Заседание 49 на СОС – 15.10.09

Точка 7 – едно от петте най-важни решения на общинския съвет за годината се оказа инвестиция от 88 мил. евро в пет кръстовища. Шокиращо единомислие на съветниците на Борисов и на БСП. Дори предизборно, делаверата в София обединява политическите противници. Никой не отговори на нито едно от възраженията ми, че това не са приоритетните инвестиции…

Точка 7 – едно от петте най-важни решения на общинския съвет за годината се оказа инвестиция от 88 мил. евро в пет кръстовища. Шокиращо единомислие на съветниците на Борисов и на БСП. Дори предизборно, делаверата в София обединява политическите противници. Никой не отговори на нито едно от възраженията ми, че това не са приоритетните инвестиции за облекчаване на придвижването в София, че процедурата за избор на изпълнител е порочна и че самите проекти са недовършени и имат многобройни недостатъци. Само аз гласувах против. СДС и ДСБ се въздържаха. – те продължават да вярват в ползата от разширяване на пътищата и кръстовищата.

Точка 11 – одобряване на много, много страници експертен анализ на шума в София. В едно изречение непознатите за мен експерти заключават, че в града няма недопустими нива на шум от самолети. Според мен има стотици хиляди хора, живеещи в центъра, в Слатина, в Подуяне, в Искър които не биха се съгласили с подобно абсурдно заключение. Пак бях сам гласувайки против.

« Предишна публикация
Следваща публикация »

13 коментара

  • Vladimir

    Хаха, само докато четях този текст от два абзаца над блока ми в Западен парк прелетяха два самолета. Колегите ти сигурно ще опонират, че чета бавно… 😉 Но да бъдем позитивни, това си има и положителни страни – когато се прибирам от някоя европейска държава винаги проверявам дали не са ме обрали още преди да кацна на родна земя :)

  • Жорка

    И какво да направим.. да закрием летището ли?

  • Георги

    То че не му е мястото на летището там е ясно само докато падне мъглата. Немците са избрали това място за военно летище, за да крият самолетите в мъглата, а сега е гражданско. Да не говорим, че е нечовешка тъпотия целия самолетен трафик да минава над центъра на града.
    Дори и да не се затвори, ако се признае проблема, ще могат да се вземат мерки. Едва ли затварянето му е единствената мярка за решаване на проблема с шума от самолетите.

  • по т.7

    Ами въпреки всичко трябва да се строят.

    Иначе например булевард „България“, ако Берлускони е в София и всяка сутрин около началото на работния ден на президента може само да се прелита, не и да се пресича в отсечката HДК-Бояна.

  • Boris

    Публичният транспорт е решението, а не пресечките на дже нижа. Вижте какжо става на подлеза на Несторов и Борис III. Поредната далавера за Глабулгарстрой и сие…а има ли достатъчно пари в Общината…да не стане играчка, а после плачка…

  • Koko

    Абе какви нови кръстовища за 88 милиона?! Аз не мога да си заведа детето пеша до училището поради паркиралите по тротоарите и зелените площи коли … Има неща, които изискват елементарни организационни решения, а не инвестиции за милиони. От тях трябва да се почне.

  • http://www.probujdane.com Павел Лазаров

    За вредата от градските магистрали и кръстовища на 2-3 нива писах обстойно във форума на в.Капитал на адрес http://capital.bg/showblog.php?storyid=799376&p=0 .

    Започвах така:
    „Кръстовищата на повече нива са престъпна недомислица!

    По света те вече не са символ на прогрес, ами на мегаломания, на управленско късогледство и липса на фантазия, на тотално неразбиране на механизмите за създаване на град с човешки измерения, а най-често на престъпна продажност или на чистосърдечна глупост.

    Повече и по-големи градски пътни инфраструктури ознават само покана за повече и повече трафик. Това преведено на човешки език означава повече коли, повече шум, отровни газове и прах! Около бетонените октоподи умира всичко! Падат цените на жилищата в близост, поради обективната непоносимост на новичките условия на живот. Като следствие започват да ги обитават самобезнадежни нещастници. … Картината е умопомрачителна!“
    http://capital.bg/showblog.php?storyid=799376&p=0

  • Фил

    Налагат се норми за самолетите, много е просто. Тези които не ги покриват да кацат в Елин Пелин (примерно)… За мен лично шумът от големите булеварди е по-голям проблем. Трябва да се помисли за шумоизолиращи прегради (естествени и/или изкуствени) и изваждане на трафика от центъра….

  • Катя

    Преди да се разширяват пътищата за още коли, трябва да се подобри общественият транспорт. Какво пречи да се въведат скоростни бус ленти в целия град в кварталите, в които не минава метро? Защо не регулират по-добре някои кръстовища в София, а не като сега – ако тръгнете по Цар Борис III от Горнобански път към Центъра, първата възможност за завиване на ляво или дясно е чак на ж.к. Лагера. Защо не отворят кръстовищата на ж.к. Павлово, ж.к. Бъкстон и ж.к. Красно село за завиване, а карат шофьорите да слизат почти в Центъра, на няколко километра разстояние? За да облекчат задръстванията може би? Да не говорим, че толкова утрепани шофьори няма и всички нарушават правилника и това щеше да е малката беда, но всяка седмица стават по няколко катастрофи на въпросните кръстовища. Преди да се правят грозните „двуетажни“ кръстовища, има още много какво да се оправи с много по-малко пари. Представям си каква грозотия ни очаква, добре дошла за второразредните американски екшъни, снимани по улиците на София.

  • Борис

    Подкрепям ви напълно за т. 7. За съжаление – глас в пустиня.

  • ––

    a veche govorim za kolegite ot alianc za sofia na „te“,bravo bravo,veche sujaliavam,4e sum glasuval za vas vsichkite

  • МарияД

    @–– said, а колегите от Алианс за София как говорят за МЗ от ден първи след изборите? В кой точно момент ни оставиха впечатление за някаква колегиалност, че нещо ми се изгуби.

    @ М.Заимов – като се въдзържаха поне в дискусиите казаха ли нещо, че да разберем защо се въздържат – цената от 35 млн. лв. на кръстовище ли ги възпира или местата избарни за „модернизация“?

  • http://martinzaimov.quipu.bg MartinZaimov

    @ МарияД

    Предполагам, че се въздържаха защото не са съгласни с моята малко крайна анти-автомобилна позиция