Има ли пилот в самолета (100 дни управление на Бойко Борисов)

Ако преди подозирах, сега вече съм сигурен, че кметът Борисов, дори и да има добро желание, няма да подобри нищо. Кметът държи кормило без връзка с машината и само го върти и показва мускули. А машината лети на автопилот в грешна посока към комините на Кремиковци. Столична община и нейната администрация са неспособни да поемат…

Ако преди подозирах, сега вече съм сигурен, че кметът Борисов, дори и да има добро желание, няма да подобри нищо. Кметът държи кормило без връзка с машината и само го върти и показва мускули. А машината лети на автопилот в грешна посока към комините на Кремиковци.

Столична община и нейната администрация са неспособни да поемат отговорност, да изпълнят възложените им дейности, да осигурят спазване на правилата и да упражнят ефективен контрол. Така администрацията няма да изпълни поетите пред гражданите обещания. Потресаващо е, че кмета след две години управление си позволи да обещае откритост. Ако аз бях на негово място бих се срамувал, защото няма нито една част от общината , която да работи нормално. Само хора, които са били години наред в общината могат да кажат кой къде е и за какво отговаря.

В момента аз имам три отговорности – като един от водачите на опозицията, да критикувам и да предлагам алтернативни решения, като заместник председател на общинския съвет да подобря дейността му, като общински съветник – да гласувам по убеждение и по съвест.

През 100-те дни непрекъснато, но безуспешно съм изисквал от кмета и администрацията да:

Поемат лична отговорност. Вместо това съм свидетел на отказ на кмета и на заместниците му да поемат отговорност за проблемите на София – никой не поема отговорност за неизчистения сняг, а се искат повече пари. Никой не поема отговорност за липсващата канализация и злоупотребите на Софийска Вода. Никой не поема отговорност за промяна на състоянието на градския транспорт, задръстените улици и паркиралите по тротоарите автомобили.
Осигурят спазване на правилата и да упражняват контрол. Най-сетне кметът уволни шефа на инспектората. Факт е, че не се упражнява контрол върху нищо и не вярвам това да се промени. В общинската администрация липсва и капацитет и желание за контрол над концесионерите, над нарушителите на собствените ни наредби, над незаконното строителство, замърсяването или грозните реклами. Какво да говорим, когато покрития паркинг на тротоара пред общината нарушава две наредби и въпреки моето настояване, никой не ме подкрепя да го махнем.
Бъдат рационални. Много от документите, които се приемат са абсолютно неясни и така създават възможности за пълен административен произвол. С петминутен дебат и документ от две страници се приемат решения, които струват над 50 милиона и касаят над 1 милион души. Наред с това много от решенията за общинската собственост или за архитектурния облик на града са представени с формален език без каквито и да било проекти или скици и не дават никаква възможност реално да разбереш за какво става дума.
Като член на комисията по градоустройство и архитектура настоявам за кардинална промяна в начина, по който се дават разрешения за строителство като първо общината изгражда инфраструктурата. Както и настоявам по принцип да се намали строителството в града. Главния архитект обаче ми казва, че инвеститорите не бивало да се изпускат. А е толкова очевидно – като направиш града както трябва ще дойдат още по-големи и още по-качествени инвеститори.
Бъдат порядъчни. За разлика от софиянци, сега аз съм вече вътрешен за общината и вероятно заради това много хора там не се притесняват открито да ми обясняват, че водещ принцип за всяко решение бил единствено далаверата. От време на време далаверата си личи и тогава ме виждате изнервен. Още повече се изнервям, когато се опитвам да спра нещо такова и с усмивка ми се казва – „Нищо не разбираш” :)
Спазят обещанията си за промяна. Не се вижда никаква воля за реформа на администрацията и промяна на съществуващите практики. Промяната на управителите на общинските фирми няма да доведе нито до по-добри резултати, нито ще покаже управленски умения от страна на набързо подбраните на крак партийно лоялни кадри.
Спазят обещанията си за откритост. Откритостта се възприема като просто огласяване на взети решения, а не в допускането до разсъжденията, дебатите и вземането на тези решения. Дори за общински съветник като мене – участието във взимането на решение е ходене по мъките. За важни решения като договорите със Софийска Вода получаваме сложни и пространни документи в последната минута и взимаме решение за стотици милиони ангажиращи софиянци десетки години напред. А беше обещано открито, че договорът ще бъде развален.

Ето как, стилът на управление поразително наподобява на управлението на блатистото ни правителство. Недоумявам как някой може да твърди, че ББ е алтернатива, а камо ли дясна.

« Предишна публикация
Следваща публикация »

41 коментара

 • http://pisaneto.wordpress.com Апостол Апостолов

  Кой е ляв и кой е десен е напълно непонятно в днешна България.

  Но не това е важно в случая. В случая са важни фактите. Ето само няколко ФАКТИ:

  1. Централна гара, не ще и дума, е визитката на София. Тя прилича на занемарен и запушен кенеф.

  2. Околомръсното си е все така мръсно- катуни, курви, дупки и пр.

  3. Бездомните псета са си все така бездомни и не намаляват.

  4. София беше, е и остава един от най- мръсните и занемарени градове в Европа.

  5. Задръстванията стават все по- страшни и по- страшни.

  Да спрем дотук, а?… Само изброените 5 факта са достатъчни за ОСТАВКА. Не преждевременни избори, а преждевременна оставка на кмета трябва да има!

 • http://ivanov.nu/ Георги

  Алтернативата е … летище София. Тук все още няма нито лява, нито дясна такава.

 • Александър Атанасов

  Съгласен съм с оценката за ББ, но ме притеснява и друг факт. Каква е ролята на „малките“ кметове? И ако те са безполезни, защо се харчат пари за избирането им. С огромна надежда избрахме уж различен кмет на кв. Лозенец, който след изборите замрази и сайта, и обещанията си, и, уви, кварталът става все по-зле (мръсотията, разбитите вътрешни улици, хаотичното строителство, градинките са сметища и т.н.; всеки може да го види с просто око). Вероятно трябва да се задоволя с обичайния отговор – че ръцете му са вързани, че му трябва време, че е наследил хаос и ужас. Добре де, ама това е реториката именно на Борисов, малко взе да ми писва от нея.

 • deno

  Моето убеждение е че администрацията сега работи на принципа – докато има проблеми ще се заделят пари. Докато нещо не е решено съществува възможност да се усвояват пари и нищо до не се прави, за да може и в бъдеще пак да се заделят пари.
  Ето и примерите:
  бездомните кучета – уж все има акции, а пък проблемът не е намалял.
  дупките по улиците – стават все повече
  мърсотията по улиците – колкото повече пари се отделят, толкова и София става все по мръсна.
  паркирането
  градския транспорт – усвояват се средства за подобряване на трамваите, а те са си същите
  метрото – само се отпускат пари, а реално се правят мизерни стъпки
  и така нататък…

 • Един
 • http://svetlaen.blogspot.com Светла

  Ох, защо ли всичко това ми звучи познато… Подобни по същност простотии, макар и с различно съдържание, се случват и в моя университет, а като тръгна да пиша за тях в блога си, се оказва, че аз съм виновна за всичко. Дали сега ще обвинят Мартин, че изнася неща от „кухнята“ на СОС?

  Хубав пост, ето такова нещо исках да прочета в блога на Мартин от отдавна. Мартине, не преставай да се бориш срещу далаверите, колкото и да ти казват (както и на мен ми казват), че нищо не разбираш! Сега виждам, че не съм гласувала напразно :-)

 • VENTZESLAVA STANOEVA

  Nikoga ne sam se lagala, che BOYKO shte opravi problemite na S ofia.Toy nyama nujnia kapacitet da se zadalbochi i da gi reshi.Tova e edin balon, koyto se naduva vsekidnevno ot mnogo vreme,no nepremenno shte se spuka. Mediite go lansirat vsekidnevo-nali si plashta dobte??? Gospsd da ni pazi ot takav premier ili kmet!!!

 • Gergana

  V zorata na demokraciata srednostatisticheskata mutra se zanimavahe s reket. Malko sled kato se zamogna, zapochna da otvaria diskoteki i kruchmi. Tolkova i biaha vuzmojnostite. Kakuv po-slojen biznes mojeshe da izmisli mutrata? E, za 20 godini mutrite se razviha, nauchiha tova-onova, otvoriha i drugi bisnesi. Ne 2, 20 godini da stoi v kmetstvoto, mutrata Boyko, nishto niama da nauchi. Tolkova i sa vuzmojnostite.

 • Стойчо

  Смятам че уцелихте в десятката с въпроса за „личната отговорност“. Не само по въпроса за отговрността, но и по въпроса за личността. Няма личности и това е. Анонимки разни …

  Тотална анонимност може да бъде издухана с яки прожектори и камери :)

  По въпроса за личностите – мажоритарни избори :)

 • http://www.liliahristova.blog.bg Лили

  София при Борисов няма шанс да се превърне в нормален град. Вече и гласувалите за него усещат, че са били подведени. Градът издиша и струпването на проблеми става хронично.
  Г-н Александър Атанасов (№ 3), не съм съгласна с Вас. Мръсотията, безразборното строителство и разбитите улици в „Лозенец“ не са от вчера и ги имаше и преди 4 ноември 2007 г. Дайте малко време на новия човек!

 • Иван

  В район“ Лозенец“ на новият човек очевидно е ,че ще му трябва поне година.Гласувах за него ,но се оказа поредният балон!

 • Александър Атанасов

  Лили,
  права сте, проблемите не са от вчера, но особено с новите правомощия, които районните кметове уж имат, всяко оправдание с нуждата от време е за мен скучно. Ще поддържам „Лозенец“ и новия кмет с каквото мога (например с гласа си), но ще търся и отговори. Предишните кметове на „Лозенец“ например отговаряха на въпроса с новопоявилите се дълбоки дупки по улиците като онзи герой от приказките: „За какво да си мия ръцете, като пак ще ги изцапам?“ Ами аз не го виждам точно така.

 • Прошков

  Г-н Атанасов, Иване,

  Признавам вината за замразения си блог.

  Скоро ще го подновя и там ще има отговори на това какво правих през първите 3 месеца и дали отсъствието на постинги се дължи на мързел.
  Някои от хората, които вече бяха при мен усетиха разликата в Лозенец, надявам се че ще станат повече. Именно промяната води до отпора, който срещам сред служителите, „играчите“ на кварталната сцена и частично от други институции.

  Иване, поел съм съзнателен риск да бъда считан за некадърен. Докато не спрат лъжите и опитите за измама, както от вън, така и отвътре в администрацията, ще чета преписки до сред нощите, ще забавям умишлено някои неща и ще изнервям определени хора. От това, разбира се, не ми става по-леко – натискът е огромен…

  Г-н Атанасов, моля ви, нека се срещнем за да ми поясните новите, разширени правомощия на районните кметове. Казвам го без ирония, само с умора. Не търся оправдания, напротив, но решението за избор на районни кметове беше солов акт, неподкрепен с разширяване на техните правомощия.

  Ако ме посетите ще споделя с Вас моите решения по отношение на чистотата, поддържането на зелените площи и пешеходната инфраструктура. Не мога така лесно да преборя системата. Вероятно знаете, а може би по-скоро не, но за район Лозенец отговорност за чистотата носи фирма ДИТЦ. Договорът е сключен между Столична община и ДИТЦ и изтича през 2011 година. Ако разполагах с парите на ДИТЦ за района, твърдя, че ще мога да почиствам снега и от малките улици, твърдя, че ще се мият улици и тротоари поне вднъж в месеца, твърдя, че ще мога да кося междублоковоте пространства и зелените алеи.

  Повече – скоро в моя блог, а ако ви интересуват детайли и се вълнувате от „Лозенец“ елате ми на гости.

  Поздрави,
  Прошко

 • Ал. Ат.

  Благодаря за отговора на г-н Прошков и се извинявам, че „спамя“ в сайта на г-н Заимов (поради липса на друга възможност засега). Ако съм допуснал фактологическа грешка, се извинявам и очаквам с нетърпение подновяването на блога. Надявам се умората да е временна, защото има гигантска работа напред, и да – вълнувам се изключително не само от Лозенец, но и от цяла София, и ще се възползвам от любезната покана. Успех!

 • Мария Д.

  Ей, направо не е истина, как малко обикновена честност от страна на нормален избран представител, радикално променя цялото ми настроение и с много повече оптимизъм се захващам с работата си. Свалям шапка, г-н Прошков, за това, че намерихте време и смисъл да напишете горния пост. И още веднъж – шапка – на Мартин, за това, че не се отказа от своя.

  ПП. И, г-н Аганасов, според мен не е спам. Напротив, макар и малцина, ще се радвам нашите нормални представители са си „смесват“ и блоговете и да си съвместяват усилията. Омръзна ми самотността на неколцината читави. Искам също да знам когато и с каквото можем да бъдем полезни ние – тези дето сме ви прехвърлили отговорността на да ни представялвате, защото мислим, че го можете по-добре от нас. Ясно е че работата е доста и на никой не може да му стигне само неговото време и сили за да понапредне в свършването й.

 • http://www.aktualnatantichnost.com Димка Гочева

  Няма пилот в самолета, Мартине. То си беше ясно, че няма и да има.
  Някои неща се случват по Божие допущение за предупреждение.
  Бат’ Бойко бе избран за кмет, за да видим какво ни чака, ако – не дай Боже! – стане министър-председател.
  Минавали ли сте скоро по околовръстното, уважаеми читатели-и-пишещи на блога на Мартин?
  Особено след силния вятър в събота вечерта?
  Сякаш над София е минал ураган от боклуци.
  Всичко е декорирано с десетки хиляди найлонови торбички.
  А жриците на любовта показват плътта си даже по спирките на градския транспорт при спирането на автобусите пред тях и пред погледите на деца, тръгнали с родителите си, примерно към Симеоновския кабинков лифт.
  Цялата страна ще се превърне в грозно бунище, а всички ние ще продаваме труда си на безценица, както сега правят нещастните жени и момичета по околомръсното, ако този бездарен позьор и милиционерската му сбирщина се докопат до още по-голяма власт.

 • http://radankanev.blogspot.com Радан Кънев

  Чудесен постинг! Няколко удара в десетката и за сефте общински съветник от София влиза в подобен контакт с обществеността
  (това да се чете като критика към останалите съветници от дясната опозиция, приятна изключение опитват да правят Йонков и Бъчваров).

  Предлагам на автора да изнесе темата за архитектурния облик, градската среда и „изпреваращата“ инфраструктура напред, да започне дискусия по нея и тук в блога и чрез срещи с граждани. 100% съм съгласен с тезите в постинга.

  Безогледното застрояване ползва администрацията – повече данъци, повече рушвети, повече поръчки за свързани фирми. Но бомбата вече пуши и мирише на септични ями…

 • http://svetlaen.blogspot.com Светла

  Този блог става все по-хубаво място за общуване :-).

 • Мадлена Далкалъчева

  Аз пък искам да кажа нещо за 100-те дни на Мартин Заимов. Мисля, че този постинг е абсолютно показателен за тях. Не бях чела по-концентрирано и точно описание на проблемите в Софийска община,а и според мен абсолютно приложими за произволно избрана община в България.
  Мартин, имаш уникалният шанс, виждайки проблемите и имайки досег с целият поток от проекти, нормативни документи и най-вече досег с всичко, което не се прави за този град, да станеш генератор на истинска, градивна и все по-приобщаваща обществена дискусия.
  Обществото е свикнало да няма мнение по две причини. Защото почти не разполага с информация какво се случва, и защото хората правят грешката да си мислят, че нищо не зависи от тях, без значение какво е мнението им.
  Затова, опитай се да помогнеш на софиянци да заживеят с проблемите на града си, да милеят за тяхното решаване и в крайна сметка да повярват, че промяната е възможна. Да повярват че София наистина може да бъде нашят уютен град.
  Опитай се да внесеш публичност в това, което се случва в общината и нека все повече хора да могат да разберат какво наистина се случва и какво да очакват от всяко решение на общинският съвет.
  Нямам търпение!

 • Миро Костадинов

  Всичко написано дотук е хубаво и според мен е една малка крачка в правилната посока. За съжаление обаче, не споделям оптимизма, защото смятам че през годините се натрупаха толкова много проблеми, че една крачка е нищожно малко разстояние спрямо пътя който трябва да бъде изминат.

  Преди всичко искам да кажа, че основният проблем на София сме НИЕ – хората, които живеем тук. Ние сме еталонът за морал, за разционалност, за почтенност, диалогичност и т.н.
  Като изключим може би Бойко Борисов, мисля че останалите от администрацията и политиката не са непорочно заченати. Това са хора, избрани между нас и притежаващи всички наши слабости.
  Ако Мартин е единственият който смята, че администрацията страда от липса на морал, то това би бил негов личен проблем.
  Ако обаче в София има гражданско общество, което да вижда проблемите в администрацията и да ги осъди, то това вече е съвсем друго нещо.
  Има ли в София гражданско общество питам аз? Или всички чакаме да дойде поредния непорочно заченат кмет, който да ни каже какво е морално, да осъди другите и после да ни реши проблемите…
  Ех… и аз нямам търпение това наистина да стане! Но ще ме извините ако го приемам с недостатъчно оптимизъм, както казва Айше по повод девствеността си: „ха дано, ама надали“.
  Не знам, не разбирам апатията която витае в този град, но като се замисля, всъщност и аз май звуча твърде апатично…
  Може би трябва всички НИЕ да направим критиката си малко по-конструктивна. Ако само ръкопляскаме на Мартин и освиркваме управляващите не мисля че решим проблемите си. Това са неща които прави една „тълпа“, а не едно „гражданско общество“.
  Нямам претенции да съм дясно мислещ и още по-малко искам да засегна някого, но смятам че грешката на „дясното“ у нас е, че не можа да направи прехода от „тълпа“ към „гражданско общество“. Липсата на гражданско общество е като липса на основи и затова дясното потъва като гвоздей в кисело мляко.
  Може би най-важното което трябва да бъде направено е един интернет форум за софиянци, кодето хората да получават информация, да повдигат проблеми и да предлагат решения. Това обаче не е задължение на общината, а на тези от нас които искат да има гражданско общество. Не е и проблем това че общината не обича много прозрачността. Мисля че у нас информация за далаверите винаги е малка публична тайна.
  Ще кажа че това е направено в един град и странно защо в този град паркът изглежда не по-зле от парковете в Лондон и мноооого по-различно от Южния парк – няма счупени пейки, няма боклуци, няма обърнати кошчета, има охрана, лампите вечерно време светят и не само в парка- почти в целия град. И това се намира в България, а не Англия 😉
  Който има възможност нека посети Добрич реално, ако не виртуално – forum.dorich.com
  Ако не друго, поне е забавно как си решават някои проблеми. Наистина съм се смял в някои от темите – примерно един питаше къде може да изхвърли стари батерии, при което получава съвет да отиде в общината там на еди-кой си етаж имало специален контейнер. Когато отишъл човекът с батериите, се оказало че контейнерът е всъщност плексигласова кутия с тесен процеп и надпис „жалби и оплаквания“…
  Чудя се колко ли софиянци знаят и изобщо се интересуват къде се изхвърлят старите батерии 😉

 • Манолов

  Доста съм разочарован от разделението на начина на гласуване сред членовете на Алианц за София,искам да чуя мнението на Мартин по този въпрос,не съм гласувал за Алианц за София,за да гласуват по различни въпроси различно и да се делят вътре в алианца на СДС и ДСБ.Гласувал съм за единна ,обща,еднаква и по-силна позиция и опозиция в СОС!

 • http://aman.blog.bg/ aman

  Само едно не мога да си обясня… Как като всички са в ЕНП и заедно се борят за властта в следващия парламент в СОС са опозиция един на друг. Това си е чиста шизофрения. Сори за отклонението от темата и поздравления за пост 20!

 • Един

  Гочева – като не ти харесва София защо не си отидеш в родното село ?

 • Илиана

  Преди десетина дни чух Борисов да казва, че да си премиер е най-сладката и лесна работа, а той като кмет се сблъсквал с истинските проблеми.
  Може и да се сблъсква, но със сигурност не ги решава. След 100 дни управление на Борисов София е все така мръсна, трафикът става все по-ужасен, а грозните гледки все повече. Да не говорим за пълната каша със „Софийска вода” или пазарлъците на тъмно за приватизацията на „Топлофикация”.

  Трябва да си изключително нагъл или инфантилен, за да твърдиш, че управлението на държавата е лесна работа, след като не си решил нито един от проблемите на София.

  Явно, след като сътвори купища неразбории в общината, ББ иска за пореден път да се оправдае, че някой друг е виновен и да продължи да заема героични пози, само че като премиер. Като се има предвид, че Сакскобургготски и Станишев доста се постараха за съсипването на държавата, Борисов може съвсем да я довърши, ако някой или нещо не го вразуми. Това обаче е тема за друг разговор.

 • Манолов

  Да Ви кажа честно и аз съм противник на Бойко Борисов ,но не виждам никаква градивност в това-само да се плюе по него.Трябва да говорим за проблемите на София,за проблемите на София и пак за проблемите на София,въпреки че действително един от проблемите на столицата е Бойко Борисов и то голям проблем!

 • Nikolov

  Към Радан Кънев:
  Не сте търсили – има и други блогове на общински съветници от десницата, които са доста активни в тях. Пример – http://www.stefan-ivanov.com

 • Атанас Стаменов

  За съжаление, докато работя, постоянно слушам радио. Това си е направо садо-мазо. Понякога чувам неща, които съм мислил още преди години. Например, „българите по улицата излъчват деловитост, която, обаче, не води към нищо“. Или: „Най-големата трагедия на българите е, че лъжат“. И т.н.
  Да избереш за кмет пазвантина на Т.Ж., а после, може би, и за премиер, означава, че си генетично увреден. Наскоро разбрах, че след 9-годишен труд на автор, книга за публициста Райко Алексиев ще излезе на бял свят. Пребит след 9.9. от милиционерите, може би – от Георги Боков (после дълги години цербер в „Работническо дело“ – днес щерка му е посланик в Париж, синът – съветник на Първанов), може би от Крум Кюлявков, чиито боклуци учехме по литература. В България се върви напред само по подобни начини. Погледнете съвременните „бизнесмени“ на по 30 години.
  Един чешки политик в началото на 90-те рече: „Комунизмът ще си отиде, когато внуците на нашите внуци влязат в политиката.“
  Тежко ви с Б.Б.

 • http://radankanev.blogspot.com Радан Кънев

  г-н Nikolov, не че му е тук мястото, но разликата между двете четива е огромна.

  Прочее, аз не възприемам съветниците, подкрепили бюджета на София, като мои представители/съюзници.

 • http://gantree.blog.bg Друг

  Доволен съм от прочетеното, и благодаря.
  Съвсем мъничко не съм съгласен със озаглавяването. Подвеждащо е, макар и малко. Не бива да се забравя, че Бойко Борисов управлява София от есента на 2005-та година, а не от миналия ноември. Сега сме вече в средата на март 2008-ма година. Това са много, много повече от сто дни. Сто дни се дават на нов човек, току-що започващ да се занимава с това, за което е избран.

 • Nikolov

  До Радан Кънев:
  А възприемаш ли тези, които гласуват непрекъснато с БСП години наред като десни? И защо те да са автентичните десни? Хайде без да даваме оценки, защото и без това „Алианс за София“ се създаде трудно, не пренатягайте пружината да не се скъса!

 • Nikolov

  прочее, Г-Н ЗАИМОВ,
  моля Ви, отговорете ми и Вие по дискусията с Радан Кънев. Вие представител само на ДСБ ли се чувствате? Те ли са добрите в десницата в СОС? Как работите със съветниците от СДС?

 • http://radankanev.blogspot.com Радан Кънев

  Не ми се иска да вихрим тази дискусия тук – домакинът не е насочил разговора в тази посока (макар неговата позиция за бюджета да беше доста подробно и компетентно представена…).

  Само ще спомена, че аз не съм споменал думата „десни“ и ничия „дясност“ не оспорвам. Просто казвам, че аз се чувствам в опозиция на безобразното управление на София и не възприемам подкрепящите това управление като мои представители. Нищо повече.

  Създаването на „Алианса“ с всичките му пружини не е дело, което някога съм подкрепял, та сега да съм ангажиран с изкуството по неговото съхраняване.

 • http://gantree.blog.bg Друг

  Може би ще бъде добре и аз от своя страна да кажа нещо за „Алианса“ – подкрепях неговото създаване през есента на миналата година, въпреки всичките си резерви към кандидатите от страна на СДС. Към днешна дата вече мога да кажа, че резервите ми към хората от СДС са били основателни.

  Не одобрявам гласуването им ЗА бюджета, и не ги приемам като мои представители в СОС. Тези хора излъгаха избирателите си, и подкрепиха балоните на Борисов.

 • Nikolov

  До Радан Кънев и Друг:
  Съдейки по блоговети ви и връзките в тях, вие сте 100% от ДСБ. Не, че има нещо лошо, но вашето мнение не ме интересува, защото аз съм гласувал за общите листи заради СДС. Искам да чуя мнението на г-н Заимов – той представлява ли ме още мен – седесаря, или само ДСБ?

 • http://gantree.blog.bg Друг

  Г-н Николов, били сме заедно и сме постъпили по един и същи начин ние с Вас през есента на миналата година. Независимо от мотивите аз от своя страна в никакъв случай не бих могъл да кажа, че „вашето мнение не ме интересува“, напротив.

  Дали Ви представлява „още“ г-н Заимов можете лесно да прецените, съдейки по сравнението между своето собствено мнение и неговите дотук изразени позиции. Ако двете съвпадат – да, значи Ви представлява в СОС, а ако не съвпадат – тогава не. Нали виждате колко е простичко и сам да си отговорите на въпроса, вместо да търсите другаде този отговор.

  Гласувал сте за общите листи, както и аз – чудесно, браво. При това положение намирате ли за нормална и правилна изразената от страна на съветниците на СДС позиция ЗА бюджета на София за 2008-ма година? Аз не, по ред причини, които бих изброил, ако смятате за необходимо.

  Ако не Ви достига информация, за да прецените това, тогава бих приел и отговора – „Че откъде да знам?“. И без това доста често досега съм чувал такъв отговор от страна на привърженици на СДС.

 • един който е менте в друг блог, но е почитател на един

  един
  13.03 05:17 Какъв е този наивитет – разум у Мирчев. Там има само прагматизъм, само интереси и то лични. Да не си мислете, че го интересува университета. Дотолкова го интересува, колкото да му дава самочувствие като човек и да избива невероятните му и многобройни комплекси.
  Мирчев е един абсолютен комплексар. И да не си мислите, че чак толкова от благодарност се обгради от разни идиоти. Вярно той мисли за втория си мандат и няма избор. Но точно те подхранват самочувстивето у.
  Какво си мислите ,че Кирил Костов ще му даде някой ценен съвет ли. Нищо подобно. Но Костов много добре знае как да му лиже някои части и това на Мирчев му харесва много.
  Ама не е само той. Те го величаят. те го боготворят. Е за това софиянци в сряда ще рътуват правостоящи в автобуса, като не знаят как да си поискат.
  А то е елементарно.
  Отиват при него, покланят му се, изслушват идиотските му съвети, благодарят му най-мило и сърдечно и ето ти решението на проблема.
  Е затова няма да има софиянци в екипа му и изобщо в прилиженото му обкръжение.
  Затова колеги опитайте по-енергични действия с езика и ще успеете

 • http://svetlaen.blogspot.com Светла

  Умът ми не побира как е попаднал този коментар тук. Онзи „един“, който му е автор, няма нищо общо с известния в този блог „Един“ и предполагам, че дори не подозира за съществуването му. Коментарът му е свързан с проблеми в Югозападен университет и съм убедена, че не той го е пуснал тук, а по-скоро някой от онези, които се опитват да дискредитират малцината, противопоставящи се на корупционните схеми в университета. С това се надявам тази тема да престане да се разглежда повече тук, защото не й е мястото в блога на Мартин.

 • deno

  Вижте какво става.
  В момента в София проблеми не се решават. Единственото нещо е да се насъскват хората един срещу друг:
  – който не е от София – не е добре желан тук, дори и да плаща тук данъци
  – който паркира също е престъпник – вместо да се правят места за паркиране
  и така нататък…

 • Стаменов

  Драги deno, във филма „Волният ездач“ на Денис Хопър, в който изгря звездата на Джак Никълсън, американски селяндури не можаха да понесат някакви градски чеда да се мотаят в техния „ареал“. Какво ще се получи, ако сега една весела група софиянчета, с мотори, автомобили и металмузика цъфнат в някое българско градче, паркират пред кметството и пред входовете на къщурките, надуят уредбите и почнат да сеят бутилки и найлонови пликове през оградите на местните хорица? Това е сценарий за филм, който ще обере точките на всякакви фестивали. На селяните ще им кипнат фекалиите. И ще стане интересно.
  Защо никой не брани София? Всеки може да се изхрачи над нея. Традиция от соцминалото, когато провансалските комплексаджии наричаха столицата Голямото село. Е, сега успяха да я направят село.

 • Gergana

  Az sum ot Sofia, no sum suglasna s mnenieto na Deno, che Boyko nastroiva horata edin sreshtu drug: seliani sreshtu grajdani, peshehodci sreshtu avtomobili. Tolkova e prozrachen. Ne moje da se spravi s nito edin problem na goliam grad. Da si hodi, zashtoto Sofia shte stava oshte po-goliama. Martin Zaimov imashe raboteshti i izprobvani reshenia za vseki edin ot problemite na Sofia.

 • kanidga

  Бойко Борисов е олицетворение на селянията. Не съм от София, но съм останал с впечатлението, че от 2млн души в този град 1,7 млн минимум са селяни и където и да ги пратят няма да си променят манталитета. Та именно бат Бойко си е на мястото ,но е време някой да събуди оная маса от населението, която разсъждава трезво и знае как се случват нещата.