Кой отговаря?

„На София е необходимо вместо много и различни политици, които да обясняват какви са проблемите на града, да дойде един, който да се заеме с един конкретен проблем и да го реши.“ Б. Борисов, Програма за управление на София, 2005 г. Преди месец общинският съвет одобри превоза на софийския боклук до Силистра. Мъдрото решение на…

„На София е необходимо вместо много и различни политици, които да обясняват какви са проблемите на града, да дойде един, който да се заеме с един конкретен проблем и да го реши.“ Б. Борисов, Програма за управление на София, 2005 г.

Преди месец общинският съвет одобри превоза на софийския боклук до Силистра.
Мъдрото решение на правителството, БСП, кмета, общинската администрация и много общински съветници на проблема с боклука – всеки ден да си пращаме балите на миризливи екскурзии от по 440 км до една от възможно най-отдалечените от София точки на България. На цената на над 30 милиона наши изстрадани парички! От които над 75% за транспорт.

[singlepic=169,320,240,,center]

От два месеца правителството и общината си прехвърлят Топлофикация. И днес, след многобройни противоречиви решения не е ясно кой ще отговаря за управлението на парното в София тази зима. Преди две седмици в общинския съвет бе гласувано решение Общината да поеме цялата отговорност заедно с дълъг списък съвсем разумни оздравителни мерки. По време на гласуването казах на кмета, че ще го подкрепя, но при едно условие – да знам кой в общинската администрация ще отговаря с името си за работите на Топлофикация. Доста прост въпрос, на който би трябвало да се даде отговор веднага. Е, но не този път …

Най-важният проблем за решаване в София днес е придвижването. До преди седмица за него отговаряше един от малкото хора които стояха с името си зад работата си. Кметът казва, че не е знаел какви ги върши заместника му. При това по един толкова важен въпрос, какъвто е най-голямата концесия на транспортни линии в София. Разбира се, след подхвърления запис, веднага отстрани Велизар Стоилов. Добре, но управлението е екипна работа.

Може ли един капитан да не знае накъде плува кораба? Може ли един треньор да не знае как играе отбора му? Може ли един директор да не знае какви сделки сключва фирмата му? Може ли един генерал да не знае какво правят офицерите му? Разбира се, че може. Въпросът е какво се случва накрая.

« Предишна публикация
Следваща публикация »

10 коментара

 • http://dzver.com/blog/ dzver

  Нищо страшно – на края ще се получи Анкх-Морпорк :-) С гилдия на крадците и убийците, които плащат данъци, с канал по улиците, КАТ, който се самоиздържа с приходи от рушвети и т.н. Сега София, скоро и други градове.

  BTW, Велизар даваше рядко тъпи идеи за софийския транспорт. Няма да ми липсва.

 • http://ruinitall.wordpress.com invertedquestionmark

  Вие не разбирате – от Силистра нощем ще го прехвърляме през Дунав и после ще пишем доноси за румънците пред ЕС, че не си решават проблемите с боклука.

 • http://yurukov.net/blog Боян Юруков

  Ако търсим политическа отговорност у лидерите за всяка изцепка на техни подчинени, тогава всички днешни политици трябваше да са извън политическата сцена. Въпросът в случая е, че Борисов е силна политическа фигура в момента, всички ги е страх от него и се опитват максимално да му прехвърлят вината за това или онова. Проблемът с Топлофикация и боклука е комплексен и изисква сътрудничество на държавната администрация. От хора в играта знам, че досега нищо не е станало, защото разни чиновници протакат разрешителни и оценки. Ще ми се да вярвам, че това е просто от мързел и лоша организация, защото алтернативата ще е, че изпълнителната власт спъва процеса.

  Впрочем нямаше ли общинския съвет главната отговорност за взимането на решения в един град? Какви стъпки е направил той за подобряване на положението?

 • http://martinzaimov.quipu.bg MartinZaimov

  Разделението на отговорността между съвета и кмета е както между народното събрание и министър-председателя. Ясно, но сложно. Правилата са отговорност на съвета, чиновниците са отговорност на кмета.

 • http://bigtandem.wordpress.com Александър Кръстев

  Бойко не отговаря пред никого просто защото никой не си прави труда да го пита разни неща, да не говорим колко рядко го сварват неподготвен. Именно затова ми харесва една от шапките на Ре:ТВ, където кметът говори нещо несвързано – явно някой журналист е решил да реагира както трябва и е създал ситуация. Голяма вероятност да е изгубил мястото си после.
  Съответно уволнението на Велизар Стоилов езаявката на Борисов, че несправянето с проблемите със софийския транспорт бива санкционирано. Но тази санкция дали ще доведе до нещо по-добро?

 • Escreva Isaura

  Уау, бррр, отварт!
  Каква гнус, мухъл и плесен лъха от това блато.
  Тук ,по-горе, виждам как парчета синясало гнило месо се съешават с последната надежда, че от тях ще може да се съшие нов политически всекрадящ и всемамещ Голем.
  Липсват някои сини разлагащи се части, фатално натежали от греховете си и поради това още неизплували от клоаката, наричана СДС.
  Тези еугленъчни, безформени и отблъскващи парчетии, сковани от субклетъчен страх, наричан „провидството
  „Анкх-Морпорк“, плувайки в собствената си смърдяща слуз, се опитват да сглобят Голем със заклинания анти-Бойко Борисов.

  Сериозно, парчетии тнили мръвки, но до Силистра е по-евтино от глобите, които чакат София за екология. И е по-некорумпирано от вашия Wolf или друг подобен бизнес хумункулус.
  М`Голем, защо не го каза.
  Защото не можеш да говориш или защото не можеш да говориш истината!
  Да. Случва се често при едноклетъчните .

 • Помнещ

  Все пак знаем, че ДСБ и СДС се прегърнаха с бате Бойко:). А Вие това, което тук пишете казвате ли на заседание на Общинския съвет ? Тези въпроси поставяте ли ги пред съветниците от ДСБ и СДС ? Питате ли ги защо си сътрудничат с Борисов ?

 • http://pavel-yanchev.blogspot.com/ Павел Янчев

  Мартин, предполагам знаеш за прессъобщението от днес: http://sofia.bg/pressecentre/press.asp?open=10&sub_open=36039&
  Моля да свалите това съобщение, защото е направо смешно!

 • http://www.hicomputers.bg/ antivirus

  Много интересна статия, дано продължава да се пълни. Аз няма какво да коментирам освен искам да каже че колкото по-добре се грижиме за столицата си, толкова по добре ще живееме в нея.

 • Борис

  О, мой кмете, где си ти? Заспиваш, заспиваш…