Бежанци и имигранти

Глобалното затопляне е проблем, който се задълбочава. Вследствие на него очакваме нивата на океаните да се повишат, на места да настъпят рекордни суши, а на други – опустошителни наводнения. Най-засегнати ще бъдат крайбрежните градове, като Ню Йорк в Америка, Ница и Марсилия във Франция. Столицата на Индонезия – Джакарта, почти сигурно ще бъде залята. Домовете…

Глобалното затопляне е проблем, който се задълбочава. Вследствие на него очакваме нивата на океаните да се повишат, на места да настъпят рекордни суши, а на други – опустошителни наводнения. Най-засегнати ще бъдат крайбрежните градове, като Ню Йорк в Америка, Ница и Марсилия във Франция. Столицата на Индонезия – Джакарта, почти сигурно ще бъде залята. Домовете на милиони хора ще бъдат разрушени и това ще доведе до огромна имигрантска вълна.

Тъй като климатът в нашата страна е един от най-устойчивите в света, тази бежанска вълна непременно ще достигне до нас. Дали ще бъде толкова немислимо да интегрираме тези бежанци, вместо да ги отхвърляме? Те ще дойдат – независимо дали ни харесва, или не. Вместо да използваме ситуацията за поредния конфликт, не би ли било по-разумно да намерим начин как те да са полезни за обществото ни?

Липсата на работна ръка в определени сфери вече се усеща в Европейския съюз. Франция предвижда, че до 2050 г. половината фермери ще се пенсионират и няма да има кой да поеме работата им. Това е само един пример. Други държави, включително и нашата, също са изправени пред този проблем. Заради страха си, често забравяме, че имигрантската вълна всъщност са хора. Хора като нас. Хора със семейства и нужда от прехрана. Хора, които могат да работят рамо до рамо с фермерите и да улеснят ежедневието им. Лекари с квалификация, които могат да подобрят здравния сектор. Ползите са много. С повече работещи икономиката ще се задвижи, което може да подобри и ситуацията с пенсиите у нас.

Наясно съм, че посрещането на бежанци може да е плашещо. Хора с различна култура и религия идват и променят ежедневието ни. Понякога оставаме с впечатлението, че искат да наложат своя начин на живот. Но когато това се случва, почти винаги е заради грешки на управляващите.

Бежанците са изплашени и търсят начин да оцелеят. Ако ги приемем с отворено сърце, те ще са ни благодарни, ще се постараят да се интегрират и да уважат нашата култура. Не се преструвам, че това важи за всички, но ако се разпознавате в тази история, значи и мнозинството от имигранти също ще се разпознае.

« Предишна публикация
Следваща публикация »

Няма коментари