Детски градини или бездомни кучета – Избирай

Днешните политици са се научили да наизустяват отговори на безсмислени въпроси, а никой не задава важните въпроси. Когато избираме нещо, въпрсите са много по-важни от отговорите. Ето важните незададени въпроси за кметските избори в София: Какво искам да се случи в София? Какви качества са нужни на кмета за да може да изпълни това, което…

Днешните политици са се научили да наизустяват отговори на безсмислени въпроси, а никой не задава важните въпроси. Когато избираме нещо, въпрсите са много по-важни от отговорите. Ето важните незададени въпроси за кметските избори в София:

Какво искам да се случи в София?
Какви качества са нужни на кмета за да може да изпълни това, което искам?
Какви са качествата на кандидатите Х, Y или Z според собствените им думи и лични истории?

В отговор на първия въпрос мога да пиша дълго за нуждата от човещина, за това, че е добре градът да спре да расте, за криворазбраните решения за придвижването, за грешното управление на водата, градския транспорт, топлото, ремонтите, комуникациите, електричеството, за лошото отношение към природата и към Витоша, за прахосничеството на минералната вода, за липсата на елементарна визия или за грешната такава, за далаверата, за сбърканата администрация, за липсата на промяна в организацията на общината от комунизма насам. Би било добре и медиите да помогнат честно в определянето на най-важните неща, които се случват или би трябвало да се случват в града, като избягат от чисто конформисткия си подход на зазубрено преповтаряне на клишета.

Как си мисля, че би трябвало да сравнявате качествата на кандидатите. Критериите не бива да са много, за да не става прекалено сложно и скучно. Бих предложил пет:

Визия и реформаторство – има ли и какво е обобщаващото дългосрочно виждане на кандидата за София? Какви са неговите мечти за бъдещето? Всяка жива система изисква реформаторски капацитет за да се адаптира към промените. Има ли въображение и модерни идеи кандидатът? Ще се противопостави ли на покварата, невежеството и мърлявостта превзели обществения ни живот? Убедителна ли е програмата на кандидата?

Управленски опит – градът е най-сложната съществуваща в света човешка система. Какво в миналото на кандидата показва, че може да намира и разбира необходимата за управлението и информация? Какво показва, че може да привлече и води способни и работливи хора? Показал ли е кураж и воля в сблъскването с трудни и привидно нерешими проблеми?

Енергия и човеколюбивост– какво го мотивира? Има ли необходимата вътрешна сила? Жертвоготовен ли е? Тук е мястото да се каже нещо за личния му живот. Честността и порядъчността изискват сила. Искрен ли е в отговорите си? Чувствителен ли е или преди всичко рационален?

Познание и решителност – ще може ли да се разчита на него в кризисни моменти? Разбира ли кои са най-големите рискове за града? Как ще реагира при тероризъм, епидемия, експлозия, политическа криза? Има ли примери в живота му?

Политически опит и авторитет – ще се справи ли с многобройните властови структури – партийни, правни, административни, медийни, международни?  Ще генерира ли доверие с което да преодолява съпротивата на опонентите си и на многобройни бюрократи и апаратчици и да ги мотивира за конструктивни действия?

Сравнението на визията е субективно, защото зависи от това дали желанията на съответния избирател съответстват на предлаганото, т.е. той е за ориентация повече отколкото за сравнение.Останалите четири трябва да позволят обективно сравнение.

Нека си пожелаем новия кмет да направи София по-весел, щастлив и свободен град.

« Предишна публикация
Следваща публикация »

4 коментара

 • ping

  Мисля, че в частта с визията и мечтите кандидатите издишат най-много, защото това са някакви неща, които или ги имаш, или ги нямаш.

  Опит, авторитет и знания ще се трупат в движение, както обикновено.

 • Neuron

  Причината за липса на визия и мечти е много дълбока и представлява фундаментален проблем за българското общество.
  Проблемът, именно, е че това общество отглежда дребнодушни, тесногръди хора.
  Това са хора, които гледат на живота от перспективата на буболечка, лазеща в помията, която България представлява вече толкова много години.
  Такива хора нямат мечти, защото не са достатъчно щедри, за да ги имат. Нямат визия, защото няма какво да обслужва.
  Нямат идея за важните неща в живота и ги заменят с дребни, материални, лични придобивки, за чието получаване стават политици и градоначалници.
  Това са едни ограничени и лишени от дух персони, които дори не знаят що е то свободен и широко скроен човек.
  Тези хора управляват, тези хора избират управляващите и няма спасение.
  Духът на младите българи бива смазан все така в ранна възраст и това, което получаваме са цинични дребнави душички, които няма начин да направят нещо велико през живота си.

 • Нооне

  Мартине, пиле, вижда се колко си ангажиран… В собствения си блог не пишеш.
  Явно е бил само предизборна залъгалка за плебса…
  Евала!

 • Roxanne Summers

  Hi Martin,
  That is a nice picture–you look just the same! Congratulations on the new baby. I hope our paths cross again some day.
  Roxanne