Благодаря

Благодаря на всички, които дойдоха вчера на откриването на кампанията, както и на всички, които ми писаха, които ми се обадиха и ме подкрепиха. Началото беше изключително преживяване. Когато се готвиш за една кампания, сякаш не си даваш винаги ясна сметка какво ти предстои. Когато обаче видиш хората събрани, дошли с надеждата си, с вярата…

Благодаря на всички, които дойдоха вчера на откриването на кампанията, както и на всички, които ми писаха, които ми се обадиха и ме подкрепиха. Началото беше изключително преживяване. Когато се готвиш за една кампания, сякаш не си даваш винаги ясна сметка какво ти предстои. Когато обаче видиш хората събрани, дошли с надеждата си, с вярата си и с любовта си, тогава не само разбираш, но и преживяваш отговорността, която приемаш. Кампанията е вълнуваща именно заради тези срещи, заради хората, с които реално влизаш във връзка – било в парка, било в този блог. Защото този блог е като парк, в който са се събрали толкова много съмишленици, приятели, а също и критици. Благодаря на всички, че бяхте там и че сте тук.

« Предишна публикация
Следваща публикация »

40 коментара

 • Антоние

  Мартине,
  вярвам във вълшебства и те се случват. Знам, че и ти вярваш. Пожелавам ти да имаш достоен екип като кмет, и да запазиш равновесие.

 • Димка Гочева

  И аз Ви благодаря от дълбините на сърцето си, че се заемате с неблагодарната задача, със саможертвата да станете кмет на най-бедния и най-запуснат столичен град в Европейския съюз.
  Изобщо не става дума само за бюджет и пари: за Атина всеки може да каже, че процъфтява, само защото там е имало Олимпиада. Но защо и Будапеща процъфтява, макар че там не е имало Олимпиада наскоро? Защо там няма разбити улици, тротоари и бордюри? Защо там и прозаично-битовите, и високите културни проблеми са решени по начини, отдалечени на светлинни години от решаването им в нашето бунище?
  Защото, според мен, има европейски столични градове, които си имат истински стопани, които дават мило и драго за тях, а нашият столичен град през последните две години се „управлява“ от един човек, който деградира от властта, която предчувства,
  че може да има.
  Откакто съществува писаната история на европейското човечество, в нея има безброй разкази за падението на мъжете, които стигат до властта. През последните две години у нас виждаме как могат да деградират хората, които просто си въобразяват, че властта им е в кърпа вързана – и самите те, и техният псевдожурналистически, и псевдосоциологически антураж.
  Мартине, само Вие можете да станете истински стопанин на този беден и запуснат град. И хората, които ще работят с Вас в кметството. На най-бедния и най-запуснат град сред европейските столици.
  На града с най-ниския бюджет сред европейските столици може да бъде добър стопанин само човекът, който ни измъкна от пропастта на разорението и нищетата.
  Обаче, много Ви моля, Мартине, обещайте се!
  Обещайте ни, че като станете кмет на този град, ще работите за него и само за него!
  Че няма да се кандидатирате за нищо друго през четиригодишния кметски мандат, няма да ставате нито водач на листа на никой от столичните МИР-и на следващите парламентарни избори (било то редовни или предсрочни), няма да приемате предложения да ставате министър в следващите правителства (които – с невъоръжено око се вижда – пак ще бъдат шарени и коалиционни).
  Обещайте, че ще станете стопанин и ще стопанисвате най-пропадналата европейска столица през следващите четири години!
  Обещайте й се на нашата столица за четири години – на нея и само на нея!
  Защото наистина този град е пред колапс.
  p.s. а пък вчера, като идвах пеша към парка, какви гнусотии видях по „Голаш“, направо не ми се разправя… аз не мога да излъжа, че обичам град, който гние чак в такава гнусота, но понеже най-близките ми хора го обичат, наистина ще направя всичко, което мога, за да има този град най-после истински стопанин.

 • Лъчезар Томов

  http://www.vbox7.com/play:6efd8263

  Внимавайте, пазете си името, че зложелатели много!

 • Александър Белчев

  ….и все така не се вкопчвай в мярката,
  но и скочиш ли оттам -ще оцелееш,
  просто продължавай
  от върха на стълбата нагоре!

  P.S. А от деня ,в който те видях с велосипед и с костюм,такава подкрепа си ми ,че слизам от моя само да си сменя вратовръзката !

 • http://www.paoleta.blog.bg Паолета

  Здравейте, Мартин!

  Трябва да си призная, че с известни резерви влязох във Вашия блог, тъй като като човек, който професионално се занимава с интернет и online технологии, ми е омръзнало всички да си правят блогове и да пълнят пространството с милярдите си мнения в лошо конструирани уеб схеми! С особена ненавист се отнасям към разните обществено-политически блогове на бивши и настоящи политически „величия“. Сам разбирате защо имам резерви при това положение. Но да не задълбавам. От Вашия блог, обаче, останах приятно изненадана по няколко причини- първо, той не се натрапва с феерия от цветове, а е изчистен, ясен и лесен за употреба, издава стил; второ, хареса ми, че тук коментарите получават отговор /надявам се и моят да получи такъв/, макар че не съм убедена дали ги пишете именно Вие :) Не ме разбирайте погрешно, не се заяждам :) Трето, харесаха ми простичките и запомнящи се послания, решени в своеобразен graffiti/image style. Това, всъщност се отнася до цялата Ви кампания. Имам предвид синьото сърце и употребата му като символ и образуваща част от изречение в слогана на кампанията. Хубаво е, лесно се помни, приятно, светло и ясно.

  Второто, което искам да Ви кажа не се отнася толкова до визията, а до съдържанието. Разгледах какво сте пуснал тук и в сайта на кампанията Ви и също съм приятно изненадана. Много високо ценя хората с добро и качествено образование, с професионална реализация и най-вече със самочувствие от постигнатото. Това го видях у Вас и ме радва. Аз самата съм с много добро образование и ми е писнало в политическия живот на България да има хора с толкова ниска квалификация, псевдомутри и пр., кото нямат дори елементарен намек за стил. Основният ми критерий, по който ще избирам за кого да гласувам на предстоящите избори е именно образованието и професионалната реализация на кандидата. Софиянка съм, пето поколение, живея в центъра на града, а все по-често НЕ чувам характерния книжовен български език по улиците, за сметка на различните му диалектни вариации. Тенденцията я наблюдавам и в политиката и за съжаление да отговарят за моя град или държава са избрани хора, които имат много нисък коефициент на интелигентност и класа. Смятам, че това един от големите проблеми на града са толкова многото дошли напоследък несофиянци, които искат да се закотвят в града, но не го уважават и обичат. Даже бих казала, че го мразят. По това ми приличат на братчетата на Гаврош в едноименното стихотворение на Смирненски. И заради това не го пазят, а хвърлят където им падне каквото им падне и рушат всичко. Според мен го виждат като някакъв вид отмъщение върху града, който им е било толкова трудно да „завладеят“ по техния си криворазбран начин. Такива хора по условие мразят големия град и според мен те са най-големия му проблем по отношение на разрушаване, цапане и безумни строежи.

  Накратко казано, хареса ми, че имате и изтъквате добро образование, добра професионална квалификация. хареса ми откровеността Ви, която, разбира се, не е изненадваща в предизборна кампания, но все пак. Хареса ми, че знаете откъде произхождате и очевидно се гордеете с това. Нещо, което много малко хора правят или изобщо считат за важно. Или пък може би нямат. Не се смятам за луда да искам за кмет /в случая/ човек с образование, класа, стил. Мисля, че е нормално- каквото давам, това да получа. В крайна сметка не може все ние, образованите да сме белите гълъби в стадото на останалите, неясно как докопали се до поста си. Хареса ми, че демонстрирате Вашия modus vivendi и го налагате като стил на кампанията си, смятам, че така ще спечелите много млади хора. Образование, класа и стил трябват на този град! Не бивш охранител с така тиражираната си „здрава ръка” или вехт генерал с още по-вехто име. Да не говорим, че и всяка политическа фигура или обществена такава е своеобразен пример на подражание и е някак обидно децата да искат да стават политически мутри! Не ми харесва някой да смята, че само защото са запълнени две-три дупки, всичко е решено. Ако станете кмет, което и Ви пожелавам, моля, намерете специалисти, направете този град красив, върнете му предишния облик и намерете начин да спрете безумията с боклук, дупки, селяни, каране и въздух. Специалисти има и тук, в България, има и хора, които ще Ви ги посочат. Придайте нов стил и на града и на политиката, всички имаме нужда от това. Надявам се и Вие да сте част от възраждането на една синя идея, която много се „надупчи” напоследък. Защото иначе подкрепата на хората през всичките тези години ще се окаже излъгана. А не може, не е редно просто да идват на власт хора, които само са сменили името си, иначе пак са със старите си идеи и стремежи. Не се поддавайте на глупости от типа „покажи си дипломата”- само хора, които нямат такива биха Ви искали нещо подобно. И наистина, заложете на стила и експертността- така смятам, че ще дадете добър пример и ще се започне едно вървене в една друга, по- нормирана и уредена насока.

  И като вид обобщение на това дълго съобщение- харесва ми, че знаете кой сте, колко струвате и откъде сте дошъл. Надявам се ако станете кмет да запазите тези си добри черти, даже бих казала, че го изисквам от Вас :). Надявам се все пак да получа някакъв коментар върху тези си дълги словоизлияния.

  Поздрави и успех!

 • http://n/a Атанас Йорданов

  Здравейте,изслушах посланието ви за това как ще се справите с колите,като построите паркинги.Защо мислите че това е решение,не сте ли обмислял за платена София,в която да се влиза с автомобил,да е лукс?Бил ли сте в Амстердам,тамошния пример е показателен…

 • Светла

  Желая Ви успех.

 • Диана Йонова

  Мартине, кампанията ти е изключително позитивна и модерна. Още от сега караш хората да се усмихват (което ясно личи на снимките от албума на откриване на кампанията ти). Очевидно притежаваш чар и харизма, излъчваш магнетизъм и лесно печелиш симпатии. Графитите са прекрасни, а техните автори са щастливи – вероятно за първи път участват в такова поръчково рисуване и вместо преследване и санкции получават одобрение и благодарност. За съжаление много от интересните и нетрадиционни прояви на кампанията ти умишлено не се отразяват в медиите. Опитай с екипа си да пробиеш тоя бетон. Знам, че е изключително трудно, но ти и екипът ти давате основания и надежди за неподозирани способности в провеждането на кампанията. Може би решението да обикаляте кварталите и да се срещате и разговаряте с хората е една стратегия с голям потенциал, защото чрез медиите все-пак липсва директния контакт.
  Впрочем вече има социологическо проучване на компания, която не симпатизира особено на десните настроения („Алфа рисърч“), сочеща за момента 2-ро място на синьото сърце (след пожарникарското). Има го само в един инфо сайт -bpost.bg. E, как ти се струва – защо го крият останалите?
  Пожелавам ти възходяща и успешна кампания и дано като спечелиш кметския пост си останеш искрен, честен, принципен и талантлив управленец! И да си ни жив и здрав!

 • Атанас

  Г-н Заимов, казвате “Защото този блог е като парк, в който са се събрали толкова много съмишленици, приятели, а също и критици.”
  Не смятате ли, че “критиците” са по-добри “приятели” от “съмишлениците”? :)

 • http://www.xxx.com xxx

  Едва ли ще се публикува тук. Гледах сайта http://obichamsofia.com/. Там кандидат кметът с менторски тон обяснява какво ще направи. Според мен PR-ите не са си свършили работата. Никой няма да му повярва.

 • Илиана

  Откриването на кампанията беше чудесно.
  Отново заговорихме за надеждите и мечтите си.

  Успех, Мартине!

 • Столичанка

  Мартине, чувствам Ви близък, когато Ви гледам се мъча да проникна в душата Ви… и дано не се лъжа , но чувствам, че сте добър, интелигентен, чувсвителен към чуждата нужда и болка и с приятно чувство за хумор! Дано това продължи и когато Ви изберат за кмет ноа София! Което от сърце Ви желая!

 • Борис

  Бях извън София, съжалявам, че не бях там!

 • Любима

  С всеки ден облъчването, което приижда от личността Ви, става все по-силно и заразително. За първи път усещам толкова категорично, че упорството ми да не се отказвам от мечтите си и от демократичните сили през последните 17 години не е било напразно. Разбира се, имало е съмнения и огорчения, които съм превъзмогвала чрез постоянния диалог с приятелите ми – най-вече с Васко Кръпката и с Филип. Вярвам в искреността Ви, защото тя предизвиква искреност. Както и в начина, по който преживявате отговорността. Сега Ви моля, настоявам и Вие да не се отказвате, защото мисията на нормалните хора няма да свърши през октомври. Иска ми се и Благоевград да имаше такъв шанс… Успех!!!

 • Борис

  Г-н Заимов,

  Наистина има нещо във видео изявленията във http://www.obichamsofia.com, което не е наред.

  Съдържанието e OK, критика трябва да има и то конкретна, защото управлението на града е лошо, а както става ясно, би могло да бъде много по-добро със същия бюджет. А и предложенията за ефективно управление трябва да стъпят върху анализ на проблемите.

  Но липсва спокойствие или по-точно свежест в начина, по който са казани нещата. Тонът е напрегнат и леко истеричен спрямо други ваши изяви, които съм виждал. Усмивката ви се появява накрая на всяко изявление и изглежда малко изкуствена. Може би снимките са правени в края на работния ден.

  Тонът и емоционалният заряд на видео изявленията не са подробност. Те са толкова важни, колкото съдържанието. Чрез тях вие заявявате: това е енергията, с която ще работя. Много (много!) хора вземат решение за кого да гласуват емоционално и това е ОК, просто трябва да се има предвид.

  Съветът ми е да преснимате видео изявленията в специално отделено за това време в първите часове на работния ден. Огледайте допълнително и съдържанието. На места има препокриване на теми в отделните изявления, на места мисълта може да бъде по-ясна.

  В момента изявленията са за 4.25. Можете да ги направите за 5.50.

 • http://www.trendoffice.org trendoffice

  Поздравления за сайта http://obichamsofia.com/. Който действително иска нещо хубаво да се случи със София, ще го оцени. Виждат се ясно програма, цели, работа за осъществяването им. Само дано повече хора да достигнат до него. Харесва ми, че толкова много одухотворени и интелигентни хора са изказали подкрепата си. Това е една надежда за промяната, която всички очакваме.

 • Кремона

  г-н Заимов, аз също бях там. радвам се, че отбелязвате и критиците си в няколкото набързо написани изречения. само моля да намерите начин да обясните къде сте си написали отговорите на въпросите ни, за които ви хвалят толкова много вашите фенове, защото аз дори не виждам къде изчезнаха въпросите.
  ?!

 • Борис Ташков

  Обичам своят роден град повече от всичко на света. сайта обичам харесвам, но защо няма линк за тези повече от 140 постинга на блогерите.

  Защо бе махнат линка?

  Успех Мартине!

  БЛАГОДАРЯ на Бога, че ДСБ и СДС чуха нашия зов да отидат обединени на МИ – 2007!
  БЛАГОДАРЯ на Бога, че Теб-Мартине посочиха кандидат за КМЕТ на СОФИЯ!

  Вярвам, че твоята ерудиция, както в кампанията за Кмет на СОФИЯ, така и при кметуването ти, ще бъде водеща и ми се иска да вярвам, че ти ще успееш по най-добрия начин да втачеш в своята програма, познанинията и качествата, които има нашият народ и са били водещи в нашата многохилядна история.

  Ти си роден в Женева, а аз съм съм роден в София, роден град също и на баща ми, чиито живот бе ограбен / с 1,5 милиона лева при арестуването му на 9 септември 1944 г. в Шумен, където той като предприемач строи гарата на Шумен / и погубен от диригентите и изпълнителите на комунистическия режим.

  Но верен на себе си, и заради изборът, ти да бъдеш следващият КМЕТ на СОФИЯ, за който ще гласуваме, в последните дни на август, специално посетих твоят роден град, в който не бях стъпвал буквално от 1990 година и отново бях пленен от реда и чистотата в този красив южно швейцарски алпийски град, разположен в западната част на Леманското езеро, в който почти от 4810 метра височина се оглежда най-високият връх на Алпите – Монблан.

  Женева е един град, в който всичко блести от чистота. По улиците му се движат блестящи с чистотата си трамвайни мотриси, напомнящи ми за бързите експресни японски влакове стрела – “ШИНКАНСЕН” и ми се прииска тази швейцарска хармония да се пренесе и в София, в който град пък се оглежда покрития през 5-6 месеца от годината със сняг витошки първенец “Черни Връх”, висок – 2290 м..

  За да се сбъдне тази моя мечта, е нужно София да се управлява от такъв КМЕТ, който е високо квалифициран и при това е “еврофил”. И аз вярвам, че именно ти, като такъв и носител на това качество, ще можеш да пренесеш модела на управление на алпийския град Женева,
  града на математика и астронома Ойлер, чиито брегове се мият от кристално чистите бистри води на Леманското езеро, с плуващите в него изящно бели лебеди,
  в град София, която да стане Женева на Балканския полуостров.

  ВЯРВАМ, ЧЕ ЩЕ ПОБЕДИШ!

  Искам да вярвам, че гласоподавателите в София са умни и ще изберат безспорния ерудит г-н МАРТИН ЗАИМОВ за следващ КМЕТ на СОФИЯ!

  А на мен много ми се искаше Тити Папазов да е част от твоят екип и бъдещ твой заместник кмет по спортните и младежки въпроси на София, С КОГОТО ЗАЕДНО ДА ВЪЗСТАНОВИТЕ НЕПРОВЕЖДАЩИТЕ СЕ ОТ ГОДИНИ УЧЕНИЧЕСКИ ПЪРВЕНСТВА НА СОФИЯ, НО ПО ПОДОБИЕ НА ЯПОНСКИЯ МОДЕЛ.

  Аз съм дълбоко убеден, че ако, в оставащите до 28 октомври дни, твоят и неговият щаб се споразумеете за общи действия, на 28 октомври да има една дясна бюлетина тази на Мартин Заимов, за да няма пилеене на гласове, победата ще бъде безспорна и предизвестена.

  Накрая ми се иска да те занимая с един проблем свързан с неправомерно плащане на ДДС от търговци на дребно, за ползвани от тях строителни петна на строителни парцели, върху които те са изградили със собствени средства собствен търговски обект. Касае се до неправомерно вземане на ДДС в нарушение на Глава 8, чл. 34, ал. 1 от ЗДДС, което ДДС се внася неправомерно от предприятие Общински пазари към СОС в държавния бюджет и министерство на финансиите неправомерно се ползва от него.
  Това ДДС, трябва Вие да съдействате да спре да се удържа на фирмите в полза на държавата и държавата да върне на ощетените фирми, неправомерно взетите от фирмите на дребните търговци суми за 20 % ДДС върху сумата на наема за един метър квадратен площ, който те плащат.

  Пожелавам ти МАРТИНЕ и те изписвам с главни букви, Ти да бъдеш следващият КМЕТ на СОФИЯ и този проблем за който пиша на стотици хиляди търговци от София, изградили свои магазини, Ти да решиш, като се разпоредиш, общинското предприятие Пазари към столична община, което неправомерно завишава наема на общински терени с 20 % ДДС, да престане неправомерно да го събира и неправомерно да го внася в държавната хазна и да отпадне.

  УСПЕХ на СЛЕДВАЩИЯТ КМЕТ НА СОФИЯ – Г-н МАРТИН ЗАИМОВ!

 • Борис

  Г-н Заимов,

  Току-що видях телевизионните клипове в http://www.obichamsofia.com. Страхотни са!

  Чудесен пример за това как критиката, проблемите – т.е. това, което е отрицателно – може да бъде балансирано с усмивка и положителна енергия. Така трябва да звучат и видео изявленията, независимо, че стъпват на разбиране за проблемите на града. Така трябва да звучат и интервютата с тези, които ви подкрепят, независимо, че хората са наясно какво около тях не им харесва!

  Разликата между тона на телевизионните клипове от една страна и видео изявленията и интервютата с хора, които ще гласуват за вас, е на пръв поглед малка, но всъщност ключова и се измерва с хиляди гласове, които ви пожелавам да спечелите!

 • http://radankanev.blogspot.com Радан Кънев

  Поздравления за сайта и от мен!

  Без съмнение най-добрият и най-отворен към избирателя сайт,правен у нас, а и изобщо е на ниво…

  Напомня ми на великолепния сайт на Барак Обама, също изцяло отворен към обикновения избирател.

 • http://nik.chankov.net/ Николай

  Посланията са ясни, проблема е, че само кмета може да си обещава колкото си иска. Ако нещо не се изпълни – ми то всъщоност Общинския съвет не го е главувало. Много е удобно това. Отделно кметовете сега се афишират и изявяват, но на практика кои са общинските съветници – никой не знае, а съм убеден, че те са хора които са в общинския съвет всеки мандат. Може да са в различни партии ама това голямо значение няма.

  Пожелавам успех на кандидата! Ще пожелая и на останалите успех също.

 • финансист

  Какви са тези недомислици в изказването за финансиите на София?
  Коригирайте се докато е време?
  Изборите са си избори, но глупостите са основа да загубиш.

 • MARTIN

  MISLIA CE TI SI DOSTOINIA KMET NA EVROPEISKA SOFIA , VSIAKAKVI DRUGI KANDIDTURI PREDIZVIKVAT GOLIAM SMIAH ….. POJELAVAM TI USPEH OT VSE SARCE…

 • tanita

  Искрено му пожелава на Мартин Заимов, да
  спечели, но той допусна колосална грешка,
  като прие стари кадри като Стефан Иванов,
  Кисьов и някой стари районни кметове, който ще му донесът негативен вод, а и
  българския манталитет и съзнание се
  промениха корено, той харесва мутри, мутреси, чалга и т.н. Дано това му начинание
  не го разочарова, защото той е много чист и
  искрен човек.

 • http://bborissov.iblogger.org Борислав Борисов

  Аз пък искам да ви поздравя за ето това:
  http://www.obichamsofia.com/
  Много професионално, стилно, премислено!

 • Светла

  Не живея в България от 27 години, но идвам в София сравнително често.Имах удоволствието да видя г-н Заимов по ТВ при Цветанка Ризова. Останах с отлични впечатления/с изключение на думата СУПЕР, която употреби в разговора/ . Чух че често споменава РЕФЕРЕНДУМИТЕ, като начин за разрешаване на проблемите на София. Живея в Италия и имам опит от референдумите, които тук се правят. Никакво участие на гражданите, само пръскане на излишни пари.
  От сърце Ви желая успех, г-н Заимов!

 • Таня

  Към Госпожица 5то поколение софиянка.

  „София я цапат провинциалистите.“, „Провициалистите не говорят на книжовен български език“. Да рабирам ли, че под това определение разбирате „шопския диалект“? Книжовен български език съм чувала само у образовани хора, независимо от произхода им. Когато дойдох от провинцията преди 25 години чувах по улиците и трамваите предимно шопски диалект. (НаправИ, пенсионирА, млЕкото, обадИ и мн. др). Разбира се Вие сте израснала с този диалект и не Ви прави впечатление, но моля ви не го класифицирайте като „книжовен език“.

  „Провинциалистите приличали на гаврошовци.“ , нищо, че в стихотворението на Смирненски братчетата на Гаврош са положителни герои, да не говорим, че са си и баш софиянчета. От Коньовица и Банишора, сигурно, но софиянчета. С една дума нейното изказване прокарва идеята- „София за софиянци.“
  Госпожица 5 поколение софиянка, показва всъщност един „провинциален“ маниер, далеч от европейските стремления на г-н Заимов. Всъщност тя използва този блог за трибуна на тесногръдието си. Интересно какво би станало, ако кметът на Лондон или Париж обявят столиците за достъпни за живот и работа само за родените там.
  Така, че призовавам г-н Заимов да бъде кмет, не само на „софиянци“, а на всички граждани, живеещи в София. В противен случай ще употребя „провинциалния“ си вот, гласувайки за Антония Първанова.;)

 • http://www.bogoev.com Димитър Богоев

  Живея с една единствена цел,завещана от“Мадарския конник“,а ТЯ е за по добро бъдеще на нашия народ.За това бях в първите редици за осъществяването на тази мечта на нашия НАРОД завещана от вековете на нейното минало!Надявам се във Вашите редици да няма „хора“доказала своята непочтенност като г-н Любомил Иванов.Опитах се да обесня това мое впечатление на Сашо Праматарски в името на паметта на моя учител Д-р Петър Дертлиев и завета на Георги Димитров „Да пазим Държавата и Народа от червената буржоазия!За съжаление г-н Иванов точно това направи в своята кариера на Кмет на община „Лозенец“.Почерни ми живота като стана“ подлога“именно на тази червена буржоязия,като помогна на партизанска щерка да осъществи идеологията си :Татко ми с кръв взе тази „власт“и с кръв ще си я върна!
  А на Вас пожелавам успех,но твърдо няма да Ви подкрепя въпреки личната ми симпатия!
  Димитър Богоев /БСДП/

 • VENTZESLAVA STANOEVA

  Nyama samnenie,che misleshtite, inteligentnite i pochtenite sofianzi shte glasuvat za Martin, a te ne sa veche tolkova mnogo,kolkoto byaha prez 1990 godina. KAK DA UBEDIM NEZNAESHTITE,NERAZBIRASHTITE,CHALGADJIITE, CHE I NA TYH, I NA DEZATA IM SHTE E PO HUBAVO DA IMAT UMEN,POCHTEN I ERUDIRAN KMET ?
  GOSPOD DA POMAGA. USPEH!

 • Lubo

  До Paoleta Rodari, 24г., :жена от София, 5-то поколение софиянка, :PR, интереси – различни, по повод 01 окт 2007 в 11:54 pm [5]

  Мила,
  И аз, като Таня от 02 окт 2007, 9:28 pm [27] рекох да взема отношение по Вашия постинг. Мотивира ме:
  1) че не сте анонимна (без да съм сигурен, че това е истинското Ви име) (Данните взех от любезно предоставения от Вас линк към сайта Ви);
  2) че сте млада (а аз обичам да контактувам (не само виртуално) с млади дами (Аз самият вече не съм много млад, но все още не съм за изхвърляне);
  3) че сте образована и интелигентна, с професоинална реализация, поклонничка на чистотата на българския език и граматика (смея и аз да се причисля към тая последната категория) (макар малко да ме смути това „интереси различни“);
  4) че изразявате собствени позиции, а не клакьорствате;
  5) най-вече несъгласието ми с две Ваши тези:
  5.1.“Основният ми критерий, по който ще избирам за кого да гласувам на предстоящите избори е именно образованието и професионалната реализация на кандидата“
  5.2. „една синя идея, която много се „надупчи” напоследък“
  Намирайки общност на двете тези, ще си позволя да коментирам заедно и двете подточки:
  Мила,
  Моля Ви чинопоклонно – недейте основният Ви критерий, по който ще избирате за кого да гласувате, да е този! Вижте кой кандидат на каква идея е носител (тук категорично се разграничавам от горецитираната Таня, дето щяла да гласува за Първанова !!!???). Цяло щастие е, че Мартин Заимов днес е носител на синята идея! Уверявам Ви, тя никак не е „надупчена“. Тя, синята идея, е жива и безалтернативна, ако искаме всички ние да я има Силна България! Нескромно Ви препоръчвам да се запознаете с един вече поостарял мой материал –
  „Още един поглед върху двуполюсния модел“ (http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=283068). Пък след това дано намерите кураж отново да дискутираме. Ад лично ще се радвам, особено ако диалогът не е виртуален! Дотогава – Бъдете здрава!

 • http://www.paoleta.blog.bg Паолета

  Ще си позволя да пиша отново тук. Не предполагах, че с моя коментар, който беше насочен към г-н Заимов, ще предизвикам дискусия по изказаните от мен мнения. Да отговоря първо на Таня, която ми се струва, малко се заяжда, макар аз да не го правя. Първо, да, именно провинциалисти в истинския смисъл на думата, цапат София. Макар да не исках да съм груба, в името на точното изразяване, ще употребя и точната дума- „селяндури“. Моля да се прави разлика със „селяни“. Селяндур не е селянин, подчертавам. Ясно е кое носи негативна конотация и кое- не. Когато преди 25 години сте дошла в София, верятно по улици и трамваи сте чувала, както съвсем правилно и сама сте забелязала, диалекта на шопите. Шоп е човек от шопския край, в който се включват селата и градчетата ОКОЛО София /приблизително/. А иначе наистина, да, липсата на диалект е привилегия на образования човек, независимо откъде произхожда. В този смисъл на Вас, извинете за грубия тон, не Ви е работа в каква среда съм израстнала, за да ме квалифицирате. Имам предвид, че нечие чуждо тесногръдие личи в твърдението, че съм израстнала сред шопския диалект и той не ми прави впечатление! Не, госпожо/госпожице, когато говоря за истински, книжовен български език, аз наистина имам предвид „книжовен”, в него не включвам шопския диалект! Вие знаете ли аз как говоря? Не. Тогава?

  В изречението, което така силно е привлякло вниманието Ви, аз се опитах /очевидно неуспешно/ да кажа, че в София има прекалено много провинциалисти=селяндури! Не ми харесва и точка! Не смятам, че трябва да се примирявам.

  За да отговоря на втората Ви забележка, ще Ви цитирам част от стихотворението на Смирненски с плахата надежда, че този път ще ме разберете:
  „Ти целия скован от злоба си,
  о шумен и разблуден град,
  и твойте електрични глобуси
  всуе тъй празнично блестят!”

  Моята препратка с това стихотворение беше с цел да намекна нещо, за да не се налага да го казвам по-грубо. Но очевидно ще се наложи. Сравнението ми е по-скоро иронично, аз казвам, че селяндурите и хората, дошли тук, в София с единствената цел да се закотвят на всяка цена в този град, подхождат към него именно като в тези няколко стиха. Още по-точно, Мая Новоселска казваше хубаво в един от епизодите на „Улицата”- „Не мЪ прие големия град”. И затова го мразят, за тях той е еманация на всичко, което те, и аз не знам защо, искат- скован от злоба, но празнично блестящ! Простете, ако не съм се изразила точно, надявам се сега да е ясно, макар моят опит да звуча по-меко, безславно да отиде в калта. Бих могла още да поразсъждавам по темата- братчетата на гаврош СА положителни герои, но защо да СА софиянци? Доколкото знам, те са описание на децата, с които е расъл и които всеки ден е виждал Смирненски в своя квартал, който е бил емигрантски квартал на София. В този смисъл, след като самият Смирненски не е от София, защо пък „другарите от младите години” на поета да са софиянци? Замислете се върху това, ако ми позволите и аз да Ви отправя един съвет.
  София не е за софиянци само, но е за хора, които имат определен начин на живот и мислене, достъпни и адекватни на столица. На европейска столица. И г-н Заимов ги разбира тези неща, доколкото виждам 😉 Аз съм против тук да идва куцо, кьораво и сакато и да си показва низостите. Иначе, госпожо/госпожице, моля, употребете „провинциалния” си вот за когото искате, това е Ваше право. И никой няма да Ви напада за Вашия избор и правото Ви на свободно мнение, както и никой не би следвало да напада мен, че съм изразила своето мнение, при това не насочено лично към Вас. Трябва ли и аз да влизам във Вашия наратив и да Ви казвам „Само един човек, дошъл преди 25 години в София може така яростно да скача, да се брани, че не е от София и да обижда, че някой защитава мястото, където е роден, изразява мнение и иска нещо”? Вашето прилича на заплаха към г-н Заимов, ако ми позволите. „Ако продължавате да адмирирате софиянци, аз ще гласувам за Антония Първанова”, сякаш казвате Вие. Ако Вашият критерий за гласуване е никой кандидат-кмет никога да не казва „Аз съм от София” или „Аз съм горд, че съм от София”, това никой не може да Ви обещае 😉 Пък и за 25 години живот в столицата, Вие, Таня, не сте ли станала софиянка?

 • http://www.paoleta.blog.bg Паолета

  LUBO, благодаря за добрите думи. Наистина го оценявам много. Извинявам се, че в моя блог на въпроса за интереси съм отговорила така елементарно с „различни”, но някак много плоско ми се стори да описвам от какво се интересувам. Не само плоско, но и ограничаващо ме. Предпочитам хората, които четата там /за което не мога да съм им по-благодарна  / да разбират какви са ми интересите от това, което споделям като мнение там. Благодаря, че сте ме разбрал и че сте споделил своите забележки с мен. Все още съм млада, да, и ми е много интересно да почерпя мнения и виждания от по-възрастни и по-начетени от мен хора.

  Разбира се, че единственият ми критерий за избор на човек, за когото да гласувам няма да е само този, който съм написала. Но от толкова много кандидати, „величия” в източни бойни изкуства, пожарникари и пр., тази иначе естествена черта на всеки кандидат за управник, каквато е доброто образование, стана почти екзотична! В този смисъл няма как да не я изтъквам и да не похваля господин Заимов за това, че по тази точка той ЯРКО се отличава от останалите. Пък и съм впечатлителна като човек. Харесва ми, че той има добра база и го уважавам за това. Вярвам, че той прочита понякога коментарите в този блог и ми се искаше да му споделя своето лично мнение за него самия, за него като човек. Знам на каква идея е носител той и я споделям, както и голяма част от предложенията му за София, затова и го подкрепям. Против съм да се лутам като избирател между кандидатурите, в този смисъл съм по-скоро консервативна и традиционалист в избирателския си вот. Разбирате ме, нали 😉 Иначе, основното, което ме радва в неговата кандидатура /чисто като кандидатура/ е, че се яви обединител на двете десни партии, ако ми позволите тази повърхностна квалификация. Освен това се показа като достойна фигура, като млад и способен човек, подкрепен от тези, които за мен, през целия ми кратък живот, са олицетворявали синята идея. Не съм професионален политолог, нито съм била част от вътрешните дела на ДСБ или СДС, затова може би се изразявам патетично и може би не съм права да смятам, че синьото не трябваше да се дели на две. И затова сега се радвам, че има добър кандидат. Аз вярвам в тази идея, в това, което тя олицетворява и в това, срещу което тя се бори и много ми се иска да е силна както преди и дори още повече. Затова съм казала, че се е понадупчила. Имаше един период, в който хора от ДСБ и СДС прекарваха своето политическо време само в заяждане помежду си и във взаимно вадене на кирливи ризи. Това не ми харесваше, както и постоянните пазарлъци и кандърми дали да подкрепят общ каниддат или не още от президентските избори насам. Пак казвам, аз не съм професионален политолог, моята професия и образование са други, затова може би звуча наивно или повърхностно, но изразявам мнение. Дано сте прав, че синята идея си я има все така силна. А че е безалтернативна- има ли смисъл да коментираме този очевиден факт ? 😉 И като за край- извинете, но не можах да достигна до Вашия материал, може би аз не съм могла да се справя? Ще съм Ви благодарна, ако ми предоставите друг източник, от който мога да се запозная с него, тъй като наистина предизвика моя интерес.

 • Lubo

  До Паолета
  Мила Паолета (позволявам си да се обърна така и да продължа на “ти” не само защото това е приет формат в блог-обществата, но и защото ми стана близка, изключително близка)!
  Дълбоко покъртен съм от задълбочения ти постинг – едно произведение със силата на есеистично внушение, премерено във висша степен естетически и лексически и, разбира се, благосклонно (може би незаслужено) към собствената ми персона. Естествено, прочетох и предходния ти постинг, адресиран до Таня и в него откривам същата дълбочина на разсъждения и перфектност на изразните средства.
  Бих се радвал да продължим нашата дискусия за синята идея. Права си да смяташ, че синьото не трябваше да се дели на две. Но не си права, обаче, че “хора от ДСБ и СДС прекарваха своето политическо време само в заяждане помежду си и във взаимно вадене на кирливи ризи”.
  Няма да се уморя да повтарям, че разделянето на синьото пространство не се дължи на личностни противоречия – една удобна за някои формула за обяснение. Разделянето стана на дълбоко идейно различна основа и който не го е разбрал това – или не може или не иска. Съзнавайки, че не тук и не сега е мястото и времето за задълбочаване на тази дискусия (в предизборен период сме, трябва да сме единни и непоколебимо обединени около кандидатурата на Мартин), смея да ти предложа да продължим, ако ми пишеш на bubo.vu@gmail.com , а също така и да те поканя във форума на ДСБ http://members.democrati.org/ (без да имам каквито и да било права освен на редови член на форума).
  В тази връзка изразявам съжаление, че линкът ми към оня материал за двуполюсния модел може да се използва само за абонати на изданието. Изразявам готовност да ти изпратя от горния mail address не само публикувания материал, но и нередактирания текст. Там всеки непредубеден ще открие доста неща, съвършенно актуални и относими към днешни ден. Още един път благодаря за добрите думи и проявения интерес.

 • http://www.paoleta.blog.bg Паолета

  Благодаря за добрите думи, LUBO! вероятно не съм права за много неща, но затова пиша и изразявам мнение- за да чуя какво имат да ми кажат другите и да се науча на нещо :)

  Пожелавам успех на Мартин Заимов. Вече съм написала защо трябва да е той. А наистина ТРЯБВА :)

  УСПЕХ!

 • vip

  до Паолета: в София никога не се е говорило на книжовен български, както и където и да било другаде из България… Софийският диалект (не шопският) е фонетично доста близо да кножовния говорим, диалектите в източна Б-я са по-близо граматически…Обобщението никога не е коректно (при тази формулировка се допуска употребата на „никога“) и е индикатор за много често срещаната грешка на индукцията; изказването за 5то поколение може да се тълкува двуяко (положително, като следствие от чувството за гордост или отрицателно, като тесногръдието, за което стана дума по-горе) – изхождайки от цялостното звучене на написаното от Вас заключавам, че горделивостта и теснотата на разбиранията Ви преобладават…

 • http://www.paoleta.blog.bg Паолета

  А у Вас, господине/госпожо преобладават философските съждения, довели до прекалено некомуникативен стил на изразяване. Всъщност, с прости думи казано Вие нищо съществено не казвате. Изненадана съм от този Ваш коментар: „диалектите в източна Б-я са по-близо граматически…“. Извинете, но в България (не в Б-я, някак е обидно да се съкращава) граматиката е една! И един съвет, при това безплатен- когато релативирате по повод някого и нещо, направете си труда първо да разберете нещо допълнително, преди да етикирате, тъй като в противен случай рискувате да се изкажете неподготвен/а или да изглеждате като заядливец на дребно.

  Поздрави :)

 • vip

  Фактът, че не сте разбрали казаното то мен (става дума за моето лично мнение по повод отстоянието на различните диалекти от базата за сравнение, била тя книжовния говорим, книжовния писмен език или просто граматиката – диалекти, които разграничавам по географски принцип), както и реакцията Ви на критиката от моя страна са показателни… Жалко…

 • Анонимен

  Да, наистина, както казва близка приятелка :- “ Най-малкото стилистиката трябва да се смени“. Така се надявам, летаргичната част от това наше странно общество да успее да се ориентира и да избере образования, адекватния, съвременния човек. Струва ми се, че най-големия ни проблем е инерцията и това, че насила загубихме критерии! Не трябва така. София беше пълна с интересни личности, четящи, инакомислещи, тези които правеха истинския облик на този град. Въобще градът имаше пулс, като всеки европейски град. Мартин Заимов е от това поколение и носи тази култура и тази естетика. Нашето поколение, от което все още би трябвало да зависят нещата. Ако имаше начин всички, които напуснаха тая държава директно от “ Кравай“ , 90-те години, защото не се търпеше, да участват сега…Звуча носталгично, но искрено се надявам човек като този да земени ръбатите лица, които ни пласират. Успех, от сърце, синьо сърце :-)

 • арх.Дора Недялкова

  Другата гледна точка

  НАСЛЕДСТВО С АКТИВИ И ПАСИВИ
  Арх.Дора Недялкова

  Статията е публикувана във в-к Про&Анти, бр.42, 19-25 октомври 2007г.

  Появи се най-сетне в България “семеен биограф”-някой си г-н Ангелов от София. Семейството е това на Заимови, разбира се! Причината за този засилен интерес е, че един от тях се кандидатира за кмет на София. И понеже не могат да му намерят кусур, потърсиха от девет дерета вода. “Биографичните разследвания” започват кажи-речи от Ноевия ковчег.
  От историята, която аз съм учила, не само в деветосепнемврийското училище, има много данни за освободителните борби на българите през втората половина на XIX-ти век. Идеята е била да се вдигне всеобщо въстание в страната, към което да се присъединят части от задграничната българска емиграция-какъвто е случеят с ботевата чета. Въстанието е трябвало да избухне на 1-ви май 1876г. Всеизвестно е, че поради неочакван инцидент, въстанието избухва по-рано от уговорения срок-през месец април. Може би това е една от причините, въстанието да се ограничи само в Панагюрище и Копривщица. Потушено е с голяма жестокост от турците.
  Ботев тръгва с четата след потушаване на Априлското въстание. Предполагам, че Стоян Заимов /пра-пра дядо на Мартин Заимов/ е имал намерение и задача да присъедини Врачански революционен окръг към въстанието, но вероятно не е успял да вдигне изплашения от турските зверства народ. Това не означава, че той еднолично е причинил гибелта на Ботев, както внушава “биографът” Ангелов. Не случайно турците са “наградили” Стоян Заимов със заточение в Диар-Бекир.
  След тази “историческа конструкция”, г-н Ангелов подхвърля, уж между другото, че съпругата на Стоян Заимов е рускиня. Съвремениците на Стоян Заимов го описват като интелигентен и обаятелен човек. И сигурно не е случайно, че жена му Клавдия /пра-баба на Мартин Заимов/ е от знатния аристократичен полско-руски род Дондукови-Корсакови. Ако г-н Ангелов е прочел “В навечерието” на Тургенев, може би би разбрал, че такъв брак, в ония времена, няма нищо общо с многобройните съветски невести, надошли в България след 9-ти септември 1944г.
  Толкова за пра-бабата и пра-дядото! Мир на праха им!

  За ген.Владимир Заимов /дядото-разстрелян 20 години преди Мартин да се роди/, не се решавам да пиша, защото не вярвам нито дума на това, което казионните български историци са сътворили след 9-ти септември 1944г. А и не съм историк, за да правя собствени изследвания. До голяма степен съм съгласна с мнението на проф. Михаил Константинов, че ген. Владимир Заимов е сътрудничил на воюващите против Хитлер по време на войната, но че руснаците са преувеличили значението му, за да покажат, че и интелигентни хора ги поддържат. Иначе е необяснимо, защо го обявяват за герой на Съветския съюз едва трийсет години след разстрела му?! Слава Богу, че е споменато героичното му участие във войните, които България е водила през първата половина на XX-ти век, включително и срещу нахлулите руснаци.
  За ген. Стоян Вл. Заимов /вуйчо на Мартин/ не ми се ще да говоря. Напомня ми стар виц от “Златната решетка” за двама братя-единият бил партизанин, а другият-стражар. След победата на комунистите стражарът преуспял, защото имал брат партизанин, а партизанина изпратили в лагер, защото имал брат стражар!

  За Клавдия Заимова, майка на Мартин, мога да говоря по-убедено, защото дружбата ни започва от детските ни години и продължи до смъртта й. Майката на Клавдия-Ана Заимова, произхожда от виден възрожденски род от Карлово-Брайкови са дали на България просветители, лекари, свещеници и други стойностни личности. Самата Ана Заимова е била учителка. Клавдия беше интелигентна, образована, общителна и много почтена личност. Въпреки тежките болести, които я сполетяха в края на живота й, тя намираше сили да участва в борбата за опазване на природата и за други справедливи каузи, без да се самоизтъква и да вдига шум около себе си. Тя не “е обикаляла Западна Европа”, както пише “всезнаещият биограф”, а е следвала социология в Женева, където среща бащата на синовете си-английски журналист. Трябва да спомена, че тя беше интелигентно, хубаво, привлекателно момиче, каквито и сега не се срещат често в България, а и в Европа.
  Когато през 1970г се завърнах в България, след няколкогодишно “обикаляне” в Афганистан / както би се изразил “бдителният биограф”/, заварих в София Клавдия с двете й малки деца. Тогава си позволих да я запитам-защо децата й не носят фамилното име на баща си, а се казват Заимови? Отговорът и за мен беше логичен и безукорен: “Синовете ми ще живеят в България и ако носят необичайна за страната ни фамилия, ще им задават въпроси, които ще ги озадачават и на които те не биха могли да отговорят, защото са деца”. Тогава Мартин беше на 7-8 години, а брат му още по-малък.
  И двете момчета завършват гимназия в България. Мартин се дипломира в Софийската държавна политехника-специалност електроника. След това заминава за Англия, където учи и се дипломира във висши учебни заведения със световен престиж. Доколкото знам, винаги са имали българско гражданство и бяха възпитани като нормални, почтени българи-без привилегии. Не съм се интересувал как Мартин е станал заместник министър, но добре помня кадри по БНТ от зимата на 1997г. Тогава показаха ранения от полицията Мартин, при разгонването на демонстрантите около Народното събрание.Но по-важното, което няма никога да забравя е, че той пое управлението на ограбения валутен резерв /останали 400 милиона щ.долара и хиперинфлация/ и за четири години събра 3 /три / милиарда щ.долара при курс 1 щ.д./2.20лв. Той беше един от храбрите и компетентни хора, които извадиха България от пропастта на хиперинфлацията и глада на 1996-1997-годините на големия грабеж.
  Аз не знам защо Мартин се е отказал от банкерството и нямам намерение да го питам. Спомням си разговор с майка му, когато стана ясно, че Симеон Сакскобургготски печели изборите през 2001г. Аз съжалявах, че при създалата се ситуация новите управници ще махнат Мартин Заимов, за да сложат ръка на събраното от него в банката. Тя не вярваше-беше наивна. За съжаление се оказах права! Подаде си оставката. На негово място не бих се занимавала с банки, които обслужват система, толерираща съмнителни сделки / БТК, магистрала “Тракия”, скъпа “Детска болница” и много подобни/, кредитни милионери, наши и международни крадци.
  Дългата ръка на КГБ си има ясен и безспорен адрес в България-хора, обучени надлежно и доказали верността си. Не знам с кого се е срещал С.Станишев, но той многократно и съвсем официално подчерта подкрепата си за ген. Бриго Аспарухов. Няма и друга логика за БСП.
  Пламен Юруков навреме беше принуден да осъзнае, че е неразумно да подкрепя надменно-ултимативния ББ и взе правилното, според мен решение. Предстои да видим за кого ще гласуват членовете на СДС. Ако спечели ББ, София няма да остане синя, а ще бъде още по-мръсна и страшна.
  Аз моля Мартин Заимов да ми прости, че без да поискам съгласието му, се противопоставих на “биогра-фризирането” на семейната му история. А не го попитах съзнателно, защото съм сигурна, че щеше да се възпротиви. Но мен ме отвращават нападки, лъжи и инсинуации, засягащи покойници, които не могат да се защитят. Както това прави някой си Й.Ангелов от София. Очудвам се само, че писанията му са намерили място в “Про&Анти”! Чета този вестник от основаването му, защото ме интересува истината за отминали и настоящи събития и личности, показани обективно. А в този случей се сблъсках с преднамерено съшити с бели конци лъжеисторически разсъждения и откровени лъжи, целящи да разколебаят хората да гласуват за Мартин Заимов. Надявам се, че заблудени ще са тези, за които Толстой е жилищен комплекс в София.
  Аз няма да гласувам за пра-пра дядото и дядото, а ще гласувам за Мартин Заимов. Искам той да стане кмет на София, защото е интелигентен, подходящо образован, компетентен и енергичен-ЧОВЕК НА ДЪЛГА! Все качества, необходими за да се решат проблемите на нашия град-на нашата столица.
  На г-на Ангелова пожелавам София да си остане автентично синя с кмет Мартин Заимов, за да си отдъхне и той от боклука, кучетата, разбитите улици и какво ли още не! Нека си гласува както си знае, макар че Бойковото синьо силно избледня и прозират други бои.

  АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА МАРТИН ЗАИМОВ!

  София, 16.10.2007г

 • ожгтнвм

  кой е виждал синьо сърце да си беше избрал друга емлема