Еволюция в политиката или как Велоеволюция и Спасение 2000 вършат партийна работа

Искам да благодаря на неправителствените организации, които вършат работа, която по дефиниция би следвало да бъде вършена от политиците, а именно – да се защитава публичния интерес. Това не се прави с помпания на рейтинги в политически битки за поредния пост или публичен ресурс, нито пък с голи обещания по време на избори. Има нужда…

Искам да благодаря на неправителствените организации, които вършат работа, която по дефиниция би следвало да бъде вършена от политиците, а именно – да се защитава публичния интерес.

Това не се прави с помпания на рейтинги в политически битки за поредния пост или публичен ресурс, нито пък с голи обещания по време на избори. Има нужда от конкретни и наистина ефективни действия.

Така например мога само да се възхищавам на опита и знанията на „Спасение 2000” в непрестанните им битки за зелените площи на града. Сериозната им инициатива за спасяването на градинката около Руската църква бе най-адекватната реакция срещу безумно наглото предложение на делавераджийте от московската администрация. Лесно беше да подкрепя „Спасение 2000” и се надявам, че с тяхна помощ не само ще забавим, но и ще пресечем всички опити за мародерства върху градинките в София.

Искам също така да ви обърна вниманието към усилията на „Велоеволюция” – една организация, която работи много за развитието на велосипедното придвижване. Най-пресен пример е инициативата им на Деня на земята – 22 април. Проведеното от тях състезание по най-бързо придвижване от периферията към центъра между градския транспорт, кола и колело определено заслужава вниманието на всеки, който иска да разбере какъв е начина да отпушим София от задръстването. Стана ясно, че разстояние което се преминава с колело за 10 минути, се преминава с кола за 20, а с градски транспорт – за повече от 30.

За съжаление активността и ефективността на неправителствените организации открива една неприятна истина – днешните политици са често неспособни в определянето и защитата на публичния интерес, на онова, което би било полезно за всички, а не само за техните собствени рейтинги, изборни резултати и обръчи от приближени лица. Дано примерът на тези организации да даде тласък на една подобна еволюция във възгледите на всички, които се явяват и печелят избори. За да може те наистина да бъдат наричани политици -т.е. представители на общия интерес.

« Предишна публикация
Следваща публикация »

7 коментара

 • Траянов

  Г-н Заимов,
  това, което пишете е вярно. Но се чудя как поне веднъж не написахте нещо добро за СДС – София? Не вярвам да не знаете, че в края на предния мандат на СОС Борислав Бориславов внесе доклад за нови велоалеи, който беше приет и получи изключителните благодарности на велосипедистите в София. Защо не използвате положителните неща, които са направени от хората, с които сте се явявал в една листа на последните избори? Или добро може да си позволите да пишете само за ДСБ? Що за логика…

 • Илиана

  Христос возкресе! Много здраве и любов на всички!

  Радвам се на активността на екологичните организации – те дават надежда, че въпреки всичко имаме шанс да изградим действащо гражданско общество.
  Безспорно е, че в София придвижването с велосипед е по-бързо, отколкото на четири колела. В много случаи по-бързо се стига и пеша, но да си пешеходец в столицата е не само крайно некомфортно, но и опасно в доста случаи. Редно е в бюджета на общината за пътната инфраструктура да има средства за строеж и реконструкция на тротоари.

 • изгубен в превода

  Водещата по инфаркти евро нация качена на велосипеди – това вече е забавно. Селяните в моя блок само дето не си вкарват колите във входа – целта им е максимално малко разстояние да изходят пеш. Ако може направо до дивана да си паркират – чудесно. Но да въртят педали – абсурдна идея. В България най-важното е да не се минеш. Колкото и да не ми се ще да цитирам царя – със смяна на чипа започва всичко. Извод: добрите идеи са обречени. Идиотите преобладават. Политиците не са виновни – те са просто представителите.

  Мартине, напусни потъващият кораб ДСБ и вземи да оглавиш СДС преди да е станало късно. Ще имаш голям успех. Сред малцината останали здравомислещи де, но все е нещо. Извинявам се, че говоря на „ти“, но тук в блогосферата всички са братя (или просто съм невъзпитан).

 • http://aman.blog.bg/ aman

  И това ако не е прозрение…. Те обществените организации или както е модерно да им се казва тук ЕН Джи О- та се създават именно с тази цел. Със силите на гражданското общество да отстояват определен интерес на хора, които са обединени по даден признак. Ако няма такива организации няма гражданско общество, а ако няма гражданско общество, правителствените организации и политически партии нямат обществен партньор. Ако нямат обществен партньор няма как да защитават и да балансират обществения интерес и като цяло демокрацията заминава някъде по олигархично-авторитарни орбити. И практиката в България показва точно обратното на това, за което Мартин ги хвали – незрялост, корпоративност, зависимост и корумпираност на неправителствения сектор от което спиралата се завърта в обратна посока и пак стигаме до проблем в демокрацията и олигархично-авторитарни уклони. Някакви индивидуални акции макар и похвални не могат нито да сменят тъжната картина нито да подобрят качеството и ефективността на обществено политическия диалог и управленските решения.

 • Теодор

  Здравейте,
  нямам време и за това ще карам направо. Извинете ме за което.
  Въпреки положителната идея на Бориславов така и нищо не е направено за тези велолъчи, да не говорим, че те малко или много не са изпълними. Нито са реални. Те определят посоки на движение, а не реални велоалеи, както повечето хора си мислят. На 15.05.2008 имаше още повече хора на колела, така че може и инфарктите да намалеят в бъдеще. Хората в този град имат нужда от среда и място за придвижване, нормално. надявам се възможно по-скоро това да се осъзнае от властта. Рано или късно София ще е опасана с велоалеи и щастливи хора ще карат колело на воля. Но за това не само неправителствените организации трябва неистово да се борят и политиците да осъзнаят отговорността си към обществото. Нужно е пробуждане на всеки един човек. Никога вече няма да е стойност и добродетел да се мълчи или да се страхуваме.

 • http://aman.blog.bg/ aman

  За да бъде опасана София във велоалеи и такива иначе чудесни неща преди всичко населението на самата София трябва да го пожелае. А то определено не го желае. То иска нови булеварди, оправени улици, читав градски транспорт и достатъчно места за паркиране в центъра.

  Така че, по-скоро ще е късно…..

  А интересен факт, срещнах в една медия как Мартин защитава правото на циганските каруци да се мотаят и да цапат и задръстват допълнително центъра и града… Мноооогооо авангардно и още по дяяяяяяяяяяяяяяяснооооооооооооо

 • http://www.weatherlion.com/b/?w=jasontanga azydig

  I was unbelievable, on hislaptop. The pile ofassorted cushions. naomi watts nude He tapped out on.