлови места са хора свързани с червената номенклатура. Вечно те ! Винаги първи !
  Коренът на всичко това е 9 септември 1944 г. Тогава разни с цървулите и потурите с помощта на Червената армия избиват интелектуалния, стопански и политическя елит от онова време или го пращат по лагери и затвори. И те се настаняват. Сега и техните наследници трябва да търпим. 63 години червената банда управлява България. Виж имотите на така наречената Жени Живкова – осиновена от селския простак Тодор Живков, виж имотите на другите – все деца и внуци на промитивни хора дошли с помощта на Червената армия на власт през 1944 г.
  Забрави ли, как трябваше като добитък да се блъскаме по техните манифестации за да може група диваци начело с правешкия свинар да си правят кефа като ни ръкомахат ? Забрави ли, че ако не им членуваш в тяхната партия си аут, забрави ли, че по 10 години се чакаше ред за една жигула, забрави ли, че хората се страхуваха свободно да говорят. Забрави ли, че един път годишно имаше банани по магазините, че пращаха милиционери и партийни активисти около църквите по Великден. Всъщност те не се посвениха и да забранят честването на Великден и Коледа, та това тайно си го правехме. И т.н. и т.н.
  Заимов е от тая клика. Да, той е интелигентен, но е един от тях. От другите, за които всичко бе възможно. Пред него и такива като него вратите сами се отваряха и не защото бяха кадърни, а защото бяха синове и дъщери на „правилните“ хора. А останалите хора – кучетата ги яли. Не им дремеше за останалите хора. Важното беше те да оправят децата и родата си. Повтарям – превърнаха България в бащиния, във феодално имение, и а си се обадил по неправилния начин, а ти разкатаваха фамилията. И сега същите излизат и говорят за справедливост, за ценностти и т.н. Явно срам нямат тия хора. Никога няма да им правя метани. За мен те винаги ще са „другите“.

 • Нели

  Един, харесва ми да говорим със спокоен тон.
  Всичко, казано от тебе, е присъствало и в моя живот! И съм го възприемала и възприемам по начина, за който говориш.
  Само с едно не съм съгласна. Ти казваш: „Коренът на всичко това е 9 септември 1944 г. Тогава разни с цървулите и потурите с помощта на Червената армия избиват интелектуалния, стопански и политическя елит от онова време или го пращат по лагери и затвори. И те се настаняват. Сега и техните наследници трябва да търпим“.
  Фамилията на Мартин не се корени в тези с цървулите на 9 септември 44.
  Достатъчно се говори за дедите му тези дни, та не мисля да коментирам темата.
  Мисля, че неговото семейство е от онези стари български родове, дали много в строителството на онази следосвобожденска България, с която би трабвало да се гордеем.

 • Един

  Фамилията на Мартин благодарение на тази дата си живяла като Симеончо през фашистко:)
  Ами и аз това бях написал в предния постинг – Заимов е интелигентен. Но ще повторя – той е от другите ! Онези с привилегиите, от червената каста. Впрочем не знам дали щеше да е чак толкова интелигентен без датата 9 септември 1944 г. Защото ако я нямаше, той просто щеше да е един от масата. И сам трябваше да се бори в живота. Но благодарение на тази дата той е имал възможности, които други нямаха. България беше една комунистическа каторга. Че кои можеха да ходят на Запад по времето на комунизма ? Да е говорим, че при него не само това е било привилегия. Впрочем прави ли ти впечатление, че след написах, че неговото обяснение за враг на народа е смешно, той не продължи да обяснява как е избегнал казармата:)
  Заимов засмяното лице на комунизма, но това е друга тема.
  Всъщност всичко това, което пиша е неразбираемо за хората, които не са живели прец социализма. Вероятно като пиша, че по ония години не можеше свободно да се пътува те се чудят защо е било така. Да, млади хора – дори в Гърция не можеше да се припари. Само Другарите можеха. Дори имаше убити хора, край границата с Гърция – нашите граничари стреляха по българи, които искаха да преминат границата.
  Впрочем възниква един въпрос – чета тук и там, че бил кадърен банкер, но забележи – нито един банкер не казва това. Дори и Гаврийски мълчи по въпроса, а двамата заедно работеха в БНБ. Защо ли ?
  Пак ще ти кажа – Заимов в името на справедливостта, в името на човещината трябва да се оттегли. Сериозно ли мислиш, че хората, които страдаха по времето на комунизма ще гласуват за него ? Че неговата кандидатура е подигравка с техния живот.

 • Таня

  Все пак да не забравяме, че не случайни хора отиваха да учат на запад, така че Един има право.

 • Зорница Димитрова

  Един, разбирам възмущението ти по отношение на времето 1944-1989. Факт е, че държавата=партията отнемаше възможностите на едни хора и даваше такива на други. Разделение имаше очевадно, а за репресираните няма да говорим въобще. Но, макар и доста общо казано, равният старт не съществува при нито един обществен строй. Факт е, че сега, за разлика от преди, изкуствени бариери и информационни затъмнения няма, и най-способните могат да намерят начин да стигнат където искат. Но средностатистически, равен ли е стартът на децата на по-заможни родители, в които се влага и които от 3-годишна възраст посещават добри училища, и децата на, примерно, нископлатени родители от някой малък БГ град/село, където възможностите са 100 пъти по-малко? Две такива деца на 15-годишна възраст се различават много, едното е много по-подготвено за състезанието нататък. Колкото и несправедливо да е, няма равен старт и равни условия за всички. Важно е обаче и тези, които по стечение на обстоятелствата получават по-големи възможности, да ги използват (защото по мои наблюдения често не е така, нещо пречи на мотивацията в такива случаи). Аз говоря по принцип, нямам представа дали случая на Мартин Заимов е такъв. Ако е – значи се е възползвал и е получил квалификации, каквито са необходими за длъжносите, които изпълнява. Той няма как да е отговорен за режима преди 1989, а и, пак казвам, напълно равните възможности са мечта :) вътпреки, че разликата между тогава и сега е голяма.

 • Борис

  Г-н Заимов,

  Прочетох интервюто ви с Георги Коритаров във http://www.focus-news.bg. Не зная как е изглеждало по Нова телевизия, но в писмен вид ме разочарова. Неприятно е, че г-н Коритаров забравя да говори за София и проблемите й и задава въпроси само за миналото на ДСБ и СДС и за дядо ви, но трябва да намерите начин да пробиете това отношение и да започнете разговор по същество. За съжаление не зная как това да стане. Разбирам, че е трудно да се балансира между естествеността и желанието „да усмихнеш София“ от една страна и разговора по същество, но начин трябва да бъде намерен. Искайте съвет от екипа си. Всъщност хрумва ми, че вероятно е добре да имате съветник, който да изготвя психологически профил на основните ви събеседници и с който заедно да стигнете до най-добрите начини да комуникирате целите и посланията си в съответния контекст.

 • nearvana

  След коментарите на Един бих искал да видя биографията на Мартин Заимов. Не само щрихите в уикипедия!
  Наистина ли е работил за БОК през „социализъма“ и сега обяснява, че е бил враг на народа? Наистина не се връзва, но не успях да изровя биографията му в интернет.
  Когато човек кандидатства за работа представя поне автобиография. Не е ли нормално да има такава на този сайт?
  Честно казано „непринудените снимки“ в хубавата галерия и няколкото подбрани изречения за образованието му не ми стигат.

 • nearvana

  Един явно е прав!
  „Аз съм роден на 16 април 1962 година в Женева.
  Завършил съм електроника в Техническия университет в София през 1985 година.“
  Ами тогава се ходеше в казарма преди „висшето“, а тези които са имали правото да следват не са били от враговете на народа, ерго са можели и да ходят в казармата. Явно е че МЗ не е бил враг на народа щом е завършил ТУ!
  Господин Заимов, обяснението ви защо не сте служил ми се струва нелогично! Коментар от ваша страна?

 • Един

  Зорнице – няма равен старт в живота. Това е ясно. Но сега дори и да си по-беден може да отидеш поне в Солун да пиеш едно кафе. Дори и да си по-беден може да отидеш на работиш като келнер в Испания и т.н. Маса бедни българи това направиха. Просто имаш възможности. Да, не са като възможностите на богатите, но все пак сам си направляваш живота. А не БКП, която ти взираше в биографията. Защо ли на 10 ноември 1989 г. БКП имаше над 1 млн. души членска маса ? От 8 млн. население ? Да не би защото това да е била прекрасна партия.
  Заимов е имал неща благодарение на червената диктатура. И благодарение на тази диктатура другите нямаха такива неща.
  А по въпроса за качествата на Заимов пак ще попитам – защо нито един от банкерите в България не се изказа качествата на Заимов ? Защо мълчат ? Дори и Светослав Гаврийски мълчи ?! Политиците говорят, че има прекрасни качества, но професионалистите мълчат. Странно…..
  Ще кажа и, че не съм убеден, че той има диплома за завършено висше образование – магистърска степен. Преди години Кольо Парамов постави този въпрос и той витае във въздуха.
  Да, Заимов е интелигентен, знае езици, но редица въпроси остават неизяснени. Във всеки случай пак ще кажа, че неговия отговор за това как е избегнал казармата е смехотворен. Само лица, чието ЕГН започва с числото 8 могат да повярват на това. Тези, които живяхме по времето на социализма много добре знаем какво представляваше този социализъм и какво значеше да си враг.
  Съвсем друге е въпроса, че и другите кандидат-кметове в София са свързани с котилото БКП.

 • Кремона

  Един, подкрепям Ви напълно.

  не мисля, че сте начумерен или че вините другиго за каквото и да било от Вашия живот.

  предполагам, че сте от хората, които знаят на какво си струва да се усмихнат и на какво е правилно да дадат културен, но решителен отпор!

  докато Мартин не си направи труда да даде отговор на въпросите, които сме му задали – и аз бях пуснала няколко, но дори не мога да си намеря написаното – и за мен той ще си остане един от другите! от онези, които винаги съумяваха да са на намаслената страна на филията.

  жалко и подло е да ни го представят точно партии като дсб и сдс:( и да се очаква от хора с антикомунистически убеждения да застават зад кандидатурата му!

 • Биляна

  За първи път пиша в блог. Преди да започна прочетох доста от написаното тук и това, което ми прави впечатление е, че болшинството от хората ви подкрепят. Аз съм от тези, които последните два избора не са ходили да гласуват…причините ги знаете. Сега обаче се замислям да го направя. Мисля, че за момента това е най-голямото ви постижение – че карате хората да се замислят, че правите някаква разлика. Смятам, че осъзнавате каква огромна отговорност е това…. Подкрепата на софиянци може да ви направи кмет, но може също така да се обърне срещу вас веднага щом почнете да се вземате прекалено насериозно. Пожелавам ви да намерите баланса!

 • http://martinzaimov.quipu.bg Бистра

  според програмата на ГЕРБ-Борисов ако той / те управляват София в следващите четири години ние ще станем най-блестящата, подредена европейска столица, в която всичко ще върви по закон. Моля кажете как ще отговорите и кога ще излезе Вашата програма. Защото това което пише в тази на Б. Борисов звучи чудесно предизборно пропагандно, но все пак как така две години докато управлява, той не направи и 1/10 от това. Защо не постигна съгласие със СОС поне по малка част от идеите си /ако той изобщо е стигал сам до такива /, които едва ли биха срещнали отказ от съветниците. Как ще отговорите на този агресивен популизъм

 • Тони

  здравейте,
  един въпрос много ме интересува, а той никак не витае из медийното пространство. Санирането на панелките. Един санира, съседа му не. Панелката се разширява и свива различно. Това води до периодични изкривявания в нея, а бетона не е от еластичните. Рано или късно ще има сериозни проблеми от това. Естевствено го има и естетическия проблем – всички блокове, нашарени, пребоядисани, преустроени балкони..
  Има ли решение на това, или ще ги чакаме да почнат да падат панелките?

  Другия ми въпрос – някой го зададе, за мен е важен – кабелите на кабеларките, провайдърите и тн. Има даже и наребда. До кога ще ги има и какъв е пътя да изчезнат?

 • Един

  Кремона – не само въпросите, които бях отправил към Мартин Заимов са изтрити. Но постинга адресиран до Вас беше изтрит:)
  Така е в контролираната демокрация. Явно милиционерсоциализма е заменен от милиционеркапитализъм:)
  Само питам дежурния милиционер, който трие постинги – сериозно ли вярвате, че триенете ще вдигне процентите на Заимов ?

 • http://martinzaimov.quipu.bg Бистра

  направих няколко снимки на огромни сметища около кофите за боклук в квартала, в който живея, както и в друг квартал. Ако се интересувате от тях като предизборна илюстрация за работата на фирмите по чистото моля на моя и-мейл посочете адреса на който да ги изпратя. Не бих си правила труда, ако Б.Борисов не се беше похвалил, че е изгонил предишния концесионер- Волф/Вълка, сякаш това е решило проблема с мръсотията. Това би бил моят малък принос към Вашата кампания и тази на общинските съветници от СДС и ДСБ.

 • Карина

  Един иди в блога на Б.Б или Бригадир или Бинев, там не трият, те са пишман демократи. Задай им въпросчета, те акуратно ще ти отговорят, само си пази врата.

 • Кремона

  Един, съжалявам, че не съм прочела отговора Ви до мен, но и така е ясно, че мненията ни са доста близки. Моите въпроси още си стоят в раздела За мен, но едва ли ще получат отговор. Тъжно е, че тук веднага по-младите или по-лековерните се хванаха на въдицата „няма значение кой е дядо му, чичо му, майка му“. Опитват се да ни преметнат по тази линия, дърпайки струната на изгорените животи. Е, искам да попитам тези хора – а Вие, в името на по-добър живот, бихте ли се отрекли от предците си? Ако няма значение за Вас, защо не сте го направили?

  на препоръките на Карина бих отговорила така: ако ме интересуваше като кандидат за кмет на софия някое от изброените от Вас лица, със сигурност щях да пиша в неговия блог. когато обаче уж партии с ярък антикомунистически хъс ме карат да гласувам поради липса на алтернатива за бивша комунистическа номенклатура, то тогава очаквам поне да получа някакви отговори. за да спазят „фасадната демокрация“, срещу която уж се борят.

  явно сте много млада и много малко са Ви лъгали, за 18 години съм гласувала със синята бюлетина за всякаква комунистическа измет – жельо желев, петко симеонов, румен воденичаров, йордан цонев, христо бисеров, … има ли нужда да изброявам? лимитът на гласуванията ми със скърцане на зъби се изчерпи. Вашият очевидно не. тази е малката разлика. но дори да имате още открит кредит на доверие срещу всяка хрумнала някому в последния миг кандидатура – бих ви препоръчала да следите този човек изкъсо още от самото начало – защото сълзите после са горчиви, а все някой трябва да си направи и изводите.

  не го казвам назидателно, а с много болка. ако искате и/или можете, приемете го.

 • Карина

  Нима пресекват изворите чисти, защото някой ожаднял е дълго пил и тръгнал си нехайно е свалил във кладенцето, камъни и листи!

 • Илиана

  До Кремона и Един

  Как мислите, кое е по-важно – в какво семейство е роден Мартин Заимов, или това, че след 89 г. вместо да брани режима, който по думите ви го е облагодетелствал, застана на барикадите?
  И преди да репликирате, че съм млада и малко са ме лъгали, ще ви кажа, че бях на барикадите през 97. За хората, които тогава излязохме по улиците, той е един от нас. Не е важно какъв си по рождение, а какъв сам си избрал да бъдеш.
  Ако Мартин Заимов ви дразни с произхода си, кого ни препоръчвате? ББ, който вместо да следва примера на репресирания си дядо, предпочете да охранява Тодор Живков /след 1989 г., когато всички имахме възможност за избор!!!/ и отказа на напусне БСП?

  Ако имате поне малко желание да сте обективни, не може да не признаете, че най-достойната кандидатура за София е тази на Мартин Заимов.

 • софиянец

  Моля ви контактувайте с повече хора.

 • избирател

  Г-н Заимов,адмирирам появата на вашия блог.Ако е възможно да ви задам един въпрос,не мислите ли ,че и по-честата Ви поява в медийното пространство би спомогнала за успеха Ви?Дано вашата толерантност бъде разбрана от по-широк кръг избиратели.Успех и дано Вие сте следващия кмет на София.Вярвам,че ще успеем заедно да изградим един уютен град.Убедете хората,че ако всеки направи нещо полезно за мястото в което живее ще бъде по-отговорен,респективно по-съпричастен.

 • избирател

  Предполагам,че ако убедите софиянци в предизборната кампания,че ще работите заедно с тях,те биха ви повярвали.И ако успеете да събудите у повече хора дремещия „малък принц“ ,който прави нещата с любов и носи отговорност за нещата,за които е положил грижи ще успеем всички да направим София по-усмихната.Нека повече хора искат да кажат „Обичам София“,моя град.

 • Карина

  Парковете на София са пълни с майки с малки деца, питах те ли ги каква София искат за себе си и децата си.

 • Борис

  Подкрепям по-честата поява в медиите. Допускам, че сте зает с правенето на програмата, но трябва да започнете да се появявате по-често час по-скоро, защото сте непознат! Успех!

 • Борис

  Ето все пак линк към интервю в „Дневник“ от вчера:

  http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=379461

 • http://martinzaimov.quipu.bg Бистра

  Здравейте. Имали предвидено в програмата Ви построяване на нови детски градини. През лятото имаше проблеми в някои квартали с недостиг на места в детските градини. Същевременно поради ниското заплащане на детските учителки в тях има недостиг от такива. Как общината може да преодолее това. На чия издръжка са тези градини. От къде може да се вземат средства за построяването и поддръжката на поне две нови градини. Вторият ми въпрос е свързан с паркирането на колите по тротоарите. Чета че ще има глоба от 200 лв в тези случаи. Въпросът е деликатен защото собст. на тези коли са избиратели също. Само с глоби ли ще се решава въпроса. В нашия кв. Стрелбище има много свободни места, където има паркинги и други където могат да се направят такива, но те не се използват ефективно и общината не задължава собст. на коли да ги ползват. самите паркинги не са добре устроени. Третият внъпрос- понесе се слух, че кметът на общ. Триадица е в основата на идеята да се вземе площадка между блоковете зад ул. Нишава където има баскетболно и тенис игрише оградено с високи огради и там да се построе поредното нещо. казаха ми, че деца и младежи събирали подписи с-у това. Бихте ли се позаинтересували от този слух и се срещнете с хората на това място, ако има нещо вярно в това. Зная г-н Заимов, че имате екип, дано той да не лети в сферата на теориите за избори, а работи на място с хората и ви подготвя за отговори и въпроси.

 • Кремона

  и аз бях на барикадите през 97 година и НЕ СИ СПОМНЯМ мартин да е бил един от нас!!! ти виждала ли си го там?

  даже – ако не греша, нямам нищо против някой да ме поправи – той се върна в България едва СЛЕД тези събития…

  не мога да наричам един от нас някой, който не е споделил тази част от историята ни. а и не помня да е бил с нас през 89 или 90…

 • Карина

  Кремонче, тук направо ме хвърли в тъча. Всичко ли си заснела.

 • Илиана

  Кремона,

  Нямам представа дали не помниш, или не искаш да си спомниш. И дали изобщо си стъпвала на барикадите.
  За Мартин обаче съм сигурна. Показаха го всички български медии и немалко чужди. Цяла България го видя.

  За да имаш правото да съдиш дали някой е един от нас, трябва ти самата да си една от нас.
  Но, след като можеш да мразиш някого заради произхода му, очевидно не си. Това е типично за комунистите, не за нас.

 • Кремона

  до Илиана и Карина

  за разлика от мартин заимов нямам нужда вие да ме припознавате дали съм една от вас или не съм. аз знам къде съм била през всичките тези 18 години. и знам, че мартин през по-голямата част от 90те години не е бил с нас.

  моля обаче, понеже всички масмедии услужливо били показали снимки, пратете ми някой линк, в който се вижда как мартин е монтиран сред множеството.

  защото когато става зам.-министър при софиянски, той всъщност идва от париж. /откъдето дойде и когато го издигнаха за кандидат-кмет;)/

  ще приема и по-подробна биография на господина, в която са упоменати всички години от завършването му досега и всички негови работни места по месеци, както се прави в автобиография стандартен европейски образец.

  ако вас не ви притеснява това, че Той не отговаря на въпросите ни, мен ме притеснява. и очевидно не само мен.

  никого не мразя за произхода му, просто му отказвам правото да ме представлява. нямам намерение да го пращам в лагер, да го лишавам от политическо или каквото и да било бъдеще. ами не позволявам да бъде подменена истината. той НЕ Е и никога не е бил един от нас. нито преди 89та, нито след това.

  а в частност – в момента – очевидно не съм една от вас. не съм една от тези, които са готови да прегърнат еуфорично ВСЯКА кандидатура, която някой в последния момент изважда като зайче от политическата си шапка на фокусник.

  просто имам явно по-високи изисквания от вас към хората, които да ме представляват. и както не искам да ме представляват комунистическите издънки бриго и бойко, така не позволявам и да ми представят подобни тям за десни. без аргументи. без доказателства.

  времето да приемам нещата на юнашко доверие мина.

  безвъзвратно.

  чакам отговорите на мартин заимов. или модератора на блога му.

 • Кремона

  до Илиана

  моля те, помоли мартин заимов да си постне снимките от барикадите в галерията с картинки. и ми прати линк, ако ги има някъде в мрежата.

  на барикадите /всичките/ съм била ВСЕКИ ДЕН. макар че аз не се кандидатирам за кмет и не съм длъжна да ти давам отчет къде съм била.

  този, който дължи отговори на избирателите си и който се бави с тях твърде дълго, е друг.

 • nearvana

  Кремона е права и абсолютния минимум инфо за всеки кандидат за кмет е неговата автобиография. Какво и къде е работил и учил по месеци и години. Това се изисква при всяко кандидатстване за работа. Не можеш просто да кажеш „завършил съм LSE“ – там има различни специалности. Има и бакалавърски, магистурски и докторски програми и т.н..
  Да не говорим за изцепката че е бил враг на народа който е работил за БОК по комунистическо време – това е просто върха на майтапа!
  Аз не успях да намеря такава информация (CV) в интернет. Ако някой намери да post-ва, но най вече ояаквам Мартин Заимов сам да я публикува.

 • куртев

  кремона, какво ти става бе, душата. това все пак е блог не е разпит. успокой се ще ти отговорят. а сега да си ги мерим кой е по демократ и на какви барикади колко минути е седял не мисля, че е конструктивно. другите в коментарите си ти уважават мнението, въпреки че лекичко заспамваш в момента опитай се да помислиш преди да пишеш. брой до 10.

 • Илиана

  Кремонче,

  Сериозно ли вярваш, че някоя медия ще държи на сайта си снимки от преди 10 години, че искаш линкове? Или просто се заяждаш.
  И никой не ти иска отчет, въпреки че за човек, съпричастен към протестите от 97 г. , демонстрираш учудваща неинформираност.

  Колкото до мен, нямам нужда от снимки, за да съм наясно кой е Мартин Заимов, затова не ми трапосвай ролята на посредник в безкрайните ти искания за снимки и биографични уточнения.
  Пишем в блога му, можеш да се обърнеш направо към него.

  А доколко си една от нас, нещата не опират до това дали Карина и аз те признаваме.
  През цялото време се опитвам да обясня, че всеки има свободната воля да избере какъв да бъде и към каква общност да принадлежи -независимо от произхода си.

  Ти САМА се поставяш извън кръга на демократимно мислещите хора с тоталитарните си доводи.
  От написаното от теб излиза, че си против някого заради семейството му и защото е живял по-добре от теб. Прощавай, но това звучи твърде първоснгнално. И недемократично.

  Не те караме да приемаш когото и да било на доверие. Само че при теб не личи желание да прецениш дали Мартин Заимов заслужава доверие – тогава нямаше да го виждаш само в негатив. Просто търсиш трибуна за тоталното си отрицание.

  Странно е, че можеш да говориш с такава неприязън за някой, който е определено позитивен и иска да те накара да се усмихнеш, да споделиш мечтите си за София.

  Послушай го, ще се почувстваш по-добре! Усмивката не е навредила на никого.

 • Mickey

  Карина !
  Помниш ли , преди време в Медиапул исках някой да даде линк или информация -кой е Мартин Заимов. Ти тогава ми каза, да чакам и, че той сам щял да даде изчерпателна информация , кой е !
  Е, гледам хората задават въпроси тук, а ти нещо или се дразниш, или те избива на поезия. Не го знам кое е „Един“, но неговите думи и разсъждения са и мои. Също и Кремона. Ако 5о% от българите разсъждават така , манипулациите на комунистическата ДС нямаше да минават.
  Надявам се господин Заимов, да отговори на зададените от тях въпроси достойно.
  Но, ако се окаже че е излъгал , дори само с войнишката история и е служил при Батето по това време – в нормална държава вече е политически труп. И то не по-малко труп от такива като Бойко, „Архонта“ или Шефа им Бригадир.

 • vip

  Според мен е крайно време въпросният господин Заимов да вземе отношение по горещо дискутираните въпроси в този форум или най-малкото да публикува автобиография и диплома/и – второто не би трябвало да представлява никаква трудност, при условие че такива съществуват! Писанията Ви, господин Заимов, стават все по-неубедителни за мен, един от решилите да не гласуват – дали това ми решение ще се промени, зависи от вас! Съветвам Ви не само да говорите, но и да слушате, ако може и да чувате… А и ако вземате отношение, равен няма да имате (поне що се отнася до готовността за встъпване в открита дискусия с потенциални избиратели – което до момента липсва!) …

 • Кремона

  до Илиана

  уважението изисква да не се обръщате към мен с умалително-снизходителното кремонЧЕ.

  отношението ми към миналото на семейството му няма нищо общо с тоталитарните аргументи. обясних това многократно, няма да се повтарям.

  възхищавам ви се обаче на паметта, щом си спомняте от преди десет години, че сте видели на някакви снимки г-н заимов, когото тогава у нас никой не познаваше.

  въпросите, естествено, задавам основно към него самия. затова и ги поствам в неговия блог, а не в някой друг форум.

  самият факт, че се налага да чакаме толкова дълго отговори на толкова прости въпроси, е многозначителен. и в никакъв случай не говори за уважение към избирателите.

 • Мария Д.

  Кремона, снимката на Заимов с превързаната глава беше тиражирана доста широко в печатните медии. Синьо симпатизиращите такива я използваха като символ на победата на барикадите (без пояснения кой е самият човек), а малко по-късно пък опозиционно настроените я извадиха отново – като доказателство за „неблагонадеждност“ на един от членовете на служебния кабинет. За електронните медии не знам – готава нямах време за телевизия. Както и ти вероятно. Няма активен в общественото пространство човек в България, който да не се радва на противоречиви интепретации на действията си. Проблемът ни български е, че има потресаващо малко обществено активни хора с някаква що годе адекватна представа за политиката като обществен ангажимент, а не като бизнес, проста технология/занаят, източник на доходи, убежище от съдебно преследване и пр. Мартин Заимов вероятно е един от тях. Предстои му за 4 седмици да ни убеди в това. Не бих казала, че засега се справя много добре, но това не означава, че няма да изчакам до 27 октомври да разбера какво ни предлага да правим ЗАЕДНО и ще преценявам само предложенията на останалите кандидати, как през следващите 4 години да имаме по-свестен град и поне малко по-малко мрачни граждани на София. Ужасно тъжно е, че блогът на кандидата се превръща в най обикновен форум на рзни хора с разни представи да собственото си достойнство, възпитание възгледи и пр. Най-сериозно предлагам на Заимов, да затвори блога си, ако няма намерение да публикува тук някакви идеи за бъдещето на София, или да търси такива от хората които пребивават в блого сферата. Независимо от политическата им принадлежност, минало и пр. техни лични особености.

 • Mickey

  Не е важно, кой е бил по барикадите(имам лош опит такива дето са били, командировани), или пък кой е бил на „кръглата маса“ и т.н.!
  Господин Заимов да бъде така добър да изчисти името си по случая с войниклъка и БОК. И не ме убеждавайте че това дребни неща! Знам! Но по дребните ще разберем и за големите!
  Ако има балотаж между Заимов и Мутрата, феновете на Бригадира се знае, как ще гласуват под строй. Та има нужда от честни, негласуващи, но подозрителни софианци!
  Карина само, няма да свърши работа!

 • Карина

  Карина си върши работата там където е, а вие се почесвайте и умувайте за войниклъка и БОК, както сте тръгнали един месец няма да ви стигне, щото после идват другите въпроси.

 • Dve izgybeni godini

  Софиянци (мнозинството) се интересуват как биха могли да се придвижват по-нормално в собствения си град (било с колите си, било с градския транспорт, който откровено смърди, прозорците не се отварят, потрошен е и е постоянно претъпкан), много повече отколкото от безжичния интернет в Борисова градина. Утре вече ще са забравили за тази екстравагантност, но всяка сутрин и вечер страдат в транспорта и от трафика.
  Без адресиране на този проблем няма да има балотаж, а още по-малко – кмет!
  И за да коментираш пълноценно и убедително, повози се понеделник сутрин на няколко автобуса между 7:30 и 9:30 часа. (нвкои от Младост за центъра, от Дианабад за центъра, някой трамвай, сигурен съм че и по другите райони има интересни маршрути, 88 е направо от музея:)
  Обещавам, че времето прекарано в градския транспорт ще се изплати СТОКРАТНО до края на кампанията:)
  Само 1 предупреждение – там е тежко и много много усмивки и ръкостискания не вървят. Идеята е просто да видиш как живеят хората, от които очакваш да гласуват за теб. Може пък да ти хрумне какво послание да им отправиш?:)

 • Ники

  Когато г-н Заимов работеше в БОК имаше една мечта – Зимните Олимпийски Игри 1992 да са в София. Витоша , писти за бобслей, влекове, хотели .. Не стана , може би з добро… Мечтата беше хубава обаче.
  После така се случи и на барикадите. Г-н Заимов беше ударен по главата с палка или крак от стол, не на барикадата а в тъмното в една от уличките около БНБ от тичащи уплашени полицаи. Припомнете си филма на Сашо Диков от хотел Радисон ( Тогава май беше хотел София). Когато стана подуправител в БНБ имаше водеща статия в труд мисля със снимка с превръзка. Изобщо ако Г-н Заимов има фантазията и органиизационния опит да ‘съчини’ тази история значи имаме за кандидат кмет следващия Реймънд Чандлър!
  Е успех му желая…

 • Mickey

  Карина не се почесвам. Това време ми е дадено да преценя кандидата. Какво не си съгласна с написаното по-горе от мен?

  „Надявам се господин Заимов, да отговори на зададените от тях въпроси достойно.
  Но, ако се окаже че е излъгал , дори само с войнишката история и е служил при Батето по това време – в нормална държава вече е политически труп. И то не по-малко труп от такива като Бойко, “Архонта” или Шефа им Бригадир.“

 • tzvety

  Марти ,вижте сайта http://www.backboris.com мисля че има интересни идеи ,които могат да Ви помогнат.
  На критиците Ви искам да кажа ,че политиката е компромис и винаги трябва да избираме по-малкото зло.Тези които правят препратки с миналото преди 10 11 1989 искам да припомня ,че нямахме избор-помислете върху това.Демокрацията няма по-добра алтернатива ,но тя не е даденост ,трябва да се защитава всеки ден!
  Та Бриго или Бойко са Демократите на София!Не бъдете късопаметни и злобни ,опитайте се да гледате 10 години напред но и 20 назад за да знаем от къде идваме и към какво се стремим!
  Bonne chance Marty

 • Mickey

  tzvety – Съгласен съм но тук става въпрос за сегашна (евентуална)лъжа. И е документирано в този форум. За войниклъка и БОК по същото време. А и как така БОК? Важно е ! Колкото и да го пренебрегваме в ентусиазма си! Ако господин Заимов има(надявам се искрено) достойни отговори , задължително трябва да ги даде. Поне тук . Нали разговаряме приятелски! Е , няма как да е само за безжичния интернет, времето и за парковете !

 • Кремона

  има кой да е намерил приложение на развинтената си фантазия /все пак за това са му плащали/, не е нужно да е бил тъкмо самият мартин.

  всъщност това е, от което тук доста хора се опасяваме…

  на Цвети ми се иска да напомня, че дори и след 10.11.1989 г рядко сме имали истинско право на избор. нека си припомни къде се намират сега някои от „емблематичните лица на сдс“.

  е, станали сме /някои/ вече по-взискателни. ако ще е театър, поне декорът да е по-изпипан…

 • Карина

  Когато моят отбор е излязъл на терена и състезанието е започнало, това което трябва да направя е да положа усилия той да спечели. Разбор на срещата, представянето на играчите и решенията на треньорите, след приключване на състезанието. Тези ли играчи трябваше да включим, те ли бяха най-добрите, сигурно не, защото винаги може и по-добре на теория, но практиката не се покрива на 100% с теорията.

 • Кремона

  и сега вече става безпределно ясно кой какво е правил до този момент. явно, карина, тази е първата ви кампания.

  за мен не е първата. и съм се нагледала И на разбори СЛЕД приключване на състезанието.

  ако наистина искате да помогнете на мартин, кажете на щаба му, че е желателно да се появи и да даде няколко смислени отговора тук.

  може би все още има начин да спечели повече гласове.

 • Ангел

  За мен е важно и показателно че г-н Заимов бе подуправител на БНБ и де факто ръководеше системата на валутен борд в Б-я, когато се измъкна от тежката криза.А да стабилизираш банковата и финансовата система на една страна не е никак малко. Това ме кара да мисля че ще прояви същата градивност и като кмет на София.

 • Mickey

  Карина!
  Какво става с тебе ? Когато задавах въпроси преди състезанието , ми каза да съм изчакал самото състезание , щяло съвсем прозрачно да бъде обяснено. Сега когато почва състезанието ,ме караш да чакам да приключи. Как ти се струва ,а ?
  Ами щом г-н Заимов не може да обясни (да не губи ценно време(?)), хайде Ти ни обясни!

 • Mickey

  Ангел !
  Тук не се поставя въпроса за кадърноста на г-н Заимов , а за неговата ПОЧТЕНОСТ, и това дали е от НАШИЯ ОТБОР наистина.
  Тежки въпроси които, г-н Заимов няма право да подминава!
  Много бяхме лъгани. МНОГО!

 • Карина

  Хайде стига мрънка. Толкова ли ти е жизнено важно дали е ходил войник. Незнам, може и да не е ходил, малко ли се скатаваха от простотията наречена казарма, малко ли се молеха да им се размине. Браво, че се е уредил, една комунистическа простотия по малко в живота му.
  По другия въпрос работил ли е в БОК, не знам, но какво мислиш, че един 20 г. младеж може да работи там, а. Да не е бил началник или някакъв шеф, я или личен приятел на Славков. Може и да са го уредили да работи там, първия ли е бил и какво от това. Колко вода е изтекла от тогава. Колко осъзнати сме били на 20 години.
  Аз пък съм награждавана с медал от ЦК на ДСМС за „спортната слава на социалистическата родина“ лично от председателя на комсомола, уредих се и не ходих на военно, редовно се уреждах и не ходех на бригади, щяха да ме уредят и в институт да вляза и понеже не съм съобщила тези факти на избирателите си направо съм непочтена и не съм от вашия отбор съгласно логиката ти.

 • Карина

  Става ли за кмет или не. Ти лично ще трябва да решиш.
  Е , бяхме лъгани и пак ще ни се случва и какво от това да престана да вярвам на хората, да изследвам всеки под микроскоп.
  И каква е гаранцията, че утре един супер чистичък и безупречен досега , няма да поеме друг път.

 • свършиха изборите!

  загледах се в „мнението“на г-ца любка михайлова..освен,че е написано с чувал правописни грешки,“дясната“госпожица е мн зле….ама доста!!!!с главния мозък…па и с основни постулати от психиатрията!да го отдадем на дъртичката й възраст и да не я съдим!