Още неверни твърдения от Главния архитект на София

Арх. Диков явно твърде много разчита на липсата на памет и разсъдък у хората

Твърдението на гл. архитект Петър Диков (интервю за в. „Труд“ от 23.09.2011 г.), че в разкопките на обекта „Древна Сердика” и в строителството на метростанция 8 през цялото време е действано „по закон и съвест” е абсурдно. Ако беше действано по закон нямаше в 40-годишния процес по строителството и вземането на решения да бъде пълно с толкова много пропуски, политически конфликти и интриги, криене на информация и замазване на очите на обществото.

По въпроса със законността тук ще посоча само няколко факта: На 27 април 2009 г. на ДЗЗД „Обединение Метро Алианс“ е възложено изработването на Работен проект за метростанция 8. В противоречие с всички правила му е предоставена и възможността само да определя изискванията към изпълнението си. Така, изготвеният през 2009 г. проект е без планово задание, съгласувано с Министерството на културата и с Музея на София (строителството е в Археологичния резерват „Сердика-Средец“), без изискваните от Закона за културното наследство „предварителни археологични проучвания“, без да се съобразява с градоустройствения план на Центъра, без изискваното обществено обсъждане предхождащо промяна в градоустройствения план, без оглед на проблемите вече решени от Подробния транспортно-комуникационен план за Центъра на София, без предхождащ Идеен или Технически проект за метростанцията, без проектни варианти при това при еднофазно проектиране, без мисъл за предвиждане на културни, археоложки, геоложки или други неочаквани обстоятелства.

Само един от примерите за „личните заслуги“ на Диков по темата е факта, че със свое Разрешение за строеж от 19.09.2011 г. с фалшифицирана дата той е узаконил вече извършени строителни дейности, напълно незаконни по смисъла на ЗУТ. Петър Диков еднолично е разрешил разрушаването на автентичната структура, цялост и идентичност на главната улица на Serdica-Ulpia Serdica – Via Principalis. Колкото до съвестта, то на първо място идва въпросът защо изобщо е необходимо централната спирка на столичното метро непременно да разсича древния град. Такава спирка би могла да бъде „Възраждане”, което би позволило пренасочване на пътникопотока и намаляване на рисковете за Serdica-Ulpia Serdica и Via Principalis в частност.

На второ място е пълният абсурд главния архитект едва ли не сам да разрешава на себе си строителство в сърцето на древния град. Затова е нужна по-висока инстанция, което пък от своя страна ни довежда до абсурд №3 от интервюто на Диков – че видите ли, главния архитект решавал, защото „Древна Сердика” не бил обект от национално значение, а от някакъв друг тип. От какъв, питам аз г-н Диков? От общоевропейско културно значение ли? Вероятно. Защото е така и тогава Вашата позиция и дейност става още по-престъпна.
Друго нещо, което не мога да приема е използването на библейски цитати („По делата им ще ги познаеш.”) от хора, които най-малко имат право на това с цел засягане на професионалисти като арх. Христо Генчев, които десетилетия наред са поддържали дебата за възможностите за спасяване на българското културно наследство в Serdica-Ulpia Serdica.

Арх. Диков явно твърде много разчита на липсата на памет и разсъдък у хората, за да твърди, че това правителство било първото, което се било погрижило за древния град и екпонирало обектите му. Нито е вярно, че правителството се грижи за археологическото наследство (освен, ако под това не се разбира изливането на бетон върху Via Principalis), нито ще покаже останките от древността (те ще останат под земята, затрупани под бул. „Мария Луиза“, вместо да бъдат напълно открити над повърхността и интегрирани в институционалния център на модерна София). След като бяха направени големите разкрития в Serdica-Ulpia Serdica трябваше посланиците на Испания и САЩ да се впечатлят от величието на културното ни наследство, за да се постигне рязък обрат в позициите на българската страна. Пак ни хвана срам от чужденците…

В интервюто си Диков споменава сред институциите, контролиращи строителните дейности и Министерство на културата. Поредният абсурд. Именно това министерство толкова години се е носело по течението и интереса на определени групи, заставяйки на страната на най-евтините и разрушителни за Via Principalis проекти. Това, което сега се демонстрира е чисто нагаждачество и стремеж за яхване на вълната на обществената подкрепа за съхраняване на културно-историческия резерват.

Следващото фрапиращо и лъжливо твърдение на Петър Диков е, че цялата документация била изпращана, в това число и на граждански организации, и била напълно публична и прозрачна. На 23 юли 2009 г., в САБ е решено проектните разработки на линията „Север-Юг“ да бъдат предоставени за широко обществено запознаване и обсъждане. Това така и не се случва, въпреки публичното обещание на Диков плановете да бъдат публикувани на сайта на общината още на следващия ден.

Нелепо е и твърдението на главния архитект, че София правела нещо велико с действието си да изгради подземна изложбена зала, в която да се изложи намереното. В Рим даже не правели така. Ами вероятно има защо. Просто е нелепо, тъй като се очаква от една страна, че в тази зала няма да се приютюва единствено намереното там, но и находки на Археологическия музей. Самата идея обаче за подземни галерии в двора на днешните държавни институции е подтискаща. Пропуска се шанса древната история да се приобщи към съвремието като бъде изведена на повърхността.

Последното нахалство на Диков пък е, че очаквал с нетърпение да чуе мнението на хората по въпроса с трасето на третия метродиаметър. Аз бях на публично обсъждане по темата в кв. „Овча Купел“ този месец, на което присъства и той. Сценарият беше следния: те с изпълнителния директор на „Метрополитен“ Стоян Братоев направиха сухо изложение пред гражданите в рамките на 20-тина минути, през което време почти нищо не се чуваше, а на хората им бе забранено от кмета на района да задават въпроси. След презентацията жителите на квартала имаха 10-тина минути за реакции, което бе пълна подигравка. Това ли са обществените обсъждания, от които арх. Диков толкова се интересува? Това е нищо повече от едно формално спазване на процедурите, изисквани от Европа за получаване на финансиране. За това ли е всичко?

« Предишна публикация
Следваща публикация »

12 коментара

 • Гълъбов

  , то на първо място идва въпросът защо изобщо е необходимо централната спирка на столичното метро непременно да разсича древния град. Такава спирка би могла да бъде „Възраждане”, което би позволило пренасочване на пътникопотока
  ––––––––––––

  Може ли да изясните какво имате предвид под спирка на Възраждане и пренасочване?

  • http://martinzaimov.quipu.bg MartinZaimov

   @ Гълъбов
   Това, което имам предвид е следното. През 1962 г. ръководителят на генплана на София арх. Любен Нейков е направил стратегическа грешка, водеща до всички днешни проблеми за Via Principalis. Тогава той избира т.нар. „подпаважен трамвай” да се движи в плитки тунели, непосредствено под уличното платно. Всички те по план преминават не под, а през Serdica-Ulpia Serdica. Другата катастрофа е, че е взето решение прекачването от един метролъч на друг (от идната година това ще е факт) да се осъществява именно на спирка „Сердика”. Това центростремително насочване на мотриси и пътници на пл. „Света Неделя” води до превръщането му в най-възловата централна метростанция на града. Ето защо линиите на метрото е трябвало да се трасират извън археологическия резерват на антична Сердика и Средец. Трасирането вътре в древния град е довело да изгребването на няколко антични квартала (над днешната метростанция „Сердика”).
   В текста визирам район „Възраждане” и настоящата спирка на метрото „Опълченска” като потенциално място за основна обменна метростанция, която би могла да изнесе товара на огромния пътникопоток, който се очаква да се изсипе на „Сердика” от догодина.

 • стефанов

  Г-н Заимов,
  малко извън темата, но пак във връзка със транспорта… дано да го прочетеш навреме.
  Днес (29.09) говорихме за общественото обсъждане на генералния план за организация на движението. Ти каза, че заради кампанията, не можеш да се ангажираш с организацията на това обсъждане. Аз пък после се замислих – та какво по-хубаво за кампанията ти, от това да организираш едно истинско публично обсъждане – медии, контакти със сериозни специалисти (покани, неформални разговори и т.н.), ще си отчетеш дейността като шеф на комисията по изработването на плана, може много гласоподаватели да се закачат :))) Просто щаба на РЗС трябва малко да се размърда.
  Пиша това, защото дори и като част от кампанията ти, това събитие ще е от полза за всички софиянци. А ако и други партии и кандидати се прикачат към обсъждането – толкова по-добре.
  П.С. Пиша ти тук, защото нямам друг контакт, а в нета това излезе.
  Успех!

 • todor raev

  Здравей Мартине,
  радвам се ,че хора като тебе ще бъдат в Кметската надпревара за София,имайки
  впредвид отношението ти към Урбанизирани среди с мащабите на Столицата,за
  нейната транспортна схема и екологична политика.Бих ти предложил в предизборната ти кампания да включиш и облекчени процедури за включване
  на ВЕИ към Ел Мрежата с НН – ниско напрежение, а не само в посака ,, Енергийна ефективност ,,при
  санирване на сградите. Знай ,че в ЕС в момента има действуваща Нормативна
  уредба и за Ветро агрегати в градска среда.Смятам,че и в тази посока може да се
  направи доста.Сигурен съм ,че относно Електромобилността ще направиш много
  за София.
  Пожелавам ти Успех

 • Сара

  Благодаря за изложението, Г-н Заимов! В един от текстовете си в блога пишете, че искате етична София и етична България. Но ето на, публикувате текстове като наличния, в който злепоставяте колега публично. Е как да има чиста/етична София когато самите политици, съветници и специалисти си *хвърлят кал* на сцената. Не ми се сърдете, но за мен това е някак кичозно, нечистоплътно.
  Публичността на вашия гняв го превръща в политическа и предизборна хватка. Изглежда, че предпочитате друг архитект за София, харесвате Храбър. Добре, но защо с тази неетична тактика? Искате етична София, бъдете поне вие етичен.
  Може би Диков, като вас, също обича София, също иска тя да диша, може би не случайно е отдал години от живота си на града, на нашия мащабен дом, като вас.
  А може би можета да се допълвате, ако не да се слеете във визиите си.
  Ето, Новинар, 2 февруари 2008 пише така:
  *Главният архитект на София Петър Диков: В центъра залагаме на добър градски транспорт, велосипедни и пешеходни алеи*Новинар, 2 февруари 2008
  *Искам центърът да бъде с определени трудности на достъп, за да може да създадем условия да не се увеличава автомобилният поток към центъра. …* Диков, Новинар, 2 февруари 2008

  Той има цели като вашите, да се облекчи живота в града. Нека се наблегне на това, на общите цели, а не да се правят *аз съм винаги прав* напатки.

  Ако искате отговоност от колега, който е нарушил правило или сгрешил, можете ли да намерите етичен подход? Ето какво казва самият Диков:
  *Аз съм заявил и пред него, че ако някой иска да има права във взимането на решения, особено в такива деликатни области като транспотрно-комуникационните проблеми, той трябва след това да си носи отговорността. Най-лесно е да предлагаш решения и после някой друг да носи отговорност за тях.* Диков, Новинар, 2 февруари 2008
  Това значи, че е готов да поеме отговоност. Нека!
  Когато загубихте изборите за кмет, намекнахте нещо от особенна важност, а именно, че опозицията управлява не по-малко, тя изисква, предлага, наблюдава, съблюдава. Нещо като Ин и Янг. Гъвкаво, етично, внимателно, грижовно, тъй като искаме човешка София, България. Това, че не сте кмет не значи, че не можете да се усмихвате вече, нали? С уважение, Сара

  • http://martinzaimov.quipu.bg MartinZaimov

   @Сара
   Диков категорично не е мой колега. Отказвам да нося отговорност за неговите действия (думите му много рядко отговарят на истината) дори като конструктивен опонент. Четири години са напълно достатъчни за да е ясно, че не можем да работим заедно. Все пак съм общински съветник, а не добронамерен наблюдател.

 • Сара

  Ние всички носим отговорност за София, Г-н Заимов, вие сам го твърдяхте. И аз като вас виждам, че Възраждане е по-добър кандидат за спирка, че е добре да се знае кой какви правонарушения прави и да има последици за глупави, корумпирани и/или грешни решения. Няма противеречие, във всеки от нас има и наблюдател и съветник и изпълнител, иначе да сме катастрофирали до сега. Това, че сте общински съветник не значи, че не можете да бъдете наблюдателен и етичен.
  Цитатите, които ви предстваих по-горе доказват, че този архитект на София е готов да поеме отговоност за собстевните си дела и нека, а не че вие или аз или някой друг е отговорен вместо него. Има съд, който установява отговорност.
  Аз мисля, че вас ви сърбят ръцете, знаете как може да стане София по-добър град от това което е, но чувствате, че ви пречат, и ставате нетърпелив и понякога неетичен. Но не опошлявайте и вие средата!
  Ние, гражданите на София, акционери в предприятието град София, искаме добронамерени политици, които да правят това, което говорят. Казахте, че искате усмихната София, усмихвайте се, казахте, че искате сътрудничество, правете го, казахте, че искате етичност, бъдете етичен, и прочие.
  За мен София е красив и що годе уреден град. Има много неща да се оправят, но е добре да се отбележи първо положителното, като дишане, първо вдишване, после издишване, не обратното. Вие и други политици все ни говорите сякаш сме деца, сравнявате ни с други, хокате *ой какво ще кажат другите и най-вече европейците, зле сме в класацията*. А тук живеят и УМИРАТ хора, птици, дървета, аман от тези класации и това *какво ще кажат чужденците* и *кой е виновния*. :-) С уважение, Сара

 • Стефанов

  За хубаво или лошо, блоговете и форумите към тях могат да служат и като публична стенограма и/или продължение за водените на живо разговори.
  Използвам възможността да се извиня на Мартин Заимов за написаното от мен съобщение от 29 септември, ако съм го засегнал с нещо.
  Г-н Заимов, искам да те поздравя за работата по приемането на Генералния план за организация на движението в София. Убеден съм, че независимо от позицията която ще заемаш след изборите, ще запазиш интерес към този проблем, за да помогнеш всички евентуални недостатъци и пропуски на плана да бъдат отстранени своевременно и с участието на широката общественост.
  Поздрави и успехи!

 • Елеонора

  Г-н Заимов моля да ми кажете с кои от досегашните общинари от СДС и ДСБ работите добре и ще работите и в бъдеще. за кои от тях мислите че са последователни и заслужават доверие. РЗС то е ясно но аз ви питам за сините. моля за отговор тук

 • сара

  Г-Заимов, в интервю от 2 септ за вестник Дневник се извинявате, че сте надменен и че не сте постигнал достатъчно. Казвате, че се срамувате от това. А Кенет Кларк забелязва: ‘It is lack of confidence more than anything else that kills a civilisation. We can destroy ourselves by cynicism and disillusion just as effectively as by bombs.’ Затова, какво ще кажете за диета: 20 дена без самобичуване и resentments? С уважение, Сара

 • Елеонора

  Г-н Заимов, притеснението Ви да ми отговорите на въпроса е обидно. Ако до изборите не съм получила отговор от Вас, забравете гласа ми. Защо иначе въобще имате блог?

  • http://martinzaimov.quipu.bg MartinZaimov

   @Елеонора
   Работил съм през последните четири години с много общинските съветници от различни партии и ще работя с всички в бъдеще, не само с тези от Синята коалиция. Политическо доверие бих имал на Лилков, Нейков, Иванов, Желев, Стефанова, Ангеличин, Бъчваров. Лично доверие бих имал донякъде само на Христо Ангеличин.