Протест не може да бъде забранен

Помните ли как преди време кметът Борисов остави намира протеста на таксиметровите шофьори, въпреки че за него не беше спазена абсолютно никаква част от предвидената в закона процедура? Помните ли как тогава обясни, че всеки има право да протестира? Да, това наистина е така. Всеки гражданин би трябвало да знае, че може да протестира свободно…

Помните ли как преди време кметът Борисов остави намира протеста на таксиметровите шофьори, въпреки че за него не беше спазена абсолютно никаква част от предвидената в закона процедура? Помните ли как тогава обясни, че всеки има право да протестира?

Да, това наистина е така. Всеки гражданин би трябвало да знае, че може да протестира свободно и по всякакъв начин, защото това му е гарантирано от конституцията и от конвенцията за правата на човека. Протестите нито се разрешават, нито пък могат да се забраняват. Единственото, което закона изисква е организаторите да уведомят общината за своите намерения, за да може да бъдат взети съответните мерки за охрана и организация на движението. Това е всичко.

За някои самозабравили се политици обаче правото няма никакво значение. Заповедта за отмяна на митинга на 14-ти беше абсолютно неоснователна, най-малкото защото в закона за провеждане на митинги се изисква 24-часово предизвестие. Ще кажете, че основанието е „основателния“ слух за бомба. Защо обаче не бяха евакуирани скъпите ни народни представители от сградата на Народното събрание?

Моите поздравления към хората, които се бяха събрали на площада. Радвам се, че в България има вече солидна култура на протеста и, че много млади хора преживяват собствена ‘революция’. Не е вярно, че исканията на протестиращите не са ясни. Няма по-ясно послание от виковете „Оставка!” за поредното провалило се червено правителство.

И каква беше реакцията на този който се изживява като лидер на опозицията? Незаконна заповед за отмяна на протеста, която позволи целия побой и незаконни арести на протестиращи, включително на моя колега общински съветник Б. Бориславов. Впрочем ако имаше бомба тя би гръмнала именно по време на тези безредици.

Това е един опасен прецедент на незачитане на правата ни. Може би когато следващият път има протест срещу самия кмет, той отново ще реши да го забрани.

« Предишна публикация
Следваща публикация »

29 коментара

 • Милети

  Нали е пръв приятел с московския кмет.
  Сигурно си обменят опит.
  Шокиран съм, че толкова много хора в БГ го харесват.
  В същност това са феновете на Учиндолския.
  А те са наистина напаст.
  Боже пази България..

 • http://svetlaen.blogpost.com Светла

  Много хубав постинг! Нас управляващите очевидно ни смятат за малоумници – естествено, че ако има заплаха за бомба, парламентът ще се евакуира. Но бесепарските правителства не за първи път демонстрират, че не зачитат нито закона, нито здравия разум.

  И все пак, не съм съгласна, че исканията на протестиращите са ясни. Дори само от блоговете, които съм чела, далеч не всички са за оставка на правителството. Понеже, ако сега се насрочат нови избори, победата на Бойко е сигурна, а той няма да бъда много по-различен от БСП.

 • http://svetlaen.blogspot.com Светла

  П.п. Обърках си адреса на блога, извинявам се.

 • http://sasho.net/ Сашо

  Наистина е опасен прецедент забраната на кмета. И наистина е шокиращо, че толкова хора го харесват. Още по-шокиращо е, че въпреки отделни свои представители, десните май нямат много против да се коалират с Б. Б.

 • Един

  Споко, др. Заимов. Удължиха протеста с пет дни. Ами ти смееш ли да ходиш, след като те освиркаха и биха ? И какво общо имаш с протестиращите ти – през целия си живот си бил на лапачка заради дядо ти – съветски шпионин. Че и УБО те е обслужвало. Всичко си имал и имаш. И не заради това че си умен, а заради произхода си. Не чете ли преди време един постинг в твоя блог на една жена, която пишеше, че майка ти след 1944 г. е настанена в голяма къща, която е конфискувана т.е. взета насила от някакви „буржоа“ ? Вие с червените цървули грабихте, бихте и убивахте, а сега си се загрижил за демокрацията ? Ти дори ввойник не си ходил. И това си скатал, защото си от комунистическото „Добро утро“. Когато другите след университета бяха пращани по разпределение на майната си, ти си отишъл на работа в БОК при батето Славков. Всичко си имал и не си знаел значението на думите „няма“ и „не може“
  Те не ли е срам ?

 • http://www.pavel-yanchev.blogspot.com Pavel

  Много хубав пост. Освен това след сигнала за бомба трябваше да се забрани достъп до мястото 24 часа.

  А дежурните коментари относно произход са абсолютно несъстоятелни. Особено, когато в далеч не толкова демократична държава като Щатите знаем кой стана президент. Може би Един предпочита далеч по-надеждния Банкянски произход и тъмни младини, свързани с охранителен бизнес.

 • Петров

  Присъединявам се към написаното от Мартин. Борисов не може да забранява, каквото му е угодно и когато му е удобно и да чете законите, като дявола евангелието. В края на крайщата „…глас народен, глас Божи“! Въпреки Борисов, въпреки комунистите-социалисти и въпреки съидейниците им…. , къде беше Борисов 1997….при мутрите, къде е сега…пак там…

 • v.Rumenov

  Предлагам НИЕ, тези които бяхме брутално гонени и бити по софийските улици от освирепелите полицаи на 14.І.2009, да отидем при градинката на църквата “Свети седмочисленици” утре – 17. януари 2009 към 10.30, за да видим дали същите тези полицаи в протеста си няма да се посвенят да искат да получават двойно повече пари от данъците, които НИЕ плащаме.

 • Един

  Хахаха – и какво общо има червеното отроче Заимов, който е осребрил биографията на дядо си (съветски шпионин) и Барак Обама ? Че на Обама никой нищо не му е поднасял наготов в живота за разлика от Заимов. Ти явно не си живял по време на комунизма и не знаеш какво представляваха Заимовците. Да беше живял по онова време и да ти прецакат живота и този на децата ти, друго щеше да говориш.

 • http://maystora.blog.bg/ Maystora

  Протест не може да бъде забранен…но може да бъде пропиляна енергията която акумулира.
  Всъщност „организаторите“ му са на път да
  го провалят отхвърляйки протегнатата ръка на ДСБ и СДС и приемайки предложените от управляващите преговори…
  Но както се казва „Пътят към ада е покрит с добри намерения“

  Това е моят коментар.

 • v.Rumenov

  Крайно съм разочарован от поведението на организаторите на протеста от 14.І.2009 при срещата със стоманения георги пирински (малките букви не са правописна грешка). Предали са се и са предали протеста, а в частност и мен. Какво значи, че протеста не бил за сваляне на правителството, а само за промяна на системата. Та нали правителството е емблемата и главата на змията наречена “система”.
  Парламентът и правителството щели да удовлетворят исканията на протестиращите и да решат проблемите… Това са само трикове, за да задържат властта, да продължат да ни ходят по главите и да изпразват джобовете ни.
  Млади хора, не се поддавайте на демагогията на комунистите! Явно не знаете колко зловещо цинични са. Когато го разберете ще бъде още по-късно и ще трябва отново да излизате по площадите и отново да ви бият.
  Резултатът от това предателство е, че мен, а вероятно и много други ни губите като подкрепа и присъствие на площадите.
  Моите искания са:
  1. Мигновена оставка на това правителство.
  2. Назначаване на експертно служебно правителство до датата на изборите.
  3. И по възможност никога повече комунисти или техните внучета и издънки в парламента.
  4. Съд за всички отговорни за провала на, така наречения преход, за да може вие, децата и внуците ни да живеете достойно.
  Да сте живи и здрави и успех!

 • KonstantinG

  Най-жалкото е 4е по всякакви медии се появиха хора, които оплюха хората на протеста и неговите организатори. И то хора, от които не съм го очаквал като Карбовски например. Всеки се изреди да обяснява, че протестиращите нямали ясни искания, при полужение, че това е напълно невярно. А да не говорим за тези, които казват: „Е, и кво ще постигнете?“. За мен този протест и следващите го постигнаха доста. За 2 дни парламента свърши повече работа отколкото за 2 месеца. Приеха се проектозаконите за реституцията в Студентски град, за Горите, и за Вечерния час за непълнолетните. А най-големият успех, е че вече чейвърти ден не спира да се говори за онзи 14.01.2009.

 • Манолов

  Адски съм разочарован от Борисов,мисля че тук проговори принадлежността му към БКП преди 1989.Вече се убедих на 100%,че той дори и сега не е антикомунист.От забраната на протеста го разбрах това.Симпатизант съм на ДСБ и доста съм се замислил напоследък дали има смисъл да гласувам за тях,тъй като се побратимиха с ГЕРБ,даже Мартине ти сам го беше написал,че са се побратимили в един твой постинг.Точно заради това,че СДС,ДСБ и ГЕРБ са членове на ЕНП,искат или не,ще са заедно в следващия парламент.Точно по тази тема искам да чуя твоето мнение Мартине,трябва ли да гласуваме за партии,който ще подкрепят евентуално за премиер бивш член на БКП?

 • AGHATTA

  Maйчице, та вие всичките се занимавате само с интриги – кой какъв бил, кой какво казал…коментатори. Проблемите на хората са съвсем конкретни и за жалост се губят във вашата безмислена полемика. Не осъзнавате ли, че подменяте заглавията на новините. Поводът за протеста е бруталното убийство на младежа в Студентски град. Причините са неспособността на управляващите да създадат правова и чиста България, без насилие и мизерия. Коментирайте тези проблеми и не спирайте, защото ако не повтаряте своята теза непрекъснато, тя ще потъне в пропагандата на Бойко-БСП.

 • Румен Иванов

  Аз съм по площадите от 1989г – това е достатъчно да кажа,за да знаете що за човек съм.. Първо ще кажа, че винаги протестиращите (организаторите) са ПОДЦЕНЯВАЛИ интелекта и съпротивата на властта – социалисти,комунисти – както искате ги наричайте,и това е една от причините за немалко провали! Властта има инструменти за въздействие – един от тях – полицията. Управляваха я умно и разумно – след като дори най-отговорни фактори от нея признаха,че знаят предварително за присъствие на „ултраси“,бяха идентифицирани и локализирани,студентите потвърдиха присъствието,полицията не направи очевидното – да раздели тях от останалите и да ги държи под контрол. А ги остави да се случи неизбежното – конфронтацията – съвсем целенасочено. След това полицията насочи усилията си към основната си цел – да прекърши нормалния протест още в зародиш,като атакува мирните демонстранти,без да им остави време да разберат дори за какво става дума и да имат време да се изтеглят. 1:0 за властта – повечето от Вас го разбират..,но сега за ръководството на протеста…..
  Не може да постъпвате така наивно с добре работеща машина на власт. Не може да очаквате властите да стоят като прасе на заколение,което очаква съдбата си! Защо нямахте контрамерки,варианти??? Защо сами не неутрализирахте ултрасите??? Или друго – имате щаб,хора,които да помислят??….Това е едно,но има второ – по-важно:
  След като сте за оставка,рестарт и пр. – не предлагате КОЙ И КАК да ги извърши!!! Няма държава в света без правителства и партии (почти), и те са призвани да извършат промените,още повече,сме член на НАТО и Европейски съюз? Не харесвате сегашните,нито опозицията и сте прави,но политиката е постигане на ВЪЗМОЖНОТО,а не на желаното,затова сте просто длъжни да ИЗБЕРЕТЕ най-малко „неприятната“ Ви политическа формация – дали СДС,ДСБ,ГЕРБ или друг,който да Ви подкрепи,а Вие от своя страна ще поискате Вашите условия и основания от тях,за да могат и те да разчитат на Вашата подкрепа… Моето разбиране за нещата е такова,а иначе Ви желая успех!

 • Румен Иванов

  До Манолов –
  Разбирам съмненията ти около ГЕРБ и другите ти аргументи – но всичко това е ЕМОЦИЯ,а в политиката тя не върши работа. Както и преди малко казах – политиката е избор на ВЪЗМОЖНОТО,а не на желаното!!! След като българинът не е узрял и смята да даде 2-3 % на ДСБ,каква ще е ползата? Вън от парламент и управление? Твърдо съм за дясна формация,която със СИГУРНОСТ ще влезе в парламента,макар да има проблеми между отделните фракции,а после коалиция с ГЕРБ. Това е единствения начин да се оттървем от БСП и ДПС!!!!!

 • ЕЕ

  ДСБ предлага ва бившите царедворци от БНД и други шушумиги коалиция:)))
  http://www.trud.bg/Default.asp?statid=103923&rubr=0&izd=2&fsize=&swidth=800&tr=1&im=01&id=19&iy=2009

 • http://kirilarsov.com Кирил Арсов

  Нека разгледаме детайлите! На площада, сред митингуващите, имаше съгледвачи не само на СДС и ДСБ, а както знаем и на една позабравена партийка, ДП както и на ГЕРБ. Защо бяха там ли? Чакаха „да им се отвори парашута“ и „да налапат микрофона“. Явно между изброените партии е имало яростна конкурентна борба, която е била изгубена от ГЕРБ. Щом няма да е в центъра на събитието Цветан Цветанов, няма да е и Бориславов, а още по-малко пък Заимов :) Прекратяваме митинга и после ще видим.

 • 22

  В отговор на „Един“.
  Дядо, баба, унука и репа нямат никакво значение. Особено на 16 януари 2009-та, когато сте написали своето мнение. Огледайте се наоколо, разходете се по улиците, идете да си купите вестник. Каквото и да е изданието, в него ще прочетете, че дори и за възпитаниците на школата в Сименово и обикновени любители има и други новини, освен кой на кого е внук. Родословното дърво на Заимов беше употребявано в предизборната кампания и е най-малкият ви проблем.

 • Един

  За Вас може и да нямат значение. Но благодарение на тях (а не на способностите си) Заимов е получавал неща, които другите дори с много труд не получаваха. Така че заимовците да го карат по-кротко. Поне пред мен не минават.
  А Заимов и други като него пък нямат нищо общо с протестиращите, ама нищичко. Те са живели и продължават да живеят в различни светове. По-точно казано едно нещо свръзва Заимов с протестиращите – те са нужни на Заимов като гласоподаватели.

 • Отговор

  За Вас може и да нямат значение. Но благодарение на тях (а не на способностите си) Заимов е получавал неща, които другите дори с много труд не получаваха. Така че заимовците да го карат по-кротко. Поне пред мен не минават.
  А Заимов и други като него пък нямат нищо общо с протестиращите, ама нищичко. Те са живели и продължават да живеят в различни светове. По-точно казано едно нещо свръзва Заимов с протестиращите – те са нужни на Заимов като гласоподаватели.

 • 22

  Не знам какво минава пред Вас и какво не минава, но „получавал неща, които другите дори с много труд не получаваха“, звучи като изказване на другарски съд. А „заимовците да го карат по-кротко“ е като от митинг на „Атака“. Що не пишете във форум на БСП или „Атака“? Кой съм аз, обаче, да Ви препоръчвам къде да пишете и къде не? Не препоръчвайте и Вие кой може и кой не да протестира!

 • Един

  Сини комунисти – не сте оригинални. Правите се на ударени с мокър парцал – другарски съд, форум на БСП или Атака….Защото не е удобно да не говори за бляскавото минало на др. Заимов.

 • 22

  Може да се говори за миналото на много хора и така до безкрай, което представлява подмяна на темите на деня! В този смисъл – да, не ми е удобно!Възмутителното беше и продължава да бъде, че Мартин Заимов се оказа единственият с майка, баща и дядо….На фона на Батко и Братко и какви ли още не родово – общински управления през последните години…нямам време да споменавам примери…:)

 • I

  Не е по темата!

  Мартине, какво правите бе човек!?

  Днес, 29 януари, давате „Ропотамо“ на брата на Милен Велчев и вдигате данък сгради и такса смет!?

 • Жоро

  1во.А де.Това не излезе в нито една медия.И Бойко днес не открива нещо така,че го нямаше по телевизията!
  2ро.Какво става с т.нар дясно обединение пак ли в последното време ще се правят коалиции.Костов кога ще остави ДСБ и дясното да диша и ще мине назаден план най-накрая или пети избори ще подари на БСП,ГЕРБ,ДПС,НДСВ и ко….

 • escreva isaura

  Марто,
  и аз да кажа сега нещо хубаво за теб in the end.
  Не знам луд ли си или наистина у нас свестните са лудите.
  Това, че си запалил свещ за човека, умрял в Четвърти полицейски участък, човека на когото е била отказана от полицаите медицинска помощ, е човешко, а в сегашната ситуация е и доблестно. За разлика от това, което направи Бойко.
  (Ако не е постановка, разбира се, за което винаги трябва да се съмняваме.)
  Е, с това ти казвам „чао“, заминавам на юго-запад. България не е за хора, животни, растения и дори за скалите е неподходящо място. И ти си иди в Швейцария.

 • 22

  Дали пък не е време да прочетем нещо за бюджета на София? За това кой ще чисти пет квартала на София?

 • http://martinzaimov.quipu.bg MartinZaimov

  22,

  blagodaria za komentara. bih predpochel da vi otgovoria lichno, no ste dal formalen mail.

  za budgeta shte pisha v sriada vecher – triabva da znam okonchatelnata pozitsia na dsb i sds.

  za pochistvaneto na sofia ne moga da dobavia nishto novo po povod na tragichnata bezpomoshtnost na obshtinskata administratsia.
  vaprosat e po-skoro tehnicheski otkolkoto politicheski. opitvam se da svarsha neshto polezno, no za sega niama kakvo da se razkaje.