Заседание 30 на СОС – 29.01.09

Точка 9: приемане на размера на местните данъци Против – Административно безредие, кмета липсва в дискусията. Данъците и таксита са едно от най-важните решения на СО, а този които основно отговаря за тях – кмета, не присъства. Политическият дебат около въпроса е конструктивен, аргументите на двете страни са разумни, но административното безредие преобладаващо и ако…

Точка 9: приемане на размера на местните данъци
Против – Административно безредие, кмета липсва в дискусията.
Данъците и таксита са едно от най-важните решения на СО, а този които основно отговаря за тях – кмета, не присъства.
Политическият дебат около въпроса е конструктивен, аргументите на двете страни са разумни, но административното безредие преобладаващо и ако то не бъде коригирано, размерите на таксите и данъците нямат значение.
Освен това, не бива да се подкрепя продължаващото несъответсвие между разходи и цена. Таксите на трябва да служат за “социална политика”. Например ниските такси за детски градини – три пъти по-ниски от разходите, са една от причините за липса на детски градини.

Точка 37: небостъргача „Ропотамо“ на ъгъла на столичните булеварди „Цариградско шосе“ и „Михай Еминеску“.
Решението бе взето въпреки острото възразяване от страна на Алианс за София.
Стефан Иванов аргументира убедително мнението ни, че с това решение се извършва сериозна злоупотреба във вреда на общината.
За да обоснова негативното ми отношение бих поствил на всички общински съветници няколко прости въпроса, на които аз не мисля, че беше отговорено преди да се вземе това важно урбанистично решение. Всички те гравитират около това какъв да е облика на град София?
Има три заинтересовани страни: живущи, инвеститори и града или общия интерес на жителите му, a ние общинските съветници, представляваме града.
Като общинските съветници трябва да отговорим: Там ли е най-доброто място за нов луксозен хотел с 30 етажен билдинг (100-метрова сграда)? Има ли нужда от 34 299 кв.м разгърната застроена площ?
Тези въпроси рядко са били отговаряни и за това днес, малцина биха твърдяли че града ни е красив. Ние, общинските съветници, можем и трябва да кажем Да или Не когато подобни проекти възникнат.

« Предишна публикация
Следваща публикация »

1 коментар

  • http://ekavit.blogspot.com ekaterina

    Това е добра идея да казваш какво сте решили в общинския съвет, но бъди по-конкретен /за данъците специално/, понеже хората от блоговете не винаги четат вестници. Иначе идеята за 30-етажен хотел в Надежда наистина изглежда безумна, но кой знае може пък така да се облагороди това безумно място.