София 2020

Предлагам на всеки който чете този блог да се включи в дискусията създадена от „Архигекти за София“ в http://www.sofia2020.bg/index.php Щастливо съвпадение (знаете ли хубавата английска дума serendipity) е, че шест съветника – Лорита Радева, Николай Стойнев, Атанас Черешаров (от ГЕРБ), Вили Лилков (ДСБ), Николай Желев (СДС) и аз внесохме вчера предложение, общинският съвет да възложи…

Предлагам на всеки който чете този блог да се включи в дискусията създадена от „Архигекти за София“ в http://www.sofia2020.bg/index.php

Щастливо съвпадение (знаете ли хубавата английска дума serendipity) е, че шест съветника – Лорита Радева, Николай Стойнев, Атанас Черешаров (от ГЕРБ), Вили Лилков (ДСБ), Николай Желев (СДС) и аз внесохме вчера предложение, общинският съвет да възложи изготвянето на концепция „Витоша2020″ въз основа на която да приеме стратегия за развитие на планината. Предлагаме да има две обществени обсъждания и да ползваме опита на най-успешно съвместили защитата на природата със спорта и туризма планински градове в Европа (Aosta, Annecy, Chamonix, Falun, Zermatt, Innsbruck и много други).

« Предишна публикация
Следваща публикация »

3 коментара

 • http://dimkasdiary.blogspot.com/ димка гочева

  Много хубаво и много навреме.
  За цялата планина трябва да се мисли, а не само за отделни местенца, около които ожесточено спорят примерно скиорите и еколозите.
  За необходимостта от човешка намеса в резерватите също трябва да се говори и настоява, особено когато в тях има тежки болести по растенията.
  Както се случи със смърчовете в „Бистришко бранище“ – през последните осем години загинаха половината.
  Бездействието не може да се оправдава с дарвинистката концепция за резерват.
  Концепциите за резерват са много, както са много и философиите на природата и живото.

 • Филип Кръстев

  Според мен това е ефективен управленски метод. Всеки ресурс разполага с капацитет, и този капацитет следва да се използва умерено, така че да служи на обществото (в случая). Недопустимо е, според мен, решенията относно спецификата на такъв род необратими процеси (стопанисването на природен парк Витоша), да се основават на личния интерес на единици лица.
  Изготвянето и реализирането на такава концепция ще спомогнат точно за рационално и целенасочено реализиране на възможностите за икономическа активност на територията на парка. По този начин озверелите предприемачи и търсещите отдих в планината, ще могат да извлекат полза от съвместното си съжителство.
  Още повече, подобна стратегия ще се отрази на цялостния облик на планината.

 • Nikolay

  Още едно подходящо място за да Ви задам отново въпроса за кабелите. За да не съм многословен в обясненията припомням Ви, че според официалните писма, които съм получил от различни институции проблема с премахването на милионите незаконни надземни кабели в София е от компетенцията на общината и районните кметове. Какво смятате, че можете да направите Вие, като политик и общински съветник за да започне зададеното според закона задължително премахване на надземните кабели в града?
  Благодаря предварително.
  Николай