Бюджет на патерици

За съжаление не успях да участвам в един от най-важните дебати на годината. Нямаше как да наруша относително строгия ред на другата ми работа заради чиновническото безхаберие с което бе създадено ново непредвидимо заседание. Ако по време на предизборната кампания казах, че парите на София се управляват катастрофално, сега вече виждам как се подготвя новото…

За съжаление не успях да участвам в един от най-важните дебати на годината. Нямаше как да наруша относително строгия ред на другата ми работа заради чиновническото безхаберие с което бе създадено ново непредвидимо заседание.

Ако по време на предизборната кампания казах, че парите на София се управляват катастрофално, сега вече виждам как се подготвя новото бедствие. Приет категорично от едно безотговорно мнозинство и с приходи, нараснали с 50 %! Защо трябваше всички да гласуваме против този бюджет? Не само защото Борисов и екипът му са некомпетентни, не само защото мнозинството в СОС, а и вече някои други, приличат на редници пред старшината, но и затова защото още от сега се знае, че с това решение се пусна водата в тоалетно казанче с парите на София. А това наистина беше най-важното решение за 2008 г.

И как беше взето то?

900 милиона бюджетни средства бяха събрани и разпределени за около три часа заседателно време на СОС. С ужасната скорост от 300 милиона лева в час или по-впечатляващите 5 милиона лева на минута. Възможно ли е въобще някой да вникне за една минута в резултатите от харченето на такива суми и техния ефект?

Още по-неприятното – кметът не се задоволи с това да строи послушниците си и те като мнозинство да поемат отговорността за парите на града. Той си потърси патерици в лицето на останалите съветници. След като ГЕРБ блокира всички предложения на другите партии в комисиите, изведнъж в пленарна зала кметът щракна с пръст и всички вкупом подкрепиха до тогава уж невъзможното и неприемливото.

За начало приеха текстове, които противоречат на Закона за местните данъци и такси и сега парите на града са все още в неизвестност. Но дори и тези разпоредби да останат в сила – приетият бюджет наистина е лош. Всеки бюджет изразява в сбит вид принципите на работа. В този смисъл бюджетът на София за 2008 показва, че създадения от много години модел на управление на града е напълно припознат от Борисов. И тъй като сега навсякъде в страната се говори за коалиции с Герб, истината в София е друга – тук той се коалира с модела, създаден от другите. А резултатите са налице. Проблемите на града остават нерешени и хаосът се разраства.

При липсата на елементарен контрол върху харченето, при липсата на какъвто и да било контрол върху доставките на услуги за гражданите, при доказаното прахосничество при харченето на средства за единица свършена работа, очевидно, че наливането на повече ресурс единствено пропорционално увеличава неефективността и загубите, генерирани от тази общинска администрация. А при наличието на по-големи загуби и неефективност, много често крайният резултат е по-лош дори и от бездействието. Така както в блато е по-добре да не мърдаш, преди да си измислил как да излезеш, вместо енергично да се самозакопаваш.

Типичен пример за това е постоянното увеличаване на субсидията, която общината дава на компанията за градски транспорт. От 48 млн. лева в началото на кметуването на Борисов през 2005 г., в сегашния бюджет тази сума надхвърля 66 млн. Независимо от това, липсата на добър градски транспорт продължава да бъде една от най големите катастрофи на града. Нещо по-лошо, управленската безпомощност е прикрита зад системата на раздаване на карти на преференциални цени. Претекста за грижа към учениците и пенсионерите не само позволява да се заобиколят разумните европейски норми, но и осигурява обществена подкрепа за разпиляването на грешните ни пари на вятъра.

Само още два примера: за две години кметуване парите за чистота са увеличени от 60 на 95 мил., а за ремонт на улици – от 10 на близо 35 мил. А резултатите !?

Истинският десен кмет не увеличава данъците. Настоящият кмет не само, че го направи, ами дори прие предложението на групата на БСП за това. Типичните леви идеи за наказване на предприемчивостта ще накажат инвестициите в града. Никаква нужда нямаше всички бъдем обложени с по-високи данъци. Каква ирония, правителството на БСП намалява данъците, а БСП в общинския съвет, с помощта на кмета ги вдигат. Без смислено оправдание, без прогнози и изчисления.

Никога не бих одобрил бюджет от близо 1млрд, който се управлява от човек, получаващ 1000 лева на месец. Очевидно той и заобикалящите го имат друга – предпочитана и невидима за обществото мотивация за работата си, иначе просто няма как да си обясня защо беше отхвърлено предложението ми за увеличаване на заплатите на всички отговорни лица в общината.

Но ако вярвате на високо компетентния, според кмета Борисов, служител на ДС, сега управляващ нашите пари в Софийска община, който заяви, че аз не разбирам от финанси, тогава ви се извинявам, че прочетохте горното. Защото, ако Герджиков е прав – аз не разбирам нищо от бюджет.

« Предишна публикация
Следваща публикация »

62 коментара

  • Nikolov

    От тази статия разбирам, че г-н Заимов отговаря на въпросът ми от предишната – дали се чувства представител и на СДС. Очевидно – не. Това си е негово право. Дано и аз не съжалявам някога, че гласувах за Мартин Заимов.
    Николов – член на СДС в София.

  • http://gantree.blog.bg Друг

    Не унивайте, г-н Николов.
    Както изглежда, за сметка на това Вие сте успешно представляван от такива като бившият служител на ДС Минко Герджиков.
    Дано да не съжалявате.

  • VoIP

    @Nikolov

    Какво значение има принадлежността към политическа сила – постът е чисто професионален .

    А последствията (на бюджета и данъците) ще носят всички живеещи в София.

  • http://radankanev.blogspot.com Радан Кънев

    VoIP, не съм съгласен – позицията на общински съветник е тъкмо политическа.

    И горният текст е един прекрасен ПОЛИТИЧЕСКИ

  • http://radankanev.blogspot.com Радан Кънев

    … Извинявайте, продължавам:

    прекрасен политически (в най-добрия смисъл на думата) анализ на начина, по който се харчат парите на данъкоплатците в София – безотговорно и некомпетентно.

    Напълно съм съгласен, че това не е „бюджетът Борисов“. Старият кмет и новото мнозинство приеха ПОРЕДНИЯ „бюджет Герджиков“. За пореден път увеличаването на приходите (изземването на наши пари) НЕ води до увеличаване или подобряване на социалните услуги.

    За пореден път ще се натрупа огромен, над 30% излишък, който ще бъде разхвърлян безогледно в поседните седмици на годината.

    За пореден път увеличаването на разходите на общината се извършва без политически цели и приоритети, на принципа „Щом можем да ги вземем, ‘що да не ги изхарчим“ – единствено в полза на концесионерите на чистотата и на пробитите каци – общинските фирми.

  • Манолов

    Мартине,как да не се чувствам прецакан като избирател,след като от 11те съветника в СОС ,за които съм гласувал,6 са гласували ЗА този отвратителен бюджет?

  • http://svetlaen.blogspot.com Светла

    Към последния пост на Мартин имам много „за“ и едно, но пък голямо, против. Започвам „против“. Никак не ми е приятно, че в деня, когато се е гласувал бюджетът на София, Мартин е имал толкова неотложни дела в „другата си работа“. Не съм гласувала от него, за да отсъства от ключови заседания, защото другата му работа се подчинявала на строг ред.

    Иначе, със всичко написано в поста съм съгласна. Но ми се щеше да беше казал тези неща и в СОС преди гласуването.

  • Мариана

    Светла, за разлика от по-голямата част от съветниците (и депутатите), които чрез напасване към политически игри намират възможност просто да се устроят на една добра службица, Мартин Заимов наистина има изключително отговорна „друга“ работа. Нима не знаеш, че общинските съветници съвместяват работата си, с ахгажиментите в Общинския съвет. Вината е в безотговорността на кмета и администрацията му, които действат хаотично, решават управлението на парите на, „гледайки в тавана“, на случаен принцип. А двете заседания за приемането на бюджета, бяха организирани като при пожар. Може би тъкмо това не е случайно, все пак Бойко е пожарникар:-)
    А на Николов ще кажа да не съжалява, че е гласувал за Мартин Заимов, защото без него, нито СДС, нито ДСБ щяха да имат съветници. Нека види резултатите от последните избори.

  • http://radankanev.blogspot.com Радан Кънев

    До г-н Манолов: Обратното е:)
    6 бяха против бюджета, 5 го подкрепиха. Ако е някаква утеха… (за мен не е)

  • Манолов

    Да,грешката е моя,но и за мен не е утеха :( ,още преди гласуването за бюджета съжалявах,че боклуци като Стефан Иванов бяха в листата!

  • http://gantree.blog.bg Друг

    Няма нужда да „пресолявате манджата“, Мариана (коментар 8).
    Не правите добра услуга на г-н Мартин Заимов с подобни байрактарски изказвания – имам предвид последните Ви две изречения. Аз лично бях много, много резервиран към кандидатурата му по време на кампанията, но гласувах за него най-вече защото той получи подкрепата на ДСБ. За радост, по неговите позиции сега вече виждам, че гласът ми не е отишъл на вятъра.

  • http://templar.blog.bg templar

    Чудесен анализ. Очаквам МНОГО по-активно политическо присъствие на Мартин Заимов. Честно казано съм малко разочарован, че блога му, както и политическата му дейност са занемарени от изборите насам.
    Мартин трябва да е фронтмен на десницата в София.

  • Мариана

    Друг, приемам забалежката Ви, и най-вече по отношение на исказването ми за ДСБ. Техните кандидати за съветнци бяха добре подбрани, а и ДСБ все пак имат влияние в София.

  • Nikolov

    Г-н Манолов,
    Заради такива като вас десницата е в такова състояние! С какво право давате квалификации на хора от партньорите си от вестните избори, че са „боклуци“? Да не би някой да ви е упълномощил да раздавате оценки от последна инстанция?
    учуден съм защото мислех че в ДСБ вече отмина времето да мразите и ругаете бившите си съпартийци и да насочите негативната си енергия към БСП. За съжаление май хората трудно се променят. И още по-жалкото е, че това мислене очевидно импонира и на Мартин Заимов! За когото опонентът е ГЕРБ, а вече явно и СДС, а не крадците от тройната коалиция…

  • Роси

    Г-н Nikolov, и аз искам да не се противопоставят ДСБ и СДС, това е контрапродуктивно. Но… не ми хареса разделянето на две групи, защото, както се оказва, политиката им в СОС няма да е на общи принципи. И гласуването на бюджета го потвърди. А Мартин Заимов много ми харесва като мислене. Радвам се, че блогът му пак тръгна. Поздравления!

  • http://gantree.blog.bg Друг

    Засрамете се от думите си, г-н Николов!
    Припомнете си, че не „Манолов“, а Вие и Вашата партия издигнахте кандидатурата на некадърния кадесар Минко Герджиков преди две години, че сега Вие сами поискахте да разтурите групата на „Алианс за София“ и да се отделите в самостоятелна група, така че именно заради такива като Вас, с Вашите действия „десницата е в такова състояние“. Разбира се, малко крайно и обидно е казаното от г-н Манолов, но за съжаление той е прав – все някой трябва да Ви го каже това на Вас, в очите, поне за да се засрамите за момент, ако не друго.

    По темата тук – аз така и не ги видях Вашите аргументи в подкрепа на гореспоменатия бюджет на София за 2008-ма. Видях, и споделям аргументите на г-н Заимов, но Вашите аргументи – не. Няма ги. Само лицемерна игра на обиденост и писане на глупости виждам.

  • Миро Костадинов

    Мдаа…
    кавги, размяна на обиди и липса на идеи… Това ли е десен начин на мислене?

  • http://gantree.blog.bg Друг

    За каква по-точно „липса на идеи“ пишете, г-н Костадинов?
    Я вижте тук
    http://dsb.bg/display.php?sub=news_1
    и после бройте до десет, преди да пишете за „липса на идеи“ в десницата.

  • Димитър Вачов

    Досега съм чел почти всичките постове на Мартин в този блог, следя го от доста отдавна. И все пак не съм имал желание или повод да напиша нещо от мое име. Досега.

    Постът на Мартин, макар да ме радва, затова че той е избрал една добра и подходяща позиция по важен проблем, какъвто е бюджетът, всъщност изкарва много неприятни неща наяве. И това са най-вече три неща.

    Първо, г-н Заимов можеше специално в този ден, в който се провежда такова важно заседание и се гласува бюджет да присъства на него. Затова е избран все пак. Той е не само общински съветник, но както е отбелязвал сам преди, също и водач на опозицията (доколкото тя съществува) и заместник-председател на СОС. Това е голяма отговорност. Още в началото на кампанията си г-н Заимов каза, че неговата цел е София. Ако е така, защо не го докаже с действията си?

    Но да кажем, че г-н Заимов се е отнесъл добросъвестно към всички гореизброени фактори и все пак не е успял да отиде на заседанието. Оттук следва втората критика, а именно: защо той не се постара да изрази ясно мнението си ПРЕДИ гласуването, да се бори срещу този бюджет, който смята за противозаконен и вреден? Той можеше да не присъства на заседанието, но все пак да даде гласност на мнението си. Да бъде активен. Той можеше да говори за този бюджет много преди днешния ден. Лесно е да говориш за едно нещо, когато то е минало и да кажеш какво би направил от разстоянието на времето. Но истинското изпитание е да се бориш срещу статуквото. Да се опитваш да промениш нещата преди те да са станали необратими.

    И не може да подминем нещо много важно, а именно противопоставянето СДС – ДСБ. Човек би останал с впечатлението, че наистина г-н Заимов работи само със съветниците от ДСБ. Възможно е той да има добра причина за това, възможно е и изобщо да не е така. Но за съжаление, вместо да се прави нещо конструктивно и с диалог, да се прави нещо за хората (които са и избиратели и с това всъщност и работодатели на политиците), използвайки ресурсите на спечеленото от тях доверие, единственото, което се прави, е да се руши. Вместо към дясно обединение, продължава да се върви към дясно разединение.

    Не може да има добри и лоши в тази коалиция, която издигна г-н Заимов за кандидат за кмет и общински съветник. Трябва работата да е съвместна и всички да участват. Г-н Заимов гарантира за хората от листата на „Алианс за София“, макар част от тях да не заслужаваха това. Но най-важното е, че той ги обяви за своя екип: хора, с които може да се разбере и евентуално да управлява или поне да противодейства на некомпетентността. Ако днес г-н Заимов смята, че казвайки това е сгрешил, то нека си го признае, но нека и предприеме съответните мерки по отношение на хората, които не са оправдали очакванията му, а и тези на избирателите най-вече.

    Това не означава че цяла една група може да бъде определена като лоша. Навсякъде има компетентни и некомпетентни хора. Въпросът не е в това дали едната или другата партия е подкрепила бюджета. Въпросът е, че не е имало единна политика на коалицията, която да спре подобно нещо.

    И така, от Мартин очаквам повече присъствие на заседанията (а и в медиите), както и повече екипна работа. Дясното често се свързва с индивидуализъм. Но това не бива да се разбира погрешно, защото в края на краищата става въпрос за това, че всеки е индивидуално отговорен за действията си, а не че е егоист. Екипната работа е важен фактор в една такава среда като Общински съвет. Дано в този блог занапред не се налага разделение на „наши“ и „ваши“. Защото в крайна сметка всички са гласували с една бюлетина и очакват еднаква степен на отговорност от всички избрани лица.

  • Таня Соломонова

    Здравейте, г-н Заимов!
    Най-напред бих искала да Ви поздравя за това, че блогът Ви, по мое мнение, стъпва на крака!
    Последните Ви ТРИ постинга, с този включително, го доказва. Второто, което в хода на времето разбирам – в хода на времето означава и точката на „замръзване“ на блога Ви след местните избори – че имате желанието, добрата воля, а явно почвате И да виждате смисъл да поддържате блога си „жив“, и то НЕ формално. Формални политически блогове, вкл. сайтове, напр. сайтът на Столична община, има в интернет пространството не един и целта е ясна – реклама! Макар и читателите, вкл. коментиращите блога Ви да останахме малко на брой, струва ми се, че и Вие разбирате важността на ОБРАТНАТА ВРЪЗКА с потенциалния избирател по принцип, и то НЕ в предизборни условия. Обратната връзка е един от белезите на гражданското общество, което у нас отсъства, за жалост, след всичките дълги и мъчителни години след 1989 г. В този смисъл беше чудесно включването в коментарите при Вас, например, на г-н Прошков! Такива неща НЕ могат да се нагласят специално, особено в Не изборна ситуация, и това би трябвало да го разбира всеки човек без зла умисъл. И още нещо разбирам от последния Ви постинг, извън казаното главно по темата за бюджета. Поставеният от Вас за обсъждане проблем в постинга „Публичен и частен интерес“ не е било случайно, т.е. нещо написано по „отвлечена“ тема, за да поддържате блога си „жив“. Както се разбира от позицията Ви, изказана в този постинг, явно Ви е било потребно да съизмерите личното си мнение с мнението на Другия, в случая с мнението на Вашия избирател. Това е похвално и аз лично се радвам, че не съм гласувала на местните избори за поредния български политик, който се осмисля, съзнателно или не, за Велик!
    Защото според мен, дами и господа, извън „политиките“ е много важно политиците, които избираме, ДОРИ в случая без значение партията, най-напред да започнат да уважават гласоподавателя! Да го уважават, а не да го ухажват… купуват преди избори! Затова ми се струва, че би било добре НИЕ, потенциалният гласоподавател, да спрем да се ритаме по кокалчетата. Вкл. е добре да осъзнаем и още нещо, че политиците, и най-омразните ни, са наш продукт, криво огледало на цялото ни общество. Та затова, моля Ви, стига вече с тая караница СДС – ДСБ!!! Някогашното СДС от време оно, след 1989 г., вече го няма и не може да се върне! И мене ме боли за това, че беше прахосана, продадена градивната и положителна енергия на българина след 1989 г., НО това е положението! Нека ДНЕС, запазвайки различието си, да не се обиждаме, да се придържаме към ФАКТИТЕ, да си помагаме, а когато на някой му липсва информация в тази Информационна МЪГЛА, буламач, просто да дадем линк-информация, но не пропаганда… И после всеки сам ще си направи преценката за кого да гласува в бъдещи местни, или парламентарни избори. И както прецени, в такъв град, вкл. държава ще живее!!!Затова повтарям, Моля ВИ, нека да спрем на електорално ниво да се караме, да се зачитаме един друг, защото ако НИЕ не успеем – то ония там, партийките всякакви, съвсем ще си спретнат далаверката.
    Поздрави!

  • http://gantree.blog.bg Друг

    Г-жо Соломонова, не Ви трябва „на баир лозе“, уверявам Ви.
    Ако имате мнение по темата с бюджета, ще бъде чудесно да се прочете то, вместо непоисканите Ви съвети към останалите.

  • Таня Соломонова

    @ Друг
    Здравейте! Мнения по темата за бюджета са изказани достатъчно преди мен, така че е излишно да разводнявам коментарите, по моя преценка. Затова сметнах за правилно да изразя своето мнение малко по-общо, вземайки отношение и към предходните постинги на г-н Заимов. Що се отнася до „не поисканите ми съвети“, обръщам внимание, че в коментара ми става дума за „молба“, а тя е друга форма за изразяване на мнение, в никой случай – съвет. Не смятам, че е от компетенциите ми да раздавам на когото и да било съвети по какъвто и да било повод! Вероятно в коментара ми НЕ приемате думата „Ние“. Смисълът, който влагам в нея тук е следният: Въпреки различието, вкл. запазвайки различието, когато аргументирано е защитено, можЕМ на електорално ниво да постигнем това, което, например, би могла да даде една добра медийна кампания за „нещо си“. Но разбира се това е само мое мнение и Вие сте абсолютно в правото си да не го споделяте.
    Поздрави!

  • http://gantree.blog.bg Друг

    До г-жа Соломонова
    Добре, да приемем за вярно казаното от Вас, че е възможно да се „постигне на електорално ниво“ (?!?) онова нещо, което според Вас е противоположно на аргументираното различие. Примерно, по въпроса за бюджета на София за 2008-ма година как си представяте да стане нещо друго, освен раздалечаване? Аз съм против, и споделям изказаните аргументи против този бюджет. Как си представяте да остана в една компания с човек, който не само е на противоположното мнение, ами и аргументите си крие и спестява – както прави г-н Николов по-горе. Вашето мнение по този конкретен въпрос също го няма, или поне аз не го виждам написано дори и след като горе-долу учтиво Ви подканих да го направите, вместо да молите другите да не пишат за каквото те искат, а само онова, което Вие бихте желала да прочетете.
    Много съжалявам, че така може би разводнявам темата, но на Вас очевидно за това трябва постоянно да Ви се обръща внимание – оставете хората на мира, когато нямате какво да им кажете.

    Поздрави.

  • Миро Костадинов

    @Друг,
    очевидно говорех за липсата на идеи тук, без да правя обобщения и квалификации за конкретни партии или спектър от такива. Но като гледам развитието на темата се замислям дали все пак няма връзка между рибата и главата. Ще си кажа тезичката пък вие преценете…
    Ще започна с написаното от г-н Заимов – той пледира очевидното. Едва ли има нормален човек който да не вижда пълния абсурд в управлението не само на СОС, но и на цялата държава. Начинът по който се „гласуват“ бюджетите е до болка познат – какво да му коментираме?
    Съответно критиките са напълно основателни, но… ползата е минимална. Да не се заблуждаваме, на следващите избори критикуваните вероятно ще спечелят повече гласове от критикуващите. И какво ще последва – критика към народа че е тъп, прост и сляп?
    Нямам нищо против подобни квалификации лично към мен, защото и аз съм част от този народ. И аз също не схващам идеята нито на дясното, нито на лявото. Искам само безумията да престанат и виждам два начина това да стане.

    Единият е смяна на хората в управлението и доколкото разбирам в това се съсредоточава голяма част от усилията на опозицията.
    Може би ако управляващите са по-съвестни, по-компетентни и т.н. нещата ще се оправят.
    Може би да, а може би не съвсем… но което е още по-лошо народът го е гледал вече тоя филм и не гори от желание пак да го прави.

    Дригият вариант е да се подобри системата и вместо да чакаме поредния месия да дойде да ни оправи, да вземем сами, т.е. ние – народът да си носим кръста.
    Не знам как да го обесня… примерно това че ме пращат на сайта на ДСБ и че там има хубави идеи е добре. Но освен да си ги „разпечатам“ и окача някъде, аз не виждам какво друго мога да направя… всъщност мога – да ги броя и да се тренирам в броенето.
    Разбира се, оценявам това което правят и не се заяждам конкретно с ДСБ – те си имат идеи и си ги развиват, просто аз не виждам своето място в подобни идеи. Всъщност, никъде не намирам мястото си… и може би това си е мой личен проблем. Но дали това че в никоя партия аз не виждам „идея“ какво трябва да прави народа (освен разбира се да гласува и да си плаща данъците) е само мой проблем?

    Но да се върна на бюджета – той очевидно е приет, така както някои са сметнали за добре.
    Межеше ли да е по-добър – без съмнение!
    За какво да обвинявам тези които са го приели – че не са толкова добри, колкото на мен ми се иска? Ами те също могат да ме обвинят че не съм толкова добър данъкоплатец колкото на тях им се иска…
    Аз лично казал ли съм какъв бюджет искам – не съм! Сори, ама аз лично изобщо нищо не съм направил, а други са направили нещо което сега може и да не ми харесва, но такъв е животът…
    Докато народът е само публика в републиката – така ще е!

  • http://gantree.blog.bg Друг

    Г-н Костадинов, не Ви разбирам, наистина. Какво значи „липса на идеи тук“? Не сте прав. Г-н Заимов е дал в последните си коментари доста опорни точки, от които можете да си извадите доста идеи Вие лично, или пък да добиете представа за неговите собствени такива, така че – не сте прав според мен, пишейки това. Още повече, че и Вие самият по-долу му признавате това, но пък го определяте като „минимална полза“, без да е ясно защо. Ако го нямаше – тогава да Ви разбера за „минималната полза“, но като го има – как?

    Освен това правите един доста голям шпагат, чак до следващите избори, когато и да са те, като дори предопределяте резултата. На какво основание правите това – не знам и не се вижда ясно. Същевременно с това предлагате като панацея „смяна на хората“ – на кои хора, защо тая смяна, с кого предлагате някой да се смени и защо – не се разбира. Сигурно и Вие не знаете какво и защо предлагате.

    Пращали Ви в сайта на ДСБ – и пак сте недоволен. Имало идеи (нали нямаше?), и сега пък – каква била ползата от това, че ги има. Разбира се, че няма да си ги разпечатате, та Вие дори нямате намерение да ги погледнете, да ги прочетете и да помислите върху това дали ги споделяте или не. Ако не – защо, ако да – как да ги видите у повече хора около Вас – такива неща не Ви интересуват, очевидно. Виждам, че не се заяждате – то няма и за какво. Не сте доволен, но и не Ви се занимава – е, нищо не може да се направи при това положение.

    Поздрави.

  • Таня Соломонова

    @ Друг!
    Здравейте! Спомняте ли си, че ние двамата с Вас на друго място, т.е. в друг блог сме си разменяли бая остри реплики? Тогава аз като по-възрастен човек от Вас отстъпих и то САМО защото прецених, че имам какво да науча от Вас, и това НЕ го смятам за срамно. Толкова по отношение на ФАКТИТЕ относно репликата Ви към мен: „Много съжалявам, че така може би разводнявам темата, но на Вас очевидно за това трябва постоянно да Ви се обръща внимание – оставете хората на мира, когато нямате какво да им кажете.“
    Вижте, според мен между нас двамата има една Принципна разлика и тя е: Вие сте член на ДСБ, аз не съм. Вие, като такъв член, убедено защитавате позицията на ДСБ, и има за какво да го правите, по моя преценка. Аз, от своя страна, макар че не съм член на ДСБ, МНОГО внимателно чета, особено на Днешно време, какво пише в сайта на ДСБ, вкл. внимателно проследявам защитаваната от ДСБ позиция в Парламента, вкл. и позицията на „Алианс за София“ в СОС. Освен това много внимателно се опитвам да чета И какво пишат Другите, ако това изобщо е възможно в тази Информационна мъгла. Доколкото разбирам от изразената позиция на г-н Миро Костадинов, и то НЕ само от коментара му към този постинг, той също ЧЕТЕ ВНИМАТЕЛНО по принцип. А това, че Вие НЕ отчитате – най-малкото за сведение – внимателния прочит У ДРУГИТЕ, г-н Друг, това си е Ваш проблем.
    Моля за извинение, т.е. надявам се да НЕ приемете думите ми отново като форма на настъвление или съвет, НО слънцето на този свят изгрява и огрява всеки човек, НЕ специално някого. Освен това, моля да вземете предвид, че тук водим РАЗГОВОР, ако не между съмишленици, то поне НЕ между противници!!!Ето ЗА ТОВА, без съвет, е редно най-после да се замислите и Вие, ако желаете, разбира се…
    С Уважение!

  • http://aman.blog.bg/ aman

    Съгласен съм с 19 и повечето от неговите тези. Факт е, че това е един от най-добрите постове на Мартин откато блога съществува. Личи си, че в сферата на експертност и компетеност, която му дава професията човека може да се изказва компетентно и ерудирано (жалко че не го показа по време на кампанията, но това една друга тема).
    Проблемът е, че този иначе добре обмислен и структуриран пост олеква неудържимо с факта на признание, че не е присъствал на гласуването на бюджета. Ами, ако е знаел, че професионалните му задължения няма да му позволят да изпълнява качествено своите задължения като общински съветник, защо е подвел избирателите да гласуват за него?

    Втори проблем е, че въпреки широките обсъждания и представяния на идеи и цифри от Борисов или негови хора, никъде не видяхме така обосновано мнение не само на Мартин, но и на други представители на десните партии в СОС. В крайна сметка те трябва ясно да осъзнаят, че са малцинство и те трябва да търсят и да се борят за обществено внимание и да печелят доверие със своето поведение и изказвания. Ако чакат някой да им открие блоговете или да им ходи на партийни вечеринки… по-добре да си останат анонимни щото не може да бъдат забравени, ако не са запомнени.

    Тъжно е, че за мнението на Зам. председателя на Общинския съвет и водач на листата на десните в София разбира само фен клуба в блога и още няколко (заблудени или загрижени) читатели. Ако има проблем с медийното време или пък генерирането на медиен интерес към себе си… да се обърне към професионалисти. Ако има проблем да формулира качествени позиции, които да представи на обществото – да наеме съотвентите експерти или да ползва ресурса на издигналите го политически сили. Ако пък просто няма време да се занимава с общинския съвет и просто наминава чат-пат от там да си начеше егото и да попише тук… просто да отстъпи мястото, което заема на следващия.
    Това е нормално и почтено политическо поведение и ще бъде знаково за местните нрави.

    Конкретно по нещата написани в постинга:
    1. ГЕРБ има мнозинство в СОС и в резултат на това мнозинство гласува това, което намери за добре. Решили са, че това е нужния бюджет за София и че техния кмет ще може да управлява ефективно с този бюджет приели са го. Работата на представителите на другите политически сили е да го подкрепят или не като изразят ясно и публично своите аргументи и тези в рамките на дебата, а след това следят внимателно и критично изпълнението му.
    2. Приели го за три часа – проблем на опозицията, а не на управляващите. Те са се приготвили и са гласували. Това, че опозицията не е направила нужното да провокира дебат, да се изказва и бори по всяка точка си е неин пропуск!
    3. Примерът – увеличени били парите за транспорта с еди колко си пък станало еди какво си. Ми хубаво звучи – критично. Само дето… какво предлагаш ти? С какъв бюджет би управлявал градския транспорт и какви мерки би предприел за увеличаване на неговата ефективност, намаляване на загуби и разходи и т.н. Ако обществото не знае твоята идея и не я приема няма как да приеме критиката просто така „на вересия“. Същото се отнася и до данъците. Не е дясно да се увеличават, факт, напълно съм съгласен, но какво решение – по възможност дясно – в цифри и срокове прелагате.

    И после… продължавам да се чудя на ситуацията. СДС казва, че следващото управление ще е ГЕРБ-СДС. ДСБ казват, че не изключват сътрудничеството с ГЕРБ по определени въпроси и при евентуално следващо управление. ГЕРБ, СДС и ДСБ са членове на ЕНП и щат не щат, ако влязат в некст парламент ще трябва да управляват заедно. А в София бясна опозиция… Ами ако хипотетично предположим, че Мартин бъде издигнат след година и половина за кандидат кмет на СДС, ГЕРБ и ДСБ??? Как ще може да се обясни тази метаморфоза на фона на тези думи.???
    И въобще, политиката не е само конкретно, но и перспективно мислене. А перспективното мислене се основава на внимателно следене на политическите процеси в дълбочина и на внимателно боравене с крайни категории. И ако е почти сигруно, че след година и половина две ще има частични избори в София, че ако СДС влезе в следващия парламент, правителството ще бъде коалиция между СДС и ГЕРБ, то силно се съмнявам в политическото бъдеще на Мартин с оглед на настоящото му поведение като общински съветник (като цяло незабелижимо и противоречиво)!

  • Миро Костадинов

    @Друг,
    Очевидно за много от нещата сме на едно мнение и няма никакъв спор по същество. Прочетох естествено написаното от г-н Заимов, прочетох някои неща и от линка който Вие ми пратихте… наистина нямам намерение да ги чета всичките, още по-малко да си ги разпечатвам. И знаете ли защо?
    Защото не виждам смисъл да го правя! Не виждам смисъл да чета за още тъжни факти и още и още добри предложения които не са били приети или няма да бъдат приети.
    Не искам да размишлявам върху тях, защото това не са филми на ужасите които да забравя веднага след това. В много от нещата се посочват реални проблеми с които и без друго всеки ден се сблъсквам.
    По-добре да не знам за нещата които не мога да променя. Искам да знам за нещата които мога. И искам да знам как да ги променя.

    Ето такива неща ме интересуват! Ако знаете такива – дайте ги насам, обещавам да ги прочета. Аз самият също нямам „идеи“ кой знае колко конкретни идеи. Но като цяло предпочитам да си говорим за по-земни неща. Да потърсим нещо дребно, което заедно да оправим. Като за начало се питам какво можем да направим, че южния парк да стане едно малко по-приятно място. Бих се включил в събирането на боклуците, но искам нещо повече от поредната акция. Трябва и ние да се напънем и общината също.
    Да знам, дори и да оправим малко парка, това няма да промени голямата картинка в която огромната част от бюджета се харчи неразумно… Но това е реалността! Дребните неща -това можем да променим ние хората от които нищо не зависи.
    Ако някои има по-добри идеи да казва… Искам да се направи нещо, но нещо конкретно, а не просто да чета и да разсъждавам.

  • http://gantree.blog.bg Друг

    Опасявам се, че се четем и не се разбираме, г-жо Соломонова. Няма никакво значение дали съм член на ДСБ или че Вие не сте примерно по отношение на точно този конкретен въпрос – бюджетът на София. Приемаш го или не го приемаш. Ето, г-н Заимов не е нито като Вас, нито като мен според Вашия аршин на различията – той е част от ДП, но от гледна точка на този конкретен въпрос съм негов съмишленик. А Вие обикаляте около въпроса без изразено мнение, и пишете за единомислие „на електорално ниво“ – което не го разбирам аз лично по никакъв начин. Всички сме на електорално ниво, нивото не определя близостта или разделението. С г-н Костадинов мненията ни вероятно са много близки, с изключение на тежкия песимизъм, но дори и това няма значение за смисъла на конкретния разговор по конкретния въпрос за бюджета, повдигнат тук. Казвате, че „водим разговор ако не между съмишленици, то поне не между противници“ – е, как да възприема като съмишленици хората от СДС, които подкрепиха бюджета без аргументи? Вие как успявате да ги видите като съмишленици, аз не знам.

  • Манолов

    :) Сега ще кажа на всички симпатизанти на СДС в този блог,защо СДС започва вече тотално да губи авторитета си на дясна партия.Според мен един от проблемите е прекаленото флиртуване с ГЕРБ,които няма как да бъдат дясна партия,независимо дали са приети В ЕНП или където и да било! Те няма как да бъдат дясна партия,защото:1.те не осъждат комунизма,2.имат бивши и настоящи агенти на ДС в редиците си,3.спомнете си с кого отиде на официална среща Бойко Борисов минути преди да обяви първата си кандидатура за кмет на София,хахаха някои хора наистина много много бързо забравят,тои тогава се срещна с Георги Първанов в президентството-човекът,който и днес дърпа конците в БСП!Ако някой нормален и трезво мислещ човек на ГЕРБ при тези факти ги помисли за дясна алтернатива,то той тогава според мен здраво се е объркал.А който има желание може да продължи да твърди,че заради хора като мен дясното било разединено.За мен дясното днес се намира само в една политическа партия в България – ДСБ.
    Поздрави :)

  • Мария Д.

    Мартине, съжалявам че ще го напиша, защото си един от малкото хора, които стават за политици според мен – но постът ти е (пак според мен) не по-малко популистки от повечето публични изяви на кмета.

    1. Честно, намирам за обидна към хората, които те подкрепят употребата на ефектната метафора с „колко пари в минута“ е минало гласуването на бюджета и как за минута време, съветник „не може да осмисли“ предложението за харчене на съответните пари. Освен ако напоследък не се виждаш само с малограмотни привърженици, няма как да ти мине през ум да ни „продадеш идеята“, че съветниците осмислянето на разходите го правят в минутите на вота, а не седмиците и месеците преди гласуването, предвид важността на точно този вот.

    2. Не знам колко трябва да получава според теб кмета, за да „би му поверил управлението на 1 млрд“, но имам усещането, че този кмет и с 50 000/мес. ще прави все същото – т.е. нищо. И, за съжаление, както той е „избран демокртично“ паметник на несъществуващото общинско управление, така вие в (бившия) Алианс за София сте избран демократично паметник на безсилието на дясната идея. Аз само така мога да разбера вота на СДС и ДСБ за бюджета. Сори, но той си прилича на оплезена снимка към избирателите, гласували за Алианс за София. И отсъствието ти от въпросната сесия е един съвсем уместен щрих към тази снимка.

    Ако няма начин в този мандат да се направи нещо различно от горния пост – по-добре отсега излизай от СОС. Като самотен бегач, в софийското поле нямаш абсолютно никакви шансове. Множко ми идва още един свестен човек да потъне в лепкавата кал на СОС.

  • http://gantree.blog.bg Друг

    „“… Аз само така мога да разбера вота на СДС и ДСБ за бюджета. Сори, но той си прилича на оплезена снимка към избирателите, гласували за Алианс за София …“
    ___

    Не знам Вие какво сте разбрала, г-жо, но то очевидно не е много. Съветниците от СДС подкрепиха бюджета, а г-н Заимов и съветниците от ДСБ не го подкрепят. От гледна точка на това изтървано от Вас различие „снимката“ Ви изглежда доста размазана и неясна.
    Ех, колко мъка има по тоя свят …

  • Мария Д.

    Ами друг, аз съм избирател. С моят и сходни гласове в съвета са отишли 11 наши представители от Алианс за България, които ни убеждаваха, че имат обща дясна идея за управлението на София. Видимо идеята не е обща, щом по съществен управленски въпрос като бюджета тя не може да доведе до едно мнение 11 грамотни и икономически и политически хора, които до преди 6 месеца разправяха на 65000 (гласувалите за Ал. за София), че споделят общ проект за бъдещето на София. Точно разликите в позициите на съставните части на Алианса при гласуването на бюджета имах предвид. Щеше да е някак по-честно, да бяха имали добрината двете партийни централи да ни съобщят официално след изборите „съжаляваме, опитахме заедно, обаче имаме непреодолими различия и ще продължим по-отделно“.

  • http://aman.blog.bg/ aman

    Ако дясното се измерва по 1. Деклариран антикомунизъм; 2. Наличие на агенти в партията и 3. С кога се среща лидера…. То е напълно ясно защо дясното е на това дередже и още по-ясно къде ще отиде.
    Единственото възможно дясно управление в България в някакво обозримо бъдеще минава през задължителна коалиция с ГЕРБ, ако поне една от партиите СДС или ДСБ влезе в парламента. Ако не влезе шансовете да имаме още един ляво-популистки кабинет с непоследователни десни икономически мерки е повече от реален. За хората живееще в миналото и предендиращи чрез категории от миналото да дифинират политическото пространство е по-добре да се оттеглят от политическия живот и да не дават подобни нямащи нищо общо с новите реалности мнения.
    Мария е напълно права, че има подмяна на вота на софиянци, които гласуваха за обща листа и обща идея за управление на София, представлявана от СДС и ДСБ с водач Мартин. Тъжният извод, който и аз бях формулирал по-горе, но малко по-деликатно е, че десният избирател за пореден път е бил нагло и безпардонно излъган – водачът на листата го няма никакъв (зам. председател на СОС), половината гласуват едно, другата половина друго и всичките вкупом нагло твърдят, че са прави и са автентични десни. Май сме на едно мнение и по въпроса за следствието от отсъствието, въпреки, че тя е по-деликатната в изказа си в този случай. Но няма значение дали защото е толкова непреходно ценен Мартин или просто не си върши работата, за която е избран, ако и в бъдеще ще демонстира подобно отсъстващо поведение, моралното към избирателите и към хората, които са му повярвали е да признае, че тази работа не е за него и да си иде! Другите няма какво да ги мислим, те ще потанцуват един последен валс в следващите няколко години преди окончателно да ги освободим от наглото и безпардонно политическо и обществено присъствие….

  • http://gantree.blog.bg/ Друг

    До Мария.

    Не само Вие сте избирател. Аз също съм от споменатите 65 хиляди, но и през ума ми няма да мине да търся отговори от Мартин Заимов на въпроси към партийните централи на СДС и ДСБ. Вие не само се обръщате към неправилния адресат на въпросите си, ами и искате от него „да излиза от СОС“ :))) и за какво – не става ясно. За нещо си, сторено в случая от съветниците на СДС. За вота на съветниците от СДС обаче – нито дума няма в коментара Ви, макар да твърдите, че „точно разликата имах предвид“.

  • Мария Д.

    Хайде пак. И дано да намеря този път точния израз, за да спрем, че май става досадно за останалите.
    1. Не съм фен на позицията на съветниците от СДС. Тъкмо напротив.
    2. Но тук, говорим за друго. За невъзможността едни хора, които са ни убедили, че има смисъл да им доверим представителството на дясно мислещите граждани, да се убедят един друг, коя е дясната позиция по отношение на проекта за бюджет на ГЕРБ за София.
    3. Това само по себе си вече е много лоша новина. Провал на нашето представителство.
    4. След нея по важност са аргументите, определили действията на съветниците от СДС и ДСБ.
    5. Изобщо не коментирам кой крив, кой прав. Намирам, че самата им неспособност да да имат единна позиция – вече представлява подмяна на вота ни. И свежда до нула смисъла на участието на Мартин в неслучилия се проект Алианс за София.

    Това е просто моето мнение. И аз като Вас – Друг, имам право на такова. 😉

  • Таня Соломонова

    Здравейте!
    И по-специално, здравейте на Вас, Мария Д.! Аз съм от останалите, четящи и пишещи към този постинг и Не ми е досаден разговора, който водите. Обратно, аз Ви благодаря! Посредством Вашият разговор с Друг смятам, че без излишни думи от моя страна аз съм му отговорила на коментар №29. Правя само едно допълнение, че 1-ият ми коментар тук под №20, поне според мен, предполагаше и вземане на отношение по него НЕ само от Друг, НО и от г-н Nikolov, който неясно за мен защо сякаш си отиде от тази дискусия.
    Второто допълнение, което правя е следното:
    Г-н Заимов, струва ми се, че след 36 коментара към Вашия важен постинг за бюджета би трябвало да вземете отношение ТУК. Инак ще трябва да призная, че преценката ми в коментар №20 е погрешна. Ако съм сгрешила, аз ще си направя и изводите сама за себе си, но ми се струва, че в случая е по-добре да съм права…
    Разрешавам си да дам и един линк/постинг, в който се говори по същество, според мен, по обсъжданата тема за бюджета: http://alliancesofia.blog.bg/viewpost.php?id=170673

  • http://gantree.blog.bg/ Друг

    Няма нищо досадно, според мен. Просто говорим за различни неща, а и освен това, при Вас има противоречие – твърдите, че не приемате позицията на съветниците от СДС и в същото време искате от Мартин Заимов „да излезе от СОС“. Не искате това от съветниците на СДС. Странно защо. Добре е ясно да се казват нещата, вместо да се замитат под общ знаменател. В този ред на мисли ще бъде чудесно, ако бяхте написала, че чрез позицията си в подкрепа на този бюджет съветниците на СДС са Ви разубедили, и вече не би трябвало да им доверявате представителството си.

    Не коментирате кой крив и кой прав – защо? Не може заради действията на едни да търсите отговорност от други хора. Просто е леко ненормално, ако не сте забелязала. А какъв е смисълът на участието на г-н Заимов – то се вижда ясно. Ако не го виждате наистина – тогава имате сериозен проблем.

    За мнението – да, разбира се, че това е Вашето мнение. Никой тук, вкл. и аз, не Ви отнема правото на мнение, което неясно защо намеквате.

  • Мария Д.

    Ами Друг, аз го намирам за относително просто и непротиворечиво положението. Мартин не е влязъл в съвета като независим кандидат, а като такъв на Алианс за София. Аз лично се отказах от намерението да гласувам с невалидна бюлетина, с надеждата, че създаването на Алианса означава начало на края на кризата в десния проект за управление. Алианс за София не съществува. Изчезна с такава „лекота“, че даже създателите му не удостоиха с официално/и съобщение/я факта на изчезването. Създалите го десни партии са видимо неспособни на диалог и съвместни действия. При това положение Мартин има общо взето три възможности:

    а) да се държи като независим кандидат (но тогава не може да има „друга работа“, когато се гласува бюджета, защото поне аргументите му против трябва да бъдат регистрирани в протокола, ако в момента в съвета няма достатъчно разумни хора да последват предложенията му )

    б) съобразно своето мнение по въпроса „кой крив, кой прав“ сред частите на разпадналия се Алианс и да се причисли към „правия“ и така ще знаем, като го няма кой изразява и неговата позиция (това пък не ми се струва възможен избор за Мартин, какъвто го виждам през публичността му до момента)

    в) да напусне СОС, заради не-случвнето на проекта, на който се ангажира да бъде лице и водач. Което откъм където аз виждам перспективите на работата на СОС в този мандат – би било най-разумното решение за този именно политик.

    ПП Това е блогът на Мартин. Затова коментирам неговото поведение, а не това на съветниците от СДС или ДСБ.

  • Миро Костадинов

    Едно леко лирично отклонение по темата „кой крив, кой прав“… Предполагам че повечето тук сме хора на възраст и сме родители. И понякога сме свидетели на конфликти между децата ни.
    Вероятно, справедливостта изисква в такива случаи да се търси кое дете е виновно, за да бъде наказано. Животът обаче е твърде сложен, родителите не винаги имат достатъчно факти и не винаги могат да отсъдят миродавно. И дори да го направят, в повечето случаи децата не си правят философски изводи за „правото“ и „кривото“.
    Вместо това, децата в повечето случаи наблягат на по-печеливши стратегии, включително „подмазване“, „топене на другарчето“ и т.н. само и само да „подкупят“ съдията и да не бъдат наказани при следващ спор.
    Има и друг родителски подход – при всеки конфликт, просто наказвате всички деца по равно. Без значение кой виновен, кой не.
    Това определено не е справедливо, но деца отгледани в подобна атмосфера развиват умения да избяват и изглаждат конфликтите помежду си, преди нещата да стигнат до „по-високо“ ниво. Те знаят, че стигне ли се до конфликт в семейството, всички губят…

    Та така, мен лично не ме интересува кой е виновен и кой не 😉

  • Мария Д.

    Миро Костадинов успя да ме усмихне насред налудно напрегнат ден. Благодаря. Нищо че като граждани вече доста време май прилагаме към десните политици по-ефикасния подход, пък той не дава и не дава добри резултати. М :-)

  • Таня Соломонова

    Защо да не се усмихнете, Мария Д.?
    Вярно навън вали дъжд, не е слънчево, НО…
    Казвате: „Като граждани вече доста време май прилагаме към десните политици по-ефикасния подход, пък той не дава и не дава добри резултати.“ Ами щом не дава добри резултати, явно „като граждани“ трябва да сменим „подхода“. И според мен това се случва „в крачка“, вкл. ТУК – в този блог. Случващият се РАЗГОВОР тук, а не само „за“/“против“ приетия бюджет от СОС (така проведен разговорът щеше да има смисъл, НО преди 3 месеца, НЕ сега!), казаното на прав текст в редица коментари, но с мисъл и с желание за „градивност“, а не за „разрушение“ е достатъчно за повече от една усмивка!
    Нали така, Миро Костадинов? В този смисъл лично аз разбирам и подкрепям предложението Ви да почистим „заедно“ Южния парк… За мен такова предложение не може да дойде от песимист човек, по-скоро от популист, но начинът по-който Вие го предлагате не дава индикации за това.
    Поздрави и хубав ден!

  • http://aman.blog.bg/ aman

    Няма разговор Таня, идеализмът ти е похвален, но дискусията се развива в едно тътнещо отсъствие, същото каквото се е случило и по време на приемането на бюджета.

  • http://marlonmail.bg Един

    Да се смее ли човек или да плаче ? Десните се надяват на червеното отроче на Политбюро:))))))))
    Затова са „десни“:)

  • http://aman.blog.bg/ aman

    Хайде пак, човек не избира къде да се роди. Формирането на политически убеждения не е по необходимост обвързано с произход и историята помни и знае много случаи и в двете посоки. Дет се вика и идеолозите на Великата Френска Буржоазна революция са аристократи в по-голямата си част, а император Наполеон е корсикански селянин.
    Не може произхода да е определящ в оценката на поведението на даден индивид, защото от една определена възраст той се развива самостоятелно.

  • Миро Костадинов

    Наистина тоя разговор трябваше да се почне много по-рано и да се води по-конкретно. Да обсъждаме за какво искаме да се харчат парите от бюджета и как.
    Сега се получава така, че едни централи са имали едно виждане, други друго, а пък голяма част от обикновените софиянци в т.ч. и аз самия няме никакво виждане, щото просто не сме били в час.
    Нещо се къса и няма адекватна връзка между хората горе и хората долу. Кой е виновен едва ли има значение. Хайде, едната позиция може да е била по-правилна от другата, но какво от това?
    Или поне за мен няма значение, защото смятам че решаването на проблемите на София може да стане единствено със съвместни действия както на политици, така и на обиновените хора. Един бюджет, какъвто и да е той, не може да реши примерно проблема с боклуците без достатъчно съдействие от страна на гражданите. Колкото и добре да се плаща на почистващите фирми, колкото и добре да се конктролират те, каквито и gps системи да се монтират ефекта ще е незначителен докато всеки изхвърля каквото и където му падне.
    Просто решението задължително минава през едно „гражданско общество“ и ефективна връзка между това „общество“ и политиците.
    Ние сме тези които трябва да се стремим да пазим чисто, ние сме и критерият дали се почиства добре от фирмите. Ако в нашето съзнание е „мръсно“, то едва ли с gps-и нещо ще се промени.

    В тоя смисъл аз поставям на заден план въпроса дали дадена партия е имала или нямала правилно отношение относно финансовата страна на бюджета. Не че това няма значение, напротив. Но ако трябва да избирам между добър бюджет и гражданско общество аз определено избирам второто.
    Естествено, никой не е казал че трябва да се прави избор… Просто искам да кажа че не бива да се впускаме в спорове, да се „изобличаваме“, „цепим“ и т.н., а да тъсим колкото се може общото.
    Пак ще повторя тезата си че дясното без гражданско общество е загубена кауза.

    Бюджета – каквото станало, станало… По-добре да си приказваме какво можем да направим, а и не само да си приказваме де 😉

  • http://aman.blog.bg/ aman

    Само, че вероятно не това е мястото. Като че ли с този пост и коментарите, по тази и последните теми, както и с поведението си като съветник Мартин все по-малко може да бъде домакин или водещ елемент за подобна дискусия.
    За съжаление…., разбира се! Но това е положението, тъй че ако ще има подобна дискусия в бъдеще трябва да се намери и мястото – приемливо и достъпно за всички, с активен и отговорен домакин:)

  • Миро Костадинов

    @aman
    Без всякакво съмнение смятам че домакинът се интересува от проблемите на града/държавата, нещо повече – доколкото схващам идеята на този сайт е точно за обсъждането на тези проблеми и идеи за решаването им.
    Иначе и аз самият бих се чувствал по-конфортно на неутрално място, без домакин, където да не се налага да се питам дали съм сред желаните или нежаланите „гости“ 😉

    Така де, това са „бели кахъри“… аз за пореден път ще „изнахалствам“ и ще пробвам да сменя темата към по-прагматични неща…

    Вярвам, че задръстванията са един от символичните проблеми и едва ли могат да бъдат решени с магическа пръчка. Не знам обаче дали ви прави впечатление че е почти масова практика шофьорите да влизат в кръстовища, въпреки че поради задръстването видимо не могат да излязат.
    Така си остават на средата на кръстовището че после затормозяват насрещното. Даже на определени места се получават „затапвания“. На едното кръстовище навлизат от едната посока и спират насрещното. На следващото кръстовище някой от другат посока пък пречи и в крайна сметка всички седят и чакат Годо…

    Сигурен съм че се сещате за какво говоря. Въпросът е какво трябва да се направи, че да не трошим нерви и подобни ситуации?

    Ето една идея която съм наблюдавал в чужди градове. Просто някой очертава един голям квадрат в рамките на ключовите кръстовища и тоя квадрат се щрихова с едно ярко жълта. В някои случаи дори се изписва с огрооомен шрифт „НЕ СПИРАЙ!“.
    Идеята е че никой при никакъв повод няма право да спира в средата на кръстовището. Съответно нарушителите се наказват – без значение дали са влезли на зелено или на оранжево. В тоя квадрат се влиза само ако видиш че от другата му страна има свободно място, иначе печелиш фиш, ама не от тото-то :-)

    Та въпросът ми е, има ли подобна идея място в София и как може да стане реалност?

    Колкото общински съветници трябва да подкупим, че да се намери една дупка в бюджета за жълтата боя?

    Вероятно трябва и закона да се промени че за да стане възможно глобяването и там с депутатите ще стане сложно… Ама в краен случай дори и без глоби, ей така само като „възпитателна“ мярка пак ще е полезно си мисля, щото повечето „шофьори“ видимо не осъзнават че не е редно да се спира по средата на кръстовищата. Даже съм имал случаи докато седя и чакам да се освободи място, отзад да ми свирят многозначително „а бе що не мърдаш бе, зелено е?!“. След което някой по-умен от мен заобикаля и спира в средата на кръстовището…

  • Таня Соломонова

    ЗДРАВЕЙТЕ!
    Късно е, или твърде рано е, и затова ще се опитам да съм кратка!
    В коментар №43 се казва: Идеализъм!
    Не е идеализъм и РАЗГОВОР има! Инак НИЕ тука за какво си губим времето??? А времето е пари!
    Ако го нямаше разговора, в коментарите
    към този постинг отдавна щеше да се е намесил „ЕДИН“. Не го подценявайте!!! По моя преценка „рано или късно“,но това зависи от НАС, господата“ЕДИН“ ще осъзнаят, че се чувстват ПО-ДОБРЕ сред нас, а НЕ в компанията на бат Бойко! В моите разбирания това е задачка
    максимум!
    А сега по-земно! Да, при дадените обстоятелства, особено в Булгаристан, разбира се, че това е ИДЕАЛИЗЪМ! Ама до там сме го докарали, че прагматиците, без значение кой крив и кой прав,
    кой грамотен, кой не, приеха ЛОШ бюджет за
    града София.
    А инак, навсякъде по нормалния свят нашият ОПИТ за РАЗГОВОР щеше да бъде определен като ПЛУРАЛИЗЪМ. Само че се страхуваме от тази дума защото още в първите години след 1989 тя бе употребена и изпразнена от съдържание от известните НИ „здрави сили“.
    Тъй че, моля Ви, нека да се върнем на тема почистване на Южния парк. Как да го направим, г-н Миро Костадинов? Според мен
    1-та Ви конкретна и реална идея е правилната. Едно по едно…
    Г-н Заимов, като домакин на този блог би трябвало да ни обясните на днешна дата, т.е. СЛЕД приетия бюджет,какви са Ви реално правомощията като Зам.председател на СОС и като Председател на „Алианс за София“. Във всеки случай доколкото ми е известно на днешна дата съвместявате и двете функции и не сте абдикирал от нито една от тях.
    Искрено се надявам, че ще имате добрината, както казва Мария Д., да ни отговорите!
    С уважение!

  • Миро Костадинов

    @Таня
    относно южния парк… за съжаление май сме далеко от „направим“ и в тоя смисъл наистина идеята граничи с популизъм.
    Обаче поне можем да почнем да правим нещо или поне да го обсъдим, за да има някакво виждане около което да се обединяват повече хора, идеи и т.н.
    Значи аз още в самото начало казах че искам да постигнем нещо повече от поредната акция за събиране на боклуци. Не е въпроса да се съберем няколко човека и да съберем по няколко хартийки и да отчетем някаква дейност. Това може и трябва да го направим, но не е достатъчно за да промени мизерията.

    Аз лично не мога да степенувам нещата, които трябва да се случат, нито как конкретно да се случат и как да бъдат организирани и т.н. Но като цяло мога да кажа че има работа и за нас, има работа и за общината (или общините) и то работа за години напред.
    Вероятно и сега се работи, има някакви опити да се постави осветление, доста пейки са ремонтирани „някак си“. Но всичко това е твърде твърде недостатъчно. Не може в един евопейски град с 1млрд. бюджет да има толкова занемарен парк. Пейките да са мръсни, очупени, около тях фасове, кошчетата препълнени, в тревата да има кърлежи, кучешки изпражнения и в същото време да си играят деца. Да има кебапчийници и да смърди на пържена цаца, но да няма прилично осветление и като залезе слънцето да изглежда като джунгла.

    Пак казвам не знам какво и как трябва да се направи, но ще кажа какво видях че направиха в Добрич с градската си градина.
    Постепенно алейка по алейка в продължение на няколко години подмениха настилката, подмениха пейките, сложиха осветление навсякъде. И най-важното от самото начало си има почти денонощна охрана, която следи и прави забележки да не се хвърлят боклуци, да не се люпят семки по пейките, да не се чупи, да не се късат цветя, щото те и цели алеи с най-различни цветя си насадили хората.
    Къде от респекта на охраната, къде самата обстановка респектира, но е факт че дори българинът в такава ситуация не цапа. Някакси като виждаш че наоколо всичко е чистичко се замисляш дали да си настъпиш фаса на земята или не, щото то няма други фасове по земята…
    Е така искам да бъде и в София – като изляза в парка, да ми е приятно.
    Казвайте как да го направим?!

  • Piramida

    Гледайте утре (четвартък) участието на Мартин Заимов в Пирамида по ТV2 от осем часа.

  • http://aman.blog.bg/ aman

    Лелеее и това ли доживяхме….. Хахаха, не ходи на работа в общината, а гостува на НЕЗАКОННО излъчваща телевизия, в предаване с водещ Дим Дуков….

  • http://gantree.blog.bg Друг

    Ей, хора, съвземете се. Тъкмо започнах полека-лека да ви уважавам, и вие най-брутално ме изпозаклахте с тези акции за почистване.

    В София има цели ТРИ фирми за почистване, а вие работа нямате ли си?

  • Таня Соломонова

    Друг, за друго става дума!
    Дайте Вие предложение, но конкретно. Нещо малко, От – До, което да е добро за града и да е изпълнимо.
    След това г-н Заимов би трябвало да потвърди, че е в реалните му възможности да го прокара и да се види. После да бие барабана – какво е сторено, вкл. и с доброволен труд, ако е потребно, на група граждани, гласоподаватели на „Алианс за София“.

  • http://gantree.blog.bg Друг

    За какви предложения изобщо става дума, г-жо Соломонова? Аз не влизам тук, за да давам някому предложения или да участвам в недомислени инициативи с непознати. Ако искате да участвате в каквото и да било, поемете отговорност на минимално ниво, и едва тогава елате да разговаряте за конкретни неща. Дотогава – четете, мислете повече и се опитвайте първо да разберете нещо, преди да го отхвърлите или да правите предложения на свой ред.

    Идва ми наум да Ви попитам и за друго – Вие как по-точно възприемате „Алианс за София“? Като неправителствена организация с идеална цел или като местна коалиция между две партии?

  • http://aman.blog.bg/ aman

    Вероятно най-добрата аналогия би била с „Нероден Петко“ или поредната конюнктурно измислена формула, да бъдат заблудени група граждани и да си дадат гласа, за да може една друга група тарикати да правят някакви неща през следващите четири години. Всичко това маскирано под формата на „дясно обединение“ и скрито зад образа на Мартин Заимов. Естествено бързо демаскирано още с първите действия на същите тези избраници в СОС. В крайна сметка и Костов и СДС страшно много риваха как като влязло в коалиция с БСП НДСВ подменило вота на гражданите. А това, което те направиха какво е да…… ???

  • http://pavel-yanchev.blogspot.com/ Павел

    Благодаря за този пост, защото той отговаря на конкретно запитване от коментарите след поста „Публичен и частен интерес“. Мнението ми съвпада с това на Димитър Вачов (19). Наистина трябваше да присъствате на обсъждането на бюджета, и мнението Ви да не е ‘на патерици’.

    Може би е редно, ако знаете някаква програма на обсъжданите от общинския съвет общински проблеми, да обсъждаме по-важните и значими от тях тук ПРЕДИ решенията да са вече факт. Така ще знаете нашето мнение по дадените въпроси предварително…. Разбира се, ако смятате, че четящите и коментиращите тук могат да са представителна извадка от софийски граждани и да дадат достатъчно адекватни съвети.

    Иначе се радвам, че постовете стават все повече и повече информативни и излагат някаква гледна точка от ставащото в СОС.

  • Таня Соломонова

    ОТГОВОР НА КОМЕНТАР №55
    На поставения въпрос в края на този коментар е даден един правдоподобен отговор в коментар №56. Единственото, което мога да допълня към този отговор е, че преди местните избори 2007 бе дадена от 2-те партии СДС-ДСБ заявка за коалиция, назована „Алианс за София“. Лично аз, гласувайки на местните избори, съм дала гласа си именно за тази Коалиция. Съдейки дори само по коментарите тук, разбирам, че не съм единствена, аргументирайки избора си по този начин.
    Във всеки случай лично аз в живота си спазвам едно правило, което ми е било в помощ в различни ситуации, а то е: По делата ще ги познаете! С това казвам, че И НА ДНЕШНА дата аз лично все още оставам с надеждата, че добрата идея „Алианс за София“ ще бъде И ЗАЩИТЕНА С ДЕЛА. Вярвам, че и авторът на коментар №56 ще се радва, ако бъде опровергано правдоподобното му твърдение.
    Що се отнася, Друг, до Вашето нежелание „да участвате в недомислени инициативи с непознати“, то си е Ваше право. Лично на мен и през ум не ми е минавало, че Вие реално бихте участвали. Поради простата причина, че за да се случи каквото и да било действие на група хора, та и още непознати, би трябвало най-напред да има между тях ЖЕЛАНИЕ за диалогичност, а в случая желанието отсъства.
    И нещо последно. Не знам как изобщо да тълкувам следното: „Ако искате да участвате в каквото и да било, поемете отговорност на минимално ниво, и едва тогава елате да разговаряте за конкретни неща. Дотогава – четете, мислете повече и се опитвайте първо…“ От една страна пращате Другия човек НА ……., и същевременно МУ говорите за отговорност! Не знам как да го тълкувам, защото за мен това е логически абсурд.
    Поздрави!

  • http://gantree.blog.bg/ Друг

    Абе знаех си аз, че си говорим на различни езици, но все пак бях длъжен да опитам, та белким нещо се разбере. Нейсе.

    Последното, което се опитвате да тълкувате – не се опитвайте да го тълкувате. По-добре пробвайте да го разберете, тъй като е еднозначно.

  • http://martinzaimov.quipu.bg MartinZaimov

    Благодаря на всички.
    Алианс за София съществува но е слаб.
    Като заместник председател на общинския съвет правя всичко възможно да подобря работата му.
    Ето и принципните предложения и критики към проекта за бюджет на Столична Община за 2008 г. съгласувани със съветниците на Алианс за София преди дебатите:

    По Приходите
    1. Ще се съгласим на увеличение на данъците само ако се докаже необходимостта му с ясна четири годишна бюджетна рамка. От така предложеното увеличение се вижда, че няма желание за воденето на каквато и да било дясна политика
    2. Данъците (заложено увеличение 15%) и таксите (увеличение 7%) не са просто източници на приходи. Данъците трябва да изразяват конкретна политика (има ли изобщо такава?), а таксите трябва да съответстват на стойността на предлаганата общинска услуга и да се използват съответно за доставяне на реална стойност за ползвателите (липсва оценка на тази реална стойност);
    3. 44% от всички собствени приходи на общината в това число: (приходите от данъка върху недвижимите имоти, такси за ново строителство и данък при прехвърляне на имущество) са зависими от активността на пазара на недвижими имоти и новото строителство. Финансите на общината не трябва да са в такава висока степен зависими от активността в строителството и недвижимите имоти. Трябва да се диверсифицират източниците на приходи, да се оптимизира и подобри администрирането и събирането.
    4. Смятаме за несправедливо и необосновано рязкото увеличение от 33% на данъците върху недвижимите имоти. Далеч по-добре би било първо да се актуализира овехтялата им данъчна оценка, като се доближи до пазарната стойност на имотите, после да се оцени качеството на събираемостта и чак тогава да се решава дали е необходимо да се увеличава ставката на данъка;
    5. Липсва каквато и да било логика в поголовното увеличение с 25% на данъка върху моторните превозни средства. Това си е чисто наказание за собствениците на нови(и далеч по-безвредни) автомобили, защото пропорционално ги утежнява много повече в сравнение със собствениците на стари (и по-силно замърсяващи) превозни средства. .
    Трябва да се обърне внимание на съществуващата такса за движение на тежки и извънгабаритни пътни превозни средства, които ползват уличната мрежа на Столична община. Именно тя би било добре да се увличи и още по-важно – да започне да се събира реално и ефективно, тъй като тежкотоварните камиони имат основен принос за разбиването на съществуващите пътища.

    По дълга и наличните пари
    6. С 4-годишната бюджетна програма Общината трябва да предложи и ясна дългосрочна стратегия за управление на общинския дълг, която да е съгласувана и с инвестиционната програма. Програмата трябва да включва и мерки за повишаване на ефективността от управлението на свободните ликвидни ресурси и въвеждане на конкуренция при пласирането на свободните ресурси (трябва ли парите на гражданите да са в една банка, в която общината напълно е изпуснала контрола? Не може ли по-добре да се управляват тези свободни пари? Колко получава по депозитите общината и колко е пазарния лихвен процент на междубанковия пазар?);

    По разходите
    7. Подкрепяме всички предложения внесени от СДС и отхвърлени от мнозинството които се изразяват в два основни приоритета: Първият – да се засили общинският контрол. Той трябва да има нов обхват, нови форми и нов капацитет, а ефектът ще бъде максимална събираемост на наложените глоби. Вторият – увеличените инвестиционни възможности на бюжета да се фокусират върху значими за гражданите и изпълними в рамките на годината приоритети.
    Допълнително: 2 мил. лева увеличение на разходите за възнаграждения за участие в комисии и заседания и за премиални за постигнати резултати за кмета и заместниците му и висшата администрация, както и за общинските съветници. Трябва да има реални парични стимули за свършената работа, защото сегашното положение е демотивиращо.
    8. Никакво внимание и ангажименти не се поемат за контрола над доставчиците на услуги и качеството и ефективността на разходите и съответно плащанията не са съобразени с това (За 2008 има предвидени 923 424 лв. за „Групи за ликвидиране на незаконното строителство”. Тези разходи следва да се финансират изцяло за сметка на нарушителите. През 2007 има нарастване с 29% на разходите по тази дейност, а за 2008 се предвиждат с 9% повече от реално изхарчените през 2007. Нека се обвърже заплащането на хората в тези групи с постигнатите резултати-поне докато незаконното строителство се ограничи.);
    9. Безплатните карти за градския транспорт не трябва да се раздават по сегашния ред, който само оправдава субсидията и изразява пълната безпомощност на управлението и надзора. Министерство на социалните грижи трябва да изпълнява задачите си и да предоставя облекчения за пътуване само на онези, които наистина нямат финансовата възможност да си купуват карти и билети на тяхната себестойност.
    10. Липсват приети критерии за приоритет на инвестиционните разходи и анализ на разходите и обществените ползи от всеки инвестиционен проект.Липсват резервни списъци за инвестиции и разходи ако не бъдат реализирани предложените основни приоритети.

  • Стаменов

    Мартине, оправи си правописа. Хубаво е да се раждаш в Швейцария, ама ми писна от хора, които прескачат стъпала, устремени към „бизнеса“. Болестта на днешния свят. Лалане на английски език, щото там е манджата.

  • http://aman.blog.bg/ aman

    Защо като съществува и са съгласувани тези неща при гласуването гласовете на представителите на СДС и ДСБ се разделиха?????

    Ей това не мога да го разбера хем съществува, хем наприло там нещо си и като трябва да го защити половината се отричат, другата половина стоят като магаре на мост, а „Заместник председателя, който прави ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО да подобри работата му“ отсъства…..

    Има нещо сбъркано в цялата тази история, а и ако това е „Всичко възможно“… има тежък проблем, както става очевидно. Дет се вика – единят не може, другите не искат…..