Получава се по-добра обратна връзка. Благодаря.

На Ивайло Петров ще кажа, че В. Путин е опасен за света защото представлява голяма маса фрустрирани хора с промити мозъци, а в същото време има голям военен и енергиен ресурс който управлява зле. Сигурен съм, че споразуменията не са полезни за нас, не само защото са договаряни от русофили или тайни ченгета, а заради…

На Ивайло Петров ще кажа, че В. Путин е опасен за света защото представлява голяма маса фрустрирани хора с промити мозъци, а в същото време има голям военен и енергиен ресурс който управлява зле.

Сигурен съм, че споразуменията не са полезни за нас, не само защото са договаряни от русофили или тайни ченгета, а заради предела на възможностите за който Елена преди Вас казва „толкова могат“. Спомнете си, че и моето нерусофилско и антикомунистическо правителство сключи сума ти лоши споразумения и не направи много за енергийната ни независимост.

Разликата днес е, че вече има много хора които могат и знаят. Не само романтични 20 годишни момичета, но и разумни и успешни 50 годишни мъже и талантливи 30 годишни писатели и архитекти и дори мъдри възрастни хора.

За да можем повече, тези хора е добре да се ангажират с борбата и упражняването на власт и да поемат съответната отговорност. Приемам съмненията на aman за необходимостта от визия и забележката му, че тя е занимание за наследствени елити. Не съм съгласен със защитата му на демократичната политическа система, така както тя се практикува в САЩ, Франция или България, където безотговорни специалисти по политическа бюрокрация превземат властта. Мислейки главно за собствения си интерес.

Затова как да се следва препоръката на Зорница Димитрова и как политическия елит да защитава общия, а не частни интереси мисля да пиша в следващия постинг.

« Предишна публикация
Следваща публикация »

46 коментара

 • Един

  Че ти в какво си качество се произнасяш за Путин ? Какви са ти аргументите за това, което твърдиш за него ? И за какво нерусофилско правителство говориш ? Ти ли този, който ще казва кой е русофил и кой – не ? Драги Заимов – аз съм етнически българин и никога както и огромната част от етническите българи няма да забравим, че хиляди руски войници загинаха за да възкръсне на политическата карта България ! Друг е въпроса, какви сметки си е правило руското политическо ръководство по онова време. Само погледни подписката, която организираха срещу Путин – 2 седмици се въргаляше тая подписка и когато си тръгна Путин дори 800 души не се бяха подписали ! Да ти припомня ли жалките митинги срещу Путин ? Нашата памет не е къса……Не че Путин е цвете за мирисане, но все пак той е представител на държавата, в която живеят тези, чиито предци загинаха за да имаме ние българите държава !
  Всъщност ти какво си направил сам в живота си ? Какво си постигнал без връзки ? Ти ли си последната инстанция на истината ? Явно си забравил, че не сме в годините до 1989, когато такива като теб си правеха каквото искат. И останалите трябваше да ви слушат…….

 • http://yurukov.net/blog Боян Юруков

  Радвам се, че все повече политическите дискусии се изместват от сферата на това кой кого представлява и кой на кого докладва. Вече говорим предимно за това кой какво може, какъв опит има и колко може да се разчита на него.

  Вие сте общински съветник на София. Правата и задълженията ви се ограничават от тази длъжност. Бих ви посъветвал да съсредоточите максимално върху тази си задача, а не да гледате нагоре. Ако хората видят, че си я вършите добре, ще решат, че имате визията и опита да направите нещо повече.

  Трябва да започнем да говорим за конкретни проблеми. Моля разкажете ни какво става в момента в София, какви интриги усещате, какво мислите да предприемете и какво обществото трябва да знае. Бъдете приятел на хората. Бъдете техният „вътрешен човек“. Покажете, че не сте в никои кръгове и изкарайте цялата дейност на общината и кметовете на светло. Тук имате уникалният шанс да го сторите.

  Мисля, че историческата реторика и взаимните обвинения са доскучали на всички. Не отправям тази критика лично към вас, а към всичките ви колеги.

 • http://bborissov.iblogger.org Борислав Борисов

  Така наистина връзката е по-добра и в двете посоки. Изцяло се присъединявам към мнението на Боян Юруков – той казва нещо много важно: време е да започнем честно да си говорим за конкретиката на столичното битие.
  Повечето хора, които ви четем тука, ви възприемаме като агент на новата (неофициозна) публичност и на гражданската гледна точка в общинската власт. Да ви разказвам ли, че два-три дни преди да ни навести Путин, пред очите ми млада дама щеше да се претрепе насред тротоара малко след НХГ, срещу хотел “България“? Защото снегът там си стоеше непочистен в участък с дължина поне 30 метра. Това не са битовизми, това е общинската политика. По-скоро общинска заплаха за здравето и живота на гражданите, на сантиметри от любимите на всички мутри жълти павета. Хипотезата е, че някой в този град носи отговорност за тези тротоари и получава пари за това. Или трябва да организираме ленински съботници при всеки снеговалеж? А кой точно трябва да махне най-сетне безумната коледна „украса“ от централните улици? Да, това са въпроси към администрацията. Ами задайте ги на администрацията, уважаеми г-н Заимов. Политиката е умение да се задават въпроси и да се намират отговори. А не да се търсят удобни отговори или да се премълчават въпросите.
  Понеже сред българската политическа класа е въпрос на висш престиж човек да не се е качвал на градски транспорт от поне 10 години, ето още едно общинско питане. Имате ли представа автобусите по линия 83 откога не са мити отвътре? Предлагам ви да се повозите заедно с общинската администрация в тях. Само не се хващайте за дръжките – ще се разболеете и поне седмица няма да можете да блогвате.

 • П.Петров

  Не ги слушайте тези, които Ви казват да гледате Общинския съвет. Пишете по големите въпроси. Влезли сте в тази сфера – продължавайте.

  Г-н Заимов, като че ли се отвличаме всички по инерцията на велките сили. От тяхните боричкания и преплитане на интереси губим всички.

  Според мене въпросите за „мръсната реститутция“ и „мръсната приватизация4 са основоположншти днес. Заради тях нещата у нас не вървят. Тяхното непоставяне на масата ни води надолу в икономически, политически и социален план.

 • http://yurukov.net/blog Боян Юруков

  @П.Петров – една от основните причини в България много институции да буксуват. Всеки се занимава с всичко, но не и с работата си. От позицията, в която в г-н Заимов, с неговите правомощия и трибуната, която има тук, той може да направи много за София и да спре много нелегални сделки и криминални групи. Той не е част от правителството, от външно министерство, от евродепутатите и т.н. за да се занимава с международна политика. Ако мисли, че правителството не си върши работата добре, да напусне този си офис и да започне кампания за ново правителство. Докато е в този офис обаче, той трябва да се занимава изключително и само с това, което му е поверено от народа.

 • http://svetlaen.blogspot.com Светла

  Докато обмислях какво да кажа в контекста на подобрената комуникация, Боян Юруков и Борислав Борисов са изразили много добре това, което и на мен ми беше в главата.

  Доколкото пише отгоре, това е Вашият блог за общинска политика ;-). Не мисля, че от отклоненията към по-общи теми няма смисъл, но смятам, че е добре това да става в контекста на конкретиката. И отговор като „ами кажи си в „Обичам София“, като заработи“, бих възприела като бягство от отговорност.

  Прекрасно е, че имате нужда от обратна връзка, но тези, които пишат тук (поне добронамерените от тях), имат не по-малко. Дори повече, защото Вие сте „нашият човек“ общинския съвет ;-). Надявам се.

  Та като си говорим за конкретни въпроси – някой в СОС имали идея защо, след удължаването на маршрута на трамвай номер 10 от Западен Парк до Хладилника (което си беше добра идея), пуснаха два пъти по-малки трамвайчета и разредиха трамваите, които идват веднъж на около половин час, което е изключително садистично спрямо увеличеното количество пътници?

 • Борис

  Г-н Заимов,

  Ето един конкретен въпрос. Току-що прочетох, че „Екуест“, собственик на стария хотел „Сердика“ зад Паметника Левски, ще направи стъпки през февруари да събори хотела и да изгради на мястото му бизнес и офис център:

  http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=452278

  Въпросът ми е следният: какъв е начинът интересът на гражданите да бъде защитен и на мястото на стария хотел да бъде построена сграда, която уважава околните сгради и паметници, вместо стъклен гигант, чиято единствена задача е да привлече внимание върху себе си?

 • Димо

  Покрепям Борислав Борисов, Боян Юруков и Светла. Общите теми като „Какво работят политиците“ са подходящи постинги за предизборна кампания, защото чрез тях се заявяват намерения за управление на града през предстоящия мандат. Но тъй като вече сте общински съветник, от вас очакваме да коментирате конкретни въпроси, които можете или не можете да разрешите в това си качество. Съгласете се, че по дефиниция възможностите на един кмет и на един общински съветник да работят върху визията за развитието на един град са различни. Това не означава, че вие като човек и потенциален кандидат за кмет на следващите избори трябва да се откажете от визията си за града, но означава да приемете възможностите и ограниченията на сегашната си позиция и да работите и общувате с нас в рамките на тези възможности.

 • http://martinzaimov.quipu.bg MartinZaimov

  Предлагам блоговоренето ни да бъде посветено на търсене на истината, на откриване на най-късия път по който доброто да побеждава злото в общинското управление.

  Голяма част от това блоговорене и време ще мине е изясняване на позициите и ако щете формиращата ги политическа философия. В общинския съвет няма ясни политически позиции извън упражняване на власт, разходки из бюрократичната мъгла и безогледно харчене на чужди ресурси.

  Тези от вас които търсят отчетност от мен и информация за текущите дела и безобразия в града и в общинската администрация ще ги получат в сайта obichamsofia след няколко седмици.

 • http://svetlaen.blogspot.com Светла

  Ура! Най-сетне предизвикахме Мартин да се включи в коментарите :-)! Това трябва да се отпразнува!

  Ако ще се отчитате в „Обичам София“ – ами добре, въпреки че според мен това би опосредило иначе непосредственото общуване по конкретни въпроси, които ме засягат в качеството ми на избирател. Но важното е отчитане да има.

  Смятам обаче, че „истината“, „доброто“ и „злото“ са твърде общи категории, когато говорим за политика. Затова е по-важно да обговаряме конкретни типове политическа философия. И как тя може да бъде приложена по отношение на София.

  Още веднъж, радвам се, че се включихте. Много по-смислено е да дебатираме и с Вас, отколкото само помежду си.

 • Светослав Светославов Манолов

  Аз ореди време дадох идея за среща на този блог,но за съжаление никой не обърна внимание :(

 • Борис

  Хм, не ми харесва този отговор (#9). Намирам го защитен. Тук сме останали няколко човека, които четем и пишем и когато има конкретен въпрос като моя по-горе, добрият тон (и добрата воля :) ) изискват да отговориш, а след това можеш добавиш, че на такива въпроси в бъдеще ще отговаряш в сайта. Все пак сайтът в момента е неработещ, нали?

  Освен това не мисля, че конкретните въпроси не са свързани с голямата картина. Конкретно по отношение на моя въпрос, г-н Заимов, в програмата ви имаше нелошо написана, макар и доста обща секция за градската среда („Ще съхраня уникалното историческо наследство“).

  Може би е добре да изложите намеренията си за това какво ще се случва в блога, как смятате да го използвате. По време на предизборна кампания функцията на такъв блог се определя от целта на самата кампания – да станете кмет. В момента пред вас има четири (или най-малкото две) години, в които вие ще сте общински съветник. Как си представяте общуването тук? За да се получи разговор, е важно двете страни да имат еднакви очаквания.

 • П.Петров

  Не влизам в ролята на адвокат на г-н Заимов, но той има право да е провокативен в блога си. Това и прави. Тясно му е да говори като общински съветник, ами да беше станал кмет!
  Но не му се сърдете, че поставя глобално въпросите. Наистина въпросът „кой“ „кой е“ е основополагащ. Не виждате ли какъв е съставът на Общинския съвет в София- хора без физиономии, без характер. Сложени в листите по „некои съображения“.
  Г-н Заимов, чакаме становището Ви например за работата на гл. прокурор. Един добронамерен внук на гаулайтер в концлагера „НРБ“. От него чакаме да дава под съд членове от висшия ешалон на управляващите.

 • aman

  Ми, светни ни кой кой е??? Току що обиди 61 души, сред тях и самия Мартин, на който си лош адвокат.
  Не може така да се хвърлят безпочвени и никому ненужни квалификаци. Това правеше седесариата в силата му през 98-99 и комисариата в едни други времена, но явно не можем да се научим, че никой (освен съда) няма право и не бива да говори като последна инстанция. И само да попитам дали пък Мартин Заимов е без физиономия, или пък Иван Нейков, Кадиев, Курумбашев, Каролев, Станчева…. И това, че някои хора не са все още публично известни това неминуемо ги прави лишени от физиономия??? Това е пълна дивотия, най-малкото като им се видят биографичните справки и снимките се вижда, че подобно твърдение е напълно безпочвено и крайно неуместно, а също така непочиващо на никакъв опит или резултат от тяхната дейност.
  А и да попитам къде по света и в коя листа хората не се слагат на принципа „некои съображения“??? И каква е разликата и кое прави Заимов по-изключителен от това правило??? Това, че са там са го сложили Костов и Юруков, а не Овчаров, Велчев или Борисов????????
  Няма никаква разлика нито в принципа нито в крайния резултат, а хората дали са читави или не, дали са подходящо избрани и си вършат работата, за която са избрани, това е съвсем друг разговор. То някъде и по мъдро е казано „по делата ще ги съдите….“

 • http://martinzaimov.quipu.bg MartinZaimov

  Според мен, ясната политическа философия трябва да предхожда предлагането на решения на конкретни проблеми на града.

  Решаването на конкретните проблеми е въпрос на добра администрация, каквато в София няма. И в отговор на Борис : за архитектурното качество на града отговаря главният архитект, а не общинският съвет. Аз лично не харесвам софийските стъклени сгради.

  В отговор на П. Петров : Не съм съгласен с две презумции – че има мръсна или чиста приватизация и, че икономически причини определят състоянието на обществото и политиката. Може да има справедлива или несправедлива приватизация, което зависи от състоянието на обществото и разумността на елита му. А за Б.Велчев нямам мнение. Президентът ни е некачествен, но и реформирането на прокуратурата е чудовищна задача.

  За срещата предложена от Светослав Манолов мисля, че е много рано. Би имало смисъл след много повече добро блоговорене.

 • http://svetlaen.blogspot.com Светла

  Тъй. Като че сме достигнали до равнище на изясняване на взаимните очаквания. Това е нещо. Смятам, че ще е полезно да изговорим в прав текст какво очакваме един от друг – Вие от коментиращите тук (заедно или поотделно, както прецените) и коментиращите от Вас.

  Какво очаквам от Вас? Както сме обсъждали и продължаваме да обсъждаме с някои хора около моя блог, ситуацията Ви в СОС не изглежда лесна. Може би сте загубили вярата, че може да постигнете каквото и да е. Може да Ви блокират на всяка крачка, знам ли. Може би сте добър солов играч, но не и екипен, особено имайки предвид „качеството“ на голяма част от членовете на екипа.

  Но.

  Това което аз лично очаквам от Вас, е да не преставате да давате предложения, независимо дали те ще бъдат приети, или не. Може би няма да бъдат чути сега, но след време, кой знае? Нека си спомним как гледаха Мони Паси първия път, когато предложи България да влезе в НАТО или икономистите, които дадоха идеята за плоския данък. Сега и двете неща са реалност. Тъй че, ще ми се да продължавате да говорите за велосипедисти, компостери, паркинги и такива неща. Което, разбира се, не отхвърля необходимостта от проясняването на конкретна политическа философия. Но ако очакваме политическата философия да бъде възприета от общината и чак после да има конкретни предложния, до тях така и няма да се стигне. Често пъти, особено в България, реализирането на идеите е плод на конкретна конюнктура, не на философия. Ако нещата стават „на парче“, нека парчетата да са смислени. Знам, не това е начинът. Но е по-лесно да постигнете едно конкретно нещо, отколкото да промените България.

  Очаквам поне да се опитате да си изпълните обещанието, което дадохте на велосипедистите и което обещахте, че ще изпълните дори и ако не станете кмет.

  Очаквам да разберете, че е нормално избирателите Ви да Ви държат отговорен.

  Очаквам също яснота върху понятието „добро блоговорене“.

  Очаквам да си давате сметка, че изговореното в този и в другите коментари, които Ви призовават към отчетност, е повече от добронамерено.

 • Таня Соломонова

  Здравейте, г-н Заимов!
  Чета обновения Ви блог, както предполагам Ви четат и много други, нищо че все още НЕ се включват с коментари. А защо ли? Това е въпрос, на който би трябвало Вие да си отговорите. Разбира се, ако прецените, че това Ви е потребно и като политик, и като гражданин, или може би обратното – изборът е Ваш. Това е моят коментар по отношение на темата в този постинг – „обратна връзка“.
  Надявам се да не приемете за неучтиво, че във Вашия блог ще отговоря задочно на Светла Енчева.
  Здравейте, Светла. Съгласна съм и подкрепям написаното от Вас в коментара Ви тук под №16. И същевременно смятам, че не е възможно
  г-н Заимов и при най-добра воля и желание – в контекста на „обратната връзка“ – да списва политически блог от типа на блога, например, на г-н Мартин Димитров. Вярно, на г-н М.Димитров също не му е леко в СДС, респ. в парламентарната група, но положението на г-н Заимов в „Алианс за София“ е много по-сложно, поне такава е моята преценка. С две думи, ако след време, образно казано, блогът на г-н Заимов „стъпи на крака“, то вероятно г-н Заимов вече здраво ще е „стъпил на крака“ в новия и вече не толкова нов СОС.
  Искрено Ви го пожелавам, г-н Заимов, дано успеете! Пожеланието е във връзка с битката между „доброто“ и „злото“ в общинското управление на София, колкото и отвлечено да звучи на пръв поглед това.
  Поздрави!

 • Стаменов

  Щом попадна на текст, в който авторът демонстрира неграмотност по отношение на препинателните знаци (най-малкото), за мен въпросът е решен.

 • Escreva Isaura

  Я, тоя блог го има, препълнен с мъдрите разсъждения на няколко лоши домакини! Че и Марто свише се сюрнал и се реднал между тях. Само ми липсват мъдрите слова на част от монополната фирма по преводи от старогръцки (или преводи от руски преводи от старогръцки) Гоч-еви и по-точно Гоч-Евата. Няма да пиша, защото отивам на уроци по старогръцки – това е пътя към просперитета днес!

 • http://www.aktualnatantichnost.com Димка Гочева

  Я, колко интересно става тук.
  Много се извинявам на всички, че на блога на Мартин ще се отбранявам, но все пак тук ме/ни обвиняват:
  1) в монопол; и
  2) в превеждане от руски;
  Добре, „монополът“ е нещо, въведено от Талес, за което разказва и Аристотел в „Политика“.
  Да видим точното място:
  Начало на цитата:
  „Освен това трябва да се събира и казаното тук-там за средствата, чрез които някои са успели да забогатеят. Всички тези разкази са полезни за онези, които ценят изкуството за печелене на пари, например разказът за Талес Милетски. Става дума за едно хрумване как да се спечелят пари, което му се приписва заради мъдростта му, а в същото време е и по принцип нещо важно. Казват, че когато поради бедността му го упреквали, че философията е безполезна, предвидил с помощта на астрономията, че ще има изобилна реколта на маслини и разполагайки с малко пари, заплатил още през зимата капаро за всички маслобойни в Милет и на остров Хиос, като ги наел евтино, защото никой не предлагал повече. След като дошло времето на маслините, на много хора едновременно и внезапно им потрябвали маслобойни, затова той ги давал под наем при каквито условия пожелаел, спечелил много пари и показал, че за философите е лесно да забогатеят, ако искат, но не към това се стремят. И тъй, казват че Талес по този начин дал доказателство за мъдростта си. 1259 а
  Превод Анастас Герджиков
  Край на цитирането.
  В превеждането и издаването на автори, писали на старогръцки, не може да има монопол, защото Законът за авторско право не предвижда това.
  Не би могло да има монопол.
  С авторско право се ползват само авторите или преводачите, или техните деца до 50 (а в някои законодателства до 75 ) години след смъртта им.
  Понеже авторите, писали на старогръцки, са починали преди повече от две хиляди години, е просто невероятно тъпо някакви хора, превеждащи и издаващи на модерни езици, да бъдат обвинявани в „монопол“.
  Дори и за модерни автори не е така.
  Сега няма да го проверявам, но последният път, когато четох Закона за авторско право и сродните му права, прочетох, че авторското право е 18 месеца.
  Това ще рече, че дори и модерните автори, преведени от един преводач и издадени от едно издателство, след година и половина могат да бъдат издадени от друго издателство и в друг превод година и половина след това.
  Ами, моля, всеки, който желае да издаде отново и в нов превод „Метафизика“ или „За небето“ – нека да го направи и да посочи грешките (ако изобщо такива бъдат намерени) във вече издадените преводи на тези текстове на български.
  И после, още по-важно.
  Тук има обвинения, че българските преводи са направени по руските.
  Моля?
  Аз, като отворя руското издание на „Физика“ и „За небето“ виждам индекс, който препраща читателите към… страниците на руското издание на тези текстове.
  Българските преводи на „Метафизика“, „За небето“ и „За възникването и загиването“, както и преводите, направени от Иван Христов на Аристотел, на св. Василий Велики, на св. Григорий Назиански и на св. Григорий Нисийски, на Дионисий псевдо-Ареопагит, в своите индекси не препращат нито към българското, а още по-малко към руското издание, а към пагинацията на гръцкото издание на текстовете от Берлинското издание на текста на гръцки на Херман Бониц ( за преводите от Аристотел).
  До гуша ми е дошло да бъда клеветена.
  Тази „Изаура“, ако е мъж на място, или ако е жена на място, да бъде така любезен (-зна):
  Първо, да разкрие самоличността си; и
  второ, в присъствието на читателите на този форум, а и на други колеги, които ще бъдат поканени, да докаже твърденията, че:
  1) има монопол в превеждането на старогръцки автори (това ще стане виц в целия свят) и
  2) че издадените преводи на Аристотел на български са направени от руски;
  Все пак, в нашия Склерозирал Университет в Юридическия факултет се учи т.нар. „Интелектуално право“, в което се включва както авторското (плюс преводаческото и редакторското право) и сродните му права, така и патентно право.
  Хайде, робиньо Изаура, да си направим един публичен процес!
  Така много хора у нас ще научат какво е монопол, какво е право на автор, право на преводач и право на редактор.
  Ще бъде полезно за мнозина.

  post scriptum: Съжалявам, че Мартин не бе избран за кмет. Той не е много силен в писането, говоренето и теоретизирането, но щеше да бъде чудесен градоначалник.
  Нищо, ще имаме възможност като избиратели да го изберем за тази отговорност.

 • Един

  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=221928&comments=1

  Да плача ли или да се смея ? Че нали Заимов помоли ченгето Каролев да му отстъпи място в една комисия ?!

 • http://www.aktualnatantichnost.com Димка Гочева

  Най-любезно каня всички, които пишат анонимно тук, да прочетат статията на Пламен Сивов „Изплюване на нищото“:
  http://pravoslavie.bg/content/view/9016/235/

 • Един

  Аз пък най-любезно каня провинциалистите, които пишат тук (като Гочева) първо да разберат София и софиянците, а после да дават акъл:)
  Гочева – само такива като Вас могат да си мислят, че такива като Заимов имат сериозни шансове в София. Доста им сърбахме попарата на тези другари…… Такива като Вас отрасли в провинцията няма как да го разберат. Селските червени вождове са нещо различно от рафинираните червени екземплари като Заимов…….

 • http://gantree.blog.bg Друг

  Повече чета, и по-малко пиша. Включвам се сега, просто защото се събраха повече от едно-две неща, които си струва да се кажат.

  На първо място – поздравления лично на г-н Заимов за днешната декларация. На второ – разбираемо е, че ясната политическа философия следва да предхожда предлагането на конкретни решения, стига само да се уточним за конкретни политически решения ли иде реч, или за решения от съвсем друг тип. Например, за Екуест и бившето кино Сердика – стъклена сграда, тухлена сграда … каквото и да направят, ще бъде по-добре от това, което гледаме вече толкова много години. Сградата си е тяхна, земята – също, могат да правят каквото си искат. Съседните на киното сгради са отвратителни, мръсни и не представляват нищо особено като архитектура, за да се изисква каквото и да било естетическо и архитектурно съобразяване с тях.

  На трето място – допада ми артикулирането на конкретна позиция по важните и на национално ниво въпроси, г-н Заимов. Да се ограничавате само с темите и въпросите на Столична Община е ненужно и според мен погрешно. Би било добре да се отговаря само с широка усмивка на препоръчващите такива ограничения.

 • pedia chovek

  Kolkoto i da se mycha da toleriram bezobraznoto systoianie na sofiiskite ulitzi i trotoari, ne moga da se rimiria s fakta che v tzentyra na edna evroeiska stolitza obshtestvenite prostranstva izglezhdat kato sled bombandirovki pri polozhenie che takiva ne e imalo … zashto ne mozhe prosto Sofia da prilicha na tova:
  http://stara-sofia.com

  a nishto obshto s temata, izvinete

 • pedia chovek

  „демократичната политическа система, така както тя се практикува в САЩ, Франция или България, където безотговорни специалисти по политическа бюрокрация превземат властта. Мислейки главно за собствения си интерес.“ – tova izkazvane na Zaimov li e? ili e tzitiral niakoi ot foruma? mozhe li niakoi da mi otgovori, ako obichate? blagodaria predvaritelno

 • aman

  Негово е. В отговор на мой пост, в който се опитвам да обясня как действа политическата система в демократичните общества и при условия не демокрация. В предната тема са тези разсъждания, на които той отговаря така фриволно…
  За декларацията Друг е прав, че тя е добра политическа иницатива, но Един е още по-прав. За да декларираш някакво последователно полтическо поведение и то да бъде прието от обществото като сериозно и ценностно трябва декларацията да съвпада със собственото ти поведение. Не може да повярваш в искреността и в сериозността на подобна декларация, прочетена от човек който редовно гостува при агент Алберт и прие място в комисия от друг агент… Даже второто е някак си непочтено, хем от едната страна демонстрираш дългогодишно пирятелско отношение, хем човека направил жест към теб, хем вместо да му кажеш в лицето „Владо ходи си, ти си ченге!“, някак си през задния ход нещо декларираме.
  Не зная кой го е съветвал за този ход и въобще кой работи по публичния образ на Мартин и неговите обществени изяви в качеството му на кандидат-кмет и сега съветник, но нещата опредлено не му се получават…. За съжаление!

 • http://svetlaen.blogspot.com Светла

  И аз искам да се присъединя към поздравленията. Хубава инициатива. Както нееднократно съм казвала, за мен не е важен произходът, а какво човек сам е направил от себе си.

  Ще ми се да знам и мнението Ви, господин Заимов, относно детските градини в София. Вчера прочетох анализ по темата от Георги Ангелов, който много ми хареса.

 • http://dzver.com/blog/ dzver

  Алианс за София предприе ли някакви смислени действия във връзка с провала на общинския сайт с детските градини?

 • Таня Соломонова

  Това е по темата „Обратна връзка“!
  Благодаря Ви, Димка, за препоръчаната статия на Пламен Сивов в коментар 22. Според мен, много интересен материал! Поздрави!
  @ Друг
  Къде може да се прочете декларацията на г-н Заимов от 5.02? Предварително Ви благодаря за отговора!

 • http://gantree.blog.bg Друг

  @ Таня

  ***
  ПОЗИЦИЯ на Алианс за София относно последните огласени данни от комисията за досиетата
  дата: 05-02-2008

  Във връзка с официално обявените имена от Комисията за разкриване и обявяване принадлежността на български граждани към структурите на бившата държавна сигурност, призоваваме ръководствата на всички партии, представени в СОС, които имат общински съветници, работили за ДС, да свалят политическото си доверие от тях.

  Ние от Алианс за София (ДСБ и СДС) не сме съгласни местната власт и интересите на софиянци да зависят от бившия комунистически репресивен апарат.

  Не може в ценностната система на една демократична партия доносниците на ДС да се делят на добри и лоши. Такова тълкуване можем да очакваме единствено от президента Първанов и настоящите управляващи от Тройната коалиция.

  Ние от Алианс за София очакваме незабавно партиите да оттеглят от общинските съвети обявените от комисията лица.

  София,
  5 февруари 2008 г.
  http://dsb.bg/display.php?sub=news_1&open_news=3136

 • Един
 • http://gantree.blog.bg Друг
 • Един
 • http://gantree.blog.bg Друг
 • Един

  http://www.standartnews.com/archive/2005/07/29/scenario/s4510_20.htm

  В правителството на Попов бяха Костов (СДС), Пушкаров (СДС), Лупи Томов (БКП) и още другари както от СДС, така и от БКП. Както се вижда Костов и Ко. не са чак такива опозиционери…..
  Впрочем Попов беше начело на ЦИК на изборите през 1990 г.За тези избори някои десни казаха, че били фалшифицирани. Като е така защо Костов влезе в правителството на фалшификатора Попов ??????

 • http://gantree.blog.bg Друг

  До „Един“:

  Вече не съм любопитен по отношение на въпроса „докъде още можеш да стигнеш“. Като те гледам, здраво си заорал и не излизаш от тезите и от страниците на тази т.нар. „Майкъл Чорни Нюз“.

 • aman

  Костов тогава не беше политик, а експерт, дори не е сигурно дали към момента на участие в това правителство е въобще член на СДС. Мисля, че не.
  То това правителство си беше заверата, която осигури мекия преход и запазването на позициите на комунистите и ченгетата в управлението на България и показа още тогава, че има нещо гнило в СДС.
  В сравнение с тогава, човека се разви, еволюира и идейно и политически, което няма лошо.
  Лошото е, когато в политиката се ползват крайни и неоправдано остри квалификации. Те те лишават от право и възможности за маневриране и обяснение на изменения в позицията, породени от промяна в конюнктурата.
  Точно Костов би следвало да знае, много преди всички останали, че ГЕРБ ще бъде международно призната за дясна партия и приета в ЕНП. Най-малкото той, като лидер на СДС, е преминавал по този път. Не бива да се забравя, че не СДС е първата партия в бг член на ЕНП, а Демократическата партия (абе какво става с членството на Мартин в ДП? и значи ли, че ДП има общински съветник в София). Благодарение на Савов в ЕНП беше прието и БЗНС-Народен съюз, а след това чак СДС. И то чак след победата на изборите 97 г. ЕНП, освен че е алинса на десните формаци в Европа, обича нейните партии да побеждават и да имат перспектива и да се борят за властта не просто на думи, а ефективно, като печелят избори.
  По същата причина ЕНП прие ДСБ на Костов, въпреки резервите на СДС, защото смятаха тогава, че пред партията му има перспектива да се превърне във водеща в дясното и да се бори с властта.
  Бойко Борисов им даде 5 евродепутати в групата и спечели местните избори във основните градски центрове. Заявил се е за десен и всяка втора дума му е за дясното. Така че, ЕНП хем вече му е длъжник, защото той и даде хора на „зелено“, хем е единствения с дясна ориентация, който в обозримо бъдеще има шанс да спечели парламентарни избори и да вкара дясното в управлението.
  Дет се казва „Това го знаеше всяко хлапе“, само витаещата между 1-2% „традиционна“ българска десница някак си го пропусна и вместо да се хвърля да се бори с управляващото мнозинство и да печели обществено доверие и симпатизанти те си избраха за враг Бойко Борисов. Той пък ги пердаши на избори и флиртува с тях с цел окончателното им стопяване и превземане на електората.
  Това е положението и с акта на приемане в ЕНП и Костов и останалите традиционни десни отново влязоха в своя капан да обяснят на малкото си привърженици, извън фанатизирания седесариат, защо аджеба се получи така и как сега като не намериха начин и път за общуване с Бойко до днес, от утре ще преговарят с него по нареждане „отгоре“, като с признат от европа десен субект, при това водещ за страната.
  Същото се отнася и до Мартин, който в позицията си на кандидат-кмет доста поговори по темата.
  А днес видях странна снимка в Труд или 24 часа, на която Мартин протестира заедно с пенсионерите за цените на билетчетата…. Да не е рязко олевял се чудя и чий го дири по такива мероприятия. Даже фен клуба от блога ще се засегне накрая. Няма ли кой да седне и да го посъветва като хората най-накрая какво е дясно, какво е да си избран десен политик, как трябва да се държиш като такъв, какво да говориш, кога, къде и защо… Имиджмейкърство му се казва и понеже знам, че Мартин не е глупав и има добра база, все още се чудя как не е направил необходимото това да се случи. Естествено, ако има трайни намерения да се занимава с политика и сериозно отношение към избирателите му и към дясното, като политическа платформа.
  Ако това е част от бизнеса или просто прищявка това вече е друга работа – но едно е сигурно, ако искаш да те вземат на сериозно и да се отнасят към теб сериозно трябва да се държиш по съответния начин. Ако искаш да станеш за посмешище, е както се вижда това лесно става….

 • Един

  До другия
  –––––
  Аз изнасям факти. А коментарите са свободни ! Факт е, че Костов е бил преподавател по иделогическа дисциплина. Че е написал прокомунистически дисертация. Че беше в коалиционното правителство на Попов заедно с комунистите. Че продаде Нефтохима на руснаците. Че от 2001 г. досега поголовно губи избори. Че е бил на специализация в Москва – столицата на империята на злото…

 • http://gantree.blog.bg Друг

  Едничкият факт, който аз лично виждам в коментарите ти е това, че си тотално обсебен от омраза и гняв към Иван Костов и неговите евентуални съмишленици. А иначе, обективно погледнато, Иван Костов изобщо не е тема на коментарите тук. С изключение на твоите, разбира се. Мисля си, че имаш нужда от почивка. Спешно трябва да си легнеш, да се наспиш и да си починеш, преди съвсем да са ти изпушили бушоните.

 • Един

  Бъди жив и здрав !

 • Манолов

  Бъдете спокойни,надеждата ми е ,че на Един скоро ще му мине.Дръг вариант е скоро да не си е зимал хапчетата 😀

 • Pill

  Ot koi e Martin? Ot koi ste vie?
  Vijdam che Vasil Garnizov, chiito blog Martin e linknal tuk, e ot/s / ekspert/uchitel… na mladejite ot BSP!!
  Moje bi e dobre da se opovesti ne imeto na vseki pishesht, a tituliara na smetkata, po koiato e debitor.
  http://bsp-lozenec.com/read.php?9,94,141

 • Таня Соломонова

  ИМАМ ЕДНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ към всички коментиращи в блога на Мартин Заимов! И това предложение е по темата на този постинг -„ОБРАТНА ВРЪЗКА“.
  На мен лично ми ПИСНА!!! откакто посещавам този блог – а го правя, защото лично за себе си намирам какво да прочета тук, ВКЛ. преди и в сайта „Обичам София“ – да чета в коментарите на редица АНОНИМНИ дами и господа колко велик е г-н Бойко Борисов, колко не знам какво си с „отрицателен знак“ е г-н Иван Костов и какво трябва да бъде, а не е г-н Мартин Заимов, най-меко казано.
  Тъй като говоря за предложение, за да се обоснова, ще кажа няколко неща, типични за този блог от създаването му.
  1/ Колко ВЕЛИК е г-н Бойко Борисов, вкл. колко ВЕЛИКА е партия ГЕРБ – „…единствената партия, която е приета за член на ЕНП само ЗА ШЕСТ месеца“(твърдение на Б.Борисов в http://politics.actualno.com/news_147477.html) -НЕ МОЖЕ И НЯМА КАК да бъде предмет на обсъждане в този блог, та ако ще и форум да е! НЕ му е мястото ТУК, анонимни дами и господа!!! Би трябвало да го проумеете
  най-после, моля Ви, ако наистина НЕ сте ПАТОЛОГИЧЕН случай!
  За Ваша справка, „Анонимните“, ПО-ВЕЛИК от
  г-н Б.Борисов е г-н Ахмед Доган, който сформира настоящото българско правителство ЗА МИНУТИ. Но дори Доган не си разреши „да тръби“ тази новина, защото е политик, а НЕ е карикатура! Това, че днес ЕНП е приела за член ГЕРБ още нищо не значи. Но утре, когато им стане ясно що е ГЕРБ, тогава петното няма да е връз ГЕРБ, както преди време бе с представителите на АТАКА в ЕП, а вече ще е върху цялото българско общество. Иначе казано, публичната нашенска тайна, че българското общество все повече се превръща в „чалга общество“ ще стане разбираема и за партньорите ни в Европа. Това, което казвам по-горе се потвърждава и от последното действие на г-н Борисов като кмет на София. Защото случилото се с детските градини в София показва кмета г-н Борисов ГЛАВНО като НЕкомпетентен управник и НЕморален човек, и едва след това – „дясен“ или „ляв“ псевдополитик, както на него му отърва в конкретния случай.
  2/ НЕ МОЖЕ И НЯМА КАК да бъде предмет на обсъждане в този блог и политикът Иван Костов. За разлика, обаче, от случая с г-н Борисов, вкл. ГЕРБ, всякакви мнения, препоръки, критики и прочие можете да отправяте, господа „Анонимни“, на сайта на ДСБ, вкл. на e-mail адреса на г-н Костов. И Ви уверявам, че ще Ви отговорят! Дали ще Ви хареса, или не, получения отговор, това е отделен въпрос.
  И още нещо по точка /2/
  Това, че по никакъв начин не може да достигнете ЛИЧНО в интернет пространството до г-н Борисов (т.е.нито в сайта на Столична община, нито в сайта на ГЕРБ), това не е проблем на г-н Иван Костов, нито на г-н Мартин Заимов. БИ ТРЯБВАЛО, г-да „Анонимни“, като симпатизанти на г-н Борисов, вкл. и на партия ГЕРБ, да разрешите този съществен проблем – „Обратната връзка“ с кмета на София за добруването на всички граждани на София. Ние, симпатизантите на г-н Мартин Заимов НЕ можем да Ви помогнем в това начинание, нашата работа е друга!
  3/ Що се отнася до това какво трябва да бъде, а не е г-н Заимов в качеството му на Зам.председател на СОС в настоящия момент, уважаеми г-да „Анонимни“, имат правото да обсъждат ТУК със своите мнения, предложения, критики и прочие ГРАЖДАНИТЕ, които може да не харесват г-н Заимов, но обичат града си. А във Вашите коментари извън злост+омаскаряване на определени политици и величаене на други нищо по отношение на проблемите на ГРАДА аз не съм прочела!
  Явно, г-да „Анонимни“, Вашата цел, участвайки с коментарите си в този блог е една единствена: ДА бъде ЗАТВОРЕН този блог! ЗАЩО? Защото толкова мразите Заимов, Костов ли??? НЕ, ЗАЩОТО мразите, страхувате се и от най-слабите наченки на гражданското общество, а „Обратната връзка“ с всеки политик е белег за такова общество.
  След казаното дотук предложението ми е следното:
  Да кажем НЕ на омразата към гражданското общество на тези дами и господа АНОНИМНИ, посещаващи този блог!
  Поздрави!

 • Манолов

  Таня,благодаря ти за последните казани от теб думи тук,аз се присъединявам към тях и за мен като софиянец е гордост,че имам съграждани като теб.

 • http://www.sapood.narod.ru pisatel

  2008-02-17 11:33:09 от Йоло Денев.

  Учреден е ”СЪЮЗ НА ПИСАТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ (от всички етноси)”
  Публикувана от Valeri Ribarov на 13.01.2008 21:58;www.jivotyt.com
  Тел.02/927-40-72, 944-87-74, 872-58-22, 870-55-42
  Днес, 13.01.2008 година в град София на ул. “Шипка” -№ 6 се проведе учредителното събрание на ”СЪЮЗ НА ПИСАТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ (от всички етноси)”.
  Учредители на Съюза станаха:
  Михаил Вашкевич, Борис Ташков,Мариус Марков,Румяна Русева,Руси Стойков, Валери Рибаров, Зиад Ал-Азалди, Йоло Денев, Виолета Янкова, Проф. Радулов, Ахинора Тошкова, Божидара Цекова, Ваня Тошевска, Венета Тошевска, Вера Гюлгелиева, Владимир Луков, Въло Иванов, проф. д-р Георги Цеков, Гергана Лукова, Диана Димих, Димитър Димитров (Дим Ямболски), Добромир Георгиев, Донка Райкова, Дянко Дянков, Елена Георгиева, Ивайло Даскалов, Ивайло Савов, Иван Бъчваров, Илия Парорийски, Ирина Александрова.
  Най-напред Михаил Вашкевич запозна накратко присъстващите с историята на Съюза, казвайки следното:
  ПИСАТЕЛИТЕ – ПРОРОЦИ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО. ПИСАТЕЛ Е ТОЗИ, КОГОТО СМЯТАТ ЗА ТАКЪВ ! П О К А Н А.Съюзът на писателите в България (от всички етноси) http://www.worlduni.narod.ru ,vashkevich@mail.bg ,
  най-учтиво ви кани на редовните си сбирки: всеки вторник от 15 часа и всяка неделя от 17 часа на адрес:гр.София,ул.”Шипка”№6(кафенето). За повече информация:тел. GSM 0889-200141, 02/9448774, Борис Ташков-02/9274072: 02/8725822:Руси Стойков, Йоло Денев; 02/8896618, 9541476, 0896/254900.

  До
  УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА
  СДРУЖЕНИЕ
  „СЪЮЗ НА ПИСАТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ`/от всички етноси/`;www.worlduni.narod.ru

  Моля, да бъда приет за ЧЛЕН на Сдружение
  “Съюз на писателите в България /От всички етноси/”

  Подпис:
  Координатори: Руси Стойков,тел. 02/8725822, Борис Ташков-02/9274072, 0889-200141,Михаил Вашкевич.История на Сдружение “Съюз на писателите в България (от всички етноси)”
  Тел.02/927-40-72, 944-87-74, 872-58-22, 870-55-42