Детските градини

Ето един прекрасен конкретен повод да говорим за принципите на общинската политика. Тук изобщо не става дума за това, че Борисов няма елементарния ресурс да организира работата на един обикновен сайт, с което скъса нервите на хиляди родители. Става дума за изначално сбъркания ръководен принцип при предоставянето на публични услуги. Трябва веднъж завинаги да стане…

Ето един прекрасен конкретен повод да говорим за принципите на общинската политика. Тук изобщо не става дума за това, че Борисов няма елементарния ресурс да организира работата на един обикновен сайт, с което скъса нервите на хиляди родители. Става дума за изначално сбъркания ръководен принцип при предоставянето на публични услуги. Трябва веднъж завинаги да стане ясно, че за да може те наистина да бъдат качествени, общината не бива да играе ролята на служба за социално подпомагане. Напротив – заплащаните такси следва изцяло да покриват направените разходи и само и единствено, когато хората не разполагат с такива финансови възможности, те да получават съответните субсидии. Всички плащания трябва да са ясни и прозрачни, а не под масата. Само в този случай, когато покривът потече, директорката няма да тръгне да събира „доброволни дарения” от по 500 лева за записано дете, защото наистина ще може да разчита на средствата от бюджета си. Няма как една система да работи при постоянни лишения и да се очакват добри резултати. Няма как общината да може успешно да строи нови детски градини, ако и те ще работят на загуба.

Впрочем подобна е ситуацията и в градския транспорт – безразборното раздаване на безплатни карти не бива да продължава. Механизмът следва да е друг – отговорността за хората в нужда е преди всичко на министъра на социалните грижи и чак след това на общината. Именно министерството е институцията, която, в една нормално работеща система, би следвало да заплаща тези привилегии. Дълбоко погрешно е общината великодушно да раздава на когото й падне безплатни карти, без зад тях да стоят каквито и да било реални приходи.

« Предишна публикация
Следваща публикация »

34 коментара

 • mapto

  Дали корупцията е основният проблем или е некомпетентност? Или едното води до другото. Лошото е, че кой избира очевидно некадърни ръководители – явно прости и незаинтересовани хора. Тук някъде връзките се затварят в порочен кръг…

 • http://voxybg.com voxy

  ако едно средностатистическо семейство заплаща реалните разходи на детето си в детската градинка, то този разход определено би бил голяма тежест в бюджета му, а едва ли ще се води социално слабо, да се искат подобни неща точно в ситуацията в която се намираме – отрицателен прираст си е доста грубо изпълнение, при положение че проблемът не е толкова финансов, колкото организационен… хората които имат възможност да си запишат детето в частна детска градина го правят…

 • http://dzver.com/blog/ dzver

  Как се е получило така, че Сирма да е изпълнител и как е била определена цената от 388 000 лева? СОС има ли някаква възможност за контрол върху тези операции?

 • http://radankanev.blogspot.com Радан Кънев

  Според мен по-важно е парите да следват бенефициента. Няма лошо общината да дава някакви пари за детски градини, но нека семейството да решава в коя детска градина да отиват тези пари – частна, общинска, домашна забавачка.

  Трудно е да се определи такса, покриваща „всички разходи“, след като услугата е монополна.

 • Мария Д.

  Организационен е проблемът само с електронното записване. Проблемът с планирането и осигуряването на места в детски заведения изобщо не е организационен а управленски и не е задължително политически. От колко години вече общините плачат, че адресната регистрация трябва да се направи задължителна по някакъв ефективен начин и данни за броя на децата трябва да има на разположение на общинските администрации – свежи – поне към съответната календарна година да са актуални, а в бъдеще и с поне две годишни актуализации. Иначе ще си говорим като глухите – на макро ниво има отрицателен прираст, но на общинско ниво – в София (а сигурно и в Пловдив, Варна и Бургас)- прирастът е положителен. Само, че е механичен (от движение на населението) и не може нито да се изчисли нито да се предвижда с прости демографски техники за мерене на раждаемост. С разходите е същото. От държавния бюджет издръжката на едно дете в детска градина се субсидира през 2008 с 1133 лв. (за София – за по-малките общини – с повече). Само че – държавната субсидия пристига само ако има детска градина и назначени детски учителки и друг персонал. Е, пита се в задачата, чак такъв голям проблем ли е като имаме на макро ниво отрицателен принос, да се направи едно от двете:
  1. Да се даде субсидия и на частните градини там където не достигат места
  2. Да се направи 3-5 годишна инвестиционна програма за правене на детски градини в градовете с ясен недостиг на места – със същите пари, които ако имаше градини ДБ пак би трябвало да даде за издръжка на децата в градините.
  Сигурно има и още възможности. Но добра воля и малко управленско въображение, никога не ни достигали.

 • http://yurukov.net/blog Боян Юруков

  Грешката при записването в детските градини беше принципа – не може да казваш на хората „пръв отишъл, пръв взел“. Затова си има томболи. Това, което се случи със сайта беше нормално при тези условия. Още повече, че някой имаше невероятната глупост да каже, че сайта е абсолютно сигурен. Чак мен ме засърбя да го спамна.

 • Един

  А ти какъв ресурс имаш ? И тия като тебе ? Нали вие управлявате – вие от червената партия ! Нали управляват тия, с които си ял и пил – Станишев и Ко. ! Ти с какво си по-различен ? Ти какво си постигнал сам в живота си ?

 • http://yurukov.net/blog Боян Юруков

  @Един – А ти какво си постигнал в живота си? Г-н Заимов е един от представителите на софиянци в управлението на столицата. Съди хората по постъпките им, а не по принадлежността им.

 • Марин

  В допълнение към казаното от Мария Д.:
  Преди няколко години, когато си записвахме детето за детска градина, се оказа, че сме закъснели. Трябвало е веднага като се роди да се запише за да се дореди. В посока на теза мисъл би могло (а и се случва в действителност), човек като му се роди дете да подаде заявление, че иска то да посещава детска градина в София (да речем). След обработване на такива заявления общинската администрация спокойно може да си планира нещата за след 3 (!!!) години.

 • Таня Соломонова

  В блога за икономика на Георги Ангелов е поместен интересен материал за проблема с детските градини в София -http://pazari.dnevnik.bg/show/456315/

 • http://svetlaen.blogspot.com Светла

  Интересен и конкретен пост, който повдига интересни и конкретни въпроси! Не е за учудване, че се заформя такава хубава дискусия в коментарите!

  Намирам идеята на Радан Кънев (и Георги Ангелов – благодаря, Таня) за нещо като „ваучъри“ за детски градини, които родителите да избират в какво да вложат, за много добра. Ако детските градини не стигат за всички деца, не е цивилизовано децата да се отсяват на принципа на по-бързия.

 • http://www.liliahristova.blog.bg Лили

  Съгласна съм със Заимов за таксите в детските градини. 48 лв. на месец не могат да покрият само храната на детето, камо ли грижите и предполагаемите добри условия за неговото развитие. Докато общината изпълнява функциите на социалното министерство, общинските детски заведения ще са в окаяно състояние. Как няма да има наплив при записването при такава смешно ниска месечна сума, която родителите отделят от семейния бюджет! Знам, че много от тях трудно свързват двата края, но раждането и отглеждането на дете са най-вече отговорност на майката и бащата. Това трябва да се осъзнае. Разбира се, че и държавата, и общината трябва да имат своите задължения към младите семейства, но не трябва да се чака само на тях.

 • http://yurukov.net/blog Боян Юруков

  Мисля, че този казус с детските градини показва как общината излиза от административната си роля. Детските градини са услуга, за която има пазар. Защо няма частни детски градини? Бизнеса ще му трябва по малко от година да създаде достатъчно детски градини за нуждите на града. С добра регулация от страна на общината, това ще е едно прекрасно решение. При това градините ще се състезават за качеството за да привлекат повече интерес и родители.

 • http://gantree.blog.bg Друг

  Има частни детски градини, г-н Юруков (коментар 13), недейте така наедро „няма частни градини, и защо няма“. Има частни градини, и то немалко. Например, има частна детска градина с детска ясла „Елхица“, „Малечко“, „Питър Пан“, ЕСПА, „ДРИТА“, „Сияние“, Веда, „Чуден свят“, „Св.Св. Константин и Елена“, „Мечо Пух“, „Том и Джери“, „506 хлапета“, и още, и още, и още доста, като изброените от мен тук са само сред градините, за които има публична информация в интернет. Въпросът е там обаче, че (например) в „ДРИТА“ само полудневният вариант за настоящата 2007/2008 година е с цена в размер на 1800 евро, повече инфо тук http://www.dritaschool.com/priem.html

  Предполагам добре разбирате, че ножицата между окаяните, но предпочитани 48 общински лева и примерната горна цена за полуден е доста голяма, и затова повечето от хората предпочитат да са възмутени и недоволни, вместо да намерят сами решение на частните си въпроси.

 • Един

  Юруков – смешен си. Как може да вярваш на червеното синче ? И да го приемаш за десен:))))))) ? Доста ниска топка сте били това „десните“. След политикономистът Костов и ЦК снахата Михайлова, сега се надявате на болшевишкото синче. Действително сте уникални:)
  Докато не бъде извършена декомунизация, нищо свястно няма да стане в България. Вече 65 години Партията управлява, а вие се чудите защо това и онова не е наред.

 • Един

  Като се замисля, смешният съм аз… Трябва по-често да мисля. Все забравям.

 • http://yurukov.net/blog Боян Юруков

  @Друг – Не знам дали има частни детски градини. Не съм в София. От тези цени мога да си направя два извода – има интерес да няма достатъчно общински детски градини и няма истинска конкуренция в тези услуги. Решението е регулация от страна на общината.

  @Един – не съм десен. Определям се като умерено-ляв по убеждения. За жалост обаче никой в т.н. левица не ми вдъхва доверие и не води истинска лява политика. Въобще в България не е ясно кой политик е ляв и кой десен в убежденията си. Имаме един голям център с разни изчадия около него. В България гласуваме за личности.

  Ето още нещо, което не съм – комунистически параноик. Това са такива като теб, които виждат червено във всичко и всички и скачат веднага срещу него. Сигурен съм, че дори и аз да вляза в политиката, хора като теб ще намерят някаква червена нишка в семейството ми и ще ме обявят за пост-комунист.

  Ти казваш, че за да се промени политиката в България, трябва да си отидат всички, които са управлявали и преди 1989. Аз ти казвам, че трябва да си отидат такива като теб, които делят хората на бивши комунисти и свежо месо. Има само хора, които искат и могат да свършат нещо и такива, които не могат или имат странични интереси. Аз така деля управляващите. Започни да мислиш наистина.

  Чета този блог, защото е уникална пряка връзка с един висш чиновник, който заяви, че иска да промени нещо. Има потенциал за това, както и подкрепата на народа. Ако с някоя малка идея или участие в дискусия мога да помогна – толкова по-добре. Ако работи добре – ще го подкрепям занапред. Ако насоката на действията му не ми харесва – ще изкажа моята гледна точка. Ако видя, че бездейства и политиканства – ще го разкритикувам тук и сред познатите му и няма да го чета повече. Това е то демокрацията. Не виждам какъв проблем може да имаш с мен.

 • Един

  Някакво менте в 5.05 се е обадило…

  Юруков – това, което си написал разкрива колко си наивен:) Имало хора, които си вършат работата и такива, които не си я вършат….
  А нима не разбираш, че от 1944 г. досега кървавата Партия управлява България ?! И какво означава, че едни си вършат работата, а други – не, след като чадата на тази Партия са заели всички възлови позиции в обществото ? Нима не виждаш, че няма нито един случаен на възлова позиция в обществото ? И че всички такива до един са свързани с тази Партия ? Нима не проумяваш, че става въпрос за един комунистически манталитет, комунистическо възприятие на света от страна на тези хора ? Те са заели всички възлови позиции, а ти говориш как едни си вършели работата, а други – не:))) Доста детско има в теб……..

 • Един

  И изобщо, Юруков, защо ти е да се занимаваш с мен, а не се концентрираш върху детските градини?

 • http://gantree.blog.bg Друг

  Дали има или няма частни детски градини е въпрос, по който няма място за спор, г-н Юруков. Очевидно е, че ИМА частни детски градини, и то немалко на брой, от които аз Ви цитирах само една малка част. Съгласен съм с Вас, когато казвате „не знам дали има“, вместо „няма и защо няма“ частни детски градини в София.

  Изводи като Вашите от цитираните цени в частните и общинските детски градини много трудно могат да бъдат направени. Не знам какво точно разбирате под „регулация от страна на общината“, и искрено се надявам, че не Ви хрумва общината да регулира каквото и да било друго освен общинските детски градини. Ако мисълта Ви клони в посока общинска регулация и намеса в дейността, условията и правилата за прием в частните градини, тогава не Ви разбирам никак. Видно е и в момента до какво би довела подобна на желаната от Вас регулация.

 • http://yurukov.net/blog Боян Юруков

  Разбрах вече, че има частни детски градини. Изглежда по-скъпите от тях се целят в богаташките семейства, които искат да дадат по-качествено образование на децата си. От личен опит обаче знам, че както при частните училища, обикновено положителен ефект има само върху егото на родителите.

  Не съм добре запознат с ценоразписите на частните детски градини, но ако всички са толкова скъпи, колкото казвате, можем да говорим за спекулация. Ясно е, че има хиляди деца, които не могат да влязат в общинските градини. При условие, че има толкова много части алтернативи, защо няма конкуренция между тях и цените не падат? В този смисъл използвах думата регулация – не намесване в приема и работата на частните фирми, а контрол върху определянето на цените. Това, което ми казвате, че има много частни градини и всичките – скъпи, ме навежда на мисълта, че изкуствено са завишени цените, за да се експлоатира нуждата на хиляди семейства.

 • Един

  Отново едно менте се е обадило – този път в 7.48

 • Един

  Ментето вика дръжте ментето!

 • Един

  А аз менте ли съм, какво съм, и аз не знам …
  Съвсем се обърках нещо…
  Мъка, мъкааа …

 • Един

  Ало, сам ли си говоря …?

  Имаше още един тук…

  Ама той е един друг ….

  Ало….

 • deno

  Според мен, който каквото и да прави, важно е медиите как се отнасят към него и как настройват общественото мнение. Например Софиянски си отиде заради сметището в Суходол, сега като протестират пак суходолци и медиите спят. Спомням си че г-н Заимов беше обещал след кампанията да разкаже за отношенията с бг-медиите.

 • Таня Соломонова

  @ EДИН
  Ало, ало))) г-н Един, май наистина си говорите сам! А защо ли?
  Подкрепям казаното в коментар №26 и Ви моля, г-н Заимов, нека да поговорим на ДНЕШНА дата и за медиите! Наистина е много актуално в момента ПО ПРИНЦИП, вкл. е и уместно по темата на Вашия последен постинг(какво разказаха, т.е. каква информация дадоха МЕДИИТЕ за провала с детските градини в София).По мое скромно мнение ДОРИ само за проблема с детските градини човек трябва да изчете РЕДИЦА публикации, за да се ориентира ЩО ГОДЕ във фактическата страна на проблема. Боже мой, такава главоблъсканица отдавна не е била! Защо ли ми напомня времето бая отминало, т.е. времето на Живков? И то НЕ само заради типа коментари като на „Един“ и прочие люде!

 • http://www.trendoffice.org trendoffice

  Има и то добри частни детски градини и проблемът с цените съвсем не е в липсата на конкуренция, а в липсата на достатъчно високо ниво на средните доходи, за да могат повече хора да си позволят да плащат за качествени детски градини. И другият проблем – че някои от тези частни детски градини са на мястото и с базата на общински детски градини.

 • http://blog.gfurnadzhiev.info Георги Фурнаджиев

  Абсолютно съм съгласен с идеята на публикацията … и особено във връзка с картите за градския транспорт. :)

 • Илиана

  Наистина е крещящо управленско безсилие класирането за детските градини да се превръща в състезание по бързо боравене с клавиатурата и мишката.

  Колкото до таксите – по принцип е добре родителите да заплащат реалния им размер. Въпросът е дали софиянците със средностатистически заплати /те не могат да ползват отстъпки като социално слаби!/ могат да си го позволят. Ако не могат да плащат таксите и нямат под ръка жертвоготовни баби, хората с отговорност към родителските задължения просто ще се откажат да имат деца.

  Отстъпки в цената ще ползват хора, които безотговорно раждат деца и се чувстват добре с професията „социално слаб“. Проблемът не е в това, че са роми, а че не смятат за свое задължение да дадат нормален живот и образование на децата си, нито да ги възпитат като ГРАЖДАНИ.
  За разлика от отговорните родители те ще продължат да създават деца и да възлагат грижата за тях на общината или на държавата.

  Въпросът е много деликатен, защото в случая става дума не просто за пазар, а за демографска политика.

  Разбира се, нямам представа колко би била реалната такса за детска градина и всичко, което казвам, е условно. Все пак мисля, че евентуално дотиране на таксите по-скоро би било инвестиция в бъдещето, а не отстъпление от дясната управленска политика.

 • финансисче

  До Господин Заимовр финансмайстор
  Заминавам за Китай с идея, която ми даде и за благодарност ще я споделя с теб.
  Става дума за решаването на въпроса с детските градини в Китай и в София. решението е тук в твоя блокш. Не в глупотевините де ги пишеш ти и твоите блокс приятели реални цени, социални цени. Кои цени са реални и кои социални я ми реди ти като икономисче
  За да решим въпросът с детските градини аз имам по-прост метод щото съм прост као дзвер. Требе да се намали меракот. Отговорот е в твоя блокс. Взел съм брато снимки на твоюте мераклийки от блокса. Само като ги покажем на китайците и 1830. Едната от тях е мани мани подходяща и има и мото трепач щасливо омъжена без деца. Копирал съм й физономята с мотото . Па ти ше ми се бариш за финансисче. Парата си е при тееа ти я не видиш. Я кви арни булки тъ онождат. Мина, мина златна. А сега кажи мерси на швайцарски .

 • http://www.aktualnatantichnost.com Димка Гочева

  Вярно е, че сегашната кметска управа с нейния кагебейски антураж няма ресурс да се справи с този проблем, но е вярно също така, че работата бе изтървана отдавна.
  Градът расте и ще расте още, децата стават повече и ще им трябват все повече градини и все повече места в тях.
  За това очевидно не се мислеше преди.
  Точно обратното.
  Години наред, сякаш се предполагаше обратното, от детските градини бяха отхапани най-хубавите части – големите дворове на старите ясли и градини се смалиха постепенно и в тях се появиха всякакви бизнес-, офис- и жилищни сгради.
  Моят опит и опита на приятелите и колегите ми показа, че децата се чувстваха добре и бяха по-здрави в големите градини.
  В малките сгради се случваше децата да играят, да обядват и да си почиват следобед в едно и също помещение, като легълцата за следобедния сън се вдигат нагоре към стените с някакви приспособления.
  В големите детски градини децата имат едни помещения за занимания, други – за обяд, сутрешна и следобедна закуска, трети – за сън, музикален салон, салон за спорт и танци, зала за рисуване и моделиране и т.н.
  В по-просторните детски градини децата не само се чувстват по-нашироко, но и по-малко си предават едно на друго вируси и грипове.
  А най-хубавото на големите градини бяха големите дворове, в които при хубаво време децата играеха по един час сутрин и следобед на детските им площадки.
  Но това беше преди време…
  Откакто миналата седмица Мартин написа този текст, минах около 25-30 градини и ясли, които си спомням отпреди няколко години; тогава бяха с големи дворове.
  Една трета или половината им дворове са вече изядени…
  Проблемът с общинските детски градини, според мен, може да има две общински решения: едното е пристрояването на нови постройки, а другото е надстрояването на всички тях на по още един етаж.
  Повечето от големите градини са двуетажни. Може би надстрояването на по още един етаж ще е някакво решение, още повече, че обикновено те не работят от средата на юни до средата на септември.
  През тези три месеца има по една дежурна градина в квартал.
  А пристрояването на нови постройки означава, за съжаление, да се застроят и малкото останали дворове и площадки към тях.
  Частните детски градини също са решение за по-заможните родители. В тях групите са по-малки и децата получават повече индивидуално внимание, но не всички имат дворове …

 • http://martinzaimov.quipu.bg MartinZaimov

  На deno и Таня Соломонова :

  Ще разкажа за отношенията с медиите в бъдеще. Сега само ще ви кажа, че по време на избори медиите се стремят основно да печелят пари и в малка степен обективно да отразяват политическите алтернативи.

  Но отговорността за това е главно на политическата класа, както е и отговорността за купуването на гласове.

 • Angel Neychev

  Всички знаем какво се случи с детските градини. Разбрахме грешки, разбрахме и как Сирма Полюшън прибра пари и не свърши работа и се оправда с Хакери, понеже е най лесно и т.н. Както се казва всички разбрахме, кой, кога, какво, защо и т.н. не е свършил.
  Остана обаче един проблем :
  Липсата на места в детските градини! Според мен това е най-важното! Аз имам дете на 3,5 години което се опитвах, да запиша на ясла година и половина неуспешно (да тръгне на ясла) и сега се го записах успешно за детска градина, но сме в списъка на чакащите. Съответно шанса да влез в някоя от три който сме посочили е равен на НУЛА. Въпроса е, ами сега на къде?
  Кой да гледа малкия? Частна детска градина – срещу 500-600 лева на месеца? Ако ще плащаме толкова за тая детска градина, по добре единия да не работи, понеже неговата заплата ще отива за детската градина. Това е вариант, ама едни ако не работи как ли ще се издържаме? Ще започнем по две работи, това също е вариант, ама чудно ми е като закона ми забранява и имам право да работя не повече от 2 часа на ден или 8 часа на седмица, колко ли ще взимам за тия 8 часа, че да ми помогнат в този случай. Остава да работя на черно, но и тук изниква проблема че ако ме хванат, пак аз ще плащам.
  Все хубави неща, остава ми да си намеря работа 2000-3000 лева, да плащам за частна детска градина и всичко ще е супер, само че всичко става както на мен мис се иска :)
  Чета наредби и т.н., тия има предимство ония имат предимство. Ако социално слаб имаш предимство, самотни майка, семейства с три деца и т.н., ако не си и си плащаш данъци и т.н., нямаш. Чудя се защо да няма предимство аз тоя който си плаща, а тоя който не плаща и се издържа от това което аз плащам като данъци, да е с предимство. Какво се получава, хем плащаш, хем не получаваш нищо и дори трябва да си щастлив, че плащаш за да може тези който не плащат да получат.
  Чудя се догодина какво ще се измисли. Реално децата в София догодина ще бъдат повече, реално пак няма има места в детските градини. Догодина пак ли ще си говорим, че тоя не направил това, онова и т.н., това не ми решава проблема.
  Мен ме интересува решението на тоя проблем, понеже това е проблем и то сериозен.