София блогрол

Като гледам, паркирането нажежава страстите. Не, няма от първия ден да връхлетя върху паркиралите по тротоарите шофьори. И няма да се хвърлям в акции без всички софиянци да са имали време да се запознаят с онова, което предстои да се направи. Дебатът за паркирането и това, което казах в предишния си постинг, ме наведе на…

Като гледам, паркирането нажежава страстите. Не, няма от първия ден да връхлетя върху паркиралите по тротоарите шофьори. И няма да се хвърлям в акции без всички софиянци да са имали време да се запознаят с онова, което предстои да се направи. Дебатът за паркирането и това, което казах в предишния си постинг, ме наведе на мисълта, че не е зле да си направя един виртуален съвет. Тоест това, което блогърите наричат блогрол. Подбрах няколко блога, които пишат за София. Сигурно има и много други, когато имам още малко време, ще се поровя. Идеята ми е да събера 10-15 блога, които се занимават и със София. Не с кампанията, не с партийни пристрастия, не и с това колко ужасна е София, защото тя не е само ужасна, а с това какво може да се направи. Открих, че в блоговете, а и в коментарите, има много позитивни идеи. Не се чувствайте ангажирани с темата, а пък най-малко с кампанията или с мен. Но тъй като много хора посещават сега моя блог заради кампанията, нека също влязат и в тези блогове, които се занимават повече или по-малко с града. Сложих и един сайт, който е вероятно в началото на своето разработване, но идеята ми се стори великолепна – за съхраняването на стара София. Не всички ще се съгласят с това, което казвате, вероятно и аз няма да се съглася с някои неща, но това няма значение. Ние водим две кампании – едната е мойта кметска кампания. Другата е кампанията за бъдещето на София. Нека водим и двете заедно. Ако намерите други блогове, които предлагат позитивни идеи за града, пратете ми ги. Когато се водеха дебатите за Странджа, разбрах, че интернет вече е пробил у нас и води до реални резултати, до значими граждански акции. Тогава някой нарече този феномен „странджански блогъри”. Но ако блогърите могат да спасят Странджа, защо да не могат да променят София. Да променим София. Нали и аз съм в тази категория, макар и отскоро.

« Предишна публикация
Следваща публикация »

33 коментара

 • http://www.mr-mahony.blogspot.com Mr. Mahony®

  Благодаря на Мартин, че моят скромен блог е качен на неговата странича. Ще се опитам да не разочаровам влезлите.

  Г-н Заимов, от около седница се опитвам да кача банер или ниакаква рекламака, но все не се получава. Не пасват. Сега успях, но пак не е както исках.

  С всяка измината Ваша проява се убеждавам, че нашата София има нужда от хора като Вас.

  Успех!

 • http://svetlaen.blogspot.com Светла Енчева

  Чудесен блогрол! Включването на несъгласния шофьор dzver показва зачитане на различните мнения.

  Определено бих препоръчала в блогрола да влезе блогът на Мишел. Той е писал доста за София и освен това е велосипедист ;-).

 • http://eminbei.blogspot.com Емин Бей

  И аз пиша за София, но не съм подходящ защото блога ми е пълен с цинизми и псувни. Но тава е живота през моите очи.

  Мога обаче искрено да предложа:

  Велян – velqn.com
  Еленко – eenk.com

 • http://www.liliahristova.blog.bg Лили

  Благодаря за вниманието! Това ще ме накара да се пораздвижа малко, че напоследък си запуснах блога…

 • http://radankanev.blogspot.com Радан Кънев

  В моя стар блог поне 50% от текстовете са посветени на София, без съмнение:

  http://thehobbit.blog.bg

 • http://mph.blog.bg Martin Hristov

  Проблемът с паркирането е песен пред огромното желание за работа и почтеността на общинските служители.

 • пешо

  В блогрола ако не включите и прочутият Ангел Грънчаров, бъдете сигурен, че ще ви обвини в политическа дискриминация. :-)

 • Консерва

  Г-н Заимов, макар че бегло сте го споменавали, мисля, че е време да напишете и нещо по-конкретно за отношението Ви към разрушаването и безстопанственото отношение към сградите – паметници на стара София. Какво бихте направили в тази посока? Ние, родените в Стамболова София държим на паметта си и не искаме да я разменяме за безлични офиси от метал и стъкло. Благодаря Ви!

 • Димка Гочева

  Скъпи Мартине,
  Пожелавам Ви успех в утрешния важен ден с едно клипче:

 • http://www.angeligdb.wordpress.cim Ангел Грънчаров
 • Pavlina

  Браво! Уважавам Ви за смелостта да вдигнете на крака всички обезверени бивши седесари (аз не съм обезверена) и да привлечете младите с участието си с блоговете им. А със споменаване на ролята на младите в спасяването на Странджа (дано!) – шапка ви свалям. Даже и да не спечелите този път, Вие правите крачката към една бъдеща победа, която ще е не по-малко важна. Макар че на мене ми се иска днес моята столица да бъде управлявана от един интелигентен, умен, съвременен и надявам се непослушен софиянец.
  Успех! Ще се видим на 28-ми.

 • Иван

  Здравейте г-н Заимов. На мен ми е интересно далив качеството си на блогър бихте се присъединили към една кампания в блоговете по целия свят. Изпращам ви линка : http://blogactionday.org/
  Става дума за това на 15 септември всеки блогър, който участва в акцията да напише нещо за околната среда. Мерси за вниманието)

 • Димитър

  Видяхте ли, днес сутринта диспута на мутрата, Бойко срещу Мартин Заимов по БТВ, каква разлика в интелекта на двамата. Бате Бойко изглеждаше, като бодигард, горила на г-н Заимов, който от своя страна имаше излъчване на западен политик от висока класа. Как слагаше на място ченгето Коритаров. Номерата му с прекъсване на говорящия, когато не му изнася на ченгеларо-комунистическата същност, в случая не минаваха.
  Заимов, бе класи над двете ченгета, до него.
  Това е човек, способен на обедини и поведе автентичната десница.

 • http://www.bas.bg Rumiana Radeva

  Разбира се, че ще гласувам за Вас. Каквото и да съумеете да направите от нещата, които планирате, сигурна съм в едно:НЯМА ДА СЕ СРАМУВАМ ОТ ВАС. Нито ще приемате каратисти в кметския си кабинет, нито ще пеете със сръбски певачици. Поне пред света ще ни представите достойно. Пък за другото – Бог да Ви е на помощ.

 • alfredo

  евала!

 • http://www.optimiced.com Michel

  Привет!

  Бих предложил и блога на Антония (http://www.dni.li) да бъде включен в твоя блогрол:) Антония има една чудесна серия постове за това, как е бил решен проблемът с паркирането (и карането на колело;-) в много големи градове, преведени от руски, препоръчвам горещо!

  (Казвам на „ти“, защото май е по-уместно, а и виждам чудесна двупосочна връзка между теб, Мартине, и твоите читатели. Май не съм срещал досега (бъдещ) политик като теб! Поздравления!:-)

  Нейде по-нагоре чух и идея и моят блог да бъде включен, която няма да коментирам от скромност… 😛

  Но, да, аз също пиша за София от време на време, и ме боли, че като 365-дни-в-годината-колоездач, всеки ден изпитвам огромни неудобства.

  Основните са: нетолерантност на шофьорите (не на всички, но на голяма част), липса на велоалеи – движа се по пътя през повечето време, но е опасно, заради паркиралите автомобили, и заради автомобилите движещи се по улицата, тъй като често те „притискат“ или пък изпреварват, засичат, без никакво съобразяване, също и това че на много места няма място за преминаването дори на колело или пешеходец, заради задръствания от спряли автомобили или движещия се с 1 км в час трафик в „час пик“. Да не говоря и за ужасното състояние на пътищата, което е опасност не само за колите, но и за велосипедите, също и откритите канали и дупки и прегради!

  Ще се радвам, ако намериш решения за тези проблеми!

  О, да, и още – според мен е редно, ако автомобилът ти местодомува някъде, независимо дали е в центъра или не, да не се плаща такса. Как може да се направи това? Не знам? Може би със специални RFID чипове? Но така или иначе, ужасно е да живееш в центъра, и да не можеш да паркираш НА СОБСТВЕНАТА СИ УЛИЦА, защото от покрайнините са придошли хиляди автомобили…

  Може би е редно за тези автомобили да има ПАРКИНГИ, подземни и надземни, удобни и осветени и не твърде скъпи.

  Другото е, НАИСТИНА е необходимо да има велоалеи и НЕ САМО 2 или 3, ами десетки! Както е в Цюрих, Амстердам и още безброй европейски градове! Необходимо е да има алтернатива на градския транспорт и автомобилите и такситата!

  Чета с интерес твоя блог и чакам още отговори :)

  PS Една мутра се опита да прегази колоездач. Как ще се бориш с такива случаи в бъдеще? Как ще защитиш обикновените хора от агресията на каращите тритонни джипове бабаити? Трябва ли да носим огнестрелно оръжие колоездачите и пешеходците, за да се отбраняваме на пътя? Самият аз на няколко пъти съм бил почти прегазван на улиците на София, когато съм бил с колело, или пеша, дори и на зебра! Полицията не си върши работата. Тогава кой?

 • Цанко Паничерски

  Като представител на т.н. среден бизнес, предлагам следния девиз –
  „Вън мутрите от София – сега, а после и в цялата страна!“
  Нямам предвид сегашния кмет, а всички „момченца“ с черни автомобили за по над 50000 евро, които тормозят бизнеса и нормалните софиянци. Може ли новия кмет вместо комисията Кушлев, да ги накара да си докажат доходите / и платените данъци/ и ако не могат – тотална конфискация и т.н.
  Освен това трябва да се принудят да спазват някои правила на живот в столицата, шофиране, паркиране и т.н.
  Трябва да им се обясни как действа един светофар и задължителна проверка дали познават цветовете!
  Тотален успех !

 • http://www.angeligdb.wordpress.cim Ангел Грънчаров

  Като е за самопредлагане, и аз да го сторя, понеже моят блог комай е единственият изцяло и съвсем принципно десен блог в нашата блогосфера – скромно казано де :-)

 • V.

  Имам конкретно предложение. Знам, че има предвидена глоба за пешеходци, които пресичат неправилно, но тя не се изпълнява. Мисля, че ще е за добро на целия град, ако се контролира строго на 2 места:

  1. на кръстовището до ректората
  2.на Плиска

  Често виждам как млади хора пресичат Цариградско отгоре, а не през подлезите или на светофари. Млади хора, студенти, ученици, хванати за ръце…тичат през колите, които знаете как карат по Цариградско.

  Нещо трябва да ги спре. Точно тази улица точно на тези места е сигурно най-опасното място за пресичане в София. Учудва ме, че хората не ги е страх да минават, но явно там точно могат да бъдат спрени само с глоба или друг начин..но трябва да има начин :(

  Може да е дребна работа на фона на всичко останало, но всеки кмет трябва да го има предвид един ден…

 • http://??? Нели

  Гледах „дебата“ с домакин Коритаров с удоволствие от твоето участие. Позволявам си да говоря на ти, защото ми харесва как се държиш и какво говориш. Съжалявам, че не мога да гласувам за тебе, защото не живея в София, но се надявам с твоята победа там да дадеш надежда за всички българи, че има изход от мутренското безвремие! Дано!

 • http://raylight.blog.bg/ Лъчезар Томов
 • http://www.ivanov.nu Георги

  Дано този блог да не замре след изборите. Тук наистина се изказват интелигентни и мислещи хора. От тях могат да бъдат почерпени добри идеи.

  @Michel
  Преводите на Антония бяха за трафика (още по-глобалния проблем).
  А полицията … ах полицията… Няма по-зле похарчени пари от нашите данъци…

  Аз като един „умерен“ песимист се съмнявам че един човек може да промени кой знае какво за един мандат, но въпреки това пожелавам успех…

 • http://dzver.com/blog/ dzver

  Мутрите и дори шофьорите на нови коли често карат по този безобразен начин.

  Виждал съм как мерцедес (на червено) прегази пресичаща жена (на зелен светофар) и избяга (пред очите на 20-30 свидетели).

  Също така имам познат велосипедист – инвалид, ударен от автобус.

  В София не е добре да се кара велосипед, нито е добре въобще човек да се отпуска и за миг. Факт. Сега се сетих, как един моторист пред мен реши да не спре на червения светофар в 12 през нощта на пусто кръстовище. Размина се на ей-толкова “ от смъртта, благодарение на рефлекса на другия шофьор.

  Да не говорим, че моето малко ренце най-редовно бива притискано от G класи, M класи, други suv и една омразна сива тойота авенсис (следващия път като я видя на 50 сантиметра зад задната ми броня ще подам жалба в полицията).

  Примерно ако сте велосипедист и карате по моста над 4-ти км и злата Тойота реши да ме изпревари от дясно, през бус лентата, със 150 км/h и вие сте там и карате вашето колелце, това може да ви е за последно.

 • PONI

  г-н Заимов;Аз съм от провинцията не мога да гласувам за Вас .Подкрепям Ви и Ви желая ПОБЕДА!

 • Anna

  Uvashaemi g-n Zaimov,

  Pravi mi vpechetlenie che otraziavaneto na vashia debat s g-n Borisov v mediite e minimalno. Sashto infomaciata za iniciativite v vashata kampania lipsva.

  Eto spisak na web sitovete s novini koito poglednah i link kam saotvetnia website:

  1. http://www.dir.bg/ – absoliutno nikakva informacia – tarsih vnimatelno – sabitieto izobshto ne e otrazeno

  2. http://www.novinite.com/ – sabitieto ne e otrazeno

  3. http://bgnewsroom.com/ – sabitieto ne e otrazeno

  4. http://www.dariknews.bg/ – sabitieto ne e otrazeno

  5. http://www.dnesplus.bg/ – sabitieto ne e otrazeno

  6. http://www.standartnews.com/bg/ – ima kratak komentar no e trudno da se nameri – ne e sled glavnite novini ot denia

  7. http://news.ibox.bg/ – tuk imashe informacia po vaprosa

  8. http://www.bpost.bg/ – sashto imashe statia po vaprosa

  9. http://www.mediapool.bg – ima statia po vaprosa

  Nadiavam se che vashia Prescentar moshe da napravi neshto za tova informaciata za vashata kampania da ima prisastvie v mediite.

  Vazmoshno li e da bade postaven link kam tozi debat na web stranicata na vashata kampania.

 • Данчо

  Anna, ако не знаете, отразяването на информация за кандидатите се плаща. Очевидно г-н Заимов не си е платил, за да отразят дебата, независимо, че дебатът е новина. Повечето медии в началото на една кампания се договарят с отделните кандидати и се продават – изцяло или частично. Няма нищо политическо в тези продажби. Става дума за нещо, подобно на най-древната професия. Продават се за час, за два, за цяла нощ, за месеца, за една страница, за цял брой, колкото платиш. Има две решения – или г-н Заимов да си наеме агенция, която да се разплати с всички новинари или или да разчита на хората, на сайтове и блогове, които са независими. Те стават все повече и повече, но не знам дали са достатъчни.

 • Лъчезар Томов

  http://www.vbox7.com/play:40045a17

  Ето нещо хубаво за учителския протест

 • Виолин

  Anna, ето линк към „дебата“:

  http://www.obichamsofia.com/show_news.php?id=66&type_id=1

 • http://blog.gfurnadzhiev.info Георги Фурнаджиев

  Хора, спрете се … Мартин Заимов е голямо момче, може и сам са прецени кои блогове да си сложи в списъка … Още повече, както твърди, това е личният му блог. Имайте малко уважение …

 • http://yavorya.blogspot.com/ Явор Янков

  Много неща бих казал, само време да имаше :)
  Ето мислите ми днес.
  http://yavorya.blogspot.com/2007/10/blog-post.html

 • Борис Ташков

  Привет Мартине от р-н „Люлин“ – София!
  Ти си последната надежда за столичното коренно и некоренно население.
  Гледах вчера дебата.
  Лъхаше комфорт от твоето европейско поведение, което принуди, иначе простоватия в отговорите си кандидат за 4-ри годишния мандат на Кмет на София Б.Борисов да бъде сдържан както в емоциите си, така и в оценките си. той се опита да те въвлече в една непочтена каскада, но ти умело показа на този инак грамотен в пожарникарските си познания човек. За да се стигне дори в онзи момент, когато младежа от Банкя-кандидата за кмет Бойко Борисов да изриче златните думи „ти си чист човек“, които днес в „Коритаров Лайв“ пиперливия с езика си и меко казано политически и икономически неграмотен журналист ашо Диков си позволи да попържа и нарежда като стара свекърва какво трябвало да каже Мартин, какво трябва да бъде. Не си оправил семейството, Диков се опитва да преподрежда къщата на София, за която Мартин Заимов е спретнал великолепната си програма.

  Възмутен съм и от поведението на литератора Коритаров, който се вживяваше в ролята на журналиста от последният етаж, който може и знае всичко.

  Да, а ма, НЕ!

  Този, човек-ченге, който не пропускаше преди години форумите на СДС и ние го приемахме. Поне аз си въобразявах, че е точно моят типаж за журналист. Но явно съм сгрешил.

  Допаднаха ми някои моменти от позицията на журналистката Ива Николова, която в прав текст му каза на Коритаров, че той е виновен за иначе зле скалъпения дебат.

  Представянета на Мартин бе повече от добро. Напрактика той срази не само Бойко Борисов, а избощо пожарникарщината в общината като им каза, че на халос са похарчени тези милиони евра. И допълни, че с тези милиони евра е можело значително повече да са построи, отколкото имаме налице.

  В събота и неделя ще те очакваме Мартине в Люлин, където се надявам да има достатъчно гласоподаватели, които да изслушат най-компетентния кандидат за Кмет на София.

  Победа Мартине!

 • Виолин

  Някой да има линк към разговора на Коритаров днес със Сашо Диков и Ива Николова (не съм сигурен в името й), в който са говорили за вчерашния „дебат“ между Борисов и Мартин Заимов?

 • Борис Ташков

  Пропуснах да прокоментирам и цифрите на една никому неизвестна социоложка от т.н. изглежда поръчкова социологическа агенция Алфа Рисърч, която поднесе набързо нарисуваните резултати от така проведения дебат. Не зная къде е правено проучването, с какви хора е воден разговора, но ако е разговаряно с хора имаще поне средно образование, то тези изводи от 58 % :25 % в полза на Борисов, поне за мен будят недоумение и най-малкото говори за добре режисирано от Коритаров мероприятие против Мартин Заимов.
  Изводите оставям за аудиторията.