Пак куц бюджет, с който София пак няма да стигне до никъде

Предложеният проект за бюджет от Герджиков и Борисов е поредния израз на чиновническото безхаберие в общината. Както и миналата година, така и сега бюджетът се гласува цели два месеца след началото на годината, при това на извънредно заседание, което от управленска гледна точка е абсолютно недопустимо. Във всяка работеща управленска структура във всяко едно нормално…

Предложеният проект за бюджет от Герджиков и Борисов е поредния израз на чиновническото безхаберие в общината. Както и миналата година, така и сега бюджетът се гласува цели два месеца след началото на годината, при това на извънредно заседание, което от управленска гледна точка е абсолютно недопустимо. Във всяка работеща управленска структура във всяко едно нормално място на този свят проектите за бюджет трябва да са готови за обсъждане най-късно през ноември и във всички случаи да бъдат гласувани преди края на предходната година.

Още по-лошото е, че няма никаква промяна в качеството на самия бюджет и коментара ми от миналата година продължава да важи и сега: „При липсата на елементарен контрол върху харченето, при липсата на какъвто и да било контрол върху доставките на услуги, при доказаното прахосничество при харченето на средства за единица свършена работа, очевидно че наливането на повече ресурс единствено пропорционално увеличава неефективността и загубите.”

Бюджетът на София за 2009 куца в омагьосания кръг на безхаберието и некомпетентността. Ето причините заради които не бива да бъде подкрепен :

1. Организационна безпомощност.
Ще повторя още нещо казано миналата година : „бюджетът на София за 2008 показва, че създадения от много години модел на управление на града е напълно припознат от Борисов”. Структурата на общината прилича на мравуняк, но за разлика от мравуняка, тук никой не знае кой и какво трябва да свърши, да не говорим, че няма елементарна координация между отделите в общината. При липсата на визия или стратегия всяка работа става некачествена и няма как да се контролира, поощрява или пък санкционира.

2. Катастрофа в бюджета за транспорт.
И тук ще се повторя : „От многото катастрофи в града липсата на добър градски транспорт е една от най големите.” Всъщност тя е най-голямата. Продължава наливането на пари от пусто в празно, без да бъдат поставени някакви измерими критерии за успешното разходване на тези средства. Реформата е повече от наложителна, имайки предвид че състоянието и маршрутите на превозните средства почти не са мръднали от времето на комунизма. Единственото, което се предлага е значителното увеличение на субсидията чрез порочната система за безплатни карти. Ако миналата година общината е наляла 60 милиона в компанията за градски транспорт то сега се предлага да се налеят 120 милиона без обаче никакви изисквания или критерии за подобрение. Градският транспорт е единственото решение на задръстванията, но общината е безпомощна в управлението му.
Само един пример: при заделен бюджет за закупуване на 18 трамвайни мотриси за 2008 г. те не само, че не са закупени, но и въобще не са проведени нужните процедури. Така доставката им е отложена за 2009 г., като този път тя ще бъде финансирана от EBRD за сума, която е с 5 млн. повече от предивиденото миналата година!

3. Липса на децентрализация.
Няма дори и елементарна автономност на директно избраните районни кметове. Бюджетът се изгражда отгоре надолу, а не както трябва – въз основа на изготвени от районните кметове годишни финансови планове и дългосрочни инвестиционни програми.

4. Липса на ефективна система за контрол и отчетност.
Още по време на изборите предложих вътрешният контрол в общината да е подчинен на общинския съвет, каквато е нормалната съвременна практика.

5. Е има и нещо ново тази година….. кризата.
Липсва прогноза и каквато и да било готовност за работа в свиваща се (за разлика от растяща) икономика. Къде са задължителната по закон тригодишна бюджетна прогноза и задължителната според наредбата на СОС тригодишна стратегия и инвестиционна програма? Къде са исканите от години резервни списъци с инвестиционни проекти? Защо няма приоритети при инвестиционните разходи? Еднакво ли са важни ремонтите на всичко? Какво ще стане ако приходите на бюджета се окажат с 200 млн. по-ниски от предвидените? Кои разходи ще трябва да се свият тогава? На нито един от тези въпроси бюджетът за 2009г. не дава отговор.

Разчитам, утре съветниците на Алианс за София да изразят тези и подобни аргументи и да гласуват против бюджета на кмета. За разлика от миналата година, това ще е доказателство за способността на СДС и ДСБ да работят заедно.

« Предишна публикация
Следваща публикация »

12 коментара

 • deno

  Въпросът е на някой пука ли му от всичките тези факти. Май на никой.
  Парадоксът е че социалистите за пореден път съсипват страната, крадат като за последно и все пак си имат стабилна подкрепа. Друг парадокс е че София става все още по-зле – поради намърливост и каране на самотек и пак партията, която управлява София има сериозна подкрепа.
  Тези две партии управляват страната и то ужасно зле, обаче подкрепата на избори им е гарантирана.
  резидентът и той се осигурява финансово и въпреки това нищо не се случва…
  Ние какво правим това да не случи и след няколко месеца други дас а управляващите?

 • Филип

  Явно на някой му пука, щом всичко това се пише, a и се чете. Лошото е, че ефект от това няма и ще се въртим в омагьосан кръг докато избираме Бойковци и Серговци… SerGoHome!

  п.п. Господ да ни пази на изборите!

 • Жоро

  Г-н Заимов,

  Какво става с намереният в центъра,много близо до столична община колизеум?Реставрира ли се,ще го видим ли целия.Как стоят нещата с т.нар. културно наследство на София.Явно е,че под центъра има цял град…

 • 22

  Г – н Заимов, бих искала да науча какво е Вашето мнение за случващото се фирмите, които почистват София. Благодаря Ви.

 • Николай

  Здравейте г-н Заимов,
  позволявам си да Ви пиша по проблем колкото далече от темата за бюджета, толкова може би изсвързан с него. Бих искал да Ви помоля за отделен коментар по два проблема, а именно:
  Съвсем накратко от известно време съм си поставил за цел да обръщам внимание на колкото се може повече хора за 2 проблема на града (а и на всички градове в страната). Надявам се да получа смислени отговори поне от хората, на които съм гласувал доверие да управляват или поне контролират града ми. Проблемите са:
  1. Кабелите – от повече от 5 години водя война с всички възможни институции в града по отношение на мерки за премахване на надземните кабели в целия град. Не мисля, че е нужно да обяснявам защо тези кабели са проблем, важното е, че имам много официални писма и отговори от всевъзможни институции, че или проблема не е техен или е техен и еееееей сега ще се реши. Така вече 5 години. Последно разбрах от зам. кмета по строитлеството на община Лозенец, че проблема е в юрисдикцията на кварталната администрация и на районния кмет. Това беше по изборите – до момента за съжаление нито един кабел не е премахнат. Та въпроса ми и молбата ми към Вас е – има ли какво да се направи и кога мислите, че може да се направи за да започне систематизираното премахване на надземните кабели в целия град?
  2. Графитите – без да навлизам в подробности, всеки голям град в света има проблеми с графитите. За съжаление според мен този проблем все още не е осъзнат като такъв в София. Въпроса ми е – имате ли представа коя институция се занимава с проблема, какво се прави и как според вас може да се противостои на този проблем. Има ли създадена някаква организация, отделят ли се средства за превенция и последваща борба?
  Мисля, че ако успеете да ми отговорите на тези 2 въпроса смислено ще ме спечелите за дълго време напред. Моля за отговор, какво практически се прави и как вие виждате решението на проблемите, а не какви са законовите параметри и какво се предполага, че трябва да се случва.
  Благодаря предварително.
  Николай

 • deno

  аз не мисля, че графитите са ной-големия проблем в София – не знам дали са и проблем въобще. http://en.wikipedia.org/wiki/Graphiti

 • http://martinzaimov.quipu.bg MartinZaimov

  Няколко отговора преди да пусна постинг който донякъде ще отговори на въпроса на 22.

  Жоро,
  В общинския съвет и в общинската администрация, включително и в архитектурната дирекция, няма ясна визия за използването на античния град. Института за паметници на културата в момента е една безплодна корумпирана правителствена администрация. Аз бих организирал международен градоустройствен конкурс който да отговори на въпроса как да се използва античната арена.

  Николай,
  1. Радвам се, че има хора с хъс като Вас. Решението изисква около две години. Отговорно за инженерната инфраструктура лице в общинската управа (например кмета :) ) организира а) обновяване и създаване на кадастър на подземни кабелни канали с изяснена собственост (община, БТК, ЧЕЗ, др), б) създаване на регламент за наемно ползване на тази инфраструктура, в) изграждане на такава инфраструктура там където липсва, г) систематично премахване на въздушните кабели;
  2. Графитите са като рекламата. Има хора като deno които ги харесват. В момента в София няма нито организация нито средства за премахване на графити. За разлика от рекламата, която администрацията започна много много бавнода ограничава. Премахването на графитите може да стане само с упорито пребоядисване.

 • Николай

  Благодаря за бързия отговор.
  Разбирам, че проблема с графитите може би не е напълно осъзнат в България. Приемам, че той не е от голяма важност за вас към момента и уважавам това. Може би в друг разговор ще имаме възможност да обсъдим сериозността и на този проблем.

  По въпроса с надземното окабеляване, мисля, че сме на едно мнение – проблема е много сериозен и през последните години не само, че не се решава, но се и задълбочава. Ако споделяте мнението ми, надявам се ще мога да разчитам на подкрепа при решаването на проблема. Ако е така моля Ви опитайте да ми отговорите кога мислите, че може да започне премахването на кабелите и какво може да се направи, за да бъдат убедени отговорните за това лица и институции – с други думи как мислите, че лично можете да съдействате за решаването на проблема и бихте ли се наели с воденето на политика (в смисъла на множество взаимосвързани дейности за постигането на една цел) за решаването на проблема.
  Благодаря Ви.
  Николай

 • plamen kovachev

  zdraveite , sagaljavam 4e pisha na latinitsa , no njmam bg na komp ot koito pisha !!! tova che grafitite ne sa problem ne e verno , a tova che njama organizatsija kojato da varshi tazi rabota sashto. Nashata firma se zanimava s tova – chistim romania i italia zashtoto nikoi ot tuk ne se interesuva ot problema- kato pollzvame za tselta ekolkogi4no 4isti preparati sertifitsirani po iso 2001 i 100 derazgradimi, a tova 4e edinstevennija na4in e bojadisvane e otjivelitsa !!!

 • http://martinzaimov.quipu.bg MartinZaimov

  @plamen kovachev
  neka se saglasim, che grafitite sa v’pros na prioritet.
  ako smiatate, che ima rabota v sofia podobna na tazi koiato varshite v italia i romania – nai-dobre e da se raboti s raionnite kmetove. s udovolstvie bih vi dal s’vet ako imate konkreten proekt.

 • Pingback: Две години по-късно » Martin Zaimov()

 • Анонимен

  В А Ж Н О !!!

  ЗА ЕДНА ПО-ХУБАВА И ПО-ЧИСТА СОФИЯ.

  ВЕЧЕ ИМА НА КОГО ДА СЕ ОПЛАЧЕТЕ.

  ЗВЪНЕТЕ ЗА ВСЯКАКВИ ПРОБЛЕМИ, ДУПКИ, НЕУРЕДИЦИ, РАЗБИТИ ШАХТИ И ТРОТОАРИ, БОКЛУЦИ, НЕПРАВИЛНО ПАРКИРАНЕ НА ТРЕВНИ ПЛОЩИ, БЕЗДОМНИ КУЧЕТА, БОКЛУЦИ ОТ СТРОЕЖИ И ВСЯКАКВИ АНОМАЛИИ И БЕЗОБРАЗИЯ В СОФИЯ НА ТЕЛ. 987-55-55 – СТОЛИЧЕН ИНСПЕКТОРАТ – 24 ЧАСА NON STOP!!!
  9377464 0887-187-807
  ЗА ЖАЛБИ И ПРЕПОРЪКИ : http://www.sofia.bg/virtdelovodstvo.asp

  ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ НАС ГРАЖДАНИТЕ НА СОФИЯ. БЕЗПЛАТНО И ДЕНОНОЩНО. 987-55-55 – СТОЛИЧЕН ИНСПЕКТОРАТ.

  ЗВЪНЕТЕ НЕ ГИ ЖАЛЕТЕ!

  САМО ТЕ ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ!
  ПРАТИ НА ВСИЧКИ ПРИЯТЕЛИ И ПОЗНАТИ!!!!!!!!
  ПРЕДАЙ НАТАТЪК!!!!!