Хан Аспарух и мечтата за самочувствие

Мнозинството в Общинския Съвет пак сбърка като одобри предложението за паметник на така наречения основател на българската държава (има сериозни съмнения, че товае той, а не хан Кубрат) в центъра на София. Представяте ли си подобно решение днес, през 2008 г. за изграждане на паметник на Карл Велики в Париж или на Ричард Лъвското Сърце…

Мнозинството в Общинския Съвет пак сбърка като одобри предложението за паметник на така наречения основател на българската държава (има сериозни съмнения, че товае той, а не хан Кубрат) в центъра на София.

Представяте ли си подобно решение днес, през 2008 г. за изграждане на паметник на Карл Велики в Париж или на Ричард Лъвското Сърце в Лондон или на Фридрих Барбароса в Берлин или защо не на Цезар в Рим. Не, че тези паметници ги няма. Има ги, но са правени преди повече от 150 години.

Пък и много по-подходящо би било да построим паметник на човек направил много за София, привързан към това място, прекарал много време тука и превърнал го в световен културен център – Константин Велики, римският император създал Християнската Империя и за разлика от хан Аспарух, известен на цял свят.

Модерна София има общински съветници които мисловно живеят в ХІХ век. Тогава не е имало градски транспорт, асфалтирани улици, детски градини, канализация, реклами. И така става ясно защо на мнозинството в общинския съвет му е лесно да вземе решение за паметник, но пък му е много трудно да реши които и да е от тежките съвременни проблеми на града.

Съвсем непонятно е и защо не се намира първо решение за разпадащия се паметник „1300 години” на Старчев, натоварен с абсолютно същата безсмислена националистична символика и грозящ едно от най-хубавите публични пространства в града – градинката до булевард Витоша. Явно толко можем …

Явно все още имаме нужда от вдъхновението на препускащите варварски орди за да приемем реалността на унизителната ни културна и икономическа изостаналост.

А има с какво да се гордеем. Съвременна България навършва 100 години през Септември. Има и на кого да изградим паметник – на министър председателя намерил смелостта и силата да обяви независимостта на сегашната ни държава, Александър Малинов.

Нямаме нужда от хан Аспарух за да се гордеем с постигнатото през последните 100 години – въпреки катастрофите на войните и на комунизма, въпреки относителната ни изостаналост, никога не сме били по-богати, никога не сме били по-свободни и никога не сме имали толкова развити западни институции.

« Предишна публикация
Следваща публикация »

23 коментара

 • Escreva Isaura

  Заимчооглу, сега и с Аспарух ли Твое Нищожество реши да се съизмерва?

  И точно на АНТИСЕМИТА МАЛИНОВ ЛИ РЕШИ, че трябва да се вдига паметник???!!!

 • http://bg-drebolii.blogspot.com/ Зорница Димитрова

  Ако решението за паметник на Хан Аспарух предполага, че е потърсена личност, която да се почете с паметник на това място в цялата българска история от 681 насам, и не е намерена, си е смущаващо.
  Съгласна съм, че е време нашите сънародници да се научат да оценяват постиженията и действията на по-съвременни българи, които (за техен лош късмет) са живели по-скоро, следователно за тях се знае повече, и те много повече се доближават до обикновения човек от плът и кръв, отколкото Хан Аспарух, когото повечето българи си представят като актьора Стойко Пеев във филма от 1981 поради липса на друга информация.
  Всяко време има своите герои, които правят нещо изключително, същевременно допускайки и грешки. Няма нужда да се чакат 1000 години, за да може недостатъците да се забравят и информацията за тях да поизчезне, и да останат само по-безспорните исторически факти, около които гражданите на бъдещето, след 1000 години, да си измислят всичко останало, да снимат един филм, и да вдигнат паметника.

 • http://aman.blog.bg/ aman

  Няма никакви съмнения кой е основател на Българската държава на Балканския полуостров. За информация само по това време е имало 5 бългаски държави, минимум, за съжаление само нашата е оцеляла през този период.

  Смисълът да се почете основателя на българската държава си е много добре, защото във всички столици има такива паметници. Като космополит и повече пребиваващ в чужбина би следвало да го знаеш.

  Жалко е, че досега не е постороен такъв и още по жалко, че по повод 1300 г. се обзаведохме с Шестоъгълния Петохуйник пред НДК вместо с паметник на Аспарух, което си беше повече от логично.

  От гледна точка на верния исторически прочит и уважението към миналото ни като цяло е проблем, че нямаме галерия или алея или парк, в който да ги има всички български управници като се почне от Аспарух та се стигне до Живков, а после и следващите. Без да се пропуска никой.

  Защото твоята логика по нищо не се различава от логиката на всеки преждеотричащ. Така както ти си против паметник на Аспарух, така друг гнусно ще те наругае за паметник на Малинов – а и двамата трябва да имат! Не може да си избираме само угодните нам периоди от историята ни и да пропускаме други все едно не ги е имало.

  За деня на Независимостта! Не бива такава фриволност – българската държавност е възстановена през 1878 г. и много кръв и енергия е дадена, за да бъде изградена при много тежки условия и съпротива. Некак си с лека ръка да се загърбват постиженията и домогванията на първостроителите на българската държава, на загиналите във въстанията до 1908, на дейците на Съединението и защитниците му в Сръбскобългарската война е меко казано нелепо!!!!

  Що се отнася до Малинов – хайде холан, един от най-големите ни държавници в модерно време да не го оплюваме излишно. В достатъчно тежки времена е живял, достатъчно тежки решения е трябвало да взима и достатъчно много е направил за България, за да му се лепят ненужни етикети.

 • Един

  „Мнозинството в Общинския Съвет пак сбърка като одобри предложението за паметник на така наречения основател…“

  Заимов – преди да говориш по големите теми иди в първи клас за да разбереш вярно ли си написал „Общинския Съвет“ ! Вярно е, че си учил в съветско училище, но е крайно време да научиш кога една дума започва с главна буква !

 • http://gayrocco.blogspot.com/ Bozhidar

  zashto DSP glasuva vinagi s BSP?

 • http://gayrocco.blogspot.com/ Bozhidar

  DSB toest

 • изгубен в превода

  Да вземеш на българите единият им Аспарух е все едно да им отнемеш модерния светлик Слави Трифонов, а той единствен знае всичко най-добре. Само враговете на народа биха могли да си помислят за такова скверно дело. Разбира се, че народът има нужда от вдъхновението на варварските орди – на футбол може да не бием никой, ама яхнем ли конете, мислете му префърцунени европейци. И Попай Пожарникаря е на наша страна, ще хвърчат глави.

  Още нещо характерно за бездарното управление – задължително трябва да се подражава на Европа едно към едно. Ако те имат паметник на първия кроманьонец по земите им, ние задължително трябва да започнем с него. В никакъв случай не трябва да се правят изпреварващи ходове, да не се окаже, че сме по-напред от останалите и не знаем какво да правим после.

 • Симеон

  А къде е мястото на такъв паметник? Наистина, трудно ми е да си представя каквото и да е решение, свързано с нещастното творение пред НДК.

 • Б.

  Къде ще се извиси този паметник, който ще стопли сърцата ни? :)

 • http://aman.blog.bg/ aman

  Може от Черни връх да направят барелеф с лика на Аспарух, Петър и Царя Освободител…. ще е много живописна композиция. Да не говорим, че в момента имаме паметник само на Царя, някак си кофти се явява….

 • http://www.aktualnatantichnost.com Димка Гочева

  Да, самоцелното патриотарство няма почивен ден.
  Нови паметници едва ли са ни нужни, след като дори и за тези, които вече сме издигнали, не се грижим както трябва. Бюстът-паметник на Гео Милев в нашия едноименен парк е обезобразен от години със свастика и… така си стои, и това е то.
  Гавра с паметта му.

  Извинете ме, че ще сменя рязко темата, но отдавна се каня да напиша и да попитам Мартин за следното.
  В столичната община става ли дума за катастрофалното положение със софийските плувни комплекси?
  Лято е. Горещо е. На много хора им се налага да работят много и да пребивават в града доста време и през най-горещите месеци.
  На море – за две седмици, а през останалото време?
  Имаше едно време едно много хубаво място в самия център на София, в най-хубавия и най-стария софийски парк.
  Там можеше да се плува, защото имаше три басейна – детски, олимпийски и 5-метров, за скокове във вода.
  Наоколо – дървета, зеленина, полянки.
  Да, познахте, става дума за плувния комплекс „Мария-Луиза“ в Борисовата градина.
  Създаден и открит още през 30-те години на миналия век от най-добрия кмет на София – инж. Иван Иванов.
  Какво се случи?
  Първо, преди няколко години, независимо от това, че работното време беше до 19.00 часа, ако някой отиваше там с надеждата, че след работата през деня може надвечер да поплува за един час, оставаше разочарован.
  Всички посетители биваха поканвани да напуснат още към 17.30, за да могат едни дебеловрати с ланци и тъмни очила да се наливат необезпокоявани по барчетата около басейните…
  А вече трето лято целият плувен комплекс изобщо е затворен.
  Лятната гордост на София според инж. Иванов… Къде ти :-(((
  Бат’ Бойко доста се пофука с езерото Ариана, но СОС и градоначалникът може най-после да погледнат и 300 метра северозападно от него и да видят какво става в пустеещия плувен комплекс на 300 метра от любимото езерце.

  Останалите басейни, отворени в момента, радват посетителите си с доста съмнителна хигиена в съблекалните и тоалетните, а басейнът на ЦСКА сюрпризира с липсата на гардероб!
  Ако човек е работил цял ден и отиде да се поплицика за един час вечерта, научава, че ще трябва да плува с джиесема, ключовете си и документите си за самоличност, защото няма къде да ги остави …
  Това е. Ще се разхлаждаме и отпочиваме през лятото след работа с представата за нови, импозантни творби на монументалното изкуство.

 • http://www.pavel-yanchev.blogspot.com павел

  Аз повече се притеснявам, че освен паметникът ще бъде на Хан Аспарух, дизайнът и естетическите качества вложени в него също ще датират от тогава. Просто виждам поредната чернилка, остаряла с 50 години в момента, в който е създадена. Направете паметник по случай 20 години без комунистическа власт – ето това е предизвикателно и актуално според мен. Цяла Европа (без Русия естествено) се радва, че е паднал комунистическият режим, само ние правим паметници на Тодор Живков и издаваме мемоарите му…

 • Блаже

  Аз не виждам нищо лошо да се построи паметник на някой български владетел. Нито времето му е минало, нито ще мине. Не разбирам наистина защо трябва да се строи паметник на Констатин Велики, когато си имаме достатъчно велики българи, които да почетем. На чужденците сме интересни не с общите, а със свойствените само за нас неща. Въобще целия спор тука е безмислен. Който иска да има на някой паметник да даде и пари. Хареса ми коментара на Димка Гочев. ПОстроеното трябва и да се съхранява. Иначе се обезмисля строенето.
  Ако посетите паметника „1300 години“ в Шумен ще разберете слисъла от такава почит. На мен лично ми липсва това, че няма барем един знак на почит към създателите на България. В Рим има цял парк с бюстове на гарибалдисти с паметника на Гарибалди в центъра му. Там е и бюста на Петко Войвода.
  А като сме тръгнали да спорим кой е точно създателя, нищо не пречи да се направи една склуптурна композиция на Кубрат и синовете му със снопа стрели. на това му викам Стара Велика България :)
  Със здраве.

 • E.I.

  Точно така и Право в целта!!!!!

  Вместо да гледаме фигурата на Аспарух от камък (и със железен меч), трябва да гледаме снагата на Димка Гочева по плът (с бански, безжичен и лични документи за всеки случай).

  Ето за това трябва да създава условия Бойко Борисов!

  Да си показваме gsm-четата и сланинките, като носим документи, за да удостоверяваме рождената си дата на хора с не-джентълменско поведение.

  Долу патриотарството, горе сланината и изваяните от нея форми!

 • Dobrev

  Може би г-жа Димка Гочева не знае, но точно съпартиеца на г-на – Тошко Добрев даде басейна „Мария Луиза“ на мутрагените. Такаче надали точно съвременната управа на града е виновна за състоянието му.
  Знаем как са сключвани договорите по това време, особено от „Софийски имоти“, та може и да е проблем приключването на договора.

 • С.

  Не по темата, но е важно:

  http://e-vestnik.bg/4162#write-comment

 • http://www.angeligdb.wordpress.cim Ангел Грънчаров

  Моля, подкрепете по всякакви начини Кампанията за граждански натиск по нравствени и ценностни подбуди. Проявете великодушие, опитайте се да застанете над всекидневните прозаични грижи и вълнения: смисълът на тази кампания касае нещо най-значимо за цялата нация. Благодаря ви за доблестта!

 • http://home.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user Явор Кирилов

  Първо аз съм на мнение, че е наложително да се построи паметник на Кан Кубрат като основател на България. Доказателствата, че той е основател са неуспорими и само това, че някои „учени“ още неискат да признаят грешките си, бави официалното признаване на това.
  За това, че и много паметници на много велики мин.председатели е необходимо да се направят е също неуспоримо. Александър Малинов е само един от тях.
  Но е срамно и още нещо – имаме десетки комунистически паметници, които грозят София и други наши градове. Тези символи на комунистическото робство трябваше да се унищожат преди много време. Уви те си стоят. А паметник на един от най великите български владетели – НВЦар Фердинанд Български, човекът превърнал кална София в град наричан Малката Виена, този който обяви независимостта на България… на него паметник нямаме. Срам!!!

 • http://aman.blog.bg/ aman

  Мдааа, толкова за това, че щ е се поддържа активен диалог и активен форум. Характерно за български политик поведение – първо обещаеш нещо, после се покриеш, а накрая се правиш че нищо не е станало и искаш някой пак да ти гласува…

  Последният пост е меко казано забаваен:
  1. Никой не оспорва факта, че Кубрат е създал държавно формирование със столица Фанагория и тесни съюзни отношения с император Ираклий и Византия. Това нито е първото нито последно такова формирование на български племена. Това, от което произтича днешна България е създадено от Аспарух и никой не оспорва и не би могъл да оспори този факт. В този смисъл нашата държава е наследник на Аспарухова България и той е нейния основател.
  За съжаление е пропуск, че няма паметник на Малинов, той заедно с Каравелов, Стамболов и Стоилов са министър-председателите от новата ни история, които си заслужава да почитаме и да следваме примера им.
  Паметници не се рушат, освен при революция и война. Добри или лоши те са паметта на народа и помагат следващите поколения да помнят и да знаят.
  А едно от най-хубавите неща, които не са направили българите е да правят паметник на Фердинанд Сакскобурготски (не български). Въпреки, че са напарвили огромната глупост да го оставят да си разиграва коня и да съсипе всичко направено от възрожденците и строителите на съвременна България.
  Ако имаме негов паметник то това наистина би било паметник на срама!
  И само да припомним – същия Малинов, на когото нямаме паметник подготвя обявяването на Независимостта, включително и текста на прокламацията, която Негово върховно недоразумение и безподобно бедствие Фердинанд прочита. Това е царската заслуга!

 • http://aman.blog.bg/ aman

  А и само да добавя, че се сетих. Тези примери на автора са силно неуместни – Карл Велики не е основател на Франция и Париж не е столицата му. Това е горе долу като случая с Кубрат. Фридрих Барбароса няма нищо общо с Берлин, който си е пруски град. Ричард Лъвското Сърце по време на своето управление е прекарал по-малко от година на острова, а и нито е основател, нито е особено значим британски монарх. В Рим има статуя на Цезар!

 • http://sd Inspecteur

  Естествено, че един ционист ще е против правото на културен облик на един народ. Нали той трябва да го смачка духом, мозъко-промие и да го накара да мисли глобално…

 • Киро Народния

  А не, не 3-та статия която чета в блога и съм изумен.

  Какво лошо за хан Аспарух? Ако не бе той и лидерските му качества България в момента може би нямаше да съществува (въпреки че подкрепям повече паметник на хан Кубрат, но тогава други народи, ще се разцъркат). Просто се изумявам, когато чета такива неща…

 • Анонимен

  tapo