Една година по-късно

„О, мой кмете, где си ти? Заспиваш, заспиваш…” Борис, коментар на предишния постинг от 13 декември Редовните посетители в този блог сте над хиляда души. Приемам, че основната част сте хора, които живеят в София и сте най-мотивираните от многото хиляди софиянци, които гласуваха за мен и още десет общински съветника и които са нетърпеливи…

„О, мой кмете, где си ти? Заспиваш, заспиваш…”
Борис, коментар на предишния постинг от 13 декември

Редовните посетители в този блог сте над хиляда души. Приемам, че основната част сте хора, които живеят в София и сте най-мотивираните от многото хиляди софиянци, които гласуваха за мен и още десет общински съветника и които са нетърпеливи да заживеят в един по-приличен град.

Моля и Борис и всички вас да приемете честотата, с която пиша. Не е заради нежелание или липса на проблеми в София.

Действително се радвам на това, което мога да направя за града и благодаря на многото хора, които ме подкрепят и които ми имат доверие. Без вас не бих имал смисъл и сили да правя това, което правя.

Ето как виждам свършеното от мен за една година:

1.Основното преодоляно затруднение беше липсата на единомислие между СДС и ДСБ на национално ниво. В Софийския Общински съвет двете партийни групи и аз работихме заедно и имаме много голямо единомислие. Всъщност, Алиансът за София де факто съществува;
2.Гласувах против предложения бюджет за 2008г. и при всяка проява на некомпетентност и безотговорност критикувах активно и аргументирано действията на общинските съветници, кмета и неговата администрация;
3.Прието бе моето предложение за увеличение на заплатите на кмета, кметовете, техните заместници и администрациите в местните общини, с което исках тези хора да се почувстват по-отговорни, но и да се увеличат и изискванията към тях и тяхната работа;
4.Бях съорганизатор на първата по рода си Sofia Architecture Week 2008 – забележително интересна международна конференция за архитектура и градоустройство . Sofia Architecture Week постепенно ще се превърне в най-интересното архитектурно събитие в София;
5.Предложих регламент за организация на обществени съвети, даващ ясни правила за взаимодействието на Общинския съвет и администрация с разнообразните групови интереси на граждани, фирми, неправителствени организации, професионални и съсловни сдружения . За жалост, предложението се върти вече шест месеца по комисиите, но смятам, че скоро Общинският съвет ще го разгледа и приеме;
6.Мисля, че успях да постигна относителна промяна на приоритетите на общинската администрация в посока на фокусиране върху проекти за развитието на обществения транспорт, за сметка на проекти, обслужващи единствено придвижването с лични автомобили.

Защитавам интересите ви, на гласувалите за мен и на града при всяко мое гласуване по време на заседанията на Общинския съвет. (Можете да прочетете позициите ми по различни точки от заседанията ако влезете в рубриката „Дейност Общински съвет” вдясно от този текст.) Неочаквано много допълнително време и усилия са необходими за подобряване на състоянието на града, чрез работа с много хора в администрацията, в общинския съвет и извън общината.

През януари ви писах, че годината ще е трудна мислейки, че световната икономика ще се свие по-бързо. Независимо от сигурните стопански трудности догодина разглеждайте „кризата“ като шанс, като трансформация. За София тя ще е много полезна защото ще спре безредното и грозно строителство и ще ни даде възможност да се огледаме и да помислим.

Пожелавам на всички да имаме време и чувствителност за да усетим по-добре живота и всичките му красиви и приятни страни.

« Предишна публикация
Следваща публикация »

6 коментара

 • http://dimkasdiary.blogspot.com Димка Гочева

  Хубаво е, че написахте най-после нещо като отчет за изминалата една година, Мартине.
  Благодаря.
  Сегашният кмет има амбиции за други позиции и това вече го научиха и пеленачетата (така де, бебенцата в памперси).
  Щом мястото за столичен кмет очевидно ще се оваканти, тогава час по-скоро трябва да стартира кампанията на нашия кандидат.
  Нашият кандидат трябва по примера на Борис Джонсън вече да започне да работи с гражданите, които искат да живеят в нещо, което да прилича на град.
  ***
  Искам да напиша нещо и по повод на убийството на Стоян Балтов – Бог да го прости!
  ***
  Студентски град е гето отдавна.
  1) Отвътре блоковете приличат на декора от филма „Бартън Финк“ на братята Коен – тапетите падат, мазилка няма, канализация колкото да не е без хич.
  Всички блокове в студентски град са построени през 70-те и 80-те години с една трета от средствата и строителните материали, които реално би трябвало да са употребени за построяването им.
  Самото влизане в такъв блок още от първите стъпки показва на влизащите студенти как може да се краде от нещо, което уж е за студентите, докторантите и младите преподаватели.
  (Чудя се 55 блок, който беше дарение за млади преподаватели и аспиранти/днес докторанти/ на СУ за 100 годишнината на Университета през 1988 г. дали вече не се е сринал.)
  2. Във всички блокове освен стаи и апартаменти, има и десетки партерни помещения, които – на кого се дават, за какви пари се дават, как се осчеводяват?
  Трагичното във всичко това е, че наистина това продължава вече години.
  Преди време, наистина преди 15 години, през пролетта на 1993 г. по БНР в едно почти цяло предаване на „12+3″ няколко души
  говориха в какво се превръща онова място, но керванът продължи да си върви…
  ***
  Изглежда всички са забравили, че нашият колега Ламбо Кючуков – и него Бог да го прости! , който беше заместник-министър на образованието с ресор висше образование и се опитваше да внесе някакъв ред там, беше убит през 1994 г. и след това нищо не се разбра за престъпника…
  3. Ако тази „Амнезия“ е на общинска територия, сега само един районен архитект ли ще бъде натоварен с отговорността?
  ***
  Пиша всичко това, защото гетото може да заприлича на нещо като академичен град, ако общината, студентските съвети и организации, заработят заедно и поизметат малко – както вътре в блоковете (което може да бъде свършено от студентските общности), така и между блоковете (което може да бъде свършено от общината).

 • А. (нередовен посетител)

  „…Неочаквано много допълнително време и усилия са необходими за подобряване на състоянието на града, чрез работа с много хора в администрацията, в общинския съвет и извън общината. ..)

  Така е. Управляването на София е по-трудоемко от управляването на България.

  А кризата наистина е много здравословна. Не само за София. Отдавна зрееше, позакъсня, но балоните най-после се спукаха. Така че, противно на някои апокалиптични прогнози, 2009 ще е по-добра от 2008 – ще възстанови устойчивото равновесие и здравия разум.

 • http://trendoffice.blogspot.com trendoffice

  „За София тя ще е много полезна защото ще спре безредното и грозно строителство и ще ни даде възможност да се огледаме и да помислим.“ – това май показва безсилие и звучи повече депресивно , отколкото окуражително, както предполагам че искаш да бъде, Мартине.

 • Борис

  Мерси!

 • Петров

  Мартине, за много години! Желая ти здраве и успех в общинските дела ! Моят скромен съвет към теб е да не те задоволява постигнатото. То не е малко, но никак не е достатъчно. Електоралните нагласи сигурно ще направят Герб управляваща партия след изборите и ще отнемат отговорността от Борисов като кмет на столицата. Готов ли си да се кандидатираш отново и да отговориш на нарастващите надежди на софиянци да видят града променен, като визия, като управленска философия и като изпълнение на политическите ти и управленски намерения. Видя се, че зад лъскавата управленска програма на Борисов стоят само празнодумие и лъжеобещания. Време е да се сложи точка на това, за да не се компрометира и без това трудно-популярното дясна алтернатива в България.
  Обещай на софиянци, че ще се кандидатираш отново за тяхното доверие, а пък аз ти обещавам, че те ще ти го дадат този път!
  Хайде да е на късмет и на промяна 2009!
  И аз обичам София!

 • http://uhaaa.com Teri

  Благодаря за хубавия отчет. Сигурен съм, че не сте забравили София и хората, които гласуваха за вас. Сегашният кмет е опасен за града едновременно с действията и бездействията си. Много съжалявам, че той се домогна до този пост… Резултатите от управлението му са плачевни.
  Искрено се надявам скоро да оваканти мястото и то да бъде заето от вас, защото вие сте професионалист, а не популист какъвто е сегашният.
  Поздрави!