Защо харесвам Boris Johnson

Новият кмет на Лондон е една добра новина за политиката в Европа : Екстравагантен – не беше избран от партийната номенклатура; Мислещ – няма да се страхува от грешки и да се води от общественото мнение; Познава красивото и доброто – ще прекрати строежите на небостъргачи; Независим – няма да защитава корпоративни интереси; Грамотен –…

Новият кмет на Лондон е една добра новина за политиката в Европа :

Екстравагантен – не беше избран от партийната номенклатура;
Мислещ – няма да се страхува от грешки и да се води от общественото мнение;
Познава красивото и доброто – ще прекрати строежите на небостъргачи;
Независим – няма да защитава корпоративни интереси;
Грамотен – няма да решава проблемите с глупави технически решения като таксата за влизане в центъра;
Чудно чувство за хумор – по-близко е до реалността от болшинството политици;
Роден в елита – би могъл да носи отговорност без да му трябват привилегии и без злоупотреба с власт;
Модерен – идеологията е загърбена. Ще успее, ако с управленски умения покаже, че социалната ангажираност е лъжа при левите и умение при десните;
И, разбира се, лично за мен той безспорно е вдъхновяващ пример, което може би е и най-важното.

« Предишна публикация
Следваща публикация »

14 коментара

 • http://gospodin-i.blogspot.com/ Господин И

  Новият кмет на Лондон, по прякор „Борис Простака“ е една грешка, породена от икономическата криза, грешните решения и голямата непопулярност на Гордън Браун.

  Торите сами не си вярваха, че могат да спечелят Лондон, който изглеждаше в кърпа вързан на Кен, и затова издигнаха подобна несериозна кандидатура.

  Много скоро ще видим как ще се развие градът, но според мен поне кандидатурата наистина беше несериозна.

 • Разочарован

  Господин Заимов,

  Струва ми се, че сте се изказали леко догматично, при положение че говорите за социална ангажираност при десните.

  1) Само немислещите хора ли се водят от общественото мнение? Това е все пак град, при това световен, в който хората най-много искат да живеят удобно – идея, която, мисля си, се препокрива с общественото мнение. Също така ако все пак не се води от някакво ясно изразена гражданска позиция, нима това не изключва неговата социална ангажираност?

  2) Откога небостъргачите са лоши и грозни? Ниското строителство е по-скъпо. Нима добрият кмет ще забрани високите сгради, които между впрочем са в Canary Wharf, и да нанесе щети на индустрията, която дърпа този град, а именно финансовите услуги.

  3) Защо таксата за влизане в центъра да е глупаво техническо решение? Тук направо ме хвърляте в тъч – не съм го очаквал.

 • Мария Д.

  Не мен ми се видя прекалено екстравагантен. Но постът на Мартин ще ме накара да го разгледам по-внимателно. Наистина не забелязах кандидатурата му в сянката на стария кмет. Очевидно повечето лондончани обаче са забелязали каквото търсят в кмета си – в него.

 • анти РАЗОЧАРОВАН

  ГОСПОДИН РАЗОЧАРОВАН,

  Паралелът ви с Canary Wharf не е особено уместен. Все пак за разлика от София в Лондон високите сгради са концентрирани на две места на споменатото от вас и около зоната около Bank of England. Естетиката там е запазена. Тук в София ако сте си направили труда да се информирате плановете на главния архитект на града са аболютно хаотични и дават превес на бизнес интересите над естетиката и запазване на автентичността на града. Не съм срещу високото строителство, но то не се прави хаотично из целия град…

 • Разочарован

  #4, в случая говоря за Лондон и как прекратяването на строежи за небостъргачи в този град е абсурдна идея. Претенции по архитектурния план на София нямам, пък и смятам, че още не сме дорасли за небостъргачи.

 • http://martinzaimov.quipu.bg MartinZaimov

  Небостъргачите са само полезни до големи транспортни възли.
  Таксата за влизане в центъра на Лондон е резултат на лошо управление на придвижването в града в продължение на много години.
  Благодаря на Б. – прав сте.

 • изгубен в превода

  Б.,
  За сметка на това споменаването на вълшебната фраза „независим кмет“ е идеална позиция за политик. Хората искат да вярват в чудеса.

 • http://aman.blog.bg/ aman

  Не съм следил изборите в Лондон, но като написах името на Boris Johnson в гугъл първата статия на която попаднах пишеше – „Conservative candidate as London Mayor in 2008.“. Тъй че тезата, че не е избран от партийната номенклатура ми изглежда леко нелепа. Ако не е избран от тази номенклатура и утвърден от нея – не би могъл да бъде кандидат на Консервативната партия, а той е такъв!!!
  И мислещите и немислещите хора правят грешки и се водят от общественото мнение. Качеството на мислещия е, че той може да го лидира и да прави по-добри избори, но за това няма никаква гаранция. Мисленето не е гаранция за добро управление – справка Роналд Рейгън.
  Красиво и добро…. в управление на един град – благодаря!!!
  Независим – защото от него нищо няма да зависи ли? Този термин е напълно изпразнена от съдържание дума отнесена към политик – звучи добре, но нищо не значи!!!
  Грамотен – вероятно, но също без никакво значение, а и едва ли другите консерватори или либерали са неграмотни.
  Чувството за хумор не доближава до реалноста, просто прави човека по-приятен за общуване.
  Роден в елита – както 80% от политическия елит в Британия:))))
  Модерен – това не значи по необходимост отсъствие на идология, отсъствието на идеология и ценности се оприличава с друг не толко добре звучащ термин!!! А що се отнася до уменията му – вече видяхме – Консервативен кандидат следва да управлява по програма на консерваторите!!!

  Този опит за автопортрет може да интересен, но е съотнесен към различни реалности и ми изглежда доста произволен и неверен като съдържание и като форма!

 • изгубен в превода

  Аристотел е казал – Не говори много, ще кажеш някоя глупост.

 • http://radankanev.blogspot.com Радан Кънев

  Не познавам г-н Борис (какво хубаво българско име…), но традицията на торите да издигат неочаквани и радикални кандидати в трудни моменти винаги ме е възхищавала. (Първият известен пример е Бенджамин Дизраели преди 130-тина години)

  Харесва ми логиката, която следва този пост, въпреки огромната разлика между Лондон и София:)

  Реформистите у нас няма да спечелят никога и никакви избори, ако търсят кандидати, имитация на националните любимци Гоце и Боце. Затова именно горещо подкрепих кандидатурата на Мартин Заимов преди година и бих я подкрепил след година, когато поредният нефелник се изсули от общината.

 • http://www.bigtandem.wordpress.com Александър Кръстев

  А с какво неговата кандидатура беше близка до Вашата през есента?
  Изобщо, може ли той да направя нещата, които Вие обещавахте и по-точно, кои от тях?

 • Б.

  Защо ми е изтрит постът?

 • http://martinzaimov.quipu.bg MartinZaimov

  От няколко седмици наред се получават по 300 и повече спам съобщения на ден. Най-вероятно при изтриването им и Вашият коментар по погрешка е бил изтрит, за което се извинявам.

 • http://www.aktualnatantichnost.com Димка Гочева

  Здравейте всички,
  В самото начало на писането на този блог се включи една колега, за да даде връзка към сайта на Борис Джонсън. Преди малко разлистих назад и видях, че тя се е подписала като tzvety. Коментарът й е 91-вият към един от най-първите текстове на Мартин – от 18 септември, озаглавен “Няколко позакъснели отговора”. Линкът е http://www.backboris.com.
  Разбира се, и днес го има, но това вече е сайтът на кмета, а не на кандидата.
  Когато за пръв път го отворих, там имаше едно много хубаво обръщение на Борис Джонсън към евентуалните избиратели.
  Беше заснето някъде извън Лондон, на някакво хълмче, от което се виждаше огромния мегаполис и беше образцово написано и произнесено като послание.
  Тогава, освен многото друго неща, най-много ми направи впечатление следното: освен, че е работил като журналист за известни медии, Борис Джонсън през последните 10 години е бил и министърът на образованието в сянка на консерваторите “с ресор” висшето образование…
  Значи, не е просто сламенорус, ексцентричен, велосипедист, с родители и прародители откъде ли не.
  Борис Джонсън е отлично познат на избирателите от вече 10 години, защото той е лицето, отговарящо откъм торите в продължение на толкова години на Тони-Блеъровия призив с трикратното “образование”.

  Някой да е чул кой е министърът на образованието в сянка на ДСБ?
  Или на СДС? Или имат общ министър в сянка за висшето образование и науката?
  Някой да е чул каква е позицията им за развитието, примерно, на БАН?
  След две седмици БАН ще има важно общо събрание.
  Наистина, научните институции са автономни, но почти всички наши научно-образователни институции се издържат от данъкоплатците, следователно: политическите партии имат правото и задължението да изказват вижданията си за тяхното развитие – и заради тяхното собствено благо, и заради благото на обществото. (Извинете за клишето, но е така).
  Вярно, акад. Юхновски се оттегли от четвъртия мандат, но в УС на БАН има други пожизнени позиции, а в институтите на БАН има директори, които “карат” вече пети мандат и управляват над 20 години.
  В Благоевградския университет има декан на ключов факултет (ПИФ), който управлява вече трети мандат. Разбира се, това не е в съгласие със закона, но някой да е чул официалната позиция на СДС и на ДСБ за това?
  При това, особено в ДСБ, има толкова много университетски преподаватели – и сред тези, които я учредиха, и сред сегашните активисти…
  Настояването за спазване на ЗВО не би било намеса в автономията и самоуправлението на ЮЗУ. То, би било проява на политическата позиция, че е редно у нас да има уважение към законите.

  И на мен Борис Джонсън ми хареса. Очевидно и лондончаните го харесаха.
  Проблемът ни е, че нашите, които се самонаричат “десни”, за толкова години в опозиция не намериха министър в сянка на образованието като него.