Нещо за неделя

Често карам колело или край Боянската река.В неделя, 16.9.2007 г. в 11:30 ч. събирам приятели и заедно ще отделим няколко часа да почистим коритото

Често карам колело или се разхождам край Боянската река. Реката води към Боянския водопад, едно от най-красивите места край София. Затънало е в боклук. Винаги съм си мислел, че искам да направя нещо. Кампанията ми е добър повод. В неделя, 16.9.2007 г. в 11:30 ч. събирам приятели и заедно ще отделим няколко часа да почистим коритото. Заповядайте. Това, което всички искаме, е да живеем в чист и приятен град. Така че, който иска да запретне ръкави и да направи нещо, нека дойде. Ние няма да изчистим този град ако разчитаме единствено на магически договорки за това къде да изхвърляме боклука. Всеки трябва да направи по нещо.

Тази малка акция има и друг смисъл. Утре е първият учебен ден. Нека се замислим не само за това, което искаме от учителите, но и за това какво правим ние. В какво въвличаме децата, какъв пример им даваме. Тяхното образование е неразделно свързано със собственото ни поведение. Както и с грижата за околната среда. Няма добро образование, което да не е загрижено за това, което става наоколо. Нямам предвид само зелените площи. Ние живеем в град. Голям град. Град, който има нужда от нас и от нашата постоянна грижа. Не само от обещания, стратегии и критики.

Така че, елате в Бояна, при началото на пътеката, която води до Боянския водопад. 11:30. Вземете си чували за боклука.

« Предишна публикация
Следваща публикация »

23 коментара

 • http://www.angeligdb.wordpress.cim Ангел Грънчаров
 • http://eagle.mountain-world.org Красимир Стоев

  Така…г-н Заимов, на колкото и добродушен да се правите пред читателите си, май забравят, че те не са слепи. Обаче едно мога да Ви призная – иноваторска кампания водите:

  Блог – добре.
  Личен – идеално.
  Личен + блог – чудесно.
  Личен блог за политически цели – находчиво.
  Личен блог с надеждата да съберете и някой друг глас – иновативно, хвала!

  Поздрави и нищо лично. Успех!

 • Иво Божков

  До утре в 11.30 😉

 • Димка Гочева

  Господин Заимов,
  Пожелавам Ви успех и Ви пожелавам една от първите кметски разпоредби, които дадете, да бъде тази: да се почистят коритата на рекичките и деретата в подножието на Витоша. Понеже на мен Симеоново и Бистрица са ми по-наблизо от Бояна, аз се разхождам около тях. Направо нямам думи да Ви опиша какво е в деретата на Бистришката река: гниещи дюшеци, гардероби, шкафчета, какви ли не мебели, постелки, строителни материали и прочие по-маломерни битови отпадъци.
  За там ще трябват камиони!
  Винаги съм се чудела, особено в Бистрица, как така наоколо има такива хубави къщи и вили, а хората търпят в деретата цялата тази смрад…
  А сега нещо по-позитивно. Щом обичате да се разхождате или да карате колело в полите на Витоша, позволете ми да Ви предложа един маршрут – алеята, която свързва Железница и Бистрица. Вие знаете, но за останалите читатели на блога да напиша: тази алея носи името на инж. Иван Иванов, защото тя е била негово любимо място за разходка в почивните дни.
  А инж.Иван Иванов е бил най-добрият кмет на София досега. Кметувал е от 1934 до 1944 г. Благодарение на него и досега една трета от София пие вода от Рила; по негово време и решение е създадена Столичната голяма община; изградена е инфраструктурата и трамвайните линии; били са павирани 140 000 кв.м. от улиците. И още, и още…
  Е, после Народната власт го „възнаградила“ както може и да се предположи, но още през 1946 г. го освободили и реабилитирали, защото другарите видели как столицата се скапва без неговата компетентност.
  Минете веднъж, ако имате време – за късмет – по неговата алея!
  Пожелавам Ви да станете добър кмет като него!

 • Людмила Андреева

  Г-н Заимов,
  омръзна ми да чета едни и същи коментари и въпроси по всички форуми. Редно е вместо хората да си чешат езиците, да отговорите на тези въпроси, след като се кандидатирате за такъв публичен пост. Подреждам въпросите по степен на интерес, изразен във форумите:
  1. Къде Ви е дипломата за висше образование (българска, английска, все някаква)?
  2. Вярно ли е, че не сте ходили войник?
  3. Вярно ли е, че майка Ви (моите съболезнования) е била активен борец против фашизма и капитализма?

 • Боряна

  Безкрайно съм НЕзаинтересована от това кой какво иска да постигне с тази акция…Забелязвам обаче, че рядко чисто „добродушните“ се захващат с такава инициатива…

  Г-н Стоев, бих била щастлива да присъствам на подобно събитие организирано и от Вас, както и да прочета във Вашия блог нещо подобно.

  Както споменах, май не е особено важно кой защо го прави, а че все пак има такива които го ;)…пък изводите нека са си лично за всеки.

  Поздрави и нищо лично :)!

 • http://voxybg.com voxy

  @Красимир Стоев
  личен блог за популяризиране на идеите за управление – те са най-важните, както и директната връзка с избирателя – това едва ли е някаква просия, както сам казваш читателя не е сляп, още повече интелекта в блог средите е на добро ниво, така че на който му харесат идеите и личността на Мартин ще го подкрепи, който не – само ще е чел, но ще е запознат.
  „Услугата“ блог е взаимоизгодна.

  Винаги когато някой направи нещо се акцентира единствено на ползите които вероятно би извлякъл и са го подбудили да го направи, а не дали от направеното ще имаме полза, в същия стил са и коментарите в блога на Гергана Грънчарова.

 • http://uzumaki-bla.blogspot.com UZUMAKI

  Good luck, have fun.

  PS …

 • http://eminbei.blogspot.com Емин Бей

  Мартине,

  В последните 10 годити чистил ли си (сам или с приятели), някъде без да си кандидат за кмет. Ако отговора е, не то полежавам ти да не спира инициативата.

  Странно, но и аз ще ти пожелая успех

 • http://angeligdb.wordpress.com/ Ангел Грънчаров II

  Абе ти си бил мръсен комунист бе.Ще ми чисти и ще кара колело.Това го правят комунистите. Истинските демократи и капиталисти като мене не карат колело,а джип.Колкото повече гориво гори толкова по добре…

  Купувайте си минерална вида и хвърляйте бутилките по земята…Смърт за комунизма.

 • http://none.com me

  „Винаги съм си мислел, че искам да направя нещо.“

  И защо до този момент не направи?

 • http://www.angeligdb.wordpress.cim Ангел Грънчаров

  Някой се представя с моето име и бълва простотии, да се има предвид щото откачалки всякакви ходят по този свят :-)

 • http://www.angeligdb.wordpress.cim Ангел Грънчаров

  Лесно може да се провери като се сверят айпитата…

 • http://www.geocities.com/vuchkov_l_d Lubomir Vuchkov

  Уважаеми господин Заимов!
  Искренно съжалявам, че по определени причини, които тук не искам да обявя, не съм в състояние да откликна на неделната Ви инициатива за почистването. Надявам се това да не се отрази на личното Ви впечатление от мен, макар и придобито от мимолетното ни ръкуване в Зала „България“.вчера.
  Използвам случая да Ви поздравя с отличното Ви представяне пред актива на ДСБ-София. Лично на мен ми импонирахте с огромния си хъс за борба и победа. Отново Ви пожелавам успех! Много приятна изненада беше е дадената възможност от залата да Ви бъдат задавани въпроси, както и рационалните Ви отговори. Аз съм известен с това, че често питам, и то – неудобни въпроси. Вчера се въздържах. Но сега използвам повода:
  СЛЕД КАТО СТЕ ВЕЧЕ КАНДИДАТ И НА ДСБ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ, ЧУВАЛИ ЛИ СТЕ, ЧЕ ИМА, ТА ДАЖЕ – ПОДПИСАЛИ ЛИ СТЕ „ДОГОВОРА ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ“? Лично аз се гордея, че моят екземпляр от ДОГОВОРА е саморъчно подписан от г-н Иван Костов, аз съм го подписал като съдоговаряща се страна. Ако Вие не сте подписали ДОГОВОРА, моля, побързайте да сторите това и публично го оповестете. ТОВА ЩЕ ИМА КАТЕГОРИЧНО ПОЛОЖИТЕЛЕН ЕФЕКТ В ПРЕДИЗБОРНАТА ВИ КАМПАНИЯ!

 • http://uzumaki-bla.blogspot.com UZUMAKI

  Клонираните атакуват! 😀

 • Нели

  Идеята е добра, но когато подобни неща се правят преди избори съм малко подозрителна. Казвам това с изричната уговорка, че съм абсолютно добронамерена.
  Днес четох интервюто ти в Капитал. В него не намерих нищо, с което да не се съглася на 100%.
  Успех!

 • http://yurukov.net/blog Боян Юруков

  Инициативата е добра. Ако бях в София с удоволствие щях да се включа. Надявам се обаче да не би да има повече фотографи отколкото участници. Забелязах, че медиите не са писали за идеята – може би защото в е Събота, а може би защото сте го съобщили само тук. От интернет обществото тръгват доста инициативи като еко-протестите.

 • Vladoo

  За съжаление, и без да е изненада, опасенията ти Бояне се оказаха съвсем основателни :(
  Журналисти, PR-истки, фото и тв-камеристи бяха кажи-речи колкото останалите участници в инициативата.
  Но иначе пък, работата която свършихме се оказа несъответно немалка – за има-няма 1 1/2 – 2 ч. напълнихме около 15-тина големи торби с боклук…
  Кандидата беше през цялото време и … дори най-усърдно чистеше – много често само с едната ръка, щото в другата мобилния му така и не спря да звъни – работеше човека на два фронта, така да се каже…

 • http://dzver.com/blog/ dzver

  http://dzver.com/blog/?p=1034

  За вас не знам, но ние почистихме пътеката до водопада. Преди нас не беше минавал никой. Така и не ви видяхме. Поздрави за инициативата, жалко че нямаше подкрепа, чувалите ни бяха тежки и още 2-3 чифта ръце по пътеката нагоре щяха да са ни от полза.

 • Boabab

  Оставете се ама като обадих на майка си / една горда, официално симпатизантка на ДСБ, с класическа немска гимназия, отпреди 9-ти, и две висши, ама не като днешните /, че Мартин Заимов днес щял да почиства Боянската река, каза:

  – Глупак. Ще ходи да чисти на олигарсите.

  – Така е – рекох. – И аз му го казах, ама по-меко.

  – Всъщност какво може да се очаква от него, щом иска за един ден да реши проблема с паркирането по тротоарите – рече тя.

  И после, тъй като рекох, за да извиня неведението му:

  – Той дълго време не е бил тук.

  – Сигурно някой иска да му направи мръсно, като му дава такива съвети.

 • http://www.angeligdb.wordpress.cim Ангел Грънчаров

  Винаги се намират „доброжелатели“, които да изопачат и да омаскарят всяка инициатива и всяко добро дело… значи, Дзвер, М.Заимов не бил там, тъй ли?! Не чувстваш ли че е несериозно това ти твърдение?! :-)

 • http://dzver.com/blog/ dzver

  Ангеле, да беше дошъл, та да даваш мнения с мускулна треска – хубаво, щях да го приема. Не е редно, Ангеле, в Москва не те ли учиха на мярка :)

 • Иво Божков

  Ние пък закъсняхме и решихме, че сте тръгнали към водопада (до който не бях ходил за да знам, че е трудно достъпно място) и тръгнахме нагоре… майка ми и сестра ми се върнаха на половината път, но за упорито Теле като мен да се върна след като съм извървял половината път… ъ- хъ. Когато се върнах вече всички си бяха отишли, но с майка ми, сестра ми и една приятелка събрахме два чувала и то на места където беше махната голямата мръсотия… наистина стряскащо замърсено трябва да е било.
  Жалко че не се засякохме, next time 😉